Κι' αφού τελειώσαμε με την Lemon Curd, πιάσαμε τα υπόλοιπα.
Άφθονο ξύσμα λεμονιού... μας έδωσε αρωματικό και αφράτο κέϊκ, εμπλουτισμένο με νιφάδες σοκολάτας.
Για μια κανονική στρογγυλή φόρμα κεϊκ τα υλικά που χρησιμοποίησα ήταν :
2 κουταλιές ξύσμα λεμονιού,
1 φλιτζάνι μαύρη ζάχαρη,
1/2 φλιτζάνι μέλι από άνθη πορτοκαλιάς,
3 μεγάλα αυγά,
1/3 κοφτό κουταλάκι βανίλια,
250 γραμ. κρέμα γάλακτος ελαφριά,
1/3 κουτιού γάλα εβαπορέ,
1 φλιτζάνι αραβοσιτέλαιο,
80 γραμ. νιφάδες σοκολάτας.
500 γραμ. αλεύρι αυτοδιογκούμενο,
1,5 κουταλάκι μπεϊκιν πάουντερ.
Το ξύσμα μαζί με την ζάχαρη και το μέλι ανακατεύτηκαν καλά μέχρι να γίνουν μια ενιαία "πάστα" και την άφησα να σταθεί 8-10 λεπτά. Πρέπει να σημειώσω πως η μέθοδος αυτή, όπως έχω καταλάβει βοηθά στο να ελευθερώσει το ξύσμα όλο του το άρωμα.
Κατόπιν έριξα μέσα τα τρία αυγά χτύπησα καλά με το μίξερ και σταδιακά πρόσθεσα όλα μου τα υγρά.
Στη συνέχεια ενσωμάτωσα το αλεύρι και το μπεϊκιν πάουντερ και τέλος, τις νιφάδες σοκολάτας.
Το μείγμα μπήκε σε καλά βουτυρωμένη και ελαφρώς αλευρωμένη φόρμα και ψήθηκε σε προθερμασμένο φούρνο, με αέρα στους 170 βαθμούς, σύμφωνα με τις γενικές οδηγίες για το ψήσιμο ενός κεϊκ.
Έτοιμο μετά από 45 λεπτά.
Αφού κρύωσε το πασπάλισα με άχνη και μπήκε φυσικά στην γραμμή κατανάλωσης :-))
Ωστόσο οι χοντρές φλούδες των λεμονιών (αφού πήρα το ξύσμα) δεν μπορούσαν να μείνουν παραπονεμένες γι' αυτό και οδηγήθηκαν, με την μέθοδο της και την περιγραφή της φίλης Βαγγελιώς (από τον Γαστρονομικό Περίπλου της Κρήτης) σε γλυκό κουταλιού!
Και κάπως έτσι ολοκληρώθηκε και για φέτος το κεφάλαιο "λεμονοπαραγωγική εργασιοθεραπεία"!
Α, ναι έβαλα στην άκρη και μερικά μπουκαλάκια με στημένο χυμό στην κατάψυξη, για αργότερα, που πια δεν θα τα έχουμε άφθονα στην διάθεσή μας τα μυρωδάτα αγαπημένα λεμόνια.
Άφθονο ξύσμα λεμονιού... μας έδωσε αρωματικό και αφράτο κέϊκ, εμπλουτισμένο με νιφάδες σοκολάτας.
Κεϊκ λεμονιού με νιφάδες σοκολάτας και κρέμα γάλακτος
Για μια κανονική στρογγυλή φόρμα κεϊκ τα υλικά που χρησιμοποίησα ήταν :
2 κουταλιές ξύσμα λεμονιού,
1 φλιτζάνι μαύρη ζάχαρη,
1/2 φλιτζάνι μέλι από άνθη πορτοκαλιάς,
3 μεγάλα αυγά,
1/3 κοφτό κουταλάκι βανίλια,
250 γραμ. κρέμα γάλακτος ελαφριά,
1/3 κουτιού γάλα εβαπορέ,
1 φλιτζάνι αραβοσιτέλαιο,
80 γραμ. νιφάδες σοκολάτας.
500 γραμ. αλεύρι αυτοδιογκούμενο,
1,5 κουταλάκι μπεϊκιν πάουντερ.
Το ξύσμα μαζί με την ζάχαρη και το μέλι ανακατεύτηκαν καλά μέχρι να γίνουν μια ενιαία "πάστα" και την άφησα να σταθεί 8-10 λεπτά. Πρέπει να σημειώσω πως η μέθοδος αυτή, όπως έχω καταλάβει βοηθά στο να ελευθερώσει το ξύσμα όλο του το άρωμα.
Κατόπιν έριξα μέσα τα τρία αυγά χτύπησα καλά με το μίξερ και σταδιακά πρόσθεσα όλα μου τα υγρά.
Στη συνέχεια ενσωμάτωσα το αλεύρι και το μπεϊκιν πάουντερ και τέλος, τις νιφάδες σοκολάτας.
Το μείγμα μπήκε σε καλά βουτυρωμένη και ελαφρώς αλευρωμένη φόρμα και ψήθηκε σε προθερμασμένο φούρνο, με αέρα στους 170 βαθμούς, σύμφωνα με τις γενικές οδηγίες για το ψήσιμο ενός κεϊκ.
Έτοιμο μετά από 45 λεπτά.
Αφού κρύωσε το πασπάλισα με άχνη και μπήκε φυσικά στην γραμμή κατανάλωσης :-))
Ωστόσο οι χοντρές φλούδες των λεμονιών (αφού πήρα το ξύσμα) δεν μπορούσαν να μείνουν παραπονεμένες γι' αυτό και οδηγήθηκαν, με την μέθοδο της και την περιγραφή της φίλης Βαγγελιώς (από τον Γαστρονομικό Περίπλου της Κρήτης) σε γλυκό κουταλιού!
Α, ναι έβαλα στην άκρη και μερικά μπουκαλάκια με στημένο χυμό στην κατάψυξη, για αργότερα, που πια δεν θα τα έχουμε άφθονα στην διάθεσή μας τα μυρωδάτα αγαπημένα λεμόνια.
Προς το παρόν έβαλα σε παγοκυψέλες μόνο και έχω πολλά ακόμη αλλά λείπει η όρεξη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλοφάγωτα όλα.
Αφράτη κεικάρα!!!!! Εγώ θα την προτιμήσω εναντι του γλυκού του κουταλιού. Όχι ότι το σνομπάρω αλλά συγκριτικά με αυτό το αφράτο τεράστιο κέικ λεμονιού με σοκολάτα δεν μπορώ να του δώσω την πρέπουσα σημασία!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦαντάζομαι πως θα μοσχομύρισε το σπίτι φτιάχνοντας αυτά τα δύο γλυκά!
Καλό μήνα Πηνελόπη!
Από τα πιο αρωματικά και αφράτα κέικ!!!!! Πολύ μου άρεσε η λεμονοθεραπεία σου Πηνελόπη μου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βράδυ! Φιλιά!
Καλοφάγωτα, καλοφάγωτα, και του χρόνου! Εγώ τη προχθεσινή σου μαρμελάδα θα προτιμήσω αλλά ό,τι έχει λεμόνι με βάζει σε πειρασμό.Ευχαριστώ για την αναφορά...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μήνα!
Λατρευω το άρωμα του λεμονιου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό ξημέρωμα, καλό μήνα
Σε φιλώ :)
Πολύ μυρωδάτο αυτό το κέικ, μέλι πορτοκαλιού, μαύρη ζάχαρη, ξύσμα λεμονιού, και σοκολάτα!!Τι άλλο να ζητήσεις!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό σου βράδυ!
Καλά, αυτό το κέικ "μιλάει" στην οθόνη! Τόσο φουσκωτό, τόσο αφράτο, τόσο μυρωδάτο, τίποτα δεν του λείπει, έχει όλες τις χάρες! Παλιά δεν ήμουνα οπαδός του συνδυασμού λεμόνι-σοκολάτας, είχα την εντύπωση ότι δεν ήταν επιτυχημένος. Εννοείται πως είχα άδικο και τώρα τον θεωρώ ιδανικό, οπότε αυτό το κέικ μου αρέσει πολύ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜου άρεσε πολύ η ενίσχυση του αρώματος του λεμονιού με τη βοήθεια του μελιού, Πηνελόπη μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜου αρέσει γενικά το λεμονάκι το μυρωδάτο σε γλυκά και σαν γλυκό!!
Υπέροχο το κέικ σου!
Φιλιά!
Πολύ ωραίο, πολύ λαχταριστό! Και πόσο μοσχομυρωδάτο!
ΑπάντησηΔιαγραφήλε μωρε λεεεμονακι μυρωδααατοοο!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήσουπερ αρωματικο κεκακι/κεκαρα και αφρατο και νοστιμο και γενικα τα χει ολα!!!!!!!
πολλα φιλια!!!!!!!!!
όμορφο κέικ με μεράκι ! μου άρεσε πολυ η προσθήκη ανθόμελου
ΑπάντησηΔιαγραφήΈνα μεγάλο κομμάτι από αυτό το θεϊκό κέικ μπορώ να έχω?
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ όμορφες οι ιδέες σου για να αξιοποιήσουμε τα λεμόνια.. (πριν από δυο μέρες μου έφεραν αρκετά λεμόνια και σκεφτόμουν πώς να τα φτιάξω)!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βράδυ!!!
Εννοείται ότι ένα τέτοιο κέικ μπαίνει σε γραμμή κατανάλωσης το συντομότερο δυνατό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜ' αρέσει γιατί και εύκολο είναι και έχει και την ιδιαιτερότητα του.
Το μέλι με το ξύσμα και τη σοκολάτα θα δίνουν σούπερ γεύση.
Και η κρέμα γάλακτος φανταστική υφή!
Φιλιά
Μμμ, λεμόνι με σοκολάτα! Και μέλι! Και τι άλλο να πω για αυτό το κέικ! Πολύ πρωτότυπο, και πολύ λαχταριστό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤέλειο το άρωμα λεμονιού σε κέικ !! Με σοκολάτα δεν το είχα σκεφτεί !! Πολύ ενδιαφέρον !! Άρης
ΑπάντησηΔιαγραφήΤέλειο το κέικ σου... λεμόνι, σοκολάτα, μέλι ...απίθανος συνδυασμός!!! Γεια στα χέρια σου Πηνελόπη!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή εβδομάδα και φιλιά!
Ευχαριστώ θερμά όλες και όλους για τα σχόλια και την ανάγνωσή σας. Ζητώ συγγνώμη για το καθυστερημένο της απάντησής μου και θα επανέλθω με μια νέα δημοσίευση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα είστε όλοι καλά.