Μέρες τώρα ήθελα να κάνω ένα πείραμα για γλυκό κερασματάκι,
που θα έχει θέση και σε ένα Χριστουγεννιάτικο μπουφέ ή τραπέζι.
Που να γίνεται εύκολα, που να μην είναι πολύ βαρύ στην γεύση,
που να μπορεί να μεταφερθεί εύκολα, και να μπορεί να φαγωθεί και την επόμενη μέρα
από την ημέρα παρασκευής του.
Θεωρώ πως η πρόβα τζενεράλε πέτυχε, αυτό έδειξαν οι αντιδράσεις
των προσωπικών μου δοκιμαστών, οπότε λέω να την μοιραστώ μαζί σας.
Για 12 σοκολατένια ταρτάκια (καλαθάκια) πορτοκαλιού, που έγιναν στις φόρμες των muffins, μιας
και ατομικά φορμάκια για τάρτες το «κατάστημα» δεν διαθέτει…χρησιμοποίησα:
για την ζύμη:
150 γραμ. αλεσμένα μπισκότα σοκολάτας και πτι μπερ (ανάμεικτα)
100 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
60 γραμ. βούτυρο παγωμένο,
30 γραμ. ελαιόλαδο,
1 αυγό,
ξύσμα από ένα πορτοκάλι.
Για την γέμιση τους:
125 γραμ. σοκολάτα κουβερτούρα 70% κακάο,
80 γραμ. πραλίνα φουντουκιού,
4-5 σταγόνες ελαιόλαδο,
1 ποτηράκι (κρασιού) γάλα φρέσκο.
1 πορτοκάλι καθαρισμένο και κομμένο σε κομματάκια
4-5 μάντολες αμυγδάλου (όχι τις κόκκινες) ή καραμέλες αμυγδάλου
σπασμένες στο γουδί.
Αλέθετε τα μπισκότα στο multi να γίνουν σκόνη, τα βάζετε σ’ ένα
μπολ εργασίας όπου και θα τους προσθέσετε το αλεύρι, το βούτυρο, το αυγό, το ξύσμα,
την ζάχαρη και θα ξεκινήσετε να δουλεύετε το μείγμα. Σταδιακά θα προσθέτετε το
ελαιόλαδο μέχρι η ζύμη να ενωθεί και να μην μείνει σκόνη μέσα στο μπολ.
Σ’ ένα μέτριο κατσαρολάκι, θα βάλετε την κουβερτούρα αφού
την σπάσετε σε κομμάτια μαζί με το γάλα και το ελαιόλαδο. Το ελαιόλαδο θα βοηθήσει
να γυαλίσει η σοκολάτα. Ανακατεύετε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει η σοκολάτα
και να ενωθούν τα υλικά σας. Εκεί θα προσθέσετε και την πραλίνα και θα με την ζέστη
θα ενσωματωθεί και αυτή.
Παίρνετε τις φόρμες των Muffins και με λίγο λάδι περνάτε κάθε μια
θήκη ξεχωριστά.
Μοιράζετε το μείγμα της ζύμης σε 12 όμοια μπαλάκια και το κάθε
μπαλάκι το βάζετε σε μια θήκη
και το ανοίγετε με τα δάχτυλα σας ώστε να καλύψει
σε ύψος και τα τοιχώματα της κάθε θήκης.
Είναι ίσως το πιο χρονοβόρο κομμάτι της
διαδικασίας.
Αφού τελειώσετε μέσα σε κάθε ταρτάκι. Βάζετε μια κουταλιά της
σούπας γεμάτη μείγμα σοκολάτας. Πάνω από το μείγμα σοκολάτας βάζετε κομματάκια από
το φρέσκο πορτοκάλι, από το οποίο έχετε φροντίσει να αφαιρέσετε τα κουκούτσια
και το άσπρο περίβλημα, όσο γίνεται.
Πάνω από το πορτοκάλι πασπαλίζετε τις σπασμένες μάντολες ή
καραμέλες.
Ψήνετε στους 180 βαθμούς με αέρα, για 18-20 λεπτά.
Αφήνετε να κρυώσουν καλά μέσα στα φορμάκια και τα αφαιρείτε
με την βοήθεια ενός μαχαιριού
και με προσοχή για να μην σας σπάσει το εξωτερικό
μπισκοτένιο περίβλημα.
Νοστιμότατα και με πλήρη ισορροπία γεύσης στην γλύκα τους.
Kαλή εβδομάδα σε όλους μας.
Kαλή εβδομάδα σε όλους μας.
Καλημέρα καλημέρα φιλενάδα! Τέλεια τα ταρτάκια σου κι όντως ταιριάζουν σε μπουφέ αλλά και σε τραπέζι... είναι Χριστουγεννιάτικη γεύση κι εγώ θέλω ένα τώρααααα!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΛυπήσου μεεεε!!! Είναι εξαίρετααα!!!
Φιλιά και καλή εβδομάδα! -:))
Πηνελόπη καλημέρα!!!Καταπληκτικά φαίνονται!Πάρα πολύ ωραία ιδέα και συμφωνώ με τη Κική μπορεί να έχουν Χριστουγεννιάτικη γεύση αλλά θέλω οπωσδήποτε ένα τώρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά, καλή εβδομάδα!!!
Για ένα κέρασμα δε λέμε ποτέ οχι και ειδικά σε τέτοιου είδους γλυκάκι.Θα συμφωνήσω κι εγώ με τα κορίτσια πολύ ωραία ιδέα για Χριστουγεννιάτικο κέρασμα.Να είσαι καλά Πηνελόπη μου καλή εβδομάδα,φιλιά!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα Πηνελόπη και καλή εβδομάδα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ σοκολάτα με το πορτοκάλι είναι ένας από τους πολύ αγαπημένους μου γλυκούς συνδυασμούς! Τα συγκεκριμένα μάλιστα έχουν και την πραλίνα φουντουκιού στην οποία είμαι μάλλον εθισμένη, οπότε είναι απόλυτα του γούστου μου!
Φιλιά πολλά!
Εγώ θέλω σίγουρα κέρασμα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραία κεράσματα, περιέχουν εξάλλου ένα σωρό νόστιμα υλικά που αρέσουν σε όλους, οπότε γιατί να μην εγκρίνουν οι δοκιμαστές;
ΑπάντησηΔιαγραφήΙδιαίτερα μου άρεσε η προσθήκη τριμμένης μάντολας, το έχω κάνει κι εγώ σε κρέμα σοκολάτας και πράγματι συμπληρώνει τέλεια της γεύση!
Καλή και γλυκιά εβδομάδα!
Πολυ ωραιο κερασμα, θα τσιμπησω ενα ;)
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλη εβδομαδα!
Φαίνονται καταπληκτικά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλλά, για να είναι ειλικρινής, Πηνελόπη,το πορτοκάλι δεν μ' ενθουσιάζει στα γλυκά, γι' αυτό δεν νομίζω να πειράζει να το δοκιμάσω με κομματάκια μαύρης σοκολάτας!!
Καλή εβδομάδα!
Πέρασα να κεραστώ .. για κέρασμα δεν είπες ότι είναι ?
ΑπάντησηΔιαγραφήΦανταστικά φαίνονται.
Φιλιά
Γειά σου ρε Πηνελόπη με τα ωραία σου!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν είμαι φαν του συνδυασμού σοκολάτας με πορτοκάλι, αλλά αυτά με το φρέσκο πορτοκάλι που έκαναν κλίκ!
Για την ώρα έχω πάρει υλικά και αύριο θα φτιάξω τη φρουτοσαλάτα σου με το μάνγκο!!!!
φιλιά!
Μμμμ! Πολύ ωραία φαίνονται! Λαχταριστά! Και το πορτοκαλάκι ταιριάζει τέλεια με τη σοκολάτα! Μπράβο Πηνελόπη!
ΑπάντησηΔιαγραφήAuta ta tartakia an ta dei i mama moy Pinelopi moy tha ksetrelathei! Exei megali adynamia ston syndyasmo sokolata-portokali.
ΑπάντησηΔιαγραφήErxontai ta Xristougenna siga siga e? Akoma den to exw parei xampari...
S' eyxaristoume poly gia to kerasma!!
Θα κεραστώ από σένα ταρτάκι γιατί να τα φτιάξω και να τα πετύχω..δεν το βλέπω! Η σοκολάτα με το πορτοκάλι πάντως είναι γιορτινός συνδυασμός!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλέ κυρία, με παίρνρτε κι εμένα στο σπίτι σας να γίνω επίσημη δοκιμάστρια αυτών που φτιάχνετε??? Απλά...συγκλονιστικά!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα Πηνελόπη μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο τραίνο μου άργησε σήμερα και έτσι το σοκολατένιο κέρασμα σου ίσως δεν το προλάβω. :(
Σοκολάτα, πορτοκάλι και καραμέλες με αμύγδαλο συνδυάστηκαν για την αποθέωση της γεύσης σε αυτό το μίνι ταρτάκι!
Μικρή μεγάλη απόλαυση!
Z.
Καλημέρα Πηνελόπη μου! Επίτηδες άργησα για να έχουν τελειώσει...:)
ΑπάντησηΔιαγραφήΣοκολάτα με πορτοκάλι? Μου ξεριζώνεις την καρδιά!!!!
εύχομαι να μην τελειωσαν να δοκιμάσω ένα βρε παιδί μου... πολύ πολύ όμορφα φαίνονται, ωραία ιδέα Πηνελόπη μας
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σου βρε Κικίτσα μου, εγώ βρε σε λυπάμαι και γι' αυτό θα βάλω μερικά στο βραδινό τραίνο για Θεσσαλονίκη... να τα πάρεις με το καλό το πρωί για τον καφέ σου :-))))
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα Ελένη μου (ε, την επόμενη μέρα πια...) είναι όντως μια ωραία και γαργαλιστική πρόταση για κέρασμα μέσα στις μέρες των γιορτών και όχι μόνον θα έλεγα :-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ Ροδάνθη μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠιάσε μου λίγους λαχανοντολμάδες και εγώ θα σου στείλω σοκολατένιο ταρτάκι!
Γεια σου καλή μου Ερμιόνη. Και για μένα ο συνδυασμός σοκολάτας με πορτοκάλι, αλλά και δαμάσκηνο και βερίκοκο...είναι αγαπημένοι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕδώ ήρθαν όλα τα υλικά και "έδεσαν" και μας έδωσαν και ωραίο οπτικό αποτέλεσμα!
Σε κερνάω σίγουρα Villy μου :-)))
ΑπάντησηΔιαγραφήΑχ, Σκοτεινή μου Σεφ έχουμε κάποια κοινά γούστα και το έχω διαπιστώσει και στο παρελθόν. Η μάντολα είναι αγαπημένη μου από παιδί, φταίει βλέπεις και το 1/4 της καταγωγής.
ΑπάντησηΔιαγραφήΈγιναν πολύ ωραία πάντως, αν και η τριφτή ζύμη θέλει την προσοχή της για να μην σπάσει κατά την έξοδο από τις θήκες... έχασα 2 στην πορεία, αλλά τα φάγαμε και έτσι ;-)
Γιατί όχι Μαρίνα μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓι' αυτό άλλωστε τα έβγαλα κι' εγώ σεργιάνι...για να κεραστούμε όλοι μας :-))
Ν 'σαι καλά βρε Ευάγγελε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝομίζω όμως ότι το αδικείς το πορτοκαλάκι γιατί προσφέρει πολύ ωραίες γεύσεις συνδυασμένο με άλλα υλικά.
Και τι δεν φτιάχνει κανείς μαζί του!!
Σωστά Κωνσταντίνα μου...σωστά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚέρασμα και μάλιστα... πολύ γευστικό.
Καλώς την Peps!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕ, σήμερα είναι (το αύριο)...περιμένω να μου πεις αν ήταν ωραία σαν συνδυασμός γεύσεων η φρουτοσαλάτα!!!
Κι' εγώ μετά θα σε κεράσω σοκολατένιο ταρτάκι για τα καλά λόγια που θα πεις :-)))))
Pao sti froutosalata sou na sou afiso sxolio.....:))))
ΔιαγραφήΣ'ευχαριστώ Αναστασία, έγιναν πραγματικά ωραία και μάλλον και πολύ εύκολα αν εξαιρέσεις λίγο το "φορμάρισμα" της ζύμης στην θήκη των muffins.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜάγδα μου κι' εγώ κάπως έτσι...δεν έχω μπει σε διάθεση για προετοιμασία Χριστουγέννων, γι' αυτό προσπαθώ με κάτι τέτοια τερτίπια :-)))
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν η μαμά σου αγαπά τον συνδυασμό σοκολάτας-πορτοκαλιού, να της τα φτιάξεις, αν βρεθείτε κοντά τούτες τις μέρες, για να την γλυκάνεις περισσότερο (αφού θα την γλυκάνει έτσι κι' αλλιώς η παρουσία σου).
Βέρα, νομίζω πως "υποτιμάς" τις δυνατότητές σου! Φτιάχνεις ωραία πράγματα όπως βλέπω ...γιατί όχι και ταρτάκια!
ΑπάντησηΔιαγραφήThank you very much my dear Rosita. Cute and tasty treats are these :-))
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα σε πάρουμε Λίλα μου... να σε πάρουμε...΄Όλοι οι καλοί οι "μύλοι" χωράνε στο σπίτι μας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα 'ναι μόνον καλόφαγοι θέλουμε...
Καλώς την Ζαμπία μου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤραίνα, αεροπλάνα, βαπόρια ...
Όλα μια αργοπορία την είχαν σήμερα καλή μου, άστα!
Άμα δεν προλάβεις...θα δω τι μπορώ να κάνω για σένα σε προσωπικό πια επίπεδο :-)))
Να 'σαι καλά βρε Ποπίτσα μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι' άμα τελείωσαν (έπεσε κόσμος βλέπεις...) εγώ θα κάμω άλλα για σένα μόνον!
Καλό μεσημέρι εύχομαι.
Καλησπέρα, Πηνελόπη μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραία η πρότασή σου, αρωματική και νόστιμη. Τα υλικά είναι από τα αγαπημένα μας.
Έμεινε κάποιο;
Καλό βράδυ, φιλιά.
A! αυτά είναι μικρά κομψοτεχνήματα! Τι όμορφα που δείχνουν και στην εμφάνιση! Και ο συνδυασμός πορτοκάλι -σοκολάτα από τους πιο επιτυχημένους!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι καταπληκτικά που είναι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπορώ να φαώ δυο - τρία?
Συγχαρητήρια για τις συνταγές σας!
Καλημέρα Ελένη(gr)μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΆργησες καλή μου και η πρώτη φουρνιά πάει να ήταν κι' άλλη...
Με την επόμενη όμως δόση θα σε φωνάξω να ΄ρθεις για το δικό σου κερασματάκι!
Χαιρετισμούς πολλούς.
Να 'σαι καλά βρε Βαγγελιώ μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι μικρούλικα και έτσι η κατανάλωση σαφώς είναι πιο εύκολη :-)))
Σ' ευχαριστώ Peps!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα Notoula!
ΑπάντησηΔιαγραφήσ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Ε, είναι μικρούλικα και λαχταριστά.
Το σίγουρο είναι ότι όσοι δοκίμασαν θέλησαν και δεύτερο :-)
Λαχταριστα!
ΑπάντησηΔιαγραφήLe Chef, σ' ευχαριστώ πάρα πολύ για το καλό σου σχόλιο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ αδυναμια μου... πορτοκαλι+σοκολάτα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαταπληκτικά! Θα τα φτιάξω στην γιορτή του Νίκου μεθαύριο! Είναι όντως Θαυμάσιο κέρασμα! :-) Και δεν μου φαίνεται και τόσο επιβαρυντικό ως γλυκό! Καλό απόγευμα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα Μαρία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα ευχηθώ προκαταβολικά Χρόνια Πολλά στον Νίκο σου!
Ε, νομίζω πως σαν κέρασμα το ταρτάκι στέκει τούτο στέκει εξαιρετικά.
αι είναι ευπαρουσίαστο και πολύ γευστικό πραγματικά.
Εάν τελικά τα κάνεις να μας και εντυπώσεις έτσι...