Της "πορτοκαλί" κολοκύθας (όχι της κακομοίρας) γίνεται σας λέω...
Κάπου ένα κιλό, ήδη τριμμένη, κολοκύθα στην κατάψυξη σε αναμονή
για τα περαιτέρω…
Μια τεράστια πορτοκαλί κολοκύθα «παρκαρισμένη» στον αύλειο χώρο
του σπιτιού μας περιμένει υπομονετικά την σειρά της για επεξεργασία ... (ο πεθερός θα την πληρώσει την νύφη)!
Και μια mini κολοκύθα που μου έκλεισε το μάτι στο SM καθώς ψώνιζα…συμπλήρωσαν
το καρέ :-))
Αυτή η τελευταία έβαλε και υποψηφιότητα για αναπαραγωγή καθώς
μου ζήτησε ο μεγάλος άνδρας του σπιτιού να κρατήσω τους σπόρους για φύτεμα, μιας
και από την πρώτη που είχα αγοράσει πριν λίγο καιρό, δεν το έκανα!
Ε, είπα λοιπόν κι' εγώ ν' αρχίσω απ' αυτήν την τελευταία, μην τηρώντας ωστόσο
το νόμο του εμπορίου: first in, first out!
Πιάσαμε λοιπόν δουλειά για ένα γρήγορα φαγάκι το οποίο όπως τελικά
αποδείχτηκε ήταν άκρως γευστικό.
Τι κάνετε λοιπόν για 3 καλές μερίδες φαγητού, σε πρώτη φάση:
καθαρίζετε 400 γραμμάρια πορτοκαλί κολοκύθα, θα χρειαστείτε
σίγουρα 300-350 καθαρισμένη από σπόρους και φλούδα, και την κόβετε σε μικρούς κύβους.
Το ίδιο πράττετε και μια μελιτζάνα φλάσκα (οι δικές μου ήταν και οι τελευταίας της οικιακής μας παραγωγής) την οποία και θα
ξεπικρίσετε για κανένα μισάωρο, άρα καλό είναι να ξεκινήσετε από εκείνη και να
είναι στην αναμονή όσο καθαρίζετε την κολοκύθα.
Επίσης δύο μέτριες φρέσκιες ντομάτες κομμένες σε κύβους.
Ένα ματσάκι μαϊντανό φρέσκο και ψιλοκομμένο,
1 ποτήρι χυμό ντομάτας,
½ ποτήρι ελαιόλαδο,
½ ποτήρι νερό.
Αλάτι, πιπέρι, πάπρικα, σκόνη σκόρδου και λίγο κάρυ.
Για την επόμενη φάση του φαγητού, θα χρειαστείτε:
ένα φλιτζάνι κριθαράκι μέτριο (ή και χοντρό)
χυμό από ένα πορτοκάλι,
ένα με ενάμιση ποτήρι ζεστό νερό.
Αφού κάνετε όλη την προεργασία με τα λαχανικά τα βάζετε κομμένα
σ’ ένα ταψί και τους προσθέτετε και όλα τα υλικά της πρώτης φάσης. Ανακατεύετε
καλά και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς για μισή ώρα περίπου.
Στην συνέχεια βγάζετε το ταψί από τον φούρνο προσθέτετε το
κριθαράκι, το ζεστό νερό και τον χυμό του πορτοκαλιού και ψήνετε για 15 λεπτά
ακόμη. Ανακατεύοντας μ’ ένα κουτάλι δύο-τρεις φορές. Σβήνετε τον φούρνο και αφήνετε
το κριθαράκι για λίγο να ηρεμήσει και να πιει καλά τα υγρά του.
Σερβίρετε πασπαλισμένο με μια καλή ποσότητα από κεφαλοτύρι ή
παρμεζάνα.
Αν πάλι νηστεύετε, μιας και είμαστε στην περίοδο νηστείας
των Χριστουγέννων το απολαμβάνετε σκέτο. Είναι εξίσου νόστιμο.
Y.Γ. εάν δεν σας βρίσκετε μελιτζάνα και τα μανιτάρια επίσης ταιριάζουν πολύ ωραία (ακόμη και από κονσέρβα αρκεί να είναι κάπως μεγάλα τα κομμάτια τους, για να μην χαθούν με το ψήσιμο).
Και μόλις σου άφησα σχόλιο για τη φρουτοσαλάτα...και εδώ και στο fb...
ΑπάντησηΔιαγραφήΔε μας αφήνεις σε ησυχία!!!!
Έχω τρέλα με τη κολοκύθα.....
Κατάλαβες ε???
Ωωωωω Θεέ μου!!! Πηνελόπη μου τί υπέροχο κριθαρότο μας ετοίμασες;;; Εκπληκτικός συνδυασμός υλικών... άσε που είναι και νηστίσιμο (όχι ότι νηστεύω τώρα αλλά...)!!! Τέλειοοοο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜια μεριδούλα μπορώ να έχω;;;;
Την καλημέρα μου σε όλους σας!!!
Αν δεν είχα αρχίσει το πρασόρυζο για σήμερα θα έφτιαχνα αυτό, στα υπόψιν!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα
Εχω πάθει κι εγώ μία ανάλογη τρέλα τελευταία! Αλλά πες μου για να την διατηρήσουμε στην κατάψυξη πρέπει να την ζεματίσουμε πρώτα?Αν δεν θέλω να την τρίψω? (βαριέμαι δηλαδή..) μπορώ να την βάλω κομμάτια???
ΑπάντησηΔιαγραφήαχ πηνελοπη πηνελοπη ξυλο που θα το φας!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήαντε βρε βλεποντας τα αποτελεσματα σε συγχωρουμε που εκανες last in first out!!!
καλο μεσημερι
ειρηνη
Πως μ' αρέσει το σημερινό σου φαγητό! Φουρνιστό προτιμώ κι εγώ το κριθαράκι και φαντάζομαι η κολοκύθα θα του έδωσε μια πιο μεστή, γλυκιά γεύση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑ, ζήλεψα τώρα! Θα δω εντός των επόμενων ημερών τι θα κολοκυθο-μαγειρέψω κι εγώ! :)
Δεν έχω μαγειρέψει κανέναν φαγητό με κολοκύθα.Θα είναι το πρώτο μου.Φαίνεται πεντανόστιμο και από τα υλικά, ελπίζω να ικανοποιήσω την οικογένεια.Φιλιά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓλύκισμα πρέπει να είναι το φαγητό σου Πηνελόπη μου. Σκέτη ζάχαρη. Μελιτζάνα, με κολοκύθα, τι άλλο πια? Μου αρέσει που όλα αυτά δένουν με τι άλλο?? Με ζυμαρικά που λατρεύω!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν βάλεις και παραγωγή με το σπορο που θα κρατήσεις στείλε καμία κολοκύθα και από δω μεριά...
Και μόνο από τα υλικά που χρησιμοποίησες καταλαβαίνω τι αριστούργημα δημιούργησες! Αχ, το λαχταράω αλλά η άτιμη η οθόνη μπαίνει τη μέση και δεν μ' αφήνει να το πιάσω...
ΑπάντησηΔιαγραφήΠόσο μου αρέσουν οι συνταγές που συνδυάζουν ποικιλίες λαχανικών με ζυμαρικά!!!!Πόσο εκπληκτικά ΄΄ζωντανεύει΄΄ το ζυμαρικό από τις διαφορετικές νοστιμιές των λαχανικών και πόσο πλούσια γίνεται η γεύση του τελικά!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ κολοκύθα ,αυτός ο απίθανος σε χρώμα αλλά και σε γεύση καρπός αναδιπλώνει και αναδεικνύει όλες τις υπόλοιπες γεύσεις που έχουν την τύχη να συνυπάρχουν μαζί της!Βγάζει γλύκα και ηπιότητα,θαλπωρή και ομορφάδα!
Μ΄άρεσε πολύ το πιάτο σου Πηνελόπη!Και σε εμφάνιση,αλλά και σε γεύση αφού πολύ εύκολα μπορώ να φανταστώ την μοναδική του νοστιμιά!Φιλιά πολλά,πολλά.
Αχ το ωραία συνταγή είναι αυτή!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε πόσο απλά υλικά.
Φιλιά πολλά
Πολύ δελεαστικό το πιάτο με το κολοκυθο-κριθαράκι, Πηνελόπη μου! Πρέπει να έγινε νοστιμότατο, κρίνοντας από τα υλικά του. Και με μανιτάρια θα μου άρεσε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΛέω να κάνω μια δοκιμή...
Καλό σου βράδυ.
Μου αρέσει πάρα πολύ το πιάτο Πηνελόπη μου!Και τι ωραίοι συνδυασμοί;
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά!
Ωρίο φαίνεται,πολύ προτότυπο,δε θα το φανταζόμουν θα το δοκιμάσω να δω πως είναι,καλό βράδυ.
ΑπάντησηΔιαγραφήAκουσα για έλλειψη κολοκυθών στην περιοχή σου Πηνελόπη...χιχι
ΑπάντησηΔιαγραφήΤις πήρες όλες εσύ...
Εμπνευσμένο φαγάκι θα έλεγα.. πολύ ωραία υλικά και το πορτοκάλι εξαιρετικό.
Φιλιά
kalimera sas!!
ΑπάντησηΔιαγραφήti oreo fagito!!me kolokytha!!sta ypopsin kai sintoma!!
na iste kala kyria pinelopi !!filia apo tin xionostolismeni stockholmi!!
Μμμμ! Τέλειος συνδυασμός!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑχ, βρε , έχω κι εγώ νονά και μού πάει και μένει μακριά και δεν μπορώ να πεταχτώ να φάω ένα φαγάκι της προκοπής!
ΑπάντησηΔιαγραφήE, δεν μπορείς να πεις Peps... έκατσα φρόνιμη μια μέρα και δεν έχω γράψει ή φωτογραφίσει τίποτε :-)))
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ τρέλα δεν είχα, αλλά φέτος της έδωσα και κατάλαβε και μόλις ολοκλήσωα και μια κολοκυθόπιτα με χυλό από αλεύρι ολικής και καλαμποκιού!!
Στο μέλλον θα επανέλθω λοιπόν...
Να 'σαι καλά βρε Κική μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΈγινε πραγματικά νόστιμο και όλοι μας το ευχαριστηθήκαμε μπορώ να πω...
Ξανθή, άμα έχεις κολοκύθα να το κάνεις. Νομίζω πως θα σε εκπλήξει ευχάριστα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βράδυ εύχομαι.
Στην κατάψυξη κομμένη σε κομμάτια Loulou δεν παθαίνει απολύτως τίποτε μέχρι να την χρειαστείς...
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο τρίψιμο το έκανε ευτυχώς για μένα, ο πεθερός.
Εγώ τη μικρή έκοψα σε κύβους όταν την χρειάστηκα και την υπόλοιπη την έχω προς το παρόν στη συντήρηση.
Σ' ευχαριστώ Ειρήνη μου...σ' ευχαριστώ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλλά βλέπεις ήταν τόσο χαριτωμένη η μικρούλα που μου "έκλεινε" το μάτι για πειράματα.
Σκοτεινούλα μου, την πρώτη μικρή την έκανα ψητή όπως την είχες κάνει εσύ και συνόδευσα (ως σαλάτα) το ψσρικό μας εκείνη την μέρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕ, μετά πια άρχισε ο χορός της κολοκύθας :-)))
Armonia, πάντα υπάρχει η πρώτη φορά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘέλω να πιστεύω πως αν η οικογένειά σου αγαπά τα λαχανικά, ε, τούτο το κριθαράκι θα της αρέσει.
Καλή επιτυχία αν το κάνεις!
Χρυσαυγή μου ο σπόρος είναι σε φάση "ξήρανσης" πρέπει να δω τώρα σε τι εποχή πρέπει να φυτευτεί κι' αν καταφέρουμε να βγάλουμε κολοκύθες... ε, θα σου κρατήσω μία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝοστιμότατο έγινε και τελικά φαγώθηκε (ευτυχώς για μένα) όλο!
Αναστασία μου, είναι τόσο εύκολο να γίνει που μια οθόνη δεν νομίζω πως σε σταματά :-))
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ΄ευχαριστώ θερμά Φωτεινή μου για καλά και άκρως γλαφυρά λόγια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠραγματικά η "γλύκα" που προσδίδει η κολοκύθα ισορροπεί όλα τα υπόλοιπα υλικά και μυρωδικά.
Σ' ευχαριστώ Νοτούλα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτα απλά πράγματα πολλές φορές κρύβεται το ωραίο! Ε, έτσι κι' εδώ...
Καλησπέρα Ελένη(gr) μου, τα μανιτάρια μου ήρθαν μετά ως σκέψη, αφού είχα ολοκληρώσει το μαγείρεμα και νομίζω πως θα δώσουν πιο γηϊνη νότα στο πιάτο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤην επόμενη φορά κι' εγώ με μανιτάρια φρέσκα θα κάνω τον συνδυασμό.
Αν το φτιάξεις, πες μου πως σου φάνηκε πάντως...
Πραγματικά πέτυχαν οι συνδυασμοί Ελένη μου, και το φαγητό είχε επιτυχία μιας και το έφαγαν και οι δύσκολοι της παρέας μας :-))
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν τελικά το δοκιμάσεις Νέλη, να μας πεις τι εντύπωση σου άφησε. Θα ήθελα να το ξέρω :-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βράδυ σου εύχομαι.
"Σεσημασμένη κολοκυθο-καταναλώτρια" έγινα καλή μου Marion, με τρέμουν οι μανάβηδες της περιοχής :-)))
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ έμπνευση της στιγμής είχε τελικά καλό αποτέλεσμα :-)))
Vasiliki T, καλώς ήρθες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧιονοστολισμένη Στοκχόλμη!!!
Με βάζετε σε μπελάδες όλες εσείς οι καλές φίλες του εξωτερικού...
Όλο αποδράσεις και εκδρομές σκέφτομαι και δυστυχώς μόνον στις σκέψεις μένουν προς το παρόν!
Σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια και αν τελικά το μαγειρέψεις τούτο το κριθαράκι θα χαρώ πολύ να μάθω αν σου άρεσε.
Καλό βράδυ εύχομαι.
Σ' ευχαριστώ πολύ Villy μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι η δική σου πίτα σήμερα ήταν "συγκλονιστική" πρέπει να σου πω!!!
Μάρθα μου, θα χτυπήσω με το μαγικό μου ραβδί την κολοκύθα! Θα την κάνω άμαξα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπα καλύτερα να την κάνω έλκηθρο και να το πάρουν οι τάρανδοι του Αϊ Βασίλη (που είναι και γρήγοροι) και να σου φέρουν σύντομα ταπεράκι :-))
Το New-York...New York!
Πηνελόπη μου πετυχημένο το βλέπω το πάντρεμα των υλικών, μου αρέσει να συδιάζουμε εποχές στο πιάτο. Πολύ καλή προταση. Καλό Σαββατοκύριακο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ διαφορετικό το κριθαράκι,πολύ γευστική η επιλογή των συνοδευτικών λαχανικών,Πηνελόπη!Καλή σου μέρα,φιλιά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ πολύ Eri μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάντα οι συνδυασμοί βγαίνουν σύμφωνα με τα διαθέσιμα εποχιακά υλικά. Εάν τα βγει και το γευστικό αποτέλεσμα καλό, τότε έχει πετύχει το "πείραμα"
Καλημέρες πολλές.
E, χορτοφαγικό κριθαράκι Χαρά μου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΒγήκε με μια σκέψη της στιγμής για τα ψητά λαχανικά ...και μετά προστέθηκε και το κριθαράκι για να βγει πιο ολοκληρωμένο σαν πιάτο :-)))
Καλημέρα και σε σένα εύχομαι.