22.1.13

Βόλτα...Καπνιστή Χοιρινή Μπριζόλα και Πατατοσαλάτα Ελληνική

Όπως έχω ξαναγράψει πολλές φορές, οι βόλτες τελευταίως μας οδηγούν σε περιοχές της ευρύτερης Αθήνας αλλά και της Αττικής γενικότερα, που από τύχη ανακαλύπτουμε ωραία πράγματα και καταστάσεις.
Εγώ γέννημα-θρέμμα του κέντρου της Αθήνας, δεν θέλω πια να βολτάρω και τόσο πολύ... σ’ αυτό.
Έτσι όταν έχω την ευκαιρία να δω άλλα σημεία της τεράστιας πόλης μας, πραγματικά το προτιμώ.
Και πολλές φορές η προτίμηση αυτή με δικαιώνει, με τις ευκαιρίες που συναντώ στα νέα μέρη που βρισκόμαστε.
Ε, σ' ένα απ' αυτά τα τελευταία βολταρίσματα, ο δρόμος μας οδήγησε  προς τα μέρη του Κορυδαλλού και της Νίκαιας, διασχίζοντας  κομμάτια από το Αιγάλεω και την Αγία Βαρβάρα.
Δυτικά Προάστια λοιπόν!
Όμορφες αγορές, ωραία κομμάτια πεζοδρόμων για χάζι, μαγαζιά προσιτά με όλα τα είδη, από βότανα μέχρι αντίκες και από κρεατικά μέχρι είδη ένδυσης και υπόδησης!

Ε, με το «ψώνιο» που έχω με τις γεύσεις φυσικά καταλάβατε ότι θα σταθώ ιδιαίτερα στο θέμα των κρεατικών. Κι’ αυτό, γιατί εγώ δεν είμαι από τους φανατικούς καταναλωτές τους.
Όμως όταν είδα ένα ωραιότατο γωνιακό κρεοπωλείο, με πολλούς μαυροπίνακες απ’ έξω, που έγραφαν τα είδη των κρεάτων με τις τιμές τους και τον κόσμο μέσα να είναι ασύλληπτα πολύς :-))
Θέλοντας και μη … στάθηκα!
Και στάθηκα ειδικά στον πίνακα που έγραφε καπνιστή χοιρινή μπριζόλα 5.90 το κιλό.
Καπνιστή; Και με τέτοια τιμή;
To σκέφτηκα. Το ξανασκέφτηκα…Και επιστρέφοντας έκανα τελικά την αγορά μου.

Και να το αποτέλεσμα.
Καπνιστή (ψητή από εμένα) χοιρινή μπριζόλα, με πατατοσαλάτα ελληνικών αρωμάτων


Υλικά για 4-5 άτομα
Καπνιστές μπριζόλες (οι συγκεκριμένες ήσαν ενάμιση κιλό) και ήσαν ωραίες και παχουλούτσικες σε μέγεθος.
1 κουταλάκι μέλι,
½ κουταλάκι καπνιστή πάπρικα,
2-3 κουταλιές λάδι,
και ελάχιστο αλάτι.

Σε ταψάκι στρώνετε ανικολλητικό χαρτί, αραδιάζετε πάνω τις μπριζόλες και τις περνάτε με το μείγμα από: μέλι, λάδι, πάπρικα και αλάτι που έχετε καλά χτυπήσει μέσα σ’ ένα σέϊκερ. Και ψήνετε στην μεσαία θέση του φούρνου για 20 λεπτά, στους 180 βαθμούς με γκριλ και αέρα (η ανάλογα με τον φούρνο σας) γυρίζοντας τες μια ή δύο φορές για να ψηθούν ομοιόμορφα.

Σερβίρονται με πατατόσαλάτα ελληνικών αρωμάτων, όπως την είπα εγώ, που φτιάχνεται από 5-6 πατάτες μετρίου μεγέθους, 2 μεγάλα καρότα και το μισό από μια κολοκύθα (μικρή).
Καθαρίζετε τις πατάτες και τα καρότα και τα βράζετε σε ελαφρώς αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν.
Κόβετε την κολοκύθα σε μισοφέγγαρα και την καθαρίζετε από την φλούδα της με προσοχή.
Την ψήνετε στον φούρνο, αφού κόψετε τα μισοφέγγαρα σε κύβους και τα ραντίσετε με λίγο λάδι, ρίγανη και αλάτι.
Όταν όλα τα ζαρζαβατικά σας είναι έτοιμα, τα βάζετε σε βαθύ τάπερ ή μπολ.
Ψιλοκόβετε μέσα 6-7 μικρά αγγουράκια τουρσί, τοv λεγόμενο ανθό.
Βάζετε και μια καλή κουταλιά κάπαρη.
Πασπαλίζετε με ρίγανη αποξηραμένη ή αν έχετε φρέσκια ψιλοκόβετε 3-4 κλωναράκια της και λίγο αλάτι.
Ανακατεύετε καλά τα υλικά σας και ετοιμάζετε την σος της σαλάτας.
Για την συγκεκριμένη ποσότητα λαχανικών η σος έγινε με
2 κουταλιές μουστάρδα
3 κουταλιές μαγιονέζα
4 κουταλιές τυρί Κατίκι ή άλλο κρεμώδες τυρί
λίγο λάδι και λίγο μπαλσάμικο.


Ρίχνετε την σος στα λαχανικά και ανακατεύετε μαλακά να πάει παντού αλλά να μην λιώσουν τα λαχανικά.

Προαιρετικά ψήνετε 4-5 πίτες για σουβλάκια, για 3-4 λεπτά πάνω στις οποίες θα σερβίρετε την κάθε μπριζόλα, περιχύνοντας με λίγο από το ζουμάκι που αυτές άφησαν στο ταψί για νοστιμιά και δίπλα την ελληνική πατατοσαλάτα σας.
Καλή απόλαυση και καλές βόλτες στη μεγάλη μας πόλη …

36 σχόλια:

  1. Ωωωωω Πηνελόπη ,πολύ μερακλίδικο φαγητό μας σέρβιρες σήμερα!!
    Δεν είμαι και εγώ φαν του κρέατος και οι μπριζόλες θα είναι το τελευταίο πιάτο που θα έπαιρνα,αν ήταν να φάω έξω.Στο σπίτι δε,ζήτημα αν έχω μαγειρέψει δύο-τρεις φορές...δεν τις αγαπά κανένας!!!
    Όμως γιατί άραγε σήμερα μου άνοιξες την όρεξη για μπριζολάκια???Η αναφορά στο καπνιστό κρέας-άλλη νοστιμιά-,ο εύστοχος, ιδανικός συνδυασμός με την πικάντικη πατατοσαλάτα,με έκαναν να τις επιθυμήσω !!Η προσθήκη της πίτας καθοριστική για την ολοκληρωμένη νοστιμιά!!!
    Φιλάκια πολλά,πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φωτεινή μου, σε καταλαβαίνω και με καταλαβαίνεις απόλυτα τότε!!
      Αλλά το "καπνιστόν" της συγκεκριμένης επιλογής ήταν και το μεγάλο δέλεαρ, πέραν της τιμής τους.

      Όλα "έδεσαν" μεταξύ τους και μας έδωσαν πραγματικά ένα πολύ ωραίο Κυριακάτικο φαγητό.
      Καλό μεσημέρι σου εύχομαι.

      Διαγραφή
  2. Αμάν Πηνελόπη τι μας κάνεις.Πάρα πολύ ωραίο,οι φωτο τέλειες σε κάνουν να θές να τις καταβροχθήσεις αμέσως.Μπράβο γεια στα χέρια σου.
    Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συγγνώμη βρε Ροδάνθη μου (και διάβασα και για εγγυμοσύνη και πολύ χάρηκα) :-)) Ελπίζω όμως ότι σας έδωσα και μια ωραία εκδοχή για μπριζολίτσες γευστικές και νόστιμες. Αλλά η πατατοσαλάτα να ξέρεις πως δεν πάει πίσω.
      Χαιρετισμούς πολλούς-πολλούς και διπλούς!

      Διαγραφή
  3. Πεθαίνω για καπνιστή μπριζόλα!! Να το'ξερα θα σου έλεγα να πάρεις και για μένα λίγη :)
    Εντάξει, δε μαγείρεψες απλά, ζωγράφισες, συνέθεσες, πες το όπως θες! Αυτό που βλέπω είναι καλλιτέχνημα!!
    Και η σαλάτα ελληνικών αρωμάτων άψογη!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Ερμιόνη μου.
      Και σε μένα η καπνιστή μπριζόλα, είναι αγαπητή. Γι' αυτό άλλωστε και "στάθηκα" όταν την είδα.
      Έχεις δίκιο, την επόμενη φορά θα βγάζω ανακοίνωση και δελτίο προϊόντων στις περιοχές που φθάνω και θα σας τα στέλνω για προμήθειες :-))
      Πάντως την διεύθυνση του μαγαζιού, την έχω κρατήσει αν την θελήσεις.
      Φιλιά, σε όλο τον γυναικείο πληθυσμό του σπιτιού σας.

      Διαγραφή
  4. Πεθαίνω για καπνιστή πάπρικα!!!!!!!!!!!!!!!!

    Πατατοσαλάτα με κολοκύθα?????? Γιού χού!!!!
    Χρυσαυγή τ'ακούς??????????????

    Πολύ νόστιμο το φαγάκι σου , Πηνελόπη!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου καλή μου Peps!!!

      Βρε συ, έχεις βάλει στοίχημα με την Χρυσαυγή, για το που ακόμη θα βάλουμε κολοκύθες;;;;

      Πάντως έγινε ωραία (για τα δικά μου γούστα) έτσι η πατατοσαλάτα. Super γευστική!

      Χαιρετισμούς πολλούς.

      Διαγραφή
  5. Αυτή η βόλτα ηταν ιδιαίτερα απολαυστική!
    Να είσαστε καλά να ξαναπάτε και να περάσετε υπέροχα και απολαυστικά!
    Καλό μεσημέρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να σαι καλά Σοφία μου, σ' ευχαριστώ πάρα πολύ, όπως άλλωστε και για τις πληροφορίες που μου έστειλες.
      Τα δε αμυγδαλωτά σου, τα είδα πριν από λίγο και πολύ θα ήθελα να τα γευτώ.

      Διαγραφή
  6. Είχες δεν είχες την κολοκύθα πάλι την έβαλες, κοίτα μην την κάνουν άμαξα και σε βάλουν μέσα!!
    Καπνιστές μπριζόλες φέρνει ο χασάπης μου αλλά την τιμή δεν την θυμάμαι καθότι έχω πολύ καιρό να πάρω. Αύριο καταφτάνουν οι μπύρες μήπως να μαζευτούμε και να δοκιμάσουμε καπνιστά και όχι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο μεγάλος μας, την έβγαζε μία-μια...μέσα από το σύνολο, Ξανθή μου :-))
      αλλά ο μικρός μάλλον ευχάριστα την έφαγε.

      H τιμή ήταν πολύ καλή σε σχέση με το συγκεκριμένο τύπο κρέατος, γι' αυτό και δεν αντιστάθηκα.

      Να το οργανώσουμε... γιατί όχι;

      Διαγραφή
  7. Πραγματικά για μένα, Πηνελόπη μου, αυτή σου η ανάρτηση είναι "φάτε μάτια... χοιρινή μπριζόλα..!" Κόλλησα στην οθόνη!
    Να που και οι δυτικές συνοικίες έχουν και τα καλά τους τους, εκτός καλούς ανθρώπους!!! Το είπα πάλι!
    Πολλές πολλές καλησπέρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εμείς που σε ξέρουμε, ξέρουμε καλά ότι οι Δυτικές συνοικίες έχουν ΚΑΛΟΥΣ ανθρώπους, Ελένη μου. Και δεν νομίζω να υπάρχει κανείς που να φέρει αντιρρήσεις :-)))

      Όταν με το καλό μας έρθεις θα σου δώσω διεύθυνση για να κάνεις κι' εσύ την βόλτα σου από εκεί.

      Φιλιά πολλά.

      Διαγραφή
  8. Τέλεια είναι η καπνιστή μπριζόλα!!!! Ωραία η βόλτα σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ Βάσω μου.
      Και εγώ τις χαίρομαι πάρα πολύ τέτοιες βόλτες...που έχουν δηλαδή τα "κελεπούρια" τους.
      Καλημέρα να έχεις.

      Διαγραφή
  9. Με αυτές τις βόλτες τελικά, ανακαλύπτει κάποιος θησαυρούς!! Πραγματικά, αναρωτιέμαι τι γεύση θα είχε αυτό το θεσπέσιο φαγητό! Μμμμμ!
    Καλό βράδυ Πηνελόπη!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δίκιο... Tina μου.
      Στην συγκεκριμένη είχα και άλλο όφελος, πέραν της καπνιστής μπριζόλας.
      Κάποια στιγμή θα το "φωτογραφίσω" κατάλληλα για να σας το δειξω.
      Καλημέρες πολλές σου στέλνω.

      Διαγραφή
  10. Ωραίες οι μπριζόλες σου,αν και καπνιστή δεν έχω ξαναακουσει,σαν το μπεικον είναι η γευση της δηλαδη?και η πατατοσαλάτα είναι στις αγαπημένες μου σαλάτες,καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Νέλη μου.
      Θυμίζει κάπως στην γεύση το μπέϊκον, αλλά η αίσθηση και η υφή του κρέατος είναι αυτή, της μπριζόλας με την ιδιαίτερη μυρωδιά του καπνίσματος.

      Ε, πατατοσαλάτα είναι από μόνη της, ένα πλήρες πιάτο θα έλεγα, ειδικά για ένα γρήγορο φαγητό που θέλεις να το ετοιμάσεις κι' από την προηγούμενη μέρα. Συν, ότι συνδυάζεται με πολλά και διάφορετικά υλικά.

      Διαγραφή
  11. Κάτι τέτοιες βόλτες μου στοίχισαν κάνα δυό...τρία...(λέμε τώρα) κιλάκια!!! Είμαι λιχούδα, τι να κάνω;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αμ, κι' εγώ το ίδιο θα έκανα στην θέση σου Μαρίνα μου, ειδικά αν τα πράγματα ήταν καινούργια ως γεύσεις σ' εμένα.
      Καλημέρες και χαιρετισμούς πολλούς.

      Διαγραφή
  12. μμμ νοστιμιές!
    Το φαγητάκι σου μου έκλεισε το μάτι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ Notoula μου.
      Είναι φαγάκι με νότα τσαχπινιάς, γι' αυτό και σου "έκλεισε" το μάτι :-))

      Διαγραφή
  13. Πηνελόπη μου η μη αγάπη προς τα κρεατικά είναι ένα από τα πολλά κοινά μας σημεία! Οπότε θα πάρω διπλή μερίδα πατατοσαλάτα και θα αφήσω τις μπριζολίτσες στα αγόρια της παρέας!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λίλα μου, το ξέρω ότι αγαπούμε και οι δύο τις θαλασσινές τις γεύσεις.
      Αλλά τούτη η μπριζολίτσα ήταν άκρως δελεαστική ως "ύπαρξη".

      Όσο για την πατατοσαλάτα, διπλή και τρίδιπλη την μερίδα φυσικά :-))

      Διαγραφή
  14. Καλή μου Πηνελόπη τι μου κάνεις τέτοια ώρα; Την καπνιστή μπριζόλα τη λατρεύω (αν και συνήθως την τρώω έξω) και ο συνδυασμός με την πατατοσαλάτα είναι θεσπέσιος! Μπράβο και πάλι μπράβο για την ωραία ιδέα και την τέλεια εκτέλεση!
    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε, είδες Αναστασία μου που μας δώθηκε η ευκαιρία να την γευτούμε μέσα!!
      Αυτό ήταν μεγάλο δέλεαρ, και καθώς η επόμενη μέρα ήταν Κυριακή... του δώσαμε και κατάλαβε!
      Καλημέρες πολλές και απ' εμένα.

      Διαγραφή
  15. Τρελλαίνομαι για καπνιστές μπριζόλες Πηνελόπη μου... καταπληκτικές είναι κι έτσι όπως τις έκανες έγιναν λουκούμι!!!! Φαντάζομαι, τις καταευχαριστηθήκατε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κική μου, για μένα αποτέλεσαν πραγματικά πολύ δεαλεαστική πρόταση για το μαγείρεμα κρέατος και όντως άρεσαν και στον μικρό της παρέας, που τελευταίως δέχεται να τιμήσει κάποιου είδους κρέατα.

      Διαγραφή
  16. Κυρία μου!
    Τι ωραία που την εκτελέσατε!!! και η πατατοσαλάτα της απολύτου επιλογής μου!
    Καλημερούδια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ σε Πόπη μου για τα καλά σου λόγια.
      Ωραία "εκτλέστηκε" όντως και ακόμη ωραιότερα "καταναλώθηκε" είναι η αλήθεια.
      Όσο για την πατατοσαλάτα έτσι είχε άλλη χάρη :-)
      Καλό απόγευμα και καλή Δύναμη μας εύχομαι!

      Διαγραφή
  17. Το φαγητό αυτό είναι αγαπημένο γιατί καλύπτει σχεδόν όλα τα γούστα, ακόμα και των πιο δύσκολων! Και τι ωραία πατατοσαλάτα! Διπλή η απόλαυση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστά το είπες Αμαλία μου!
      Και οι πιο δύσκολοι φάγανε...και έτσι η απόλαυση πραγματικά ήταν διπλή! Χωρίς άγχος και μουρμούρα...

      Διαγραφή
  18. Μμμμμ! Ιδού λοιπόν τα τεκμήρια του γευστικού "εγκλήματος"!
    Μια από όλα και για μένα πλιιιιιζ...πού να τρέχω για καπνιστές τώρα;

    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Την επόμενη φορά Ζαμπία μου, θα σε καταγράψω στην δύναμη και θα σε βάλω σε διαδικασία παρασκευής και δοκιμής, με τις δικές σου δημιουργικές ιδέες.
    Χαιρετισμούς πολλούς και Δύναμη, γιατί το "κλίμα" άρχισε να βαραίνει ιδιαίτερα εκεί έξω!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή