Μας έπιασε η ζέστη και η πρώτη μου σκέψη για φαγητό, ήταν τα γεμιστά!!
Προσωπικά τα λατρεύω σε όλες τους τις εκδοχές και παραλλαγές.
Τα τρώω σκέτα, με ρύζι και λαχανικά, με σταφίδες και κουκουνάρια, με κιμά ή χωρίς.
Με φέτα, με τριμμένα τυράκια ... Όμως τούτη τη φορά επιστρατεύθηκαν δύο κονσέρβες τόνου σε νερό, πλιγούρι λαχανικά τριμμένα και με μπόλικος μαϊντανός και φρέσκος δυόσμος.
Και να σου οι μελιτζάνες μαζί με μερικές πιπεριές κέρατο (πράσινες) έτσι για να κάνουν καλή παρέα. μέσα στο ταψί μου. Από δίπλα και μερικές κομμένες πατατούλες με μπόλικη φρέσκια ντομάτα, που πραγματικά ήταν ευωδιαστή, αν και νωρίς ως εποχή και ιδού το αποτέλεσμα.
Υλικά
5 μελιτζάνες μέτριες,
4-5 πιπεριές πράσινες κέρατο,
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο,
1 μεγάλο καρότο τριμμένο στον τρίφτη,
2 ντομάτες κόκκινες μόνον η σάρκα τους κομμένη σε μικρά κομματάκια.
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες με την πρέσα
1 καλό μάτσο ψιλοκομμένο μαϊντανό,
1 μικρό μάτσο φρέσκο δυόσμο (ή 2 κουταλάκια κοφτά ξερό)
2-3 πατατούλες κομμένες κυδωνάτες,
1 κονσέρβες τόνου σε νερό,
1 φλιτζανάκι πλιγούρι
ντομάτα χυμό, αλάτι, πιπέρι, λίγη πάπρικα και αρκετό ελαιόλαδο.
Έπλυνα καλά τις μελιτζάνες μου.
Τις άδειασα από την ψίχα τους και τις έβαλα σε αλατισμένο νερό που έβραζε για 6-7 λεπτά "καπακωμένες" μ' ένα πυρίμαχο πιάτο για να μαλακώσουν και να ξεπικρίσουν. Αν και οι "σύγχρονες" μελιτζάνες δεν έχουν την πίκρα των προγόνων τους :-)
Τις σούρωσα και τις άφησα κατά μέρος να κρυώσουν, οπότε και πέρασα στην φάση να ετοιμάζω την γέμιση.
Σε βαθύ τηγάνι έβαλα ελαιόλαδο για να σοτάρω το κρεμμύδι μου.
Μέσα ' σ' αυτό έριξα το τριμμένο καρότο, την μισή ψίχα από τις μελιτζάνες (αυτή που δεν είχε σπόρους) επίσης ψιλοκομμένη.
Στη συνέχεια έριξα τις κομμένες ντομάτες μόνον την σάρκα, επίσης χωρίς σπόρους.
Αφού πήραν μια πρώτη βράση, έριξα μέσα τον μαϊντανό, τον δυόσμο, το λιωμένο σκόρδο, τον τόνο - ελαφρώς σπασμένο μ' ένα πιρούνι και στραγγισμένο από το νερό του.
Αλάτι, πιπέρι, πάπρικα και τελευταίο το πλιγούρι.
Ανακάτεψα πολύ καλά και μοίρασα την γέμιση στις μελιτζάνες και τις πιπεριές μου.
Μπήκαν στο ταψί με τις κομμένες πατατούλες ανάμεσά τους.
"Λούστηκαν" με χυμό ντομάτας, ελαιόλαδο, λίγο αλατάκι και 3/4 ποτηριού νερό και μπήκαν στον φούρνο για ψήσιμο στους 180 βαθμούς με αέρα για μία ώρα περίπου.
Έτοιμα. Λαχταριστά και μυρωδάτα...και τα πιάτα μας γεμάτα!
Δοκιμάστε τα, αν σας αρέσουν φυσικά τα γεμιστά όπως συμβαίνει με μένα τουλάχιστον, γιατί αυτή την φορά δεν σκέφτηκα καθόλου τα υπόλοιπα στόματα που είχα να ταϊσω...
Ώρες-ώρες με πιάνει ένας εγωϊσμός :-)))
Προσωπικά τα λατρεύω σε όλες τους τις εκδοχές και παραλλαγές.
Τα τρώω σκέτα, με ρύζι και λαχανικά, με σταφίδες και κουκουνάρια, με κιμά ή χωρίς.
Με φέτα, με τριμμένα τυράκια ... Όμως τούτη τη φορά επιστρατεύθηκαν δύο κονσέρβες τόνου σε νερό, πλιγούρι λαχανικά τριμμένα και με μπόλικος μαϊντανός και φρέσκος δυόσμος.
Και να σου οι μελιτζάνες μαζί με μερικές πιπεριές κέρατο (πράσινες) έτσι για να κάνουν καλή παρέα. μέσα στο ταψί μου. Από δίπλα και μερικές κομμένες πατατούλες με μπόλικη φρέσκια ντομάτα, που πραγματικά ήταν ευωδιαστή, αν και νωρίς ως εποχή και ιδού το αποτέλεσμα.
Γεμιστές μελιτζάνες και πιπεριές με τόνο και πλιγούρι.
Υλικά
5 μελιτζάνες μέτριες,
4-5 πιπεριές πράσινες κέρατο,
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο,
1 μεγάλο καρότο τριμμένο στον τρίφτη,
2 ντομάτες κόκκινες μόνον η σάρκα τους κομμένη σε μικρά κομματάκια.
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες με την πρέσα
1 καλό μάτσο ψιλοκομμένο μαϊντανό,
1 μικρό μάτσο φρέσκο δυόσμο (ή 2 κουταλάκια κοφτά ξερό)
2-3 πατατούλες κομμένες κυδωνάτες,
1 κονσέρβες τόνου σε νερό,
1 φλιτζανάκι πλιγούρι
ντομάτα χυμό, αλάτι, πιπέρι, λίγη πάπρικα και αρκετό ελαιόλαδο.
Έπλυνα καλά τις μελιτζάνες μου.
Τις άδειασα από την ψίχα τους και τις έβαλα σε αλατισμένο νερό που έβραζε για 6-7 λεπτά "καπακωμένες" μ' ένα πυρίμαχο πιάτο για να μαλακώσουν και να ξεπικρίσουν. Αν και οι "σύγχρονες" μελιτζάνες δεν έχουν την πίκρα των προγόνων τους :-)
Τις σούρωσα και τις άφησα κατά μέρος να κρυώσουν, οπότε και πέρασα στην φάση να ετοιμάζω την γέμιση.
Σε βαθύ τηγάνι έβαλα ελαιόλαδο για να σοτάρω το κρεμμύδι μου.
Μέσα ' σ' αυτό έριξα το τριμμένο καρότο, την μισή ψίχα από τις μελιτζάνες (αυτή που δεν είχε σπόρους) επίσης ψιλοκομμένη.
Στη συνέχεια έριξα τις κομμένες ντομάτες μόνον την σάρκα, επίσης χωρίς σπόρους.
Αφού πήραν μια πρώτη βράση, έριξα μέσα τον μαϊντανό, τον δυόσμο, το λιωμένο σκόρδο, τον τόνο - ελαφρώς σπασμένο μ' ένα πιρούνι και στραγγισμένο από το νερό του.
Αλάτι, πιπέρι, πάπρικα και τελευταίο το πλιγούρι.
Ανακάτεψα πολύ καλά και μοίρασα την γέμιση στις μελιτζάνες και τις πιπεριές μου.
Μπήκαν στο ταψί με τις κομμένες πατατούλες ανάμεσά τους.
"Λούστηκαν" με χυμό ντομάτας, ελαιόλαδο, λίγο αλατάκι και 3/4 ποτηριού νερό και μπήκαν στον φούρνο για ψήσιμο στους 180 βαθμούς με αέρα για μία ώρα περίπου.
Έτοιμα. Λαχταριστά και μυρωδάτα...και τα πιάτα μας γεμάτα!
Δοκιμάστε τα, αν σας αρέσουν φυσικά τα γεμιστά όπως συμβαίνει με μένα τουλάχιστον, γιατί αυτή την φορά δεν σκέφτηκα καθόλου τα υπόλοιπα στόματα που είχα να ταϊσω...
Ώρες-ώρες με πιάνει ένας εγωϊσμός :-)))
ειδα γεμιστα και ετρεξα να προλαβω πριν τα φας ολα μονη σου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήτελεια ιδεα με πλιγουρι και τονο.
εμεις εδω σημερα ειχαμε ηλιο, αλλα τετοια τρελλη ανοιξη δεν την εχω ξαναδει.
φιλακια, καλο βραδυ
Όλα αλλάζουν γύρω μας Ειρήνη μου, γιατί όχι και η Άνοιξη εκεί στην Βόρεια Ιταλία;
ΔιαγραφήΓιατί αν πεις για την δική μας στην Αθήνα, μας "έκατσε" για τα καλά με τις αλλεργίες της και την σκόνη της Σαχάρα.
Που να φάω ένα ταψί (έστω και μέτριο) μόνη μου...
Έλα να βοηθήσεις :-))
Καλό ΣΚ εύχομαι.
Ε, τι να λέμε τώρα, τα λόγια είναι περιττά οταν μιλάμε για γεμιστά (κάνει και ρίμα!). Πολύ πρωτότυπη παραλλαγή!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑ, είσαι σε ποιητική διάθεση Αμαλία μου!
ΔιαγραφήΑυτό σημαίνει πως το ηθικό και το κέφι, είναι υψηλό :-))
Καλό ΣΚ να έχετε.
Πηνελόπη μου τέλεια!!!Και τι ωραία γέμιση, όλα τα υλικά τους μου αρέσουν πάρα πολύ, έρχομαι!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά!!!
Έλα Ελένη μου, έλα...
ΔιαγραφήΘα έρθει και η Ειρήνη και θα το "καταφέρουμε" μια χαρά το ταψί :-)))
Χαιρετισμούς πολλούς και καλό ΣΚ εύχομαι.
Όταν τα εποχιακά φαγητά αποκτούν άλλες διαστάσεις ,όταν μεταμορφώνονται για χάρη της γαστριμαργικής ανανέωσης,όταν η έμπνευση της στιγμής είναι γενναιόδωρη,όταν οι εικόνες είναι απολαυστικές και ανταγωνίζονται την φαντασία της νοστιμιάς,τότε ονειρευόμαστε και επιτρέπεται να έχουμε την πεποίθηση, ότι η νέα εποχή ήρθε με καινούργια δώρα!Δώρα της φύσης που με σύνεση μεταχειρίστηκες Πηνελόπη μου,υλικά που φορτώθηκαν στους καλοκαιρινούς πάγκους και αρώματα που πυρπολούν ευχάριστα τα ρουθούνια μας.Ένα καλοκαιρινό ελαφρύ φαγητό που ξέφυγε εντελώς από τα τετριμένα.Που συγγράφει τους γευστικούς μας στοχασμούς για να μας προετοιμάσει στην ανάλαφρη ικμάδα αυτής της εποχής.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό σου βράδυ γλυκιά μου Πηνελόπη!Στέλνω πολλά,πολλά φιλιά!
ΥΓ.Ελπίζω να κάλμαρε λίγο η δουλειά...
Βρίσκουμε έναν-κάποιο ρυθμό στα επαγγελματικά, Φωτεινή μου.
ΔιαγραφήΑς ελπίσουμε ότι θα κρατήσει έτσι, και δεν θα έχουμε πάλι νέα "καταιγίδα" να αντιμετωπίσουμε εν μέσω θέρους ;-))
Τα γεμιστά για όσους τ' αγαπούν, αποτελούν το λατρεμένο φαγητό του καλοκαιριού, πιστεύω (όχι ότι δεν μπορούμε να τα φτιάξουμε και τον χειμώνα)!!
Καλό ΣΚ να έχετε.
Ωωωωωωωωωωωωω! Τί εμπνευσμένα γεμιστά είναι αυτά Πηνελόπη μου;;;; Μόλις τελείωσα το μάθημα και πεινάωωωωωω!!!!!!!!!! Να έρθω;;;;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά!
Να ΄ρθεις Κική μου.
ΔιαγραφήΘα μεγαλώσει έτσι η παρέα και θα πάμε και για δεύτερο ταψί.
Φιλιά πολλά. Καλή Ξεκούραση μέσα στο Σαββατοκύριακο σου.
Και σήμερα τα σκεφτόμουν τα γεμιστά Πηνελόπη μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίδα τώρα τις φωτογραφίες σου και απλά ξελιγώθηκα! Ενδιαφέρουσα η προσθήκη τόνου, τους δίνει μια πολύ καλοκαιρινή πινελιά!
Φιλιά πολλά!
Ανασκουμπώσου λοιπόν Ερμιόνη μου και καθώς το ΣΚ έχουμε περισσότερο διαθέσιμο χρόνο, κάνε κι εσύ τις δοκιμές σου!
ΔιαγραφήΟ τόνος δίνει μια άλλη όντως πινελιά και ξεφεύγεις από την εκδοχή του κιμά. Τα έχω κάνει και με ψιλές γαρίδες, εξίσου γευστικά επίσης.
Καλό Σαββατοκύριακο να έχετε.
Αυτά είναι τα ωραία τα καλοκαιρινά με τα πληγούρια μας και τα μυρωδιακά μας, άντε και μια βεραντούλα, λίγο ουζάκι, μια ελίτσα, θαυμαστά τα έργα σου Κύριε και τα χεράκια σου επίσης κυρία μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν θέλει πολλά... η καρδιά και η ψυχή του ανθρώπου, Μάρθα μου.
ΔιαγραφήΑυτό είναι σημαντική αλήθεια, αλλά πολλές φορές (μέσα στην μέρα) το ξεχνάμε :-)
Πιάσε το πιατάκι σου κι' έλα στην παρέα μας.
Το πρόγραμμα έχει γεμιστά για αύριο και για εμάς! Πολύ ενδιαφέρουσα η παραλλαγή σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ'ευχαριστώ Βασιλική.
ΔιαγραφήΤα γεμιστά με κάθε παραλλαγή, παρουσιάζουν μεγάλο γευστικό ενδιαφέρον, τουλάχιστον για μένα :-)) που αγαπώ.
Καλή εβδομάδα εύχομαι.
Γειά σου Πηνελόπη με τις δοκιμές σου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣούπερ τα γεμιστά!!!!!!!!!
Γειά σου dear Peps.
ΔιαγραφήΌπως καταλαβαίνεις "καταθέτω στο τραπέζι" ιδέες προς δοκιμή :-)))
Χαιρετισμούς πολλούς-πολλούς και καλή εβδομάδα εύχομαι.
Φοβερή παραλλαγή, Πηνελόπη μου! Ομολογώ όι τα γεμιστά είναι ένα φαγάκι που αρνούμαι να "πειράξω" γιατί λατρεύω την πολίτικη εκδοχή, αλλά η δική σου πρόταση δεν με αφήνει καθόλου ασυγκίνητη! Φαίνονται τέλεια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά φιλάκια!!!
Η Πολίτικη Κουζίνα Αναστασία μου, παρουσιάζει για όλους τους καλοφαγάδες εξαιρετικό ενδιαφέρον.
ΔιαγραφήΕδώ, απλώς δώσαμε μια άλλη διάσταση στα γεμιστά, και νομίζω πως η γεύση τους πραγματικά μπορεί τελικά να σου αρέσει εάν κάνεις μια δοκιμή :-)
Καλημέρες πολλές και καλή εβδομάδα να έχεις.
Τα γεμιστά τα τσακίζουμε είτε είναι ορφανά, είτε με κιμά (προτιμώ τα ορφανά). Η παραλλαγή σου είναι πολύ ενδιαφέρουσα και θα δοκιμαστεί! Καλή Κυριακή Πηνελόπη! :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΓειά σου Εφη με τον λόχο σου!!!
ΔιαγραφήΝα σου πω, όταν η οικογένεια έχει και πολλά μέλη, το μεγάλο ταψί της κουζίνας, ποτέ δεν είναι αρκετό για τα λατρεμένα γεμιστά :-))
Καλή επιτυχία εύχομαι αν κάνεις την δοκιμή αυτή.
Οι ψαροντολμάδες γενικώς μας αρέσουν. Πολύ ωραία η συνταγή σου για άλλη μια φορά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι σε μένα το ίδιο Βαγγελιώ μου.
ΔιαγραφήΈχω κάνει αρκετές εκδοχές στο παρελθόν, όπως οι μαρουλοντολμάδες με τις γαρίδες.
Είναι μια άλλη "διάστασή" στο κλασσικό πάντα φαγητό.
Καλημέρα και καλή εβδομάδα να έχεις.