11.11.11

Κανελόνια ...λίγο διαφορετικά.

Τα ζυμαρικά είναι από τα πιο αγαπημένα φαγητά των περισσότερων νομίζω.
Κι εμείς τα αγαπάμε πολύ, αλλά προσπαθούμε να τα αποφεύγουμε, ή ποσότητα τους να είναι τέτοια που να μην βαρύνει ιδιαίτερο το όλο αποτέλεσμα.
Έτσι τα φαρδιά λαζάνια και τα κανελόνια μας προσφέρουν αυτήν την δυνατότητα αφού μπορούμε να τα συνδυάσουμε άριστα με περισσότερα λαχανικά, κιμά από κρέας ή πουλερικό και να γίνουν και πολύ γευστικά όταν μαγειρευτούν στον φούρνο.

Έτσι λοιπόν τούτη την δόση φτιάξαμε κανελόνια
αλλά με κιμά από κοτόπουλο και μεσογειακή μπεσαμέλ.



2 μεγαλούτσικα σε μέγεθος φιλέτα κοτόπουλου που ζήτησα από τον χασάπη να μου τα κάνει κιμά.
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο,
2 σκελίδες σκόρδο, επίσης ψιλοκομμένες,
1 μεγάλο καρότο κομμένο σε μικρά κυβάκια,
1 κουταλάκι κάρυ,
½ κουταλάκι πάπρικα γλυκιά,
4-5 σπόρους  μπαχάρι,
1 ξυλαράκι κανέλας,
χυμό ντομάτας,
ελαιόλαδο (θα σας χρειασθεί για το σοτάρισμα 4-5 κουταλιές περίπου)
και τέλος αλάτι και πιπέρι (σύμφωνα με τις δικές σας συνήθειες).

Σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο στο ελαιόλαδο και στην συνέχεια ρίχνουμε και το ψιλοκομμένο καρότο, μόλις αρχίσει να μαλακώνει ρίχνουμε και τον κιμά του κοτόπουλου παρέα με όλα τα μπαχαρικά και τον χυμό ντομάτας

Να μαγειρευτούν μαζί μέχρι ν’ απορροφηθούν τα υγρά τους.
Κατεβάζουμε τον κιμά από την φωτιά και τον αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς.

Για ένα κανονικό πυρέξ φούρνου θα χρειαστούμε ένα πακέτο κανελόνια που θα τα βάλουμε για 3-4 λεπτά σε βραστό νερό (κυκλοφορούν πλέον και κάποια που δεν θέλουν βράσιμο, όπως τα φαρδιά λαζάνια). Θα τα σουρώσουμε και θα τα αφήσουμε στην άκρη για γέμισμα.

Ετοιμάζουμε μια «μπεσαμέλ», αλλά κάπως διαφορετική από τα κλασσικά και με υλικά πιο μεσογειακά.
Θα χρειαστούμε:
1 φλιτζάνι χυμό ντομάτας,
1 κουταλάκι βασιλικό αποξηραμένο,
1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό με χαμηλά λιπαρά,
1 μεγάλο αυγό,
100 γραμμάρια φέτα τριμμένη με το χέρι και,
100 γραμμάρια κασέρι τριμμένο στον τρίφτη, τέλος
2 κουταλιές ελαιόλαδο.
Χτυπάμε με αυγοδάρτη για να ενωθούν τα υλικά μας και μένει στην άκρη, μέχρι να γεμίσουμε τα κανελόνια με τον κιμά.

Για πιο ευκολία στο γέμισμα χρησιμοποιήστε δύο κουταλάκια του γλυκού.
Με τ' ένα θα κρατάτε την μία άκρη (για να μην σας βγαίνει η γέμιση) και με το άλλο θα τα γεμίζετε.
Τ’ αραδιάζετε στο καλά λαδωμένο πυρέξ και τα σκεπάζετε με την «μεσογειακή μπεσαμέλ».
Ψήνετε στο φούρνο για 25 περίπου λεπτά με αέρα (και πάντα ανάλογα με τον φούρνο σας και τον τρόπο λειτουργίας του).
Αφήνετε το φαγητό να χλιάνει και είστε έτοιμοι για σερβίρισμα, παρέα με ωραία πράσινη σαλατούλα.

30 σχόλια:

  1. Έλα νέε μου!
    Ανασκουμπώσου και προχώρα σε "εκτέλεση". Είσαι καθ' όλα άξιος να το φτιάξεις το πυρεξάκι :-))
    Καλημέρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολυ μα πολυ ενδιαφεον... να πω την αληθεια μου περισσοτερο με τραβηξε η μπεσαμελ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα το έφτιαχνα επί τόπου αλλά φάγαμε προχτές κοτόπουλο, την επόμενη εβδομάδα. Καλημέρα και καλό Σ/Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μα εκεί ακριβώς είναι ο νεωτερισμός (να τον πούμε έτσι) Ελπινίκη μου. Στην διαφορετική "μπεσαμέλ" που σαφώς δίνει άλλη γεύση στο φαγητό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ξανθή νομίζω πως θα σας αρέσει.
    Από το όσο μπορώ να συμπεράνω από τα δικά σου μαγειρέματα και γεύσεις.
    Πολλές καλημέρες και καλό ΣΚ εύχομαι.

    Και την επόμενη φορά, νικήτρια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πηνελόπη μου τι ωραίο διαφορετικό πιάτο είναι αυτό! Καταχωρείται και έχω κανελόνια στο ντουλάπι. ό,τι πρέπει για αύριο που καταφθάνει ο γιος για ... προμήθειες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αμ, για αυτούς τους γιούς και τις κόρες γίνονται όλα Σοφία μου!!
    Ετσι έκαναν οι μανάδες μας, έτσι κάνουμε κι' εμείς σήμερα :-))
    Σόϊ πάει το βασίλειο που λένε.
    Πολλές καλήμερες και με το καλό να τον δεχτείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Penelope ωραίο και διαφορετικό το πιάτο σου, με πολλά αρώματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Θερμά ευχαριστώ σε Κική μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πηνελόπη τι ωραίο φαγάκι είναι αυτό;Να σου πω την αλήθεια κι εμένα η μπεσεμέλ μου έκανε περισσότερο εντύπωση θα την σημειώσω και με την πρώτη ευκαιρία θα την κάνω φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αυτό το "λίγο διαφορετικά" είναι που μ' αρέσει στις συνταγές σου Πηνελόπη. Τέλεια !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Κι εγώ αγαπώ πολύ τα ζυμαρικά αλλά δεν πρέπει να τα τρώω συχνά, λόγω κιλών!
    Η πρότασή σου όμως είναι εξαιρετική και ειδικά η μπεσαμέλ! Εύγε, Πηνελόπη μου. Η συνταγή καταγράφεται. Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τι ωραία μπεσαμέλ!!!!! Δεν λέω ποτέ όχι σε ζυμαρικά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ροδάνθη μου είναι "μπεσαμέλ" με λιγότερα λιπαρά και με γεύση ελληνική :-))
    Ελπίζω αν την φτιάξεις να σου αρέσει το αποτέλεσμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Βαγγελιώ μου, ξέρεις αυτό το "λίγο διαφορετικά" είναι που με κάνει και μένα να μπαίνω στην κουζίνα. Γιατί δεν μου αρέσουν τα ίδια και τα ίδια πράγματα στις κατσαρόλες και τα πιάτα μας :-))
    Πολλούς χαιρετισμούς και καλό ΣΚ εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ελένη μου, εδώ και 6 μήνες έχω μπει σε μια διαδικασία απώλειας κιλών. Από την άλλη και καλός μου, δεν μπορεί εύκολα να φάει ποσότητα ζυμαρικών μετά την ειδική επέμβαση που έκανε πριν ενάμιση χρόνο. Ο μικρός μας μεγάλες ποσότητες δεν τρώει έτσι κι' αλλιώς... οπότε κάνω συνδυασμούς τέτοιου είδους και όχι πια συχνά.
    Μόνον τα γλυκά δεν μπορούμε να "περιορίσουμε" :-)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Μανουσίνα μου μπεσαμέλ χαμηλών λιπαρών θα την έλεγα, μιας και δεν έχει αυγά, βούτυρο, αλεύρι και τα σχετικά τυράκια. Είναι μια κάπως πιο ανάλαφρη γεύση.
    Καλό ΣΚ σου εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Κανελόνια με σπέσιαλ γέμιση και σπέσιαλ μπεσαμέλ, που είναι εξαιρετικά σούπερ ιδέα!
    Ο συνδυασμός θα πρέπει να έγινε πεντανόστιμος και ελαφρύς.

    Φιλιά σας, και στο Αστέρι σας!
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Εξαιρετικό,υπέροχο,ελαφρύ,αρωματικό,νόστιμο,υγιεινό...μήπως με έπιασε παραλήρημα;Καταπληκτικό!!!
    Φιλιααααααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. ...Και τώρα πρέπει να βρω τρόπο να καθαρίσω το πληκτρολόγιο από τα σάλια! Εύγε!
    Αυτό θα φτιαχτεί άμεσα γιατί έφερε η μαμά κοτοπουλάκι αλανιάρικο!
    Να μου φιλήσεις το δάσκαλο που τον έχω χάσει λόγω μετάταξης (είμαι πια στο Δημαρχείο) και μου στέλνει χαιρετίσματα με τον άντρα μου.
    Καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Αχ! μου έσπασε τη μύτη με τα αρώματα του!! Ελαφρύ, αρωματικό και σίγουρα πεντανόστιμο!! Θα δοκιμαστεί!!Φιλιά και καλό ΣΚ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ενδιαφέρον!!! Τα κανελόνια είναι από τα αγαπημένα μου, μιας και είμαι ....μακαρονοφάγος γενικώς :)))

    Να έχεις μια όμορφη μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Πολύ πρωτότυπο πιάτο Πηνελόπη και υγιεινό! Μ' αρέσει πολύ ο κιμάς κοτόπουλου και πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσω αυτή τη μπεσαμέλ.
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ζαμπία μου, ξέρεις τώρα τι γίνεται με μένα! Ο αυτοσχεδιασμός δίνει και παίρνει :-)) Και πάνω στα πειράματα, βγαίνουν ωραία πράγματα.
    Πολλές καλημέρες κι' από εμάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Μάρα μου όταν το τρώγαμε πια, δεν περίμενα ότι θα είχε τόση επιτυχία :-))
    Συνιστώ να κάνεις μια δοκιμή.
    Καλή εβδομάδα εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Να 'ναι καλά η μανούλα Έφη μου.
    Θα μεταφέρω του χαιρετισμούς στον δάσκαλο και προχθές τον ρώταγα για σένα (για να δω που είσαι). Ελπίζω να βελτιωθούν τα πράγματα απ' όλες τις πλευρές.

    Δοκίμασε το πόνημα, νομίζω πως θα σας αρέσει :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Πολλές καλημέρες Χαραυγή.
    Θα περιμένουμε εντυπώσεις άμα τα φτιάξεις (και το λέω και το ξαναλέω συχνά αυτό, γιατί θέλω να μαθαίνω ότι τελικά κάτι που άρεσε σε μας, ήταν αποδεχτό ως γεύση και από άλλους).
    Καλή εβδομάδα εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Να σαι καλά Δροσοσταλίτσα.
    Αντεύχομαι για τα καλύτερα και τούτη την κρύα,καθώς φαίνεται, εβδομάδα.
    Χειμώνιασε πια για τα καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Έτσι ακριβώς Μάγδα μου.
    Κάνω μια προσπάθεια για πιο "ανάλαφρα" πιάτα που να μην υστερούν πολύ σε γεύση, εάν γίνεται :-))
    Καλή σου μέρα και καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή