Αξιοποιώντας την δεύτερη παραγωγή από τη συνταγή για την υπέροχη ζεστή κομπόστα φρούτων που μας έμαθε η Tante Kiki, αλλά και την ιδέα που μας έριξε η φίλη Ζαμπία από το Kithen Stori.es την λαχταριστή της μηλόπιτα με φύλλο κρούστας, έφτιαξα μια νέα εκδοχή πίτας φρούτων ή μηλόπιτας αν θέλετε… η οποία ήταν άκρως
γευστική χωρίς, άλλη προσθήκη ζάχαρης πέραν αυτής που έβρασαν τα φρούτα.
Καθώς και της άχνης, που πασπαλίστηκε προαιρετικά από πάνω, από καθένα που την γεύτηκε.
Έγινε με φύλλα κρούστας σε αντικολλητικό ταψί, που αλείφτηκαν
με μαργαρίνη μιας και την θέλαμε για επιδόρπιο σε γεύμα που οι μισοί τουλάχιστον
παρευρισκόμενοι, ήσαν σε νηστεία.
Όμως μπορώ να σας πω ότι δεν υστερούσε σε τίποτε από ένα
λαχταριστό απογευματινό γλυκό, που θα το θέλατε δίπλα στο καφεδάκι ή το ροφηματάκι
σας.
Κάντε την δοκιμή σας ανεπιφύλαχτα.
Πέρα από τα υλικά της κομπόστας που έβρασαν με λίγο νερό και
περισσότερο κονιάκ, αυτή τη φορά. Χρησιμοποίησα για την γέμιση επιπλέον για 3
μεγάλα κιτρινο-κόκκινα μήλα (Jonagold) που τα έκοψα
σε μεγάλους κύβους και τα ράντισα με χυμό μισού λεμονιού για να μην μαυρίσουν.
Μέσα
στο μείγμα φρούτων (σύκα, δαμάσκηνα, σταφίδες, βερίκοκα, cranberries και μήλα) έβαλα επιπλέον χοντροκομμένα καρύδια περίπου 3 κουταλιές
της σούπας καθώς και 2 καλές κουταλιές σουσάμι καβουρδισμένο.
Έστρωσα
τα μισά φύλλα κρούστας στο ταψί μου, καλά αλειμμένα με την λιωμένη μαργαρίνη – όπως
και το ταψί μου – και από πάνω μοίρασα την γέμιση.
Πασπάλισα με λίγη έξτρα κανέλα σε σκόνη, γιατί τα φρούτα της κομπόστας έχουν ήδη βράσει μαζί με κανέλα και μοσχοκάρφια. Και κάλυψα με τα υπόλοιπα φύλλα πάντα αλειμμένα.
Πασπάλισα με λίγη έξτρα κανέλα σε σκόνη, γιατί τα φρούτα της κομπόστας έχουν ήδη βράσει μαζί με κανέλα και μοσχοκάρφια. Και κάλυψα με τα υπόλοιπα φύλλα πάντα αλειμμένα.
Χάραξα
την πίτα μου σε ρομβοειδή κομμάτια και έψησα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180
βαθμούς για 40 περίπου λεπτά, με αέρα. Μέχρι να ροδοψηθεί δηλαδή όλη η επιφάνεια
της πίτας.
Την
άφησα να κρυώσει και ήταν έτοιμη για σερβίρισμα.
Ο
καθείς πασπαλίζει το κομμάτι του με όση άχνη αγαπά, ενώ αν δεν είναι περίοδος
νηστείας μια ωραία μπάλα παγωτού βανίλιας ταιριάζει από δίπλα …γάντι!
Και σαν μικρή συμβουλή : ως φύλλο κρούστας προτιμήστε τα νωπά του ψυγείου και όχι τα κατεψυγμένα, γιατί σαφώς δουλεύονται καλύτερα.
Καλή Εβδομάδα να έχουμε όλοι μας.
Και σαν μικρή συμβουλή : ως φύλλο κρούστας προτιμήστε τα νωπά του ψυγείου και όχι τα κατεψυγμένα, γιατί σαφώς δουλεύονται καλύτερα.
Καλή Εβδομάδα να έχουμε όλοι μας.
Πηνελόπη, με όλη μου την αγάπη δεν κρατιέμαι και θα στο πω: δεν μας λυπάσαι μεσημεριάτικα??? Με κάτι γιαούρτια την έχω βγάλει από το πρωί και μου μοστράρεις τη σούπερ γεύση? Ντροπή και αίσχος! Η άτιμη φαίνεται αριστούργημα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίμαι σίγουρη πως με αγαπάς Αμαλία μου (κι εγώ εσένα) κι' ας μην με ξέρεις :-))
ΑπάντησηΔιαγραφήΚοπέλα μου γλυκάκι διαίτης σου έδωσα σήμερα!!!
Ε, όχι και όλη μέρα γιαούρτια.
Μοσχαράκι βραστό με ψητή κολοκύθα (επίσης διαίτης) και ένα κομματάκι γαλατόπιτα χάρη στην μεγάλη μου "χορηγό" Ξανθή :-)))
Φιλιά και καλό μεσημέρι.
πω πω πηνελοπη μου. υπεροχη φαινεται. οι μηλοπιτες και τα μηλα γενικα ωμα και ψημενα ειναι το φετιχ μου. οταν ημουν μικρη επαιρνα δυο τρια μηλα και ενα βιβλιο και χανομουν για ωρες. ακομη και τωρα μερικες φορες το κανω!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήφιλακια κουκλα μου. καλη εβδομαδα
Ααα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραιότατη! Και με πολύ εορταστικό χαρακτήρα μπορώ να πω!
Ειδικά αν συνοδευτεί με το παγωτάκι που ανέφερες, νομίζω ότι θα είναι υπέροχη!
Φιλιά πολλά!
Ωραία γλυκάκια!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔε τα χορταίνεις!!!
Πολύ πολύ "γεμάτη" γεύση και πολύ πολύ "γεμάτη" (όχι μόνο) μηλόπιτα! Θαυμαστά τα έργα σου Πηνελόπη μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜμμμμ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓέμισες την κοιλίτσα των φύλλων με τα γλυκά ξερά φρούτα, ώστε να κριτσανίζουμε σε κάθε λαχταριστή δαγκωνιά!
smac!
Z.
Πάντρεμα δύο πραγματικά πετυχημένων συνταγών Πηνελόπη μου με εσένα δημιουργό αυτή τη φορά!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε μία απαλή,τριφτή ,τραγανή συνύπαρξη φρούτων και κρατσανιστών φύλλων δεν αντιστεκόμαστε!
Μη μιλάς για δίαιτες και εσύ...!!!
Φιλάκια πολλά,πολλά.
Ωραία η μηλόπιτα με την προσθήκη ξερών φρούτων και σουσαμιού στη γέμιση! Δε νομίζω πως θέλει ζάχαρη, θα είναι αρκετά γλυκιά από τα φρούτα. Η χαρά όσων κάνουν δίαιτα δηλαδή!
ΑπάντησηΔιαγραφήΌλους τους σκέφτεσαι Πηνελόπη, καλή βδομάδα & καλό βράδυ να έχεις!
Ωραίο και γρήγορο γλυκάκι! Φαντάζομαι τα φρουτάκια τυλιγμένα σε κανελογαρύφαλλο που είναι και η αδυναμία μου στα μπαχαρικά και ξερογλείφομαι! Καλό βράδυ Πηνελόπη μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑμάν βρε Πηνελόπη!!!!Τι ωραία που φαίνεται;;;Στείλε 2-3 κομμάτια....
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά πολλά!!!
Α!!! Θα φτιάξω ταψί μεγάλων διαστάσεων και θα αρχίσω τις αποστολές Ελένη μου.
ΔιαγραφήΤα αιτήματα πολλά και δεν πρέπει να αφήσω κανέναν παραπονεμένο.
Χαιρετισμούς και καλό ΣΚ εύχομαι.
Πολύ ωραία! Και νηστίσιμη και λαχταριστή!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ πολύ Μαρία μου.
ΔιαγραφήΣτα απλά κάποιες φορές κρύβεται μεγάλη αίσθηση νοστιμιάς.
Πολύ λαχταριστή φαίνεται ,έκανες πάλι τις αλχημείες σου μπράβο Πηνελόπη,και μετά λέγαν πολυμήχανο τον Οδυσέα ,να που μια σύγχρονη Πηνελόπη τον συναγωνίζεται χαχαχα,καλό βράδυ καλή μου,φιλια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕ, Neli μου, τόσα χρόνια παρέα μ' έναν Οδυσσέα ... πως να μην "κλέψω" λίγο από το πολυμήχανο μυαλό του :-)))
ΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ πολύ καλή μου.
Καλό ΣΚ σου εύχομαι.
Πηνελόπη μου, πολύ ωραία μου φαίνεται και όχι με πολλά λιπαρά και αυγά. Το σουσάμι πώς ταίριασε, αφού το καβούρντισες κι έγινε έντονο το άρωμά του; Πολύ με ενδιαφέρει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ Ζαμπία έχει και μια άλλη υπέροχη συνταγή για τάρτα σκεπαστή με ξερά φρούτα. Την έχω δοκιμάσει και είναι τέλεια.
Καλημέρα και καλή εβδομάδα.
Φιλάκια.
Καλημέρα Ελένη μου.
ΔιαγραφήΛίγο καθυστερημένη απάντηση γιατί ένα κρυολόγημα μας έφερε τα πάνω-κάτω...
Λοιπόν απαντώ και λέω πως το καβουρδισμένο σουσάμι έδωσε τόνο στην γεύση. Δεν το καταλαβαίνεις με την πρώτη αλλά όταν μασάς καλάς την μπουκιά σου δίνει το άρωμα του όσο πρέπει.
Όσο για την Τάρτα της Ζαμπίας μας την ξέρω καλά και έχεις απόλυτο δίκιο που σου αρέσει.
Χαιρετισμούς πολλούς.
Πολύ μου αρέσει το γλυκό σου Πηνελόπη μου, γιατί είναι εύκολο αλλά και πολύ νόστιμο! Το τραγανό φύλλο κρούστας σε συνδυασμό με την λαχταριστή γέμιση είναι το τέλειο συνοδευτικό για το απογευματινό καφεδάκι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπράβο!
Μαζί σου Αναστασία μου... Μαζί σου!
ΔιαγραφήΑν δεν έχεις και τις αισθήσεις σου σε πλήρη λειτουργία (όχι όπως οι δικές μου το τελευταίο 3ημερο που έχουν χαθεί ...) ε, τότε το απολαμβάνεις με όλες σου τις αισθήσεις!
Καλημέρα Ειρήνη μου καλή.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι για μένα τα μήλα είναι αγαπημένα ωμά και ψητά βεβαίως.
Αλλά επίσης αγαπώ ιδιαίτερα και όλα τα γλυκά που έχουν φρούτα.
Από γλυκό κουταλιού μέχρι τάρτα, οπότε αυτό ήταν άκρως στα μέτρα μου!
Ερμιόνη μου, καλημέρα και πολλά φιλιά σε όλες τις φατσούλες σου :-))
ΑπάντησηΔιαγραφήΕορταστική δεν ξέρω...αλλά εγώ την έκανα την παραμονή των Φώτων για φιλικό γεύμα που ήταν στα πλαίσια της νηστείας για την επόμενη μέρα, και πολύ μας άρεσε τελικά.
Το καλό δε, ήταν ότι παρέμεινε νόστιμη μέχρι και το τελευταίο κομμάτι 2-3 μέρες μετά!
Peps εμείς γενικώς δεν τα χορταίνουμε...οπότε εδώ πως να σταματήσουμε :-)))
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαιρετισμούς πολλούς-πολλούς.
Αχ, Μαρθούλα και να ήξερες που "έσπαγα" το κεφάλι μου για το τι επιδόρπιο θα είχα στο τέλος!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤελικά συνδυάστηκαν ωραία τα φρούτα στην γλυκιά εκδοχή τους :-))
Χαιρετισμούς πολλούς και φιλιά.
Εγώ Φωτεινή μου, δεν είμαι ο άνθρωπος της δίαιτας. Δεν έχω κάνει ποτέ στην ζωή μου. Απλώς προσπαθώ να προσέχω όσο μπορώ και να ελέγχω τις ποσότητες, και όχι πάντα με επιτυχία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια το γλυκό όμως αυτό, μπορώ να υπογράψω ... ότι με λίγη ζάχαρη μέσα στο βράσιμο των φρούτων και τίποτε άλλο, γίνεται εξαιρετικό. Δεν έχει λιπαρά. Δεν έχει αυγά. Δεν έχει κρέμες... Τέλειο νομίζω, για όσους προσέχουν ή κάνουν δίαιτα έστω.
Καλημέρες σου στέλνω.
Τι να κάνω αγαπημένη μας Σκοτεινή (φωτεινή) Σεφ;
ΑπάντησηΔιαγραφήΠράττω τα δέοντα κάθε φορά για τους συνδαιτυμόνες μας και προσπαθώ πάντα να κρατώ την ελπίδα μέσα μου, ότι αποχωρούν ικανοποιημένοι :-)))
Έφη μας, είναι γλυκάκι: νόστιμο, γρήγορο σχετικά να γίνει, τραγανό, αρωματικό, πλούσιο σε υφή και παρουσιάζεται και πολύ ωραία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕ, καλύπτουμε λοιπόν (σχεδόν δηλαδή) όλα τα γούστα!
Κάποιος πάντως δεν έφαγε...ονόματε δεν λέμε, οικογένειες δεν θίγουμε... Έτρωγε μόνον τα κριτσανιστά φύλλα των κομματιών :-))
Αχ να είχα δύο κομμάτια τώρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήNotoula πάει και τέλειωσε...
ΔιαγραφήΤην επόμενη φορά όμως θα θυμηθώ να σου κρατήσω σίγουρα :-))
Τα μήλα σε γέμιση μου αρέσουν πολύ Πηνελόπη μου
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι εσύ την γεμιση την έκανες σούπερ ενισχυμένη. Τα αποξηραμένα φρούτα και τα καρύδια πανε πολύ ωραία μαζί.
Ωραίο κι ελαφρύ γλυκάκι θα έλεγα.
Μπράβο για την έμπνευσή σου :)
Φιλιά πολλά
Ακριβώς έτσι καλή μου Marion.
ΔιαγραφήΕνα γλυκάκι ελαφρύ και με όλη τη νοστιμιά των φρούτων και των ξηρών καρπών.
Όποιος αγαπά τις γεύσεις αυτές, είναι σίγουρο ότι θα του αρέσει τούτο το γλυκάκι.
Μα τι υπέροχη συνταγή είναι αυτή Πηνελόπη μου!!!!!!!! Γλυκά με φρούτα.το καλύτερό μου!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ καλή μου Λίλα.
ΔιαγραφήΑφού σου αρέσουν έτσι τα φρούτα, δοκιμάζεις και προσαρμόζεις σύμφωνα με τις δικές σου προτιμήσεις.
Καλημέρα και καλό ΣΚ εύχομαι.
Ενώ το σπίτι μοσχομυρίζει λαχταριστά κρουασάν σοκολάτας, λιγουρεύομαι τη μηλόπιτά σου, Πηνελόπη μου!!
ΑπάντησηΔιαγραφή'Εχω πρόβλημα ή είμαι ένας κοινός... γλυκατζής;
Αχ, αγαπητέ μου Ευάγγελε.
ΔιαγραφήΕίναι αυτό που λένε: ωραίο το πιάτο που διάλεξα, αλλά τσιμπίσω κι' ένα μεζεδάκι από το δικό σου που φαίνεται τέλειο!
Ε, βάλε στα αίματα την καλή σου...την επόμενη φορά πιτούλα φρούτων!
Καλό ΣΚ να έχετε.
Φιλενάδα...γιατί με τυραννάς;;;; Ήρθα να σε δω στο διάλειμμα πριν ξαναρχίσω μάθημα και πέφτω πάνω στη λαχταριστή σου πίτα!!!!! Ξέρεις λατρεύω τις πίτες, λατρεύω τις κομπόστες, λατρεύω τους συνδυασμούς που κάνεις;;;; Τώρα εγώ φταίω που γκρινιάζω που δεν είμαστε κοντά να πάρω μια μπουκίτσα;;;;;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βράδυ... άντε σε ...συγχωρώ κι ας την καταλιμπίστηκα την πίτα!!
Αμ, εγώ Κική μου εσένα είχα ως "μέντορα" και τώρα που την βρήκα την άκρη με τούτη την αρωματική κομπόστα, την έκανα να ταιριάζει με όλα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑκόμη και πίτα :-)))
Φιλιά πολλά και χαιρετισμούς.
πολύ όμορφη και αρωματική! ξελιγώθηκα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕύκολα φτιάχνετε Πόπη μου και ακόμη πιο εύκολα τρώγεται, ακριβώς επειδή είναι αρωματική και γεμάτη γεύση.
Διαγραφή