Δεν ξέρω για εσάς αλλά εγώ, με την τηλεόραση γενικώς, έχουμε πάρει
ένα διαζύγιο καιρό τώρα.
Πολύ λίγα πράγματα βλέπω πια, κι αυτό από καθαρή τύχη, αν ο χρόνος που προβάλλεται
συμπέσει με τον όποιο ελεύθερο χρόνο έχω... εκείνη την στιγμή.
Κάπως έτσι έπεσα σ’ ένα επεισόδιο επανάληψης από την εκπομπή
«Κάτι ψήνεται» και μου άρεσε ο τρόπος που ο συγκεκριμένος διαγωνιζόμενος έκανε το
πρώτο του πιάτο.
Υλικά δεν συγκράτησα, διότι είδα το όλο επεισόδιο εντελώς "φευγάτα" και αποσπασματικά.
Αλλά η κεντρική ιδέα ήταν: η φωλιά ζύμης που ήρθε και γεμίστηκε με μείγμα από κοτόπουλο, μανιτάρια, μυρωδικά και τυράκια.
Αλλά η κεντρική ιδέα ήταν: η φωλιά ζύμης που ήρθε και γεμίστηκε με μείγμα από κοτόπουλο, μανιτάρια, μυρωδικά και τυράκια.
Την επόμενη μέρα, για το τραπέζι που είχα σχεδιάσει για το Ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς, αποφάσισα να κάνω
την αναπαραγωγή της συνταγής με τα δικά μου μέτρα και διαθέσιμα υλικά.
Έχω την αίσθηση ότι όσοι τις γεύτηκαν τούτες τις Κοτο-φωλιές, τις βρήκαν νόστιμες αλλά και εντυπωσιακές ως προς την εμφάνιση.
Η αφεντιά μου, τις τίμησε ιδιαίτερα και την επόμενη μέρα.
Ενδέχεται δε, να περάσω σε νέα εκτέλεση στο άμεσο μέλλον :-))
Ενδέχεται δε, να περάσω σε νέα εκτέλεση στο άμεσο μέλλον :-))
Υλικά για 15 κομμάτια.
Για την ζύμη
1 και ½ ποτήρι γάλα φρέσκο και πλήρες,
2 κουταλιές της σούπας λιωμένο βούτυρο,
500 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
1 αυγό συν 1 κρόκο (το ασπράδι το έριξα στην γέμιση, δεν πήγε
χαμένο)
1/3 κουταλάκι ζάχαρη,
½ κουταλάκι αλάτι,
13/ κουταλάκι σκόνη κουρκουμά,
15 γραμ. ξηρή μαγιά
15 γραμ. ξηρή μαγιά
Η ζύμη αυτή είναι ιδανική και για πιροσκί με κιμά, λουκανικάκια ή πατάτα με τυριά.
Προσωπικά όλα τα υλικά τα έβαλα στον αρτοπαρασκευαστή μου, με την σειρά
που τα αναφέρω, στο πρόγραμμα του ζυμώματος. Εάν δεν διαθέτετε το σχετικό μηχάνημα
το πλάσιμο της ζύμης θα γίνει παραδοσιακά και θα την αφήσετε για μια ώρα με μιάμιση
σε ζεστό μέρος για να διπλασιαστεί σε όγκο.
Στο διάστημα που η ζύμη φουσκώνει, ετοιμάζετε τα υλικά για
την γέμιση της κάθε φωλιάς.
Για την γέμιση χρειάστηκαν:
2 μέτρια φιλέτα κοτόπουλου βρασμένα και κομμένα σε ψιλά
κομματάκια,
300 γραμ. φρέσκα μανιτάρια καθαρισμένα και κομμένα σε φετάκια,
1 μέτριο κόκκινο κρεμμύδι ψιλοκομμένο,
1 μικρό ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο,
1 μικρό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο επίσης,
1 ασπράδι αυγού,
120 γραμ. κρέμα γάλακτος,
80-100 γραμ. τριμμένο κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα,
λίγο αλάτι, πιπέρι, σκόνη σκόρδου και πάπρικα.
Σε βαθύ τηγάνι βάζετε λίγο ελαιόλαδο για να σοτάρετε το κρεμμύδι.
Στη συνέχεια θα ρίξετε μέσα τα κομμάτια των μανιταριών για
να μαραθούν λίγο. Μόλις πάρουν να μυρίζουν ρίχνετε μέσα στο τηγάνι: τον άνηθο,
τον μαϊντανό, τα μπαχαρικά, την κρέμα γάλακτος, το ασπράδι και ανακατεύετε καλά.
Να πάρουν μια πρώτη βράση.
Προσθέτετε και το ψιλοκομμένο κοτόπουλο, τ’ αφήνετε να
μαγειρευτούν όλα μαζί για 3 λεπτά και κατεβάζετε το σκεύος από την φωτιά.
Αφήνετε να χλιάνει και τελευταίο ρίχνετε μέσα στο μείγμα, το
τριμμένο κεφαλοτύρι.
Η γέμιση είναι έτοιμη.
Πάμε τώρα για την σύνθεση της φωλιάς!
Την ζύμη που φτιάξατε την χωρίζετε σε 15 όμοια μπαλάκια.
Αν διαθέτετε φόρμες για muffins τις πλένετε καλά τις στεγνώνετε
και τις περνάτε με ελαιόλαδο, αλλά όχι από τις εσοχές τους από την πίσω πλευρά,
την ανάποδη.
Πάνω σε κάθε δεύτερο «βουναλάκι» θα φορμάρουμε ένα καλαθάκι
ζύμης.
Και το κάνουμε αφήνοντας ένα κενό, για να μην κολλήσουν τα
καλαθάκια μεταξύ τους.
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για 8-10 λεπτά, έτσι ώστε να
ψηθεί η ζύμη και να αποκτήσει σχήμα αλλά όχι να παραψηθεί, γιατί θα μπει και δεύτερη
φορά στον φούρνο, μαζί με την γέμιση.
Εάν έχετε 2 φόρμες των 6 τεμαχίων θα ψήσετε σίγουρα 2 φορές.
Εάν έχετε πάλι μια μεγάλη των 12, η διαδικασία θα είναι ίδια,
γιατί δεν θέλουμε τα ζυμαράκια να μας κολλήσουν αν τα βάλουμε το ένα, δίπλα στο
άλλο.
Αφήνετε λίγο να κρυώσουν και ξεφορμάρετε με την βοήθεια ενός
μαχαιριού.
Αν λαδώσετε καλά τις ράχες της κάθε φόρμας, το ξεφορμάρισμα
θα γίνει πολύ εύκολα.
Όταν ολοκληρωθεί το ψήσιμο. Στρώνετε μεγάλο ταψί του φούρνου
με αντικολλητικό χαρτί. Βάζετε τις φωλιές επάνω και τις γεμίζετε με την ήδη έτοιμη
γέμιση.
Από πάνω επιπλέον πασπαλίζετε κάθε φωλιά με μια καλή κουταλιά της σούπας τριμμένο edam ή
κασέρι και ψήνετε για 15-20 λεπτά μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά τους.
Σερβίρονται ζεστές ή και χλιαρές.
Την επόμενη μέρα αν τις ζεστάνετε
ελαφρώς στον φούρνο μικροκυμάτων τρώγονται επίσης πολύ ευχάριστα.
Και βεβαίως αν θέλετε ποσότητα για λιγότερα άτομα, μειώνετε
ανάλογα τις ποσότητες των υλικών σας.
ααα! τηλεπάθεια!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑύριο λέω να φτιάξω κοτόσουπα και το κοτόπουλο να το κάνω ταρτάκια με τυριά!!!
Μ'αρέσει το ζυμαράκι σου με το κουρκουμά και η γέμιση άπαιχτη!!!!
Εγώ αυτό το έφαγα και μου άρεσε!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕκείνο που μου έκανε όμως μεγάλη εντύπωση είναι το σκάρφισμα σου να φτιάξεις τις φόρμες.
Πολλά φιλιά
Μα τι ωραία συνταγή είναι αυτή!!! Και εμφανίσιμη και νόστιμη, δύο σε ένα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραίες οι "φωλίτσες", κουρκουμαδένιες και τι νόστιμο περιεχόμενο! Καταπληκτική σε βρίσκω, Πηνελόπη μου, μπράβο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα είναι εμφανίσιμες και σε μπουφέ ή παιδική γιορτή.
Καλό βράδυ, φιλάκια σας!
Πηνελόπη πολύ εμφανίσιμες οι φωλίτσες σου και για μπουφέ!Το ζυμάρι όμως μου έκανε εντύπωση, μπράβο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά!
Τέρμα, εσύ Πηνελόπη μου λειτουργείς μονάχα με το ένστικτο το οποίο δεν λαθεύει ποτέ τουλάχιστον στο φαγητό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι να τις κάνεις τις συνταγές όταν το μυαλό σου κατεβάζει τα καλύτερα?
Θα ήθελα κι εγώ να δοκιμάσω τις φωλιές σου. Η ζύμη είναι πλούσια και μου αρέσει πολύ. Όσο για την γέμιση... κλασσικά και δοκιμασμένα πράγματα.!!
Τυχεροί όσοι δοκίμασαν!
Δεν πρόλαβα να σε διαβάσω, και"πέταξα" το υπόλοιπο κοτοπουλάκι μου με κομματάκια σέλινου μέσα σε μαγιονέζα, και"έπνιξα" την πείνα μου. Όμως εσύ νονά, έγραψες πάλι. Αυτό που λένε λαϊκά "η κούτρα σου κατεβάζει" είναι εντελώς αληθινό. Και χαίρομαι επίσης που κι οι δυο δε βλέπουμε και τηλεόραση. Τι καλά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ Ευρηματικότητα σου με ξαφνιαζει ευχάριστα κάθε φορά,ωραίο το κολπο με τη ζύμη ,αλλα και εμφανίσιμο το αποτέλεσμα,καλό βράδυ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχα και θα δοκιμαστούν το συντομότερο!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήPeps kαλημέρα πέρα ως πέρα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο "αύριο" ήρθε σήμερα και περιμένω να μάθω ή μάλλον να δω τι καλό μας έφτιαξες!!
To ζυμαράκι αυτό, δουλεύεται πολύ εύκολα και στο χέρι και κάνει εξαιρετικά μεζεδάκια.
Όσο για την γέμιση πράτεις σύμφωνα με τα υλικά που σου αρέσουν. Έτσι κάνω εγώ τουλάχιστον :-))
Ευχαριστώ σε Ξανθή μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΒγήκε ωραίο το πείραμα...όσο για το σκάρφισμα ήταν κάτι που είχα δει στο παρελθόν και είπα να το δοκιμάσω με τον τρόπο μου.
Ατομικά φορμάκια σιλικόνης ή ράμκινγκ για όποιον έχει ή ακόμη και αλουμινένια φορμάκια μιας χρήσης θα κάνουν εξίσου καλά την δουλειά :-))
Κάνουμε ότι μπορούμε Αμαλία μου, ως άλλοι "Vital Shassoon" :-))))
ΑπάντησηΔιαγραφήΔύο σε ένα!
Καλημέρα Ελένη μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα είσαι καλά, είδες που το έμαθα το tip με τον κουρκουμά! Μου το κολλήσατε εσύ και η φίλη μας η Ζαμπία!
Ε, και μας τούτο το τραπέζι της Πρωτοχρονιάς, περισσότερο με μπουφέ θα το έκανες με τόσα πράγματα που βγάλαμε, παρά το κλασσικό τρίπτυχο: πρώτο πιάτο, δεύτερο και επιδόρπιο :-)) που μάλλον το αποφύγαμε.
Φιλιά πολλά.
Σ' ευχαριστώ πολύ Ελένη μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌπως ήδη έγραψα και στην καλή μας Πέπη, το ζυμαράκι αυτό κάνει για πολλά παρόμοια μεζεδάκια.
Δοκιμάζει κανείς σύμφωνα με τα γούστα του και τις εφαρμογές που θέλει...
Χαιρετισμούς πολλούς.
Χρυσαυγή μου, έλα να δοκιμάσεις...
ΑπάντησηΔιαγραφήΠες μου πότε, κι' εγώ θα κάνω τις διαδικασίες που χρειάζονται :-))
Για το ένστικο μου, θέλω να πιστεύω ότι καλά τα πάει σε γενικές γραμμές και σε αρκετά θέματα... Κάποιες φορές μπορεί να έχει λαθέψει, αλλά το διορθώνει με την επόμενη κίνηση του, σχεδόν πάντα!
Φιλιά σας.
Βαφτηστηράκι μου καλό (Μάρθα μας), θα σε μαλώσω!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν πετάμε βρε συ ποσότητες φαγητών.
Τα αξιοποιούμε με ιδέες της κούτρας μας. Ας μην έκανες βρε φωλιές (αφού συνταγή δεν είχαμε αναρτήσει) αλλά μια σφολιατούλα, 5-6 φύλλα κρούστας, ή μια ζύμη κουρού θα την έκαναν την δουλειά σε πιτάκια!!!!
Τηλεόραση στην Ελλάδα;
Πρέπει να έχεις μεγάλο βαθμό μαζοχισμού μέσα σου για να κάτσεις να δεις. Και ομολογώ πως σ' αυτό δεν θα με βρεις "καλή"!
Φιλιά πολλά.
Καλημέρα Νέλη μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
Απλώς "ιδέες" μου έρχονται και μένα όταν εισπράτω τα κατάλληλα "ερεθίσματα" και το συγκεκριμένο επεισόδιο που τα έδωσε!
Εύκολα γίνονται ειδικά αν βάλεις κι' ένα μηχάνημα να δουλέψει για λογαριασμό σου :-)) γλυτώνοντας το ζύμωμα.
Καλημέρα Νοτούλα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝομίζω πως αξίζει τον κόπο μια δοκιμή τους. Και φυσικά ο συνδυασμός υλικών είναι σύμφωνα με τις ανάγκες και τα γούστα του κάθε δοκιμαστή :-)
Τί να πρωτοσχολιάσω... τη φωλιά ή τη γέμιση!! Καταπληκτικά και τα δύο... λατρεμένα τα έφτιαξες!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτή η φαντασία σου Πηνελόπη μου είναι αξιολάτρευτη!!!
Φιλιά
Διαβάζοντας καλύτερα, είδα ότι κατάλαβα λάθος "πέταγμα" Μάρθα μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο έστειλες να κολυμπήσει σε μαγιονέζα παρέα με σέλινο, το κοτόπουλο... κι' εγώ σε μάλωσα!
Συγγώμη, καλή μου... Συγγνώμη...
Κική μου τα σχόλιά σου μου δίνουν πάντα χαρά, οπότε ότι και να σχολιάσεις καλή μου φίλη, εγώ θα το αποδεχτώ :-)))
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ πολύ.
Φιλί σου στέλνω... και καλό απόγευμα σου εύχομαι.
Καλή χρονιά γλυκιά μου Πηνελόπη, ευτυχισμένη, δημιουργική και γεμάτη υγεία!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα χαίρεσαι τους άντρες σου και πάντα να τους περιποιείσαι με τόσο υπέροχες προτάσεις!
Σκίζουν οι κοτοφωλιές σου και χωρίς υπερβολή σε μπουφέ θα έχουν τρελό σουξέ!
Απορώ πραγματικά πώς έμειναν και για την επόμενη ημέρα! Μάλλον θα είχες ετοιμάσει μεγάλη ποσότητα!!
Υπέροχες είναι πάντως!
Πολλά φιλάκια!
ΥΓ. Ευχαριστώ πολύ για το τόσο όμορφο σχόλιο σου στο blog μου! Με συγκίνησες!
Νονά, δεν το πέταξα το κοτόπουλο στον κάδο των σκουπιδιών αλλά στον κάδο του στομάχου μου εννοώ!
ΑπάντησηΔιαγραφήcara Penelope, la traduzione in italiano di questa ricetta è troppo divertente, guardando le foto e gli ingredienti si capisce che è una bella proposta, la vorrei fare! Buon weekend, un bacione...
ΑπάντησηΔιαγραφήTo κατάλαβα Μάρθα μου με την δεύτερη ανάγνωση!!!...Βλέπεις κάποιες φορές η δεύτερη ανάγνωση είναι απαραίτητη για να καταλάβουμε πόσο λάθος είμαστε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά πολλά και συγγνώμη και πάλι για το "μάλωμα".
Questi materiali sono molto comuni, cara amica Chiara.
ΑπάντησηΔιαγραφήSi può facilmente fare :-))
Buon weekend e un bacione, a voi!
Καλημέρα Ερμιόνη μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΧάρηκα που σε διάβασα, και νομίζω πως όλες μας όσες σε παρακολουθούμε τόσο καιρό, χαρήκαμε το ίδιο.
Οι συνθήκες με δύο μωρά είναι πάντα δύσκολες σ' ένα σπίτι και αυτό μας κάνει νομίζω να σε σκεφτόμαστε ακόμη πιο πολύ...
Τα μεζεδάκια μας ήταν πολλά και έτσι είχαμε αρκετά που μας έμειναν, αλλά φωλιές είναι αλήθεια έκανα περισσότερες από τα άτομα που μας τίμησαν με την παρουσία τους, γιατί ήθελα να δώσω και σε κάποια αγαπημένα πρόσωπα την άλλη μέρα.
Φιλιά πολλά σε όλες σας.