Πέρσι μετά τις μέρες των Χριστουγέννων, είχα γράψει για μια γεμιστή σουπιά με τυράκια.
Φέτος (για σκέψου... έναν χρόνο μετά) η σουπιά μου, έγινε αποκλειστικά και μόνον με φρέσκα μυρωμένα χόρτα εξοχής και μερικές ακόμη γευστικές πινελιές, τυλιγμένη σε πακέτο, για να την χαρούμε στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας.
Μια άλλη πρόταση με μια πραγματικά μαλακή και άκρως ζουμερή σουπιά, οπότε συνιστώ και να την δοκιμάσετε αν σας αρέσουν αυτού του είδους οι μεζέδες.
Υλικά:
1 μεγάλη καθαρισμένη (κατεψυγμένη στην περίπτωσή μου) σουπιά με βάρος 800 γραμ.
Για την γέμιση:
1 μικρό ματσάκι μυρώνια ψιλοκομμένα,
1 μικρό ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο,
5-6 καυκαλήθρες ψιλοκομμένες,
4 κρεμμυδάκια φρέσκα (και λίγο από το πράσινο μέρος τους) ψιλοκομμένα επίσης,
1 πιπεριά Φλωρίνης τουρσί κομμένη σε κομματάκια,
ξύσμα από ένα μέτριο καλά πλυμένο πορτοκάλι,
αλάτι, πιπέρι, κάρυ από μισό κοφτό κουταλάκι.
1 φλιτζανάκι του καφέ τραχανά γλυκό ή ρύζι (προσωπικά έβαλα τραχανά).
Για την σάλτσα:
Με τα ακόλουθα υλικά έφτιαξα μια σάλτσα με την οποία περίχυσα την σουπιά μου, όταν την έβαλα μέσα στο πακέτο (αλουμινόχαρτου και χαρτιού ψησίματος) που θα την έψηνα.
Τον χυμό από το πορτοκάλι του οποίου πήρα το ξύσμα,
1 ποτηράκι ούζο,
2 κουταλιές μουστάρδα απαλή,
3-4 κουταλιές ελαιόλαδο,
λίγο αλάτι, κάρυ και πιπέρι.
Αφού ξεπάγωσα την σουπιά. την ξέπλυνα και την άφησα να στραγγίξει.
Στο ταψί που θα την έψηνα έστρωσα σταυρωτά δύο μεγάλα κομμάτια αλουμινόχαρτο και από πάνω έβαλα μια μεγάλη κόλλα από χαρτί ψησίματος.
Πάνω ακούμπησα την σουπιά.
Ετοίμασα τα υλικά της γέμισης και μ' αυτά γέμισα όλο το άνοιγμα της κοιλιάς της.
Στερέωσα τα πλαϊνά "ράβοντας" με οδοντογλυφίδες και την "έλουσα" με την σάλτσα που ετοίμασα.
Λίγη από την γέμιση που μου έμεινε την σκόρπισα γύρω της μέσα στην σάλτσα.
Έκλεισα το χαρτί ψησίματος μαζί με τα αλουμινόχαρτα σε πακέτο, ενώνοντας τις άκρες προς τα πάνω.
Έβαλα μέσα στο ταψί μου ένα ποτήρι νερό και το έβαλα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς με αέρα για 45 περίπου λεπτά.
Μετά από 45 λεπτά άνοιξα το πακέτο μου για να δω πόσο μαλακή ήταν και έκλεισα τον φούρνο, καθώς ήταν έτοιμη.
Βγήκε από το χαρτί της... Μπήκε σε βαθιά πιατέλα.... Και συνοδεύτηκε από τα γευστικά ζουμάκια της, για να κοπεί μετά σε κομματάκια.
Απολαυστική πραγματικά και οι "παπαρίτσες" με λαγάνα δεν έμειναν παραπονεμένες :-)
Καλή Σαρακοστή σε όλους μας.
Υ.Γ. Αν θέλετε να την κάνετε αποκλειστικά νηστίσιμη, προτιμήστε το ρύζι φυσικά, αντί για τον τραχανά.
Ευχαριστίες στο φίλο Σπύρο Πετρόγιαννη που τράβηξε για χάρη μου τις φωτογραφίες καθώς ήταν ο μόνος εξοπλισμένος με φωτογραφική μηχανή ανάμεσά μας.
Φέτος (για σκέψου... έναν χρόνο μετά) η σουπιά μου, έγινε αποκλειστικά και μόνον με φρέσκα μυρωμένα χόρτα εξοχής και μερικές ακόμη γευστικές πινελιές, τυλιγμένη σε πακέτο, για να την χαρούμε στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας.
Μια άλλη πρόταση με μια πραγματικά μαλακή και άκρως ζουμερή σουπιά, οπότε συνιστώ και να την δοκιμάσετε αν σας αρέσουν αυτού του είδους οι μεζέδες.
Υλικά:
1 μεγάλη καθαρισμένη (κατεψυγμένη στην περίπτωσή μου) σουπιά με βάρος 800 γραμ.
Για την γέμιση:
1 μικρό ματσάκι μυρώνια ψιλοκομμένα,
1 μικρό ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο,
5-6 καυκαλήθρες ψιλοκομμένες,
4 κρεμμυδάκια φρέσκα (και λίγο από το πράσινο μέρος τους) ψιλοκομμένα επίσης,
1 πιπεριά Φλωρίνης τουρσί κομμένη σε κομματάκια,
ξύσμα από ένα μέτριο καλά πλυμένο πορτοκάλι,
αλάτι, πιπέρι, κάρυ από μισό κοφτό κουταλάκι.
1 φλιτζανάκι του καφέ τραχανά γλυκό ή ρύζι (προσωπικά έβαλα τραχανά).
Για την σάλτσα:
Με τα ακόλουθα υλικά έφτιαξα μια σάλτσα με την οποία περίχυσα την σουπιά μου, όταν την έβαλα μέσα στο πακέτο (αλουμινόχαρτου και χαρτιού ψησίματος) που θα την έψηνα.
Τον χυμό από το πορτοκάλι του οποίου πήρα το ξύσμα,
1 ποτηράκι ούζο,
2 κουταλιές μουστάρδα απαλή,
3-4 κουταλιές ελαιόλαδο,
λίγο αλάτι, κάρυ και πιπέρι.
Αφού ξεπάγωσα την σουπιά. την ξέπλυνα και την άφησα να στραγγίξει.
Στο ταψί που θα την έψηνα έστρωσα σταυρωτά δύο μεγάλα κομμάτια αλουμινόχαρτο και από πάνω έβαλα μια μεγάλη κόλλα από χαρτί ψησίματος.
Πάνω ακούμπησα την σουπιά.
Ετοίμασα τα υλικά της γέμισης και μ' αυτά γέμισα όλο το άνοιγμα της κοιλιάς της.
Στερέωσα τα πλαϊνά "ράβοντας" με οδοντογλυφίδες και την "έλουσα" με την σάλτσα που ετοίμασα.
Λίγη από την γέμιση που μου έμεινε την σκόρπισα γύρω της μέσα στην σάλτσα.
Έκλεισα το χαρτί ψησίματος μαζί με τα αλουμινόχαρτα σε πακέτο, ενώνοντας τις άκρες προς τα πάνω.
Έβαλα μέσα στο ταψί μου ένα ποτήρι νερό και το έβαλα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς με αέρα για 45 περίπου λεπτά.
Μετά από 45 λεπτά άνοιξα το πακέτο μου για να δω πόσο μαλακή ήταν και έκλεισα τον φούρνο, καθώς ήταν έτοιμη.
Βγήκε από το χαρτί της... Μπήκε σε βαθιά πιατέλα.... Και συνοδεύτηκε από τα γευστικά ζουμάκια της, για να κοπεί μετά σε κομματάκια.
Απολαυστική πραγματικά και οι "παπαρίτσες" με λαγάνα δεν έμειναν παραπονεμένες :-)
Καλή Σαρακοστή σε όλους μας.
Υ.Γ. Αν θέλετε να την κάνετε αποκλειστικά νηστίσιμη, προτιμήστε το ρύζι φυσικά, αντί για τον τραχανά.
Ευχαριστίες στο φίλο Σπύρο Πετρόγιαννη που τράβηξε για χάρη μου τις φωτογραφίες καθώς ήταν ο μόνος εξοπλισμένος με φωτογραφική μηχανή ανάμεσά μας.
Η παραγεμισμενη σουπια θες να πεις!!! Αρρωματικη και γευστικοτατη. Θα την τσακιζα. Αντε και του χρονου με νεα συνταγη!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε "ενδιαφέρουσα" κατάσταση αλλά και με ενδιαφέρουσα γεύση!! Χρυσαυγή μου.
ΔιαγραφήΕυχαριστώ σε.
Χαχαχα Καλοοο!!
ΔιαγραφήΠρώτα από όλα θα ήθελα να ευχηθώ σε σένα και την οικογένεια σου καλή και γαλήνια Σαρακοστή!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι μετά βεβαίως να παινέψω την παραγεμιστή σουπιά σου που ομολογουμένως φαίνεται πολύ μα πολύ λαχταριστή!!!!
Και εμένα μου αρέσουν τα μαλάκια Πηνελόπη μου,αρκεί φυσικά να είναι καλομαγειρεμένα και όχι σε μορφή λάστιχου...
Η εκδοχή των λαχανικών,των ποικίλων λαχανικών,με τα απαραίτητα αρωματικά στοιχεία δίνουν μια 'άλλη διάσταση γευστικού κάλλους στην πρόταση σου!Πολύχρωμη και πληθωρική κάνει το ΄΄ταπεινό΄΄τραπέζι που οφείλουμε να έχουμε στη διάρκεια της Σαρακοστής,εξαιρετικά γευστικό!!!
Και του χρόνου με υγεία!!!!!!
Ευχαριστώ πολύ Φωτεινή μου.
ΔιαγραφήΑντεύχομαι με την σειρά μου για ότι καλύτερο και αυτήν την περίοδο του χρόνου σ' εσένα και τους αγαπημένους σου.
Η συγκεκριμένη μέθοδος μαγειρέματος, βοηθά στο να μην γίνει το μαλάκιο "λάστιχο" όπως καλά λες καθώς συγκρατεί όλους τους χυμούς του, αλλά και παντρεύεται άριστα με όλα τα υλικά της γέμισης.
Αξίζει πραγματικά να την δοκιμάσεις αν βρεθείς με τα υλικά που προτείνω.
Χαιρετισμούς πολλούς.
Είσαι εσύ μια σουπιά!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή Σαρακοστή!!
:-)) Σουπιά με μελάνι....και γάτα με πέταλα, που λένε Ξανθή μας!
ΔιαγραφήΚαλή Σαρακοστή και σ' εσάς.
Χοντρή και κοιλαρού μα τόσο επιθυμητή!!!!Καλή Σαρακοστή!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ Gina, Καλή Σαρακοστή και σ' εσένα εύχομαι.
ΔιαγραφήΠω πω μία σουπιά νόστιμη και μυρωδάτη!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈτσι όπως τα λες Αμαλία μου.
ΔιαγραφήΚαι πρέπει να πω πως και την επόμενη μέρα ήταν εξίσου γευστική, μαλακή και νόστιμη.
Φιλιά πολλά.
Φαίνεται τόσο θελκτική και νόστιμη!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜας αρέσουν τέτοιοι μεζέδες και θα επιχειρήσω να την φτιάξω αυτήν την σουπιά..μα τι σουπιά!!
Φιλιά Πηνελόπη μου!
Γεια σου Στέλλα μου.
ΔιαγραφήΚαλή Σαρακοστή να έχετε. Να την φτιάξεις και θέλω να πιστεύω πως θα σας αρέσει γιατί μέσα στο πακετάκι έγινε πολύ μαλακή και γεμάτη αρώματα.
Φιλιά κι' από εμένα.
Τρελλαίνομαι για γεμιστές σουπιές και καλαμάρια!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραίος συνδυασμός γεύσεων!!
Μου έβαλες ιδέα για αύριο!!
Φιλιά, Πηνελόπη!!
Άντε λοιπόν να σε δω Peps...
ΔιαγραφήΤι ιδέα σου έβαλα και τι θα σκαρώσεις κι' εσύ με την σειρά σου!!!
Φιλιά πολλά κι' από εμένα.
Φαίνεται εξαιρετικό, φουλ στα αρώματα και με κάτι τέτοια πιάτα η νηστεία είναι απόλαυση μεγάλη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή Σαρακοστή και καλή βδομάδα εύχομαι.
Καλή Σαρακοστή να έχεις κι' εσύ Σκοτεινούλα μου.
ΔιαγραφήΠραγματικά έχεις δίκιο. Τέτοια πιάτα "δίνουν" άλλη διάσταση στην νηστεία, έτσι όπως την έχουμε κατά νου οι περισσότεροι.
Χαιρετισμούς πολλούς.
Της εδωσες την απαραίτητη γευση που της λείπει!!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό ξημέρωμα!
Σε φιλώ γλυκά :)
Έτσι πιστεύω κι' εγώ Αριάδνη μου, καθώς έχω μια "παιδική" τραυματική εμπειρία με τις κλασσικές σουπιές με σπανάκι!βα
ΔιαγραφήΧαιρετισμούς πολλούς.
Ειδα τις φωτο στο fb και μουετρεξαν τα σαλια!!εχω δηλωσει απειρες φορες οτι τελαινομαι για πτιδηποτε βγαινει απ τη θαλασσα και τρωγεται!!ε τωρα που ειδα και τα υλικα πηνελοπη μου....επεσα ξερη!!φοβερη γεμιση,δεν εχω ξανα δει κατι παρομοιο,υπεροχα χορτα,τραχανας,φλωρινης...ευγε και παλι ευγε!!πολλα φιλια!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα 'σαι καλά Κική μου!!
ΔιαγραφήΠάντα υπάρχει το "ψάξιμο" μέσα στις κουζίνες μας, κι' αυτό είναι η μεγαλύτερη ίσως εμπειρία που μπορεί να έχει ο οικιακός μάγειρας ή μαγείρισσα.
Φιλιά πολλά.
Άργησα αλλά ήρθα! Το είδα στο fb αλλά δεν πρόλαβα να έρθω νωρίτερα να σου πω πόσο το λιγουρεύτηκα! Τι χρώμα! Τι νοστιμιά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαρία μου, σ' ευχαριστώ πολύ.
ΔιαγραφήΤο FB, αποτελεί απλώς τον "κράχτη" για την κάθε μας συνταγή που σίγουρα αξίζει να την δούμε πιο αναλυτικά, όταν οι φωτογραφίες της μας κινήσουν το ενδιαφέρον.
Πιστεύω πως αξίζει να την δοκιμάσεις...
Χαιρετισμούς πολλούς.
Εξαιρετική νοστιμιά η σουπιά σου Πηνελόπη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα υλικά της γέμισης νόστιμα και πραγματικά ταιριαστά με τη σουπιά.
Φιλιά
Μίνα μου σ' ευχαριστώ πολύ.
ΔιαγραφήΜπούσουλας πάντα το πρώτο κύριο υλικό (όπως σ' αυτήν την περίπτωση η σουπιά) και μετά αρχίζω το ψάξιμο εντός μου για το τι υλικά και αρώματα θα το συνοδεύσουν. Στο 90% των περιπτώσεων το ένστικτο δεν πέφτει έξω...
Χαιρετισμούς πολλούς και Καλή Σαρακοστή να έχεις.
Ζουμερό, ελαφρύ, μυρωδάτο και νοστιμότατο το πιάτο σου Πηνελόπη μου!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή σαρακοστή να έχετε!!! Πολλά φιλιά!
Καλή Σαρακοστή και σ' εσάς Λένα μου.
ΔιαγραφήΠιάτο που άρεσε σε όλους μας (τους μεγάλους τουλάχιστον) και πραγματικά αξίζει μια δοκιμή.
Φιλιά πολλά Συντέκνισσα.
Υ.Γ. Να χαίρεσαι τον λεβέντη σου!!!! Να τον δεις όπως επιθυμείς!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ σε που τον θυμήθηκες!!!
ΔιαγραφήΜα τι σουπιά είναι αυτή!!!Την σώνω γιατί σίγουρα θα την χρειαστώ!!
ΑπάντησηΔιαγραφή