Κολοκύθας νεώτερα...καθώς έχουμε μερικές μέρες να τα πούμε.
Τριμμένη πορτοκαλί κολοκύθα περίμενε υπομονετικά τη σειρά της, στην κατάψυξη, να ξεμπερδέψω με τα λεμόνια και τα πορτοκάλια. Να ξεμπερδέψω και με τα κρυολογήματα...και να ξαναβρώ λίγη από την χαμένη διάθεση :-))
Ήρθε λοιπόν η σειρά της και αφού ξεπάγωσε, μεταμορφώθηκε σε αλμυρή κολοκυθόπιτα κάπως διαφορετική από τα συνηθισμένα.
Υλικά για ένα μεγάλο στρογγυλό ταψί φούρνου
Για τον χυλό
2,5 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
1 φλιτζάνι αλεύρι καλαμποκιού,
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο,
1/2 φλιτζάνι γάλα εβαπορέ διαλυμένο σε
2,5 φλιτζάνια χλιαρό νερό,
1,5 κουταλάκι μπεϊκιν πάουντερ,
ξύσμα από ένα μικρό πορτοκάλι,
1 κουταλάκι αλάτι.
Για την γέμιση
300 γραμ. φέτα πικάντικη σπασμένη με το πιρούνι,
250 γραμ. χαλούμι τριμμένο σε ρεντέ,
400 γραμ. κολοκύθα τριμμένη, στραγγισμένη
και ελαφρώς αλατισμένη,
100 γραμ. μπέϊκον ψιλοκομμένο,
6-7 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα και λίγο από το πράσινο μέρος τους,
3 μεγάλα αυγά,
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο,
1/2 κουταλάκι αποξηραμένο δυόσμο,
1/2 φλιτζάνι τραχανά ξινό ή και γλυκό,
πιπέρι και μοσχοκάρυδο από μισό περίπου κουταλάκι του γλυκού.
Επιπλέον: μια κουταλιά λιωμένο βούτυρο
γάλακτος καθώς και δύο κουταλιές
καλαμποκάλευρο, για το ταψί.
Λίγο σουσάμι, ελαιόλαδο και ελάχιστο
βούτυρο για την επιφάνεια της πίτας.
Αφού ετοίμασα κατάλληλα την κολοκύθα,
προχώρησα στο επόμενο στάδιο της
δημιουργίας της γέμισης της πίτας.
Ελαφρώς σοτάρισα το μπεϊκον και έτριψα τα τυριά μου.
Μετά ανακάτεψα σε βαθιά λεκάνη
όλα τα προαναφερόμενα υλικά και
τα άφησα λίγο να σταθούν για να ενωθούν τα αρώματα.
Στο διάστημα αυτό προετοίμασα και τον χυλό μου και κατόπιν
βουτύρωσα το ταψί μου με το λιωμένο βούτυρο γάλακτος
και πασπάλισα με το καλαμποκάλευρο.
Έστρωσα τον μισό χυλό μου και ίσιωσα σε όλη την επιφάνεια του ταψιού με την βοήθεια ενός κουταλιού.
Έβαλα κατόπιν όλη μου τη γέμιση να πάει παντού και από πάνω έστρωσα τον υπόλοιπο χυλό.
Έψησα σε προθερμασμένο φούρνο, με αέρα, στους 180 βαθμούς μέχρι που ρόδισε καλά η πίτα μου (περίπου 40 λεπτά).
Την άφησα να σταθεί και μετά ήταν έτοιμη για να την απολαύσουμε.
Πλήρης ισορροπία καθώς τα "αλμυρά" υλικά (τυριά και μπέϊκον) που χρησιμοποίησα, έφεραν την "γλύκα" της κολοκύθας στο επιθυμητό σημείο.
Δοκιμάστε την και ελπίζω να σας αρέσει.
Τριμμένη πορτοκαλί κολοκύθα περίμενε υπομονετικά τη σειρά της, στην κατάψυξη, να ξεμπερδέψω με τα λεμόνια και τα πορτοκάλια. Να ξεμπερδέψω και με τα κρυολογήματα...και να ξαναβρώ λίγη από την χαμένη διάθεση :-))
Ήρθε λοιπόν η σειρά της και αφού ξεπάγωσε, μεταμορφώθηκε σε αλμυρή κολοκυθόπιτα κάπως διαφορετική από τα συνηθισμένα.
Αλμυρή Κολοκυθόπιτα με χυλό και μπέϊκον
Για τον χυλό
2,5 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
1 φλιτζάνι αλεύρι καλαμποκιού,
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο,
1/2 φλιτζάνι γάλα εβαπορέ διαλυμένο σε
2,5 φλιτζάνια χλιαρό νερό,
1,5 κουταλάκι μπεϊκιν πάουντερ,
ξύσμα από ένα μικρό πορτοκάλι,
1 κουταλάκι αλάτι.
Για την γέμιση
300 γραμ. φέτα πικάντικη σπασμένη με το πιρούνι,
250 γραμ. χαλούμι τριμμένο σε ρεντέ,
400 γραμ. κολοκύθα τριμμένη, στραγγισμένη
και ελαφρώς αλατισμένη,
100 γραμ. μπέϊκον ψιλοκομμένο,
6-7 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα και λίγο από το πράσινο μέρος τους,
3 μεγάλα αυγά,
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο,
1/2 κουταλάκι αποξηραμένο δυόσμο,
1/2 φλιτζάνι τραχανά ξινό ή και γλυκό,
πιπέρι και μοσχοκάρυδο από μισό περίπου κουταλάκι του γλυκού.
Επιπλέον: μια κουταλιά λιωμένο βούτυρο
γάλακτος καθώς και δύο κουταλιές
καλαμποκάλευρο, για το ταψί.
Λίγο σουσάμι, ελαιόλαδο και ελάχιστο
βούτυρο για την επιφάνεια της πίτας.
Αφού ετοίμασα κατάλληλα την κολοκύθα,
προχώρησα στο επόμενο στάδιο της
δημιουργίας της γέμισης της πίτας.
Ελαφρώς σοτάρισα το μπεϊκον και έτριψα τα τυριά μου.
Μετά ανακάτεψα σε βαθιά λεκάνη
όλα τα προαναφερόμενα υλικά και
τα άφησα λίγο να σταθούν για να ενωθούν τα αρώματα.
Στο διάστημα αυτό προετοίμασα και τον χυλό μου και κατόπιν
βουτύρωσα το ταψί μου με το λιωμένο βούτυρο γάλακτος
και πασπάλισα με το καλαμποκάλευρο.
Έστρωσα τον μισό χυλό μου και ίσιωσα σε όλη την επιφάνεια του ταψιού με την βοήθεια ενός κουταλιού.
Έβαλα κατόπιν όλη μου τη γέμιση να πάει παντού και από πάνω έστρωσα τον υπόλοιπο χυλό.
Τέλος λάδωσα ελαφρώς. Πασπάλισα με σουσάμι και έβαλα στην επιφάνεια, για να προσδώσει άρωμα και χρώμα στην κρούστα της πίτας, λίγες ακόμη "τσιμπιές" από βούτυρο γάλακτος.
Έψησα σε προθερμασμένο φούρνο, με αέρα, στους 180 βαθμούς μέχρι που ρόδισε καλά η πίτα μου (περίπου 40 λεπτά).
Την άφησα να σταθεί και μετά ήταν έτοιμη για να την απολαύσουμε.
Πλήρης ισορροπία καθώς τα "αλμυρά" υλικά (τυριά και μπέϊκον) που χρησιμοποίησα, έφεραν την "γλύκα" της κολοκύθας στο επιθυμητό σημείο.
Δοκιμάστε την και ελπίζω να σας αρέσει.
Μμμ, ωραία ιδέα μου έδωσες για την κολοκύθα μου έχω και εγώ στην κατάψυξη (σε πολτό όμως, αλλά δεν νομίζω να έχω θέμα)
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαίρομαι Τάνια, που κατάφερα να σου δώσω ιδέα.
ΔιαγραφήΠραγματικά αυτή η ανταλλαγή ιδεών είναι το μεγάλο κέρδος μας, μέσα από το food blogging.
πηνελοπη τελειιιιααααααα,μου αρεσε παρα πολυ η βαση της πιτας,ο χυλος δηλαδη,μου δωσες πολλες ιδεες τωρα,θα την κανω την πιτα σου σιγουρα και θα δοκιμασω τον χυλο καιμε αλλη γεμιση,ευχαριστουμε πηνελοπη μας!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήφιλια πολλα!!!!
Δοκιμές λοιπόν, κατά βούληση ... καλή μου Κική :-)).
ΔιαγραφήΚαι εμείς να βλέπουμε τα τελικά αποτελέσματα και να δοκιμάζουμε με την σειρά μας.
Χαιρετισμούς πολλούς.
Πολύ τη ζήλεψα την πίτα σου Πηνελόπη! Έχω κολοκύθα και θα την τολμήσω έστω σε πιο μικρή δόση...
ΑπάντησηΔιαγραφήΧωρίς να θέλω να περιαυτολογήσω, Βαγγελιώ μου, νομίζω ότι η πιο μικρή δόση μπορεί και να μην φτάσει τελικά :-))
ΔιαγραφήΕμείς σε μεγάλη...γιατί πάντοτε μοιράζουμε στους γύρω μας.
Με διέλυσες!!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήκολοκύθα, φέτα, χαλούμι. μπέικον, τραχανά......αχχχχχχχχχ και ελπίζεις να μας αρέσει??????
θα τη δοκιμάσω!!!!
Σημείωσε "ισοπαλία" Πέπη μου, γιατί εκείνο το σοκολατένιο γλυκάκι σου με έβαλε σε μεγάλους μπελάδες όταν το διάβασα.
ΔιαγραφήΈχω κι εγώ κολοκύθα στην κατάψυξη αλλά όπως είδες το έχω ρίξει στα κέικ, οι πίτες ελπίζω να ακολουθήσουν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίδα ότι οι ιώσεις ήταν κοντά σας εύχομαι να μην ξανάρθουν ποτέ.
Το είδα...το είδα...
ΔιαγραφήΚαι λέω πως είναι καιρός να σταματήσεις, γιατί μας "τσάκισε" το κρύο και το χιόνι (!!!) Ξανθή μας.
Πεντανόστιμη δείχνει Πηνελόπη μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα υλικά της γέμισης... άπαιχτα απλά! Και μου αρέσει που έχεις προσθέσει και χαλούμι!
Φιλιά πολλά!
Τα τυράκια που επιλέχτηκαν μαζί με το λίγο μπεϊκον, έκαναν την διαφορά αλλά και την ισορροπία με την γλύκα της κολοκύθας,. Ερμιόνη μου.
ΔιαγραφήΉταν μια 100% αλμυρή πίτα :-)
Φιλιά πολλά κι' από εμένα.
Πηνελόπη έκανες μαγικό συνδυασμό υλικών!!!!!!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό τις καλύτερες που έχω δει στο είδος τους!!!
Μπράβο σου!
Να 'σαι καλά Χρυσαυγή μου!
ΔιαγραφήΝομίζω πως ήταν μια όντως πολύ πετυχημένη αλμυρή κολοκυθόπιτα.
Χαιρετισμούς πολλούς.
Από τις πιο προσεγμένες πίτες Πηνελόπη μου, έχει απίστευτα υλικά και ο χυλός κάνει μια τραγανή και πολύ νόστιμη κρούστα!!!! Τέτοιο χυλό κάνουμε στο Χανιώτικο μπουρέκι όταν δεν υπάρχει χρόνος για άνοιγμα φύλλου!!! Καταπληκτική!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σου Λένα μου,
Διαγραφήέχεις δίκιο, κάπως έτσι ξεκίνησε και μένα η σκέψη μου (με το Χανιωτικό Μπουρέκι αλλά και τις πιο γνωστές ηπειρώτικες πίτες με χυλό ) και την προσάρμοσα με τα διαθέσιμα υλικά.
Δοκιμάστηκε και πέτυχε, οπότε και την μοιράστηκα μαζί σας.
Φιλιά πολλά και χαιρετισμούς.
Οι φωτογραφίες μιλάνε από μόνες τους για το αποτέλεσμα! Τέτοια νόστιμα υλικά σε συνδυασμό (με top το χαλούμι) πώς να μη βγάλουν πεντανόστιμη πίτα! Για άλλη μια φορά Πηνελόπη οι αυτοσχεδιασμοί σου στέφθηκαν από απόλυτη επιτυχία!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑμαλία μου, ξέρεις τις σκέφτομαι να "ντυθώ" τώρα τις Απόκριες... "ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ"!
ΔιαγραφήΓια να δούμε που θα με βγάλουν όλοι αυτοί οι αυτοσχεδιασμοι μου, τελικά :-)))
Πάντως έβγαλα, νόστιμη πίτα τελικά!
Αυτό είναι! Το καλύτερο! Ωραίος συνδυασμός υλικών!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ σε Μαρία μου.
ΔιαγραφήΩραία πίτα Πηνελοπίτσα! Αυτό το τραγανό φύλλο από πάνω και αυτή η πλούσια γέμιση (χαλούμι!!!) μέσα, την κάνουν μοναδική!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦύλλο δεν το λες Λίλια μου ... Αλλά τραγανό στην κρούστα και αφράτο συνάμα ζυμαρακι, ναι σίγουρα!!!
ΔιαγραφήΌσο για την γέμιση, ήταν όντως πετυχημένη και αρμονικά συνδυασμένη.
Υπέροχη και πρωτότυπη πίτα, δεν έχω δοκιμάσει αλμυρή με κίτρινο κολοκύθι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι εύκολη έτσι αντί για το φύλλο ετοιμάζεις τον χυλό! Αξίζει σίγουρα να τη δοκιμάσεις.
Φιλιά
Γίνεται όντως εύκολα και σαφώς προσφέρει μια άλλη οπτική στην διαδικασία της πίτας.
ΔιαγραφήΆσε που τρώγεται το ίδιο ευχάριστα από μικρούς και μεγάλους.
Χαιρετισμούς πολλούς.
Με σκότωσες πρωί πρωί φιλενάδα μου!!! Φοβερή πίτα και ξέρεις την αδυναμία που τους έχω!!! Εύκολη με τον χυλό και πεντανόστιμη με τον συνδυασμό των υλικών που χρησιμοποίησες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρας φιλιά!
Γεια σου Κική μου.
ΔιαγραφήΤην αδυναμία σου, την συμμερίζομαι, αφού κι' εγώ τη έχω!
Όταν λοιπόν βρεθείς με έτοιμη τριμμένη κολοκύθα, θυμήσου και τούτη την εκδοχή.
Πιστεύω ότι θα σας αρέσει.
Φιλιά πολλά-πολλά..