Γενέθλια και γιορτή μαζί!
Υλικά για έναν μεγάλο τετράγωνο δίσκο ζαχαροπλαστείου (εγώ τους
προμηθεύτηκα στο μεγάλο κατάστημα παιχνιδιών).
Έπρεπε να το «τιμήσουμε» το εορταστικό γεγονός
του φίλου μας και ανασκουμπωθήκαμε για τούρτα.
Αλλά όχι, ότι κι’ ότι...
Τούρτα αλμυρή, που σερβιρίστηκε ως ορεκτικό.
Και μια χαρά στέκει ως πρώτο πιάτο, αν θελήσετε και πάρετε την απόφαση να την κάνετε.
Λίγη όρεξη χρειάζεται ως προς την σύνθεση γιατί πρέπει λίγο
να μείνει και να σταθεί, πριν ολοκληρωθεί ως εμφάνιση.
Κατά τα λοιπά δύσκολη σε εφαρμογή δεν θα έλεγα πως είναι :-))
1,5 μεγάλο πακέτο ψωμί τοστ, χωρίς την κόρα (άσπρο ή σικάλεως, ότι σας
αρέσει ή και ανάμεικτο).
350 γραμ. μαγιονέζα σπιτική (αν δεν προλαβαίνετε, πάρτε μια
καλή έτοιμη).
5 κουταλιές σούπας μουστάρδα απαλή,
2 κουταλιές κέτσαπ σπιτική (να είναι καλά, η φίλη μας η Ξανθή)
2 κουτιά τυρί κρέμα βάρους (300 γραμ. το καθένα)
2 κονσέρβες καβούρι ψίχα
(200 γραμ. το καθένα)
200 γραμ. γαρίδες ψιλές και καθαρισμένες,
200 γραμ. καπνιστό σολομό σε φιλέτο,
2 κουταλιές ελαιόλαδο,
1 κουταλάκι καπνιστή πάπρικα,
½ κουταλάκι
σκόνη κάρυ,
και χυμό από ½ λεμόνι.
Αφήνετε τα κουτιά του τυριού έξω από το ψυγείο για 2-3 ώρες,
ώστε να μαλακώσουν και να μπορούν να δουλευτούν.
Βράζετε αρχικά για 5-6 λεπτά τις γαρίδες, τις στραγγίζετε
και τις αφήνετε κατά μέρος.
Σ’ ένα μπολ βάζετε το ένα κουτί τυρί, μαζί με την μουστάρδα,
την μισή ποσότητα μαγιονέζας, ένα κουταλάκι ελαιόλαδο. Και τα χτυπάτε καλά με
το σύρμα να ενωθούν.
Στην ποσότητα αυτή ρίχνετε μέσα και την καβουρόψιχα μαζί με
τον χυμό του λεμονιού και λίγο από το κάρυ, καθώς και λίγες γαρίδες που έχετε κόψει
σε μικρότερα κομμάτια. Ανακατεύετε και πάλι και έχετε έτοιμη την πρώτη μια κρέμα
της αλμυρής τούρτας.
Το δεύτερο πακέτο του τυριού το ενώνετε με την υπόλοιπη
μαγιονέζα, την κέτσαπ, την πάπρικα, το υπόλοιπο κάρυ και τη δεύτερη κουταλιά
ελαιόλαδο. Έτοιμη και η δεύτερη κρέμα που στην ουσία θα χρησιμοποιηθεί ως μεσαία
στρώση αλλά και ως επικάλυψη.
Πάμε στην σύνθεση.
Καλύπτετε τον δίσκο σε όλη την επιφάνεια με τις φέτες του τοστ
την μια δίπλα στην άλλη, ενώ «κλείνετε» τα όποια κενά δημιουργηθούν κόβοντας
αντίστοιχα κομμάτια ψωμιού.
Στρώνετε ένα στρώμα με την κρέμα τυριού-καβουριού και ισιώνετε
καλά με μια σπάτουλα ή φαρδύ μαχαίρι.
Από πάνω βάζετε αντίστοιχα δεύτερο στρώμα με ψωμί του τοστ
και πράττετε τα ίδια με τα όποια κενά.
Στρώνετε λεπτό στρώμα από την δεύτερη κρέμα τυριού (το 1/3 της
ποσότητας της) με την πάπρικα και καλύπτετε όλη την επιφάνεια με τα κομμάτια
του σολομού.
Συνεχίζετε και πάλι με στρώση ψωμιού.
Τελειώνετε με την υπόλοιπη κρέμα καβουριού.
Και τέλος πάλι ψωμί. Η επιφάνεια θα καλυφθεί με την κρέμα
τυριού πάπρικας που έχει μείνει καλύπτοντας όσο το δυνατόν και τα πλαϊνά.
Βάζετε την τούρτα στο ψυγείο, για δύο ώρες να παγώσει, αφού
προηγουμένως έχετε δημιουργήσει σ’ αυτό αρκετό χώρο, ώστε να χωρέσει άνετα ο δίσκος σας.
Όταν η διαδικασία παγώματος έχει ολοκληρωθεί, περνάτε στην φάση
του στολίσματος.
Οι υπόλοιπες γαρίδες, λίγα φύλλα πράσινα, μερικές κομμένες
ελιές χωρίς το κουκούτσι τους, σταγόνες από κέτσαπ ανακατεμένη με πάπρικα, μικρά
πράσινα αγγουράκια τουρσί και λίγοι σπόροι ροδιού ήταν το δικό μου ντεκόρ.Τα φύλλα κολλούν εύκολα και στο πλαϊνό της τούρτας, αν καλύψετε την πίσω τους πλευρά με λίγη μαγιονέζα ή μουστάρδα.
Εσείς πράττετε σύμφωνα με τα δικά σας γούστα, αλλά και τα
διαθέσιμα υλικά.
Ενώ είναι απολύτως βέβαιο ότι μια τέτοια σύνθεση μπορεί να αλλάξει και να
προσαρμοστεί σύμφωνα με το τι αρέσει στον καθένα.
Τα αλλαντικά μπορούν επίσης να
παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο, αν δεν θέλετε γεύση ψαριών.
Και οι κρέμες να γίνουν με τα τυριά και τα μπαχαρικά που σας αρέσουν.
Καλή σας απόλαυση και καλή διασκέδαση με τις αντιδράσεις των γύρω σας :-)) και καλό Σαββατοκύριακο επίσης!
Υ.Γ. επειδή ξέρω πως κάποιες/οι θα αναρρωτηθούν γιατί δεν έχει και φωτογραφία με κομμάτι κομμένο...να πω, πως ήρθε το πρώτο μήνυμα για τον διαθέσιμο χώρο...και πρέπει να δουλέψω για "ξεκαθάρισμα.
Υ.Γ. επειδή ξέρω πως κάποιες/οι θα αναρρωτηθούν γιατί δεν έχει και φωτογραφία με κομμάτι κομμένο...να πω, πως ήρθε το πρώτο μήνυμα για τον διαθέσιμο χώρο...και πρέπει να δουλέψω για "ξεκαθάρισμα.
Ε μάλιστα τέτοια τούρτα να φάει και κανένας που δεν τρώει γλυκά!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραία ιδέα, αύριο βράδυ έχει θαλασσινοδείπνο σε φιλικό σπίτι μήπως να τη φτιάξω;;
Καλώς τη...
ΑπάντησηΔιαγραφήΑ, σε σκέφτηκα όταν την έγραφα...και λέω να δεις που θα "χτυπήσω" φλέβα.
Φτιάχτην, είναι εύκολη.
Τα υλικά απλά ίσως λίγο τσιμπημένος ο σολομός και η καβουρόψιχα (κονσέρβα έτσι...) αλλά βρήκα σε καλές τιμές στου πουλιού το γάλα, όταν τα αγόρασα.
Και φυσικά εντυπωσιάζεις με την παρουσίασή της.
Φιλιά και θα τα πούμε σύντομα...
Πολύ ωραίαη τουρτίτσα σου,τρως χωρίς τύψεις!!
ΑπάντησηΔιαγραφήExeis foveres idees!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήM'aresei poli afti i thalassini,almiri tourta!!!!!!
Filia, Penelope
αυτη ειναι για εμενα!!! υπεροχη και πεντανοστιμη. απο εμφανιση σκιζει! γεια στα χερια σου.
ΑπάντησηΔιαγραφήειρηνη
Κερί δεν βλέπω και ανησυχώ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτή είναι τούρτα έκπληξη. Πραγματικός θυσαυρός θαλασσινών λιχουδιών. Για το κομμένο κομμάτι αναρωτήθηκα κι εγώ...
Τώρα με αυτό που είπες για τον διαθέσημο χώρο με άγχωσες. Κι εγώ βάζω 5 φωτογραφίες σε κέθε μου ανάρτηση (συμπιεσμένες βέβαια, αλλά 5). Μήπως να τις μείωνα...
Πηνελόπη μου ζηλεύω όλους όσους τη δοκίμασαν την τούρτα σου.... Και απ΄ότι βλέπω βγαίνει και πολύ μεγάλη ποσότητα.
Καλό ΣΚ και φιλάκια!
αυτή δεν είναι τούρτα, είναι υπερπαραγωγή σε όλο της το μεγαλείο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑμάν τι τούρτα είναι αυτή? Πολύ μου αρέσουν οι γεύσεις που έχει ,θα την προτιμούσα απο μία γλυκειά,καλό απόγευμα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ και σε ποιότητα και σε ποσότητα! Να σε χαιρόμαστε κι εσύ να χαίρεσαι τους φίλους σου που γιορτάζουν με τραταρίσματα, αλμυρά ή γλυκά δεν μάς ενδιαφέρει, εσύ είσαι παντός καιρού !
ΑπάντησηΔιαγραφήιδιαίτερη τουρτίτσα, καλή χρονιά
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραία ιδέα για μπουφέ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕντυπωσιακή τούρτα και πολύ ευπαρουσίαστη!
Φανταστική ιδέα είχες Πηνελόπη μου για ακόμα μια φορά!
Πολλά φιλιά
Εντυπωσιακά όμορφη αλλά και με μοναδική νοστιμιά η αλμυρή τούρτα σου Πηνελόπη!Κρίνοντας από τα υλικά και τον τρόπο σύνθεσης, εύκολα μπορεί να καταλάβει κανείς τον πλούτο της γεύσης της!Μπράβο Πηνελόπη ,μας πρόσφερες μία καταπληκτική ιδέα για μπουφέ!!!Φιλιά πολλά,πολλά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕντυπωσιακή πραγματικά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπράβο για την εμπνευση και την επιλογή των γεύσεων!
Παραπλανητική εμφάνιση και όνομα αλλά -φαντάζομαι από τα υλικά- υπέροχη γεύση. Καιρός να το γυρίσουμε στις αλμυρές τούρτες γιατί το παρακάναμε...
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ προτιμώ περισσότερο τις γλυκές τούρτες για να είμαι ειλικρινής, αλλά θα δοκίμαζα ευχαρίστως ένα κομμάτι αλμυρής τούρτας σαν κι αυτής!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι αν κάνεις και σχέδια με κορνέ και περίσσευμα άσπρης κρέμας στην επιφάνειά της μπορείς να ξεγελάσεις τον άλλον και να κάνεις και πλακίτσα! ;)
Με άγχωσε κι εμένα λίγο αυτό το Υ.Γ. περί διαθέσιμου χώρου. Εμένα ο blogger δεν μου έχει "πει" τίποτα τέτοιο μέχρι τώρα! Υπάρχει περίπτωση δηλαδή να πρέπει να σβήσουμε φωτογραφίες? Χμμμ... χμ.. χμ!
Πλούσια τα ελέη αυτής της τούρτας, καλή μου Πηνελόπη! Φαντάζομαι τη νοστιμιά της!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάντως η συνταγή είναι πολύ πρωτότυπη και ευπαρουσίστο το αποτέλεσμα, ειδανική για τραπέζι ή μπουφέ. Εύγε!
Καλή σου μέρα.
Εντυπωσιακή, πλούσια, σίγουρα νόστιμη και πρωτότυπη Πηνελόπη μου η δημιουργία σου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΙδανική για μπουφέ!!! Μπράβο!!!!!!!!
Μήπως να ξεκινήσεις ντελίβερυ;;;; Εγώ πρώτη!!!
Φιλιά και καλή Κυριακή!
Πολύ εντυπωσιακή και ιδιαίτερα νόστιμη! Σίγουρα θα κλέψει τις εντυπώσεις σε οποιονδήποτε μπουφέ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαταπληκτική η τούρτα και πολύ εμφανίσιμη!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα Νίκη και καλή εβδομάδα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣαφώς και χωρίς "τύψεις" την τρως και με πολύ όρεξη μπροώ εγώ να συμπληρώσω.
Καλημέρα Peps.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ ιδέα δεν είναι δική μου, την είχα δει σε κάποιο blog, αλλά μικρό "φορμάτ" σε στυλ κέϊκ μακρόστενου.
Εγώ απλώς του έδωσα και
"κατάλαβε" ως προς το μέγεθος και βεβαίως δημιούργησα γεύσεις που νόμιζα πως θα άρεσαν. Και μιλάμε για έναν χώρο που ήταν κάπου 20 άτομα. Όλοι την βρήκαν πολύ ωραία στην γεύση.
Φιλιά πολλά και καλή εβδομάδα.
Ε, την επόμενη παραγωγή θα την κάνω για σένα Ειρήνη μας... απλώς θα πρέπει να φτάσει με κάποιον τρόπο μέχρι την Ιταλία :-)))
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή Εβδομάδα σου εύχομαι.
Δεν βάλαμε κεράκια βρε Χρυσαυγή μου ... αλλά άξιζε τον κόπο η όλη διαδικασία και η όλη προσπάθεια που έχω την αίσθηση πως ευχαρίστησε πολύ τον εορτάζοντα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ δικός μου φόβος ήταν η μεταφορά της. Μιας και έκανε μια σχετική απόσταση. Έφτασε όμως σώα μέχρι τέλους :-)) όπου και καταναλώθηκε!
Να 'σαι καλά βρε Ποπίτσα μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάω για Χόλυγουντ με τέτοιες "υπερπαραγωγές" ή όχι; Τι λες κι' εσύ;
Καλημέρες πολλές και καλή εβδομάδα να έχεις.
Για όσους δεν αρέσκονται πολύ στα γλυκά Neli μου, νομίζω πως αυτή η τούρτα θα τους ενθουσίαζε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕκτός και πέσουμε σε περίπτωση να μην αρέσκεται κάποιος και στα θαλασσινά :-)))
Αυτό το "παντός καιρού" Μάρθα μου, τελικά με "συνοδεύει" χρόνια τώρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλά το έγραψες!
Κάναμε όμως ωραία έκπληξη στον εορτάζοντα και αυτό είναι που ευχαρίστησε εμένα προσωπικά.
Πολλά φιλιά σου στέλνω.
Σ'ευχαριστώ Μανουσίνα μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή Χρονιά και σ' εσάς εύχομαι ολόψυχα.
Καλημέρα Ερμιόνη μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Πραγματικά ανάλογα με τα άτομα που έχει κανείς υπολογίσει, μπορεί να σταθεί αξιοπρεπέστα σ' ένα μπουφέ. Αλλά μπορεί και να κάνει "εντυπωσιακά" τα γεννέθλια κάποιου που δεν τρώει γλυκά!
Σ' ευχαριστώ πολύ Φωτεινή μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ...
Καλή εβδομάδα εύχομαι και με πολλές νοστιμιές :-)
Γειά σου Σοφία μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΈ, έκανα ότι θεώρησα καλύτερο για μια αλμυρή εκδοχή με ελαφριά γεύση.
Και το "πείραμα" τελικά έδειξε πως ήταν επιτυχημένο.
Βαγγελιώ λες να το γυρίσουμε στις αλμυρές τούρτες;
ΑπάντησηΔιαγραφήΜια πολύ ωραία σκέψη ομολογουμένως!
Σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
Πολλές-πολλές καλημέρες σου στέλνω.
Εσύ το πήγες "μακριά" Σκοτεινούλα μου, αλλά η αλήθεια είναι ότι το σκέφτηκα κι' εγώ, όμως κάπως "βαρέθηκα" να το κάνω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔυστυχώς, αυτό με τον διαθέσιμο χώρο...(ανάλογα τις φωτογραφίες και τον πόσο καιρό κάνει κανείς χρήση του blogger) το ζει!
Χαιρετισμούς πολλούς.
Καλημέρα Ελένη μου και καλή εβδομάδα να έχεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ πολύ για όλα σου τα καλά λόγια.
Χαίρομαι που άρεσε στους ανθρώπους που την γεύτηκαν, αλλά και σε όλους εσάς που μόνον την "είδατε" και την σχολιάσατε πολύ θετικά.
Πολλούς χαιρετισμούς καλή μου.
Σ' ευχαριστώ Κική μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ λέω να "συνεταιριστούμε" και να πιάσουμε delivery σε όλη την επικράτεια :-)))
Δεν θα αφήσουμε κανέναν παραπονεμένο!
Καλημέρες πολλές.
Εντυπώσεις αλήθεια είναι ότι προκάλεσε αρκετές Αναστασία μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι ομολογώ πως με χαροποιήσε το γεγονός ότι άρεσε εξίσου και γευστικά.
Καλό μεσημέρι εύχομαι.
Ευχαριστώ σε Ρούλα Τ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλώς ήρθες και καλώς σε βρήκα με τη σειρά μου.
Τι καταπληκτική ιδέα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ δικιά σου τούρτα και η τούρτα με τα πατζάρια της Μικρής Κουζίνας θα παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην γιορτή του καλού μου!!!!!
Κατα αρχάς προκαταβολικά ευχές για την γιορτή του καλού σου Notoula.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι φυσικά άμα κάνεις την δοκιμή θα περιμένουμε και τις δικές σου εντυπώσεις.