Αφού στο προηγούμενο post τιμήσαμε την φίλη Μάγδα που ζει στην Ολλανδία, με το εκπληκτικό της κεϊκ σαγκουϊνι (ελαφρώς παραλλαγμένο λόγω μικρών ελλείψεων) νομίζω πως ήρθε η ώρα να τιμήσω άλλη μια κυρία που παρακολουθώ αρκετά συχνά, στην πατρίδα μας αυτή τη φορά, με μια εξίσου πετυχημένη συνταγή για εσπεριδοειδή που είναι στο φόρτε τους αυτήν την εποχή.
Περπατώ καθημερινά στους δρόμους της περιοχής μας, που είναι γεμάτοι με λεμονιές κατάφορτες και νεραντζιές και ζηλεύω αφάνταστα. Ταυτόχρονα αναρωτιέμαι γιατί τόσα λεμόνια δεν τα κόβουν..
Θα μου πείτε: είναι δρόμοι της πόλης και όσο να 'ναι έχουν το προβληματάκι τους...
Παρά ταύτα δεν παύει το γεγονός ότι είναι άκρως "σαγηνευτικά" για να απλώσεις χέρι!!
Δεν απλώνω όμως (κατηγορηματικά).
Γι' αυτό ίσως... στάθηκα τυχερή και φέτος, καθώς μου ήρθαν πεσκέσι εξαιρετικά λεμόνια από το χωριό του πεθερού, οπότε και η συνταγή που σας έλεγα πιο πάνω μπήκε σε άμεση εφαρμογή.
Lemon Curd (από την Bianca στις Μαγειρικές Διαδρομές)
Τα υλικά αναφέρονται αναλυτικά στο link, εγώ απλώς εδώ θα γράψω τις μικρές δικές μου αλλαγές και εσείς αναλόγως προσαρμόζετε.
250 γραμ. χυμό λεμόνι,
180 γραμ. ζάχαρη μαύρη και άσπρη ανακατεμένες,
3 κουταλιές σούπας κορν φλάουερ (αντί για άνθος αραβοσίτου καθώς δεν είχα)
1 φακελάκι βανίλιας με άρωμα λεμόνι,
1/5 κοφτό κουταλάκι βανίλιας κρυσταλλική,
ξύσμα από 3 μεγάλα λεμόνια
1 κουταλιά βούτυρο αγελάδος,
3 αυγά ελαφρώς χτυπημένα.
Έβαλα τα πρώτα πέντε υλικά μέσα σε κατσαρόλα μέχρι να ζεσταθούν καλά και να λιώσει η ζάχαρη και το βούτυρο ανακατεύοντας με μια σπάτουλα σιλικόνης. Σ' ένα μεταλλικό μπολ χτύπησα μ' ένα πιρούνι ελαφρώς τα αυγά.
Και όταν το αρχικό μείγμα πήρε να ζεσταίνει έριξα τμηματικά 2 κουταλιές μέσα στα αυγά ανακατεύοντας συνεχώς (όπως κάνουμε για το αυγολέμονο) και μετά με συνεχή ροή και λίγο-λίγο έριξα το μείγμα αυγών μέσα στο μείγμα της κατσαρόλας.
Αμέσως μετά, χαμήλωσα λίγο την φωτιά και έκανα συνεχές ανακάτεμα με τον αυγοδάρτη (για 8-10 λεπτά περίπου) μέχρι που η κρέμα άρχισε να πήζει.
Την κατέβασα από την φωτιά την άφησα λίγο να κρυώσει και μπήκε απευθείας για δοκιμή πάνω σε βάφλες που έφερε ο μεγάλος άντρας της οικογένειας, από το πρόσφατο επαγγελματικό ταξίδι του στην Ολλανδία (εμείς δυστυχώς την βγάλαμε εδώ....) και φέτες roggebrood (δηλαδή άζυμου ψωμιού σίκαλης με μερικά μπαχαρικά).
Αλλά μια χαρά ταιριάζει και στα δικά μας αρτοσκευάσματα πάσης φύσεως (για να μην πω πως είναι και σαφώς ανώτερα ποιοτικά).
Μια ωραία αφορμή για να φτιάξετε την δική σας lemon curd, που έχει αρκετές δυνατότητες εφαρμογής.
Όπως: τάρτες μεγάλες ή ατομικές, γέμιση σε μπισκότα, χτυπημένη με κρεμώδες τυρί, γιαούρτι ή σαντιγύ μπορεί να γίνει κρέμα για τούρτα λεμονιού και ότι άλλο ενδεχομένως μπορείτε εσείς να φανταστείτε.
Σε αποστειρωμένο βάζο μπορεί να διατηρηθεί άνετα μέσα στο ψυγείο (λόγων των αυγών και του βουτύρου) για ένα διάστημα 30 ημερών άνετα.
Καλή σας απόλαυση, καλό μήνα Φλεβάρη και μια πολύ ωραία εβδομάδα να έχετε όλες και όλοι.
Περπατώ καθημερινά στους δρόμους της περιοχής μας, που είναι γεμάτοι με λεμονιές κατάφορτες και νεραντζιές και ζηλεύω αφάνταστα. Ταυτόχρονα αναρωτιέμαι γιατί τόσα λεμόνια δεν τα κόβουν..
Θα μου πείτε: είναι δρόμοι της πόλης και όσο να 'ναι έχουν το προβληματάκι τους...
Παρά ταύτα δεν παύει το γεγονός ότι είναι άκρως "σαγηνευτικά" για να απλώσεις χέρι!!
Δεν απλώνω όμως (κατηγορηματικά).
Γι' αυτό ίσως... στάθηκα τυχερή και φέτος, καθώς μου ήρθαν πεσκέσι εξαιρετικά λεμόνια από το χωριό του πεθερού, οπότε και η συνταγή που σας έλεγα πιο πάνω μπήκε σε άμεση εφαρμογή.
Τα υλικά αναφέρονται αναλυτικά στο link, εγώ απλώς εδώ θα γράψω τις μικρές δικές μου αλλαγές και εσείς αναλόγως προσαρμόζετε.
250 γραμ. χυμό λεμόνι,
180 γραμ. ζάχαρη μαύρη και άσπρη ανακατεμένες,
3 κουταλιές σούπας κορν φλάουερ (αντί για άνθος αραβοσίτου καθώς δεν είχα)
1 φακελάκι βανίλιας με άρωμα λεμόνι,
1/5 κοφτό κουταλάκι βανίλιας κρυσταλλική,
ξύσμα από 3 μεγάλα λεμόνια
1 κουταλιά βούτυρο αγελάδος,
3 αυγά ελαφρώς χτυπημένα.
Έβαλα τα πρώτα πέντε υλικά μέσα σε κατσαρόλα μέχρι να ζεσταθούν καλά και να λιώσει η ζάχαρη και το βούτυρο ανακατεύοντας με μια σπάτουλα σιλικόνης. Σ' ένα μεταλλικό μπολ χτύπησα μ' ένα πιρούνι ελαφρώς τα αυγά.
Και όταν το αρχικό μείγμα πήρε να ζεσταίνει έριξα τμηματικά 2 κουταλιές μέσα στα αυγά ανακατεύοντας συνεχώς (όπως κάνουμε για το αυγολέμονο) και μετά με συνεχή ροή και λίγο-λίγο έριξα το μείγμα αυγών μέσα στο μείγμα της κατσαρόλας.
Αμέσως μετά, χαμήλωσα λίγο την φωτιά και έκανα συνεχές ανακάτεμα με τον αυγοδάρτη (για 8-10 λεπτά περίπου) μέχρι που η κρέμα άρχισε να πήζει.
Την κατέβασα από την φωτιά την άφησα λίγο να κρυώσει και μπήκε απευθείας για δοκιμή πάνω σε βάφλες που έφερε ο μεγάλος άντρας της οικογένειας, από το πρόσφατο επαγγελματικό ταξίδι του στην Ολλανδία (εμείς δυστυχώς την βγάλαμε εδώ....) και φέτες roggebrood (δηλαδή άζυμου ψωμιού σίκαλης με μερικά μπαχαρικά).
Αλλά μια χαρά ταιριάζει και στα δικά μας αρτοσκευάσματα πάσης φύσεως (για να μην πω πως είναι και σαφώς ανώτερα ποιοτικά).
Μια ωραία αφορμή για να φτιάξετε την δική σας lemon curd, που έχει αρκετές δυνατότητες εφαρμογής.
Όπως: τάρτες μεγάλες ή ατομικές, γέμιση σε μπισκότα, χτυπημένη με κρεμώδες τυρί, γιαούρτι ή σαντιγύ μπορεί να γίνει κρέμα για τούρτα λεμονιού και ότι άλλο ενδεχομένως μπορείτε εσείς να φανταστείτε.
Σε αποστειρωμένο βάζο μπορεί να διατηρηθεί άνετα μέσα στο ψυγείο (λόγων των αυγών και του βουτύρου) για ένα διάστημα 30 ημερών άνετα.
Καλή σας απόλαυση, καλό μήνα Φλεβάρη και μια πολύ ωραία εβδομάδα να έχετε όλες και όλοι.
Ωωωω! Είναι η αγαπημένη μου κρέμα-μαρμελάδα. Και με τις βάφλες τέλειος συνδυασμός! Καλό μήνα Πηνελόπη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι' εγώ την αγαπώ πολύ Βαγγελιώ μου, αλλά αρέσει και σε αρκετούς γύρω μου...
ΔιαγραφήΚαλό μήνα και σ' εσάς εύχομαι.
Απίθανη κρέμα! Αγαπημένη και ταιριαστή με κέικ, βάφλες, τάρτες αλλά και σκέτη! Φιλιά!!
ΔιαγραφήΗ πιο νόστιμη και μοσχομυριστή κρέμα!! Την φτιάχνω πολύ συχνά μιας κι έχω το thermomix, σου έχει γίνει υπέροχη!!Καλοφάγωτη!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά!
Εγώ δεν έχω την τύχη σου, Mari μου, να έχω thermomix δηλαδή...αλλά και με τον συμβατικό τρόπο βγήκε πολύ καλή.
ΔιαγραφήΧαιρετισμούς πολλούς και καλή εβδομάδα.
Πολύ αγαπημένη μου η κρέμα λεμονιού! Ωραία την αξιοποίησες! Καλό μήνα Πηνελόπη :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ σε Μαρία μου.
ΔιαγραφήΉρθα να δω το κεϊκ λεμονιού που έφτιαξες και βρήκα και άμεση εφαρμογή για την κρέμα :-))
Έχω βαζάκι στο ψυγείο που με περιμένει να το αξιοποιήσω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή εβδομάδα
Αμ, έπρεπε να μου το έχεις δώσει εμένα Ξανθή...να δεις για πότε θα το είχα αξιοποιήσει :-)))
ΔιαγραφήΣήμερα λέω να βάλω μπρος και γλυκό κουταλιού λεμόνι...Για να δούμε θα προλάβω:
Καλή εβδομάδα (αλλά με τον πανικό που γίνεται γύρω μας, δεν μπορώ να δω πόσο καλή θα είναι τελικά...)
Πολύ ωραία συνταγή για την κρέμα λεμονιού, λεμόνια έχουμε, ευκαιρία να την κάνω!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μήνα!
Εάν έχεις την πρώτη ύλη...προχώρα για παραγωγή Μάχη :-))
ΔιαγραφήΣλουρπ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μήνα :)
Επίσης dear Beauty.
ΔιαγραφήΜου αρέσει υπερβολικά η κρέμα λεμονιού και από τις φωτογραφίες βλέπω ότι σου πέτυχε απόλυτα! Εγώ την τρώω και με το κουτάλι άνετα, δεν χρειάζομαι συνοδευτικά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑμ, κι' εγώ Αμαλία μου με το κουτάλι στο χέρι είμαι, μην νομίζεις :-)))
ΔιαγραφήΑχ πηνελοπη αυτη η βελουδινη μυρωδατη κρεμουλα ειναι σκετος πειρασμος....αλλα και αυτες οι ολλανδικες αγαπημενες μου βαφλες....τι μου θυμισε τωρα......
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλο μηνα!!!!!!!
A! Εδώ βγάλαμε είδηση!!!
ΔιαγραφήΓια λέγε...για λέγε... Κικίτσα για τις ολλανδικές βάφλες.
Πρέπει να ομολογήσω πως εμένα μου φαίνονται υπερβολικά γλυκιές.
Η λεμονόκρεμα τους ήρθε "γάντι"!!!
Πολύ ωραία! Μου έδωσες όμως ιδέα, αναρωτιέμαι αν θα έχει ενδιαφέρον με σαγκουίνι αντί για λεμόνι. Δηλαδή blood orange curd ..
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπητέ Άρη, πρέπει να σου πω ότι κι' εγώ το σκέφτηκα να την κάνω με πορτοκάλια.
ΔιαγραφήΣήμερα μάλιστα αγόρασα και επιπλέον πορτοκάλια σαγκουϊνι από την λαϊκή μας.
Είμαι σχεδόν σίγουρη ότι γίνεται και μάλιστα με λιγότερη ζάχαρη καθώς τα πορτοκάλια είναι από την φύση τους πιο γλυκά από ότι τα λεμόνια.
Δοκιμές λοιπόν...και καλή μας επιτυχία.
Αν και είμαι μεγάλη φίλη του λεμονιού, αυτήν εδώ την κρέμα την "φοβάμαι" λόγω των αβγών. Αν το άρωμα είναι αρκετά έντονο όμως, μέσα σε τάρτες ή παρεμφερή γλυκά πιστεύω πως μπορώ να την φάω. Στο χωριό παλιότερα κάθε κτήμα σχεδόν είχε λεμονιές. Τώρα δυστυχώς η ποσότητα έχει μειωθεί αισθητά. Τα λεμόνια σου φαίνονται πάντως πολύ καλοδιαλεγμένα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό και νόστιμο μήνα εύχομαι.
Με τόσο άρωμα από το ξύσμα αλλά και την βανίλια (αρωματισμένη ή απλή) δεν καταλαβαίνεις το αυγό, Σκοτεινούλα μου.
ΔιαγραφήΆμα δε, είναι και δροσερή από το ψυγείο σαφώς και δεν θα της αντισταθείς :-))
Δεν έχω καλύτερο! Χαίρομαι που ήρθε η εποχή τους και ετοιμάζομαι να φτιάξω κι εγώ ξανά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μήνα!
Οπότε μπαίνεις κι' εσύ με την σειρά σου στην διαδικασία, Χρύσα μου.
ΔιαγραφήΕγώ με αυτήν και μερικά ακόμη που θα διαβάσετε, τελείωσα για φέτος τον κύκλο της παραγωγής.
Καλό μήνα και σ' εσένα.
Οι Ολλ
ΑπάντησηΔιαγραφήανδικες βαφλες ειναι τνοσο γλυκεςκαι νοστιμες εχουν δε ενδιαμεσα γεμιση που τρωγονται ως εχουν καθε αλλη παραλαγη τους ειναι απλα ιεροσυλια