Μέρες είχα να φτιάξω κάποιο γλυκάκι.
Εντάξει τα Λαζαράκια και τα Τσουρέκια του Πάσχα, δεν πιάνονται :-))) είναι σαφώς κάτι που γίνεται στις περισσότερες κουζίνες, ειδικά αν οι μαγείρισσες καταπιάνονται και με τα παραδοσιακά εδέσματα.
Αυτά λοιπόν δεν πιάνονται είπαμε... αλλά κάτι ελαφρύ και μυρωδάτο και ταυτόχρονα πανεύκολο, όπως τα Ανοιξιάτικα Φραουλοπιτάκια, μετράει πραγματικά, για όσους αρέσκονται σε τέτοιου είδους γλυκά.
Υλικά λίγα και ταυτόχρονα με συνδυασμό που γλυκαίνει κάθε ουρανίσκο.
Χρειάζεστε για 12 κομμάτια:
8 κουταλιές σπιτική μαρμελάδα φράουλα, και αυτό γιατί σαφώς είναι πιο αρωματική από του εμπορίου.
150 γραμ. φρέσκο ανθότυρο,
1/2 κουταλάκι αποξηραμένη μέντα,
6 φύλλα κρούστας.
Λιώνετε το ανθότυρο μέσα σ' ένα μπολ με την βοήθεια ενός πιρουνιού.
Το ανακατεύετε με την μαρμελάδα της φράουλας και τέλος προσθέτετε την αποξηραμένη μέντα καλά τριμμένη, ώστε να ενωθεί με το μείγμα.
Παίρνετε τα φύλλα κρούστας, το κόβετε μ' ένα καλό μαχαίρι στη μέση και μετά βάζετε τα κομμένα μισά και τα ξανακόβετε στην μέση. Δηλαδή ένα φύλλο θα χωριστεί σε 4/4.
Κάθε κομμάτι τώρα θα το βουτυρώστε ελαφρά μ' ένα πινελάκι.
Ταυτόχρονα θα έχετε βουτυρώσει καλά και 12 θήκες muffins.
Στρώνετε από ένα διπλωμένο στα δύο, τέταρτο φύλλου, σε κάθε θήκη, και να περισσεύει λίγο στα πλαϊνά.
Γεμίζετε με μείγμα τυριού, μαρμελάδας κατά τα 2/3 και σκεπάζετε μ' ένα επίσης βουτυρωμένο και διπλωμένο στα δύο, τέταρτο φύλλου.
Γυρίζετε όλες τις άκρες προς τα μέσα, και βουτυρώνετε και την επιφάνεια της κάθε μικρής πίτας.
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170-180 βαθμούς, με αέρα και πάντα ανάλογα με τον φούρνο, μέχρι να ροδίσουν.
Τα βγάζετε και αφήνετε λιγάκι να σταθούν.
Με την βοήθεια μεγάλου κουταλιού, τα βγάζετε από τις θήκες των muffins.
Τ' αναποδογυρίζετε γιατί θέλουμε την πλευρά με την γέμιση να έρθει προς τα πάνω κι' ενδεχομένως να σας ανοίξουν λίγο κατά τη μεταφορά. Αυτό δεν μας πειράζει, μάλλον είναι το ζητούμενο, καθώς θέλουμε να φαίνεται κάπως η γέμισή τους.
Τα στολίζετε με μια καλή κουταλιά σως φράουλας, ή και περισσότερη αν το επιθυμείτε, που θα την φτιάξετε με την ίδια μαρμελάδα, ελαφρώς αραιωμένη με ελάχιστο κονιάκ, κόκκινο γλυκό κρασί ή κάποιο λικέρ από κόκκινο φρούτο κατά προτίμηση.
Καλή σας απόλαυση και ένα γλυκό και ήρεμο Σαββατοκύριακο σε όλους.
Εντάξει τα Λαζαράκια και τα Τσουρέκια του Πάσχα, δεν πιάνονται :-))) είναι σαφώς κάτι που γίνεται στις περισσότερες κουζίνες, ειδικά αν οι μαγείρισσες καταπιάνονται και με τα παραδοσιακά εδέσματα.
Αυτά λοιπόν δεν πιάνονται είπαμε... αλλά κάτι ελαφρύ και μυρωδάτο και ταυτόχρονα πανεύκολο, όπως τα Ανοιξιάτικα Φραουλοπιτάκια, μετράει πραγματικά, για όσους αρέσκονται σε τέτοιου είδους γλυκά.
Υλικά λίγα και ταυτόχρονα με συνδυασμό που γλυκαίνει κάθε ουρανίσκο.
Χρειάζεστε για 12 κομμάτια:
8 κουταλιές σπιτική μαρμελάδα φράουλα, και αυτό γιατί σαφώς είναι πιο αρωματική από του εμπορίου.
150 γραμ. φρέσκο ανθότυρο,
1/2 κουταλάκι αποξηραμένη μέντα,
6 φύλλα κρούστας.
Λιώνετε το ανθότυρο μέσα σ' ένα μπολ με την βοήθεια ενός πιρουνιού.
Το ανακατεύετε με την μαρμελάδα της φράουλας και τέλος προσθέτετε την αποξηραμένη μέντα καλά τριμμένη, ώστε να ενωθεί με το μείγμα.
Κάθε κομμάτι τώρα θα το βουτυρώστε ελαφρά μ' ένα πινελάκι.
Ταυτόχρονα θα έχετε βουτυρώσει καλά και 12 θήκες muffins.
Στρώνετε από ένα διπλωμένο στα δύο, τέταρτο φύλλου, σε κάθε θήκη, και να περισσεύει λίγο στα πλαϊνά.
Γεμίζετε με μείγμα τυριού, μαρμελάδας κατά τα 2/3 και σκεπάζετε μ' ένα επίσης βουτυρωμένο και διπλωμένο στα δύο, τέταρτο φύλλου.
Γυρίζετε όλες τις άκρες προς τα μέσα, και βουτυρώνετε και την επιφάνεια της κάθε μικρής πίτας.
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170-180 βαθμούς, με αέρα και πάντα ανάλογα με τον φούρνο, μέχρι να ροδίσουν.
Τα βγάζετε και αφήνετε λιγάκι να σταθούν.
Με την βοήθεια μεγάλου κουταλιού, τα βγάζετε από τις θήκες των muffins.
Τ' αναποδογυρίζετε γιατί θέλουμε την πλευρά με την γέμιση να έρθει προς τα πάνω κι' ενδεχομένως να σας ανοίξουν λίγο κατά τη μεταφορά. Αυτό δεν μας πειράζει, μάλλον είναι το ζητούμενο, καθώς θέλουμε να φαίνεται κάπως η γέμισή τους.
Τα στολίζετε με μια καλή κουταλιά σως φράουλας, ή και περισσότερη αν το επιθυμείτε, που θα την φτιάξετε με την ίδια μαρμελάδα, ελαφρώς αραιωμένη με ελάχιστο κονιάκ, κόκκινο γλυκό κρασί ή κάποιο λικέρ από κόκκινο φρούτο κατά προτίμηση.
Καλή σας απόλαυση και ένα γλυκό και ήρεμο Σαββατοκύριακο σε όλους.
Αγαπώ τις φράουλες μα κρατώ τη συνταγή για απογευματινή ώρα με καφέ όταν η καρδούλα μου ζητά γλυκάκι..καλημέρα φίλη μου !
ΑπάντησηΔιαγραφήΑχτιδούλα μου, κι' εγώ απογευματάκι τα έφτιαξα, γιατί είχα μεγάλη λαχτάρα για γλυκό και δύο μεγάλα βάζα με μαρμελάδα φράουλα να με καρτερούν για μεγάλες βουτιές :-)))
ΔιαγραφήΚαλό Σαββατόβραδο.
εχεις δικιο. τα πασχαλινα γλυκα δεν πιανονται!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήωραια ιδεα με το φυλλο κρουστας.
φιλακια καλη σου ημερα
ΜεταΠασχαλινό θα το έλεγα πια Ειρήνη μου, αφού το έφτιαξα μεσοβδόμαδα καθώς έβλεπα τα βάζα με τη μαρμελάδα εμπρός μου :-)))
ΔιαγραφήΚαλή συνέχεια στο Σαββατοκύριακό σου.
Πολύ ωραία και έχω αρκετές φράουλες. Φιλάκια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα το δοκιμάσεις λοιπόν Κορδονέτο μου.
ΔιαγραφήΚαι πραγματικά ελπίζω να σου αρέσει.
Καλό βράδυ.
Φραουλες! Η δίαιτα πάει στην Δευτέρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήGina, ελαφρύ γλυκάκι είναι, οπότε μάλλον θα σου το "συγχωρέσει" η διαιτά σου.
ΔιαγραφήΚαλό βράδυ και καλή Κυριακή για αύριο, εύχομαι.
Μα τι ωραίο φραουλένιο γλυκάκι είναι αυτό! Και εύκολο και ευρηματικό και νόστιμο, όλα τα συνδυάζει! Καλό Σαββατοκύριακο Πηνελόπη μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο έχω ξαναπεί Αμαλία μου, όταν κάτι είναι εύκολο, αρωματικό και νόστιμο, για μένα αποτελεί τον ιδανικό συνδυασμό!! ¨
ΔιαγραφήΕ, εδώ τα κατάφερα ελπίζω για μια ακόμη φορά και το αποτέλεσμα με δικαίωσε.
Καλό Σαββατόβραδο και καλή Κυριακή σας εύχομαι.
Νοστιμότατα τα φραουλοπιτάκια σου Πηνελόπη μου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι φράουλες μας ξετρελαίνουν οικογενειακώς και με το φύλλο που τις συνδύασες είναι μούρλια!!!
Καλό μεσημέρι! Φιλιά!
Οι φράουλες μέσα στα γλυκά, νομίζω πως είναι πιο ακαταμάχητες Silena μου, από ότι να τις τρώει κανείς φυσικές και σκέτες!
ΔιαγραφήΕδώ πήρε μια "ιδέα" από κρητικό σκαλτσούνι, με το ανθότυρο.
Καλό βράδυ εύχομαι ολόψυχα.
Εύκολα και πολύ πολύ ανοιξιάτικα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ συδυασμός ανθότυρου με φράουλα είναι πολύ δροσερός και ανάλαφρος!
Φιλιά πολλά Πηνελόπη μου!
Έτσι ακριβώς όπως τα γράφεις, Ερμιόνη μου.
ΔιαγραφήΦιλιά πολλά κι' από εμένα και να έχετε ένα ωραίο Σαββατοκύριακο.
Αχ, Πηνελόπη μου τι ωραίο ανοιξιάτικο γλυκό είναι αυτό! Φαντάζομαι την υπέροχη γεύση των υλικών και κάτι με πιάνει... χιχι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠραγματικά εύγε! Εννοείται ότι καταγράφεται!!!
Φιλάκια!!!
Πάρε φόρα Αναστασία μου, και φτιάχτο.
Διαγραφή"Ευκολάκι" που λέει και ο κανακάρης μου :-))
Ενώ είναι σίγουρο ότι θα αρέσει σε όσους αγαπούν τα "κρεμώδη" γλυκάκια.
Φιλιά πολλά και καλή και Δημιουργική Κυριακή!!
Δεν ξέρω βρε κορίτσια σε ποιά να πρωτοπώ congratulations σήμερα!!μεταπασχαλινή μακαρονάδα η μία,,εναλλακτικό σπεντζοφάι η άλλη,βλέπω τωρα και τις φραουλίτσες τυλιχτές στο φύλλο κρούστας και αποτρελαίνομαι..Νάσαι καλά φίλη Πηνελόπη!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ πολύ Kate.
ΔιαγραφήΝομίζω πως μετά από ένα ωραίο πιάτο με φαγητό, εκεί κατά το απογευματάκι ένα ωραίο και μυρωδάτο γλυκάκι, δίπλα σε ένα δροσερό καφεδάκι ή και ζεστό είναι ότι πρέπει, για να έρθει η ψυχή του ανθρώπου στην "θέση" της.
Καλό βράδυ Σαββάτου.
Fadastiko!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήPanefkolo!!!!
Poli m' aresei!!!!
Πέπη μου, είναι σίγουρο πως έχει όλες τις προδιαγραφές, για να σε κάνω να το δοκιμάσεις :-))
ΔιαγραφήΒρε Πηνελόπη τι μας κάνεις????Είναι και πρωί είμαι και μόνο με τον καφέ....πού να βρω εγώ τώρα φραουλοπιτάκια που δεν μπορώ να σταματήσω τα σάλια μου;;;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΤρελαίνομαι για λιχουδιές με μαρμελάδες!!!!
Αυτά καλή μου Γεωργία είναι γλυκάκια για όλες τις ώρες.
ΔιαγραφήΤο τελευταίο εγώ προσωπικά το έφαγα για πρωϊνό!!! παρέα με το ρόφημα που συνηθίζω εκείνη την ώρα.
Θαύμα ήταν.
Σε φραουλένιο γλυκάκι, Πηνελόπη μου, δεν λέω ποτέ όχι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠόσο όμορφα τις τύλιξες τις φραουλίτσες! Όμως έπαιξε και το ανθότυρο το ρόλο του.
Να είσαι καλά και να μας κακομαθαίνεις!
Φιλάκια
Ευχαριστώ σε Ελένη μου.
ΔιαγραφήΠροσπαθώ να σας καλομαθαίνω και να σας κανακεύω...όσο μου επιτρέπουν οι ώρες μου αλλά και οι αποστάσεις μεταξύ μας.
Φιλιά πολλά.
Ααααα Πηνελόπη... έφτιαξες μια νοστιμιά άνευ προηγουμένου και πολύ ανοιξιάτικη!!! Δεν στέλνεις κι από δω κανένα;;;;;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα!
Θα βρω μια καλή εταιρία courier και θα κάνω μόνιμη συνεργασία, για να δρομολογώ καθημερινές αποστολές προς όλες τις κατευθύνσεις, Κική μου.
ΔιαγραφήΚαλό μεσημέρι, καλό απόγευμα και καλή εβδομάδα να έχουμε.
Όχι μόνο αρεσκόμαστε Πηνελόπη μου σε τέτοιου είδους γλυκά.. τρελαινόμαστε!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχω και μαρμελάδα από τη μαμά μου, τα μικρά δεν την τρώνε σε φέτα γκρρρ!
Φιλιά σας πολλά!
Αυτά τα "μικρά" μας δεν παίζονται με τίποτε Στέλλα μου!
ΔιαγραφήΆστα έξω, από ένα τέτοιο γλυκάκι, γιατί έχω την αίσθηση πως δεν θα τους αρέσει, αφού δεν έχει σοκολάτα.
Στο λέω από πρώτο χέρι :-))))
Φιλιά πολλά και καλή Εβδομάδα.
Πολύ ωραία φαίνονται και μου αρέσουν πολυ και οι φράουλες,χρόνια πολλά για σήμερα να σε χαίρονται,φιλια πολλά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα σαι καλά Νέλη μου.
ΔιαγραφήΑντεύχομαι για ότι εσύ επιθιμείς.
Όσο για το γλυκάκι, είναι εύκολο και πολύ νόστιμο πραγματικά.
Χαιρετισμούς πολλούς.
Δίκιο έχεις Πηνελόπη μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘέλουμε εύκολα και νόστιμα γλυκάκια τώρα.
Πολύ ωραία η φράουλα με το ανθότυρο. Η σως φράουλας τα κάνει ακόμα πιο ωραία.
Φιλιά πολλά :)
Ευχαριστώ σε καλή μου Marion.
ΔιαγραφήΠροσωπικά πάντα αναζητώ νέες γεύσεις που να δημιουργούνται εύκολα και να μην θέλουν πολύ μπελά. Τώρα τελευταίως που ο χρόνος με πιέζει ακόμη περισσότερο, αυτή μου η επιθυμία είναι και επιτακτική ανάγκη!!!
Φιλιά πολλά και καλή εβδομάδα εύχομαι.