10.5.13

Ανοιξιάτικα Φραουλοπιτάκια

Μέρες είχα να φτιάξω κάποιο γλυκάκι.
Εντάξει τα Λαζαράκια και τα Τσουρέκια του Πάσχα, δεν πιάνονται :-))) είναι σαφώς κάτι που γίνεται στις περισσότερες κουζίνες, ειδικά αν οι μαγείρισσες καταπιάνονται και με τα παραδοσιακά εδέσματα.
Αυτά λοιπόν δεν πιάνονται είπαμε... αλλά κάτι ελαφρύ και μυρωδάτο και ταυτόχρονα πανεύκολο, όπως τα  Ανοιξιάτικα Φραουλοπιτάκια, μετράει πραγματικά, για όσους αρέσκονται σε τέτοιου είδους γλυκά.


Υλικά λίγα και ταυτόχρονα με συνδυασμό που γλυκαίνει κάθε ουρανίσκο.
Χρειάζεστε για 12 κομμάτια:
8 κουταλιές σπιτική μαρμελάδα φράουλα, και αυτό γιατί σαφώς είναι πιο αρωματική από του εμπορίου.
150 γραμ. φρέσκο ανθότυρο,
1/2 κουταλάκι αποξηραμένη μέντα,
6 φύλλα κρούστας.

Λιώνετε το ανθότυρο μέσα σ' ένα μπολ με την βοήθεια ενός πιρουνιού.
Το ανακατεύετε με την μαρμελάδα της φράουλας και τέλος προσθέτετε την αποξηραμένη μέντα καλά τριμμένη, ώστε να ενωθεί με το μείγμα.


Παίρνετε τα φύλλα κρούστας, το κόβετε μ' ένα καλό μαχαίρι στη μέση και μετά βάζετε τα κομμένα μισά και τα ξανακόβετε στην μέση. Δηλαδή ένα φύλλο θα χωριστεί σε 4/4.
Κάθε κομμάτι τώρα θα το βουτυρώστε ελαφρά μ' ένα πινελάκι.
Ταυτόχρονα θα έχετε βουτυρώσει καλά και 12 θήκες muffins.
Στρώνετε από ένα διπλωμένο στα δύο, τέταρτο φύλλου, σε κάθε θήκη, και να περισσεύει λίγο στα πλαϊνά. 
Γεμίζετε με μείγμα τυριού, μαρμελάδας κατά τα 2/3 και σκεπάζετε μ' ένα επίσης βουτυρωμένο και διπλωμένο στα δύο, τέταρτο φύλλου.
Γυρίζετε όλες τις άκρες προς τα μέσα, και βουτυρώνετε και την επιφάνεια της κάθε μικρής πίτας.


Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170-180 βαθμούς, με αέρα και πάντα ανάλογα με τον φούρνο, μέχρι να ροδίσουν.
Τα βγάζετε και αφήνετε λιγάκι να σταθούν.
Με την βοήθεια μεγάλου κουταλιού, τα βγάζετε από τις θήκες των muffins.
Τ' αναποδογυρίζετε γιατί θέλουμε την πλευρά με την γέμιση να έρθει προς τα πάνω κι' ενδεχομένως να σας ανοίξουν λίγο κατά τη μεταφορά. Αυτό δεν μας πειράζει, μάλλον είναι το ζητούμενο, καθώς  θέλουμε να φαίνεται κάπως η γέμισή τους.
Τα στολίζετε με μια καλή κουταλιά σως φράουλας, ή και περισσότερη αν το επιθυμείτε, που θα την φτιάξετε με την ίδια μαρμελάδα, ελαφρώς αραιωμένη με ελάχιστο κονιάκ, κόκκινο γλυκό κρασί ή κάποιο λικέρ από κόκκινο φρούτο κατά προτίμηση.
Καλή σας απόλαυση και ένα γλυκό και ήρεμο Σαββατοκύριακο σε όλους.

32 σχόλια:

  1. Αγαπώ τις φράουλες μα κρατώ τη συνταγή για απογευματινή ώρα με καφέ όταν η καρδούλα μου ζητά γλυκάκι..καλημέρα φίλη μου !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχτιδούλα μου, κι' εγώ απογευματάκι τα έφτιαξα, γιατί είχα μεγάλη λαχτάρα για γλυκό και δύο μεγάλα βάζα με μαρμελάδα φράουλα να με καρτερούν για μεγάλες βουτιές :-)))
      Καλό Σαββατόβραδο.

      Διαγραφή
  2. εχεις δικιο. τα πασχαλινα γλυκα δεν πιανονται!!!
    ωραια ιδεα με το φυλλο κρουστας.
    φιλακια καλη σου ημερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΜεταΠασχαλινό θα το έλεγα πια Ειρήνη μου, αφού το έφτιαξα μεσοβδόμαδα καθώς έβλεπα τα βάζα με τη μαρμελάδα εμπρός μου :-)))
      Καλή συνέχεια στο Σαββατοκύριακό σου.

      Διαγραφή
  3. Πολύ ωραία και έχω αρκετές φράουλες. Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να το δοκιμάσεις λοιπόν Κορδονέτο μου.
      Και πραγματικά ελπίζω να σου αρέσει.
      Καλό βράδυ.

      Διαγραφή
  4. Φραουλες! Η δίαιτα πάει στην Δευτέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Gina, ελαφρύ γλυκάκι είναι, οπότε μάλλον θα σου το "συγχωρέσει" η διαιτά σου.
      Καλό βράδυ και καλή Κυριακή για αύριο, εύχομαι.

      Διαγραφή
  5. Μα τι ωραίο φραουλένιο γλυκάκι είναι αυτό! Και εύκολο και ευρηματικό και νόστιμο, όλα τα συνδυάζει! Καλό Σαββατοκύριακο Πηνελόπη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το έχω ξαναπεί Αμαλία μου, όταν κάτι είναι εύκολο, αρωματικό και νόστιμο, για μένα αποτελεί τον ιδανικό συνδυασμό!! ¨
      Ε, εδώ τα κατάφερα ελπίζω για μια ακόμη φορά και το αποτέλεσμα με δικαίωσε.
      Καλό Σαββατόβραδο και καλή Κυριακή σας εύχομαι.

      Διαγραφή
  6. Νοστιμότατα τα φραουλοπιτάκια σου Πηνελόπη μου!!!
    Οι φράουλες μας ξετρελαίνουν οικογενειακώς και με το φύλλο που τις συνδύασες είναι μούρλια!!!
    Καλό μεσημέρι! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι φράουλες μέσα στα γλυκά, νομίζω πως είναι πιο ακαταμάχητες Silena μου, από ότι να τις τρώει κανείς φυσικές και σκέτες!
      Εδώ πήρε μια "ιδέα" από κρητικό σκαλτσούνι, με το ανθότυρο.
      Καλό βράδυ εύχομαι ολόψυχα.

      Διαγραφή
  7. Εύκολα και πολύ πολύ ανοιξιάτικα!
    Ο συδυασμός ανθότυρου με φράουλα είναι πολύ δροσερός και ανάλαφρος!
    Φιλιά πολλά Πηνελόπη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι ακριβώς όπως τα γράφεις, Ερμιόνη μου.
      Φιλιά πολλά κι' από εμένα και να έχετε ένα ωραίο Σαββατοκύριακο.

      Διαγραφή
  8. Αχ, Πηνελόπη μου τι ωραίο ανοιξιάτικο γλυκό είναι αυτό! Φαντάζομαι την υπέροχη γεύση των υλικών και κάτι με πιάνει... χιχι!
    Πραγματικά εύγε! Εννοείται ότι καταγράφεται!!!
    Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάρε φόρα Αναστασία μου, και φτιάχτο.
      "Ευκολάκι" που λέει και ο κανακάρης μου :-))
      Ενώ είναι σίγουρο ότι θα αρέσει σε όσους αγαπούν τα "κρεμώδη" γλυκάκια.
      Φιλιά πολλά και καλή και Δημιουργική Κυριακή!!

      Διαγραφή
  9. Δεν ξέρω βρε κορίτσια σε ποιά να πρωτοπώ congratulations σήμερα!!μεταπασχαλινή μακαρονάδα η μία,,εναλλακτικό σπεντζοφάι η άλλη,βλέπω τωρα και τις φραουλίτσες τυλιχτές στο φύλλο κρούστας και αποτρελαίνομαι..Νάσαι καλά φίλη Πηνελόπη!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ Kate.
      Νομίζω πως μετά από ένα ωραίο πιάτο με φαγητό, εκεί κατά το απογευματάκι ένα ωραίο και μυρωδάτο γλυκάκι, δίπλα σε ένα δροσερό καφεδάκι ή και ζεστό είναι ότι πρέπει, για να έρθει η ψυχή του ανθρώπου στην "θέση" της.
      Καλό βράδυ Σαββάτου.

      Διαγραφή
  10. Fadastiko!!!!!
    Panefkolo!!!!
    Poli m' aresei!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πέπη μου, είναι σίγουρο πως έχει όλες τις προδιαγραφές, για να σε κάνω να το δοκιμάσεις :-))

      Διαγραφή
  11. Βρε Πηνελόπη τι μας κάνεις????Είναι και πρωί είμαι και μόνο με τον καφέ....πού να βρω εγώ τώρα φραουλοπιτάκια που δεν μπορώ να σταματήσω τα σάλια μου;;;;
    Τρελαίνομαι για λιχουδιές με μαρμελάδες!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτά καλή μου Γεωργία είναι γλυκάκια για όλες τις ώρες.
      Το τελευταίο εγώ προσωπικά το έφαγα για πρωϊνό!!! παρέα με το ρόφημα που συνηθίζω εκείνη την ώρα.
      Θαύμα ήταν.

      Διαγραφή
  12. Σε φραουλένιο γλυκάκι, Πηνελόπη μου, δεν λέω ποτέ όχι!
    Πόσο όμορφα τις τύλιξες τις φραουλίτσες! Όμως έπαιξε και το ανθότυρο το ρόλο του.
    Να είσαι καλά και να μας κακομαθαίνεις!
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ σε Ελένη μου.
      Προσπαθώ να σας καλομαθαίνω και να σας κανακεύω...όσο μου επιτρέπουν οι ώρες μου αλλά και οι αποστάσεις μεταξύ μας.
      Φιλιά πολλά.

      Διαγραφή
  13. Ααααα Πηνελόπη... έφτιαξες μια νοστιμιά άνευ προηγουμένου και πολύ ανοιξιάτικη!!! Δεν στέλνεις κι από δω κανένα;;;;;;
    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα βρω μια καλή εταιρία courier και θα κάνω μόνιμη συνεργασία, για να δρομολογώ καθημερινές αποστολές προς όλες τις κατευθύνσεις, Κική μου.
      Καλό μεσημέρι, καλό απόγευμα και καλή εβδομάδα να έχουμε.

      Διαγραφή
  14. Όχι μόνο αρεσκόμαστε Πηνελόπη μου σε τέτοιου είδους γλυκά.. τρελαινόμαστε!!
    Έχω και μαρμελάδα από τη μαμά μου, τα μικρά δεν την τρώνε σε φέτα γκρρρ!
    Φιλιά σας πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτά τα "μικρά" μας δεν παίζονται με τίποτε Στέλλα μου!
      Άστα έξω, από ένα τέτοιο γλυκάκι, γιατί έχω την αίσθηση πως δεν θα τους αρέσει, αφού δεν έχει σοκολάτα.
      Στο λέω από πρώτο χέρι :-))))
      Φιλιά πολλά και καλή Εβδομάδα.

      Διαγραφή
  15. Πολύ ωραία φαίνονται και μου αρέσουν πολυ και οι φράουλες,χρόνια πολλά για σήμερα να σε χαίρονται,φιλια πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να σαι καλά Νέλη μου.
      Αντεύχομαι για ότι εσύ επιθιμείς.
      Όσο για το γλυκάκι, είναι εύκολο και πολύ νόστιμο πραγματικά.
      Χαιρετισμούς πολλούς.

      Διαγραφή
  16. Δίκιο έχεις Πηνελόπη μου.
    Θέλουμε εύκολα και νόστιμα γλυκάκια τώρα.

    Πολύ ωραία η φράουλα με το ανθότυρο. Η σως φράουλας τα κάνει ακόμα πιο ωραία.

    Φιλιά πολλά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ σε καλή μου Marion.
      Προσωπικά πάντα αναζητώ νέες γεύσεις που να δημιουργούνται εύκολα και να μην θέλουν πολύ μπελά. Τώρα τελευταίως που ο χρόνος με πιέζει ακόμη περισσότερο, αυτή μου η επιθυμία είναι και επιτακτική ανάγκη!!!
      Φιλιά πολλά και καλή εβδομάδα εύχομαι.

      Διαγραφή