24.2.15

Μια ακόμη...σουπιά

Πέρσι μετά τις μέρες των Χριστουγέννων, είχα γράψει για μια γεμιστή σουπιά με τυράκια.
Φέτος (για σκέψου... έναν χρόνο μετά)  η σουπιά μου, έγινε αποκλειστικά και μόνον με φρέσκα μυρωμένα χόρτα εξοχής και μερικές ακόμη γευστικές πινελιές, τυλιγμένη σε πακέτο, για να την χαρούμε στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας.

Μια άλλη πρόταση με μια πραγματικά μαλακή και άκρως ζουμερή σουπιά, οπότε συνιστώ και να την δοκιμάσετε αν σας αρέσουν αυτού του είδους οι μεζέδες.

Γεμιστή και Μυρωδάτη Σουπιά



Υλικά:
1 μεγάλη καθαρισμένη (κατεψυγμένη στην περίπτωσή μου) σουπιά με βάρος 800 γραμ.

Για την γέμιση:
1 μικρό ματσάκι μυρώνια ψιλοκομμένα,
1 μικρό ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο,
5-6 καυκαλήθρες ψιλοκομμένες,
4 κρεμμυδάκια φρέσκα (και λίγο από το πράσινο μέρος τους) ψιλοκομμένα επίσης,
1 πιπεριά Φλωρίνης τουρσί κομμένη σε κομματάκια,
ξύσμα από ένα μέτριο καλά πλυμένο πορτοκάλι,
αλάτι, πιπέρι, κάρυ από μισό κοφτό κουταλάκι.
1 φλιτζανάκι του καφέ τραχανά γλυκό ή ρύζι (προσωπικά έβαλα τραχανά).

Για την σάλτσα:
Με τα ακόλουθα υλικά έφτιαξα μια σάλτσα με την οποία περίχυσα την σουπιά μου, όταν την έβαλα μέσα στο πακέτο (αλουμινόχαρτου και χαρτιού ψησίματος) που θα την έψηνα.
Τον χυμό από το πορτοκάλι του οποίου πήρα το ξύσμα,
1 ποτηράκι ούζο,
2 κουταλιές μουστάρδα απαλή,
3-4 κουταλιές ελαιόλαδο,
λίγο αλάτι, κάρυ και πιπέρι.


Αφού ξεπάγωσα την σουπιά. την ξέπλυνα και την άφησα να στραγγίξει.
Στο ταψί που θα την έψηνα έστρωσα σταυρωτά δύο μεγάλα κομμάτια αλουμινόχαρτο και από πάνω έβαλα μια μεγάλη κόλλα από χαρτί ψησίματος.
Πάνω ακούμπησα την σουπιά.
Ετοίμασα τα υλικά της γέμισης και μ' αυτά γέμισα όλο το άνοιγμα της κοιλιάς της.
Στερέωσα τα πλαϊνά "ράβοντας" με οδοντογλυφίδες και την "έλουσα" με την σάλτσα που ετοίμασα.
Λίγη από την γέμιση που μου έμεινε την σκόρπισα γύρω της μέσα στην σάλτσα.
Έκλεισα το χαρτί ψησίματος μαζί με τα αλουμινόχαρτα σε πακέτο, ενώνοντας τις άκρες προς τα πάνω.
Έβαλα μέσα στο ταψί μου ένα ποτήρι νερό και το έβαλα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς με αέρα για 45 περίπου λεπτά.
Μετά από 45 λεπτά  άνοιξα το πακέτο μου για να δω πόσο μαλακή ήταν και έκλεισα τον φούρνο, καθώς ήταν έτοιμη.

Βγήκε από το χαρτί της... Μπήκε σε βαθιά πιατέλα.... Και  συνοδεύτηκε από τα γευστικά ζουμάκια της, για να κοπεί μετά σε κομματάκια.
Απολαυστική πραγματικά και οι "παπαρίτσες" με λαγάνα δεν έμειναν παραπονεμένες :-)
Καλή Σαρακοστή σε όλους μας.

Υ.Γ. Αν θέλετε να την κάνετε αποκλειστικά νηστίσιμη, προτιμήστε το ρύζι φυσικά, αντί για τον τραχανά.

Ευχαριστίες στο φίλο Σπύρο Πετρόγιαννη που τράβηξε για χάρη μου τις φωτογραφίες καθώς ήταν ο μόνος εξοπλισμένος με φωτογραφική μηχανή ανάμεσά μας.

30 σχόλια:

  1. Η παραγεμισμενη σουπια θες να πεις!!! Αρρωματικη και γευστικοτατη. Θα την τσακιζα. Αντε και του χρονου με νεα συνταγη!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε "ενδιαφέρουσα" κατάσταση αλλά και με ενδιαφέρουσα γεύση!! Χρυσαυγή μου.
      Ευχαριστώ σε.

      Διαγραφή
  2. Πρώτα από όλα θα ήθελα να ευχηθώ σε σένα και την οικογένεια σου καλή και γαλήνια Σαρακοστή!!!!!
    Και μετά βεβαίως να παινέψω την παραγεμιστή σουπιά σου που ομολογουμένως φαίνεται πολύ μα πολύ λαχταριστή!!!!
    Και εμένα μου αρέσουν τα μαλάκια Πηνελόπη μου,αρκεί φυσικά να είναι καλομαγειρεμένα και όχι σε μορφή λάστιχου...
    Η εκδοχή των λαχανικών,των ποικίλων λαχανικών,με τα απαραίτητα αρωματικά στοιχεία δίνουν μια 'άλλη διάσταση γευστικού κάλλους στην πρόταση σου!Πολύχρωμη και πληθωρική κάνει το ΄΄ταπεινό΄΄τραπέζι που οφείλουμε να έχουμε στη διάρκεια της Σαρακοστής,εξαιρετικά γευστικό!!!
    Και του χρόνου με υγεία!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ Φωτεινή μου.
      Αντεύχομαι με την σειρά μου για ότι καλύτερο και αυτήν την περίοδο του χρόνου σ' εσένα και τους αγαπημένους σου.

      Η συγκεκριμένη μέθοδος μαγειρέματος, βοηθά στο να μην γίνει το μαλάκιο "λάστιχο" όπως καλά λες καθώς συγκρατεί όλους τους χυμούς του, αλλά και παντρεύεται άριστα με όλα τα υλικά της γέμισης.

      Αξίζει πραγματικά να την δοκιμάσεις αν βρεθείς με τα υλικά που προτείνω.

      Χαιρετισμούς πολλούς.

      Διαγραφή
  3. Είσαι εσύ μια σουπιά!!!!
    Καλή Σαρακοστή!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. :-)) Σουπιά με μελάνι....και γάτα με πέταλα, που λένε Ξανθή μας!
      Καλή Σαρακοστή και σ' εσάς.

      Διαγραφή
  4. Χοντρή και κοιλαρού μα τόσο επιθυμητή!!!!Καλή Σαρακοστή!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ Gina, Καλή Σαρακοστή και σ' εσένα εύχομαι.

      Διαγραφή
  5. Πω πω μία σουπιά νόστιμη και μυρωδάτη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι όπως τα λες Αμαλία μου.
      Και πρέπει να πω πως και την επόμενη μέρα ήταν εξίσου γευστική, μαλακή και νόστιμη.
      Φιλιά πολλά.

      Διαγραφή
  6. Φαίνεται τόσο θελκτική και νόστιμη!!
    Μας αρέσουν τέτοιοι μεζέδες και θα επιχειρήσω να την φτιάξω αυτήν την σουπιά..μα τι σουπιά!!
    Φιλιά Πηνελόπη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Στέλλα μου.
      Καλή Σαρακοστή να έχετε. Να την φτιάξεις και θέλω να πιστεύω πως θα σας αρέσει γιατί μέσα στο πακετάκι έγινε πολύ μαλακή και γεμάτη αρώματα.
      Φιλιά κι' από εμένα.

      Διαγραφή
  7. Τρελλαίνομαι για γεμιστές σουπιές και καλαμάρια!!
    Πολύ ωραίος συνδυασμός γεύσεων!!
    Μου έβαλες ιδέα για αύριο!!

    Φιλιά, Πηνελόπη!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άντε λοιπόν να σε δω Peps...
      Τι ιδέα σου έβαλα και τι θα σκαρώσεις κι' εσύ με την σειρά σου!!!

      Φιλιά πολλά κι' από εμένα.

      Διαγραφή
  8. Φαίνεται εξαιρετικό, φουλ στα αρώματα και με κάτι τέτοια πιάτα η νηστεία είναι απόλαυση μεγάλη!
    Καλή Σαρακοστή και καλή βδομάδα εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή Σαρακοστή να έχεις κι' εσύ Σκοτεινούλα μου.

      Πραγματικά έχεις δίκιο. Τέτοια πιάτα "δίνουν" άλλη διάσταση στην νηστεία, έτσι όπως την έχουμε κατά νου οι περισσότεροι.

      Χαιρετισμούς πολλούς.

      Διαγραφή
  9. Της εδωσες την απαραίτητη γευση που της λείπει!!!!!!!!!!!
    Καλό ξημέρωμα!
    Σε φιλώ γλυκά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι πιστεύω κι' εγώ Αριάδνη μου, καθώς έχω μια "παιδική" τραυματική εμπειρία με τις κλασσικές σουπιές με σπανάκι!βα
      Χαιρετισμούς πολλούς.

      Διαγραφή
  10. Ειδα τις φωτο στο fb και μουετρεξαν τα σαλια!!εχω δηλωσει απειρες φορες οτι τελαινομαι για πτιδηποτε βγαινει απ τη θαλασσα και τρωγεται!!ε τωρα που ειδα και τα υλικα πηνελοπη μου....επεσα ξερη!!φοβερη γεμιση,δεν εχω ξανα δει κατι παρομοιο,υπεροχα χορτα,τραχανας,φλωρινης...ευγε και παλι ευγε!!πολλα φιλια!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να 'σαι καλά Κική μου!!
      Πάντα υπάρχει το "ψάξιμο" μέσα στις κουζίνες μας, κι' αυτό είναι η μεγαλύτερη ίσως εμπειρία που μπορεί να έχει ο οικιακός μάγειρας ή μαγείρισσα.
      Φιλιά πολλά.

      Διαγραφή
  11. Άργησα αλλά ήρθα! Το είδα στο fb αλλά δεν πρόλαβα να έρθω νωρίτερα να σου πω πόσο το λιγουρεύτηκα! Τι χρώμα! Τι νοστιμιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία μου, σ' ευχαριστώ πολύ.

      Το FB, αποτελεί απλώς τον "κράχτη" για την κάθε μας συνταγή που σίγουρα αξίζει να την δούμε πιο αναλυτικά, όταν οι φωτογραφίες της μας κινήσουν το ενδιαφέρον.

      Πιστεύω πως αξίζει να την δοκιμάσεις...

      Χαιρετισμούς πολλούς.

      Διαγραφή
  12. Εξαιρετική νοστιμιά η σουπιά σου Πηνελόπη!
    Τα υλικά της γέμισης νόστιμα και πραγματικά ταιριαστά με τη σουπιά.
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μίνα μου σ' ευχαριστώ πολύ.

      Μπούσουλας πάντα το πρώτο κύριο υλικό (όπως σ' αυτήν την περίπτωση η σουπιά) και μετά αρχίζω το ψάξιμο εντός μου για το τι υλικά και αρώματα θα το συνοδεύσουν. Στο 90% των περιπτώσεων το ένστικτο δεν πέφτει έξω...

      Χαιρετισμούς πολλούς και Καλή Σαρακοστή να έχεις.

      Διαγραφή
  13. Ζουμερό, ελαφρύ, μυρωδάτο και νοστιμότατο το πιάτο σου Πηνελόπη μου!!!!
    Καλή σαρακοστή να έχετε!!! Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή Σαρακοστή και σ' εσάς Λένα μου.

      Πιάτο που άρεσε σε όλους μας (τους μεγάλους τουλάχιστον) και πραγματικά αξίζει μια δοκιμή.

      Φιλιά πολλά Συντέκνισσα.

      Διαγραφή
  14. Υ.Γ. Να χαίρεσαι τον λεβέντη σου!!!! Να τον δεις όπως επιθυμείς!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Μα τι σουπιά είναι αυτή!!!Την σώνω γιατί σίγουρα θα την χρειαστώ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή