«Στρουμφάκια …
Ε, καλά μου Στρουμφάκια … Ελάτε!
Έχω το κολατσιό σας,... Κι είναι ένα υπέροχο!
Δεν έχει βατόμουρα... Αλλά είναι υπέροχο!
Δεν είναι γλυκάκι... Αλλά είναι υπέροχο, σας λέω!
Είναι αλμυρό και έχει μέσα τα μανιτάρια που μάζεψα στο δάσος!»
Αυτά θα έλεγε πάνω-κάτω, ο αγαπημένος μας Λιχούδης, βγαίνοντας
μέσα από το μανιταροσπιτάκι του καθώς μόλις είχε μαγειρέψει στην μανιταροκουζίνα
του, μια τέτοια λαχταριστή πίτα…
Άντε να δω, τι άλλο θα σκαρφιστώ η έρμη μάνα…για να πείσω κάποια
ψυχή να φάει και κάτι διαφορετικό.
Στρούντελ αλμυρό με φρέσκα μανιτάρια και πλούσια
κρέμα γιαουρτιού και τυριών
1 φύλλο σφολιάτας,
200 γραμ. γιαούρτι πρόβειο (ναι, παρακαλώ πολύ πρόβειο και
με την πέτσα του)
250 γραμ. τυρί τύπου γκούντα, τριμμένο στο χοντρό του τρίφτη
σας,
150 γραμ. κεφαλοτύρι, όχι πολύ αλμυρό,
1 μεγάλο αυγό,
1/3 κουταλάκι τριμμένο μοσχοκάρυδο,
1/3 κουταλάκι τριμμένο πιπέρι μαύρο,
1/3 κουταλάκι καπνιστή πάπρικα,
250-300 γραμ. φρέσκα μανιτάρια κομμένα σε κομμάτια (ή και κονσέρβας κομμένα που θα ξεπλύνετε προηγουμένως καλά) και λίγο βούτυρο (μια και μισή κουταλιά).
Καθαρίζετε τα μανιτάρια (με τον τρόπο που σας αρέσει) και τα
κόβετε σε λεπτά φετάκια.
Τα βάζετε σε βαθύ τηγάνι και τα σοτάρατε με το βούτυρο
μέχρι να αποκτήσουν λίγο χρώμα και να μυρίσουν. Το βούτυρο το βάζουμε γιατί δίνει πραγματικά άλλο άρωμα στα μανιτάρια. Αν πάλι δεν το θέλετε, κάνετε την δουλειά σας με καλό ελαιόλαδο. Τα πασπαλίζετε με το μοσχοκάρυδο
και τ’ αφήνετε να κρυώσουν.
Στο διάστημα που κρυώνουν, ετοιμάζετε την σφολιάτα την οποία
έχετε βγάλει να ξεπαγώσει. Δεν θέλουμε να παραζεσταθεί όμως για να μπορέσουμε
να την κόψουμε στην μέση και να την ρολλάρουμε χωρίς μας κολλάει στα χέρια.
Δύο, το πολύ, ώρες, της είναι αρκετές, όταν την βγάλετε από
την κατάψυξη.
Αλλιώς με την νωπή τέτοιο πρόβλημα δεν θα έχετε.
Τρίβετε τα τυριά σας βαθύ μπολ.
Τ’ ανακατεύετε με το γιαούρτι και το αυγό.
Πασπαλίζετε τα πιπέρι και την πάπρικα κα ανακατεύετε και πάλι.
Στην σφολιάτα που έχετε κόψει κάθετα (στη μέση) σε δύο μέρη,
απλώνετε στο κέντρο της μείγμα των τυριών-γιαουρτιού, και στα δύο μέρη.
Από πάνω βάζετε μερικά από τα σοταρισμένα μανιτάρια (φροντίζοντας
να τα χωρίσετε κατ’ ουσία σε τέσσερα μέρη).
Βάζετε πάλι μείγμα τυριών-γιαουρτιού και κλείνετε με μανιτάρια.
Πασπαλίζετε λίγο τα μανιτάρια με λίγη έξτρα πάπρικα και ενώνετε
πλέον την σφολιάτα σε ρολό.
Μεταφέρετε σε ταψί με ανικολλητικό χαρτί, βάζοντας την ένωση
προς τα κάτω.
Χαράσσετε ελαφρώς τις επιφάνειες των στρούντελ και ψήνετε σε
προσθερμασμένο φούρνο, με αέρα στους 190-200 βαθμούς, μέχρι να ροδίσει καλά η
επιφάνεια της κάθε σφολιάτας.
Θα αφήσετε λίγο να σταθεί γιατί καίει και ζεματάει όταν κλείσετε
τον φούρνο και μετά σερβίρετε μ’ ένα παγωμένο ποτηράκι λευκό κρασί ή μπύρα, πίνοντας
στην υγειά του Λιχούδη και της παρέας
του στο Στρουμφοχωριό, που χρόνια τώρα τους αγαπάμε!
Καλή εβδομάδα σε όλους μας.
Καλή εβδομάδα σε όλους μας.
Αυτό το στρούντελ μου πάει γάντι, έχει όλα τα υλικά που μου αρέσουν!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτην υγειά του Λιχούδη και της δικιάς σου Πηνελόπη μου!
Πόπη μου, κέρασμα αντάλλαγμα για την σουπίτσα αυγολόμενο!!!
ΔιαγραφήΑλλά νομίζω πως αν την φτιάξεις με τα χεράκια σου, πιο σύντομα θα φας :-)))
Καλημέρες πολλές.
Πηνελόπη μου, να φάει το Στρουμφοχωριό αλλά να περισσέψει και για εμάς τίποτα που το κοιτάμε και ξερογλειφόμαστε! Τα λιωμένα τυριά είναι τόσο λαχταριστά...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλώς την Αναστασία μας.
ΔιαγραφήΕλπίζω να είσαι καλύτερα, από την ίωση, που "χτυπά" αλύπητα.
Η επιτυχία τελικά ήταν πάντρεμα αυτών των "γαλακτοκομικών" που έδωσαν ωραία υφή στα στρούντελ.
Υπέροχη σφολιατένια λιχουδιά με πρωταγωνιστή τα πολυαγαπημένα μανιτάρια και φυσικά τα τυριά που χαρίζουν ιδιαίτερη νοστιμιά!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν μπορώ να μη σταθώ στην λαχταριστή εμφάνιση του ρολού με την κρεμώδη γέμιση να αντιστέκεται -μάλλον επιτυχημένα-,στη σφικτή αγκαλιά της ροδοψημένης σφολιάτας!!!
Μπράβο!!!Καταπληκτική παρασκευή!!!
Φιλιά πολλά,πολλά.
Σ' ευχαριστώ Φωτεινή μου.
ΔιαγραφήΤα λόγια σου "ποίημα" κάθε φορά...που σαφώς κάνουν την κάθε δημιουργία μας περισσότερο όμορφη.
Μια πολύ καλή μέρα να έχεις εύχομαι.
Μη μου πεις ότι σου έκανε νερά ο μικρούλης με τέτοιο φανταστικό φαγάκι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚατά που είπαμε πέφτει το στρουμφοχωριό σας να έρθω μια βόλτα;
Καλή εβδομάδα Πηνελόπη μου!
Το τι θα σου πω εγώ Ερμιόνη μου και το τι θα νοιώσεις εσύ για τον νεαρούλη μας, είναι μεγάλη κουβέντα!!!
ΔιαγραφήΠρος τα δυτικά προάστια θα βρεις το στρουμφοχωριό μας, αν το αποφασίσεις :-)))
Πολλές-πολλές καλημέρες και Δύναμη πάντα.
Κόλαση Πηνελόπη μου το στρούντελ σου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜέχρι και πετσούλα από το γιαουρτάκι που μ αρέσει!!!!
Θα το φτιάξω!!! I promise!!!!!!!!!
Εγώ ξέρω ότι κρατάς τις υποσχέσεις σου Peps!
ΔιαγραφήΚαι αυτό προσωπικά με χαροποιεί πάντα, πάρα πολύ.
Εάν λοιπόν προχωρήσεις στο πόνημα, θα αναμένω με προσδοκία να δω τι δικά σου εξαιρετικά αποτελέσματα :-)))
Πολλούς-πολλούς χαιρετισμούς.
Χε χε, εμένα και η εισαγωγή και η συνταγή με έπεισαν! Ο Λιχούδης είναι σίγουρα αγαπημένος και μπορεί να ειδικευόταν στις τούρτες με στρουμφομούρα αλλά ένα κομματάκι του τυρο-μανιταρο-στρούντελ θα το δοκίμαζε νομίζω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι με φύλλο κρούστας δε γίνεται? Αν και άσχετα με την αυθεντική συνταγή, κι εγώ τη σφολιάτα προτιμώ!
Σκοτεινούλα μου, καλημέρα.
ΔιαγραφήΗ αλήθεια είναι ότι ο Λιχούδης έχει την "ειδικότητά" του, αλλά τον επιστρατεύσαμε για λόγους καλού παραδειγματισμού :-)))
Να σου πω, με φύλλο κρούστας διπλό, πιστεύω πως θα γίνεται εξίσου όμορφα. Απλώς εγώ εκείνη την ώρα διαθέσιμη σφολιάτα είχα (και συνήθως έχω πάντα στην κατάψυξη για κάτι τέτοιες δημιουργίες).
Καλά, δεν το συζητώ, μπορεί εσύ να μνημονεύεις το Λιχούδη αλλά μάλλον εγώ είμαι η μακρινή του ξαδέρφη, η...Λιχούδα! Υπέροχο το στρούντελ, όλα τα υλικά μου αρέσουν και θα το φτιάξω σίγουρα. Λύσε μας τώρα και την απορία, έπιασε η...μαγειρική μυθοπλασία ή τσάμπα μηχανεύτηκες όλο αυτό το στρομφομύθο?
ΑπάντησηΔιαγραφήΜακρινή ξαδέλφη του Λιχούδη, Αμαλία μας, την απορία να σου την λύσω...
ΔιαγραφήΠέτυχε κατά το ήμισυ.
Ο εν' λόγω αναφερόμενος προτίμησε τις γωνίες που είχαν περισσότερη ξεροψημένη σφολιάτα :-)))
Εγώ δε θέλω παραμύθι το τρώω όλο το φαγητό μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜέρες τώρα τριγυρνάει στο μυαλό μου μια μανιταρόπιτα!!
Αμ, Ξανθή μου τα καλόφαγα παιδιά σαν εμάς, δεν θέλουν παραμύθια!
ΔιαγραφήΩραίες γεύσεις θέλουν και αδειάζουν τα πιάτα τους χωρίς αμφιβολία :-)))
Την δικιά σου μανιταρόπιτα την βλέπω ν' έρχεται μάλλον με χειροποίητο φύλλο :-))
αχ! και μολις μπηκα στο σπιτι και πρεπει να μαγειρεψω!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήτι μας κανεις βραδυατικα....
παντως τα μανιταρια φρεσκα αναμφιβολα!!
καλο βραδυ πηνελοπη μου.
Ιδέα για την επόμενη φορά, που θα είσαι πιο ξεκούραστη Ειρήνη μου.
ΔιαγραφήΑν και γίνεται σχετικά εύκολα, αν διαθέτεις το φύλλο ή την σφολιάτα.
Καλημέρα τώρα πια...
Μα καλά βρε αθεόφοβη, έκανες τα σπίτια των Στρούμφ στρούντελ?
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ θα πω, και πολύ καλά έκανες!!! Και έτσι όπως το περιποιήθηκες και όλο το στρουμφοχωριό να έβαζες μέσα, εγώ μαζί σου θα ήμουν!
Το μοσχοκάρυδο επίσης το συμπαθώ πολύ σε τέτοιου είδους παρασκευές!!
Αρχισες την εβδομάδα δυναμικά Πηνελόπη!!
Είδες τι πήγα κι' έκανα Χρυσαυγή μου η αθεόφοβη!
ΔιαγραφήΑλλά είχα την σύμφωνο γνώμη, όλο του Στρουμφοχωριού, προκειμένου να ταϊσω τ' αγόρια :-))
To μοσχοκάρυδο ταιριάζει γάντι σε όλα τα τυρένια και κάπως κρεμώδη παρασκευάσματα, είναι απολύτως βέβαιο.
Εμένα δε χρειάζονται πολλά καμώματα για να με πείσεις να φάω. Στρουμφοψήνομαι στο πιτς φυτίλι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜα εσύ Μάρθα μου είσαι καλό κορίτσι! Και φαγανό.
ΔιαγραφήΌχι σαν κάτι άλλα παιδάκια που ξέρω...όνομα και μη χωριό :-))
Δεν ξέρω για το στρούντελ, η φωτογραφία όμως είναι ξελιγωτική!
ΑπάντησηΔιαγραφήΒαγγελιώ μου καλημέρα.
ΔιαγραφήΣε βεβαιώνω ότι και το στούντελ "ξελιγωτικό" ήταν.
Ξεκινήσαμε από την μια γωνία και φτάσαμε στην άλλη χωρίς σχεδόν ανάσα :-)))
Απαπαααα υπέροχο! Θα το κάνω γιατί μου αρέσουν όλα τα καλούδια που έχει μέσα!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήE, τότε θα σε αναμένουμε με τις εντυπώσεις σου καλή μου Νοτούλα :-))
ΔιαγραφήΠηνελόπη μου μπορεί να εμφανίζομαι αργοπορημένη τον τελευταίο καιρό λόγω διάφορων θεμάτων που με "τρέχουν" και δεν φτάνω αλλά σαν... στρουμφάκι κι εγώ θα κλαίω αν δεν έμεινε τίποτε από το υπέροχο αυτό στρούντελ... και δεν με πειράζει που δεν είναι γλυκό... έχει τόσες νοστιμιές μέσα που το θέλωωωωω!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν, βέβαια, δεν έμεινε επειδή φταίω εγώ που άργησα... θα περιμένω να το ξαναφτιάξεις κι αν αργήσεις... θα το φτιάξω εγώ!!!!
Φιλιά πολλά και καλή σου μέρα!
Κική μου καλημέρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕκείνο που εύχομαι τα θέματα που σε τρέχουν να μην είναι Υγείας.
Απο κει και πέρα, δεν πειράζει να έρχεσαι καθυστερημένη.
Απουσία δεν θα σου βάλω :-))) θα σου ζεστάνω κομματάκι για να ξαποστάσεις μόνον και να έρθει η ψυχή στον τόπο της!
Πηνελόπη τέλειο, αν περίσσεψε στείλτο(όλο έτσι)!!!!!Καλά η εισαγωγή σου φοβερή χαχαχα!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά!!!!
Που να περισσέψει Ελένη μου!!!
ΔιαγραφήΑκόμη και τα στρουμφάκια να μην το τρώγανε, εγώ τι τα έχω πλάκα τα γαλόνια της καλόφωγης ;-)))
Τι να πω??????? Speechless!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάρε "ανάσες" Λίλα μου και προχώρα σε "εκτέλεση" της παρούσας!
ΔιαγραφήΚαλημέρες.
Και γιαουρτάκι με πέτσα? Οτι πείτε...χαλάμε εμείς χατήρι?
ΑπάντησηΔιαγραφήΠεντανόστιμο στρούντελ που δεν νομίζω να προλάβουν τα στρουφάκια να φάνε :)
Φιλιά πολλά
Έτσι μπράβο καλή μου Marion!
ΔιαγραφήΧατήρια να μην μου χαλάτε, γιατί να δείτε που οι δοκιμές θα σας δικαιώνουν :-)))
Πηνελόπη μου, αν στείλεις στην Ελένη στείλε και σ' εμένα μισό από το γενναίο κομμάτι στρούντελ, γιατί εδώ δεν βλέπω να το φτιάχνω! Με την προυπόθεση ότι χόρτασαν όοοολα τα στρουμφάκια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλές καλημέρες και φιλιά!
To μικρό στρουμφάκι έβαλα κάτω τις γωνίες του στρούντελ και τις ευχαριστήθηκε Ελένη μου.
ΔιαγραφήΈτσι τα μεγάλα, ικανοποιήθηκαν με τα ενδιάμεσα μέρη, τα οποία και κατάφεραν να τελειώσουν σε εύλογο χρόνο :-)))
Πολλές καλημέρες κι' από εμάς.
Καλημέρα Πηνελόπη μου,απίθανο το μανιταροστρούντελ! Πολύ τυχερά τα στρουμφάκια..
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά φιλιά!
Σ' ευχαριστώ πολύ Χαρά μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυτυχώς ικανοποιήθηκαν όλοι οι στρουμφο-εμπλεκόμενοι...και αυτό ήταν μεγάλη παρηγορία.
Καλημέρες πολλές.
Τι τέλεια η συνταγή σου!!!! Υπέροχο φαίνεται το στρούντελ σου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε περιέλαβα στην Βόλτα στη Γειτονιά #20 :)
Καλή εβδομάδα!!!