Τα κουλούρια του Πάσχα, αλλά και τα νηστίσιμα μπισκότα όλων
των ειδών είχαν την τιμητική τους όλο το προηγούμενο διάστημα, εμένα όμως μου ήρθε
επιθυμία για αλμυρό μπισκοτάκι!
Για σκεφτείτε τα μπατόν-σαλέ, τα αλμυρά κρακεράκια μικρά και
μεγάλα και μην μου πείτε ότι δεν έχω ένα τόσο δα, όσο πατάει η γάτα, δίκιο :-))
Είχα παρμεζάνα τριμμένη, είχα και μπόλικο καλαμποκάλευρο,
και πάλευα μέσα μου να τα συνδυάσω.
Νομίζω πως πραγματικά τα κατάφερα, αφού όσοι τα δοκίμασαν είπαν καλά λόγια!!
Μπισκότα αλμυρά, με αλεύρι καλαμποκιού και παρμεζάνα λοιπόν, όπου για 60-70 κομμάτια περίπου χρησιμοποίησα:
500 γραμ. αλεύρι καλαμποκιού,
200 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
2,5 κουταλάκι μπεϊκιν πάουντερ,
2 μεγάλα αυγά,
1 πορτοκάλι (μόνον το χυμό του)
3 κουταλάκια ζάχαρη,
1 κουταλάκι κοφτό αλάτι (γιατί έχουμε και το τυρί)
1,5 ποτήρι χλιαρό νερό,
1 ποτήρι ελαιόλαδο,
1 μεγάλο φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα ή και ελληνικό κεφαλοτύρι.
Σε βαθιά λεκάνη, βάζετε το αλεύρι καλαμποκιού, το χλιαρό νερό,
τα αυγά, το μπεϊκιν πάουντερ και τον χυμό. Τα χτυπάτε με την χαμηλή ταχύτητα ενός
μίξερ χειρός, μέχρι να πάρετε έναν παχύρρευστο χυλό.
Στον χυλό αυτό σταδιακά προσθέτετε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
το λάδι και την τριμμένη παρμεζάνα (εναλλάξ τα υλικά σας). Εκεί προς το τέλος
ζυμώνετε πλέον με το χέρι.
Μια ζύμη που ελαφρώς κολλάει στα χέρια θα είναι το αποτέλεσμά
σας.
Με λίγο λαδάκι στα χέρια θα τελειώσετε το ζύμωμα.
Αφήνετε την ζύμη να σταθεί για μισή ώρα με τρία τέταρτα.
Και είστε έτοιμοι για τα μπισκότα σας.
Προσωπικά η αρχική μου σκέψη ήταν να χρησιμοποιήσω κορνέ για
να τους δώσω πιο δελεαστικό σχήμα, αλλά ανακάλυψα πως αυτό που είχα με είχε πλέον
«ενγκαταλήψει».
Έτσι τα έπλασα μπαλάκια (όσο ένα καρύδι) και μετά τα πάτησα
με τα δάχτυλα, για να τους δώσω το σχήμα που βλέπετε.
Ψήθηκαν σε προθερμασμένο φούρνο, με αέρα στους 170 βαθμούς
(πάντα ανάλογα με τον φούρνο) για 8-10 λεπτά μέχρι να ροδίσουν, τρία ταψιά ταυτόχρονα.
Όσο κρύωναν, τόσο πιο λαχταριστά ήταν, αν και το μικρό αντράκι
τελικά είχε και πάλι αντιρρήσεις, αφού δεν ήταν γλυκά!!!
Δοκιμάστε τα να τα φτιάξετε, γίνονται πολύ γρήγορα και τρώγονται επίσης πάρα μα πάρα πολύ γρήγορα :-))
Αφού ήρθα πρώτη δικαιούμαι τη μερίδα του λέοντος.....έτσι δεν είναι???? Τέλεια θα είναι και με ένα ντιπ από δίπλα για μένα ιδανικό μεζεδάκι για παγωμένη μπίρα!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα Λίλα, φυσικά και την μερίδα του Λέοντος... αφού έχεις την πρωτιά!
ΔιαγραφήΌσο για το ντιπ, είμαι μαζί σου :-))
Καλά, ε, τα μπατόν σαλέ ήταν τα αγαπημένα μου όταν ήμουνα μικρούλα (υπήρξα και αυτό) και τώρα με γαργάλισες με τούτα τα μικρά κουμπάκια (έτσι τα είδα εγώ, μάτια μου είναι ό,τι θέλουν βλέπουν) και θα την κάνω για να τα κάνω!!!Ciao!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΌλοι μας Μαρθούλα μου, υπήρξαμε κι "αυτό"!! Αλλά με τα χρόνια που περάσαν κάπου το ξεχάσαμε και κάπου το αφήσαμε πίσω στο παρελθόν μας...
ΔιαγραφήΝα τα φτιάξεις και καθώς θα τα "απολαμβάνεις" να με σκέφτεσαι!
Χαιρετισμούς πολλούς.
Λαχταριστή... ξηρά τροφή παντός καιρού! (Ειδικά για ...επίστρατους, Πηνελόπη μου!!)
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ γαλέτα και οι επίστρατοι, πάνε πακέτο καλέ μου Ευάγγελε!
ΔιαγραφήΑλλά εμείς καταφέρνουμε να δίνουμε νοστιμιά και στην "επιστράτευση" :-)))
Τις θερμές καλημέρες μου.
Α, θα γίνοται τέλεια με το καλαμποκάλευρο! Όσο κι αν είμαι γλυκατζού, σε μερικά μεζεδο-τυρο-μπισκοτάκια (που θα συνοδεύσουν και τη μπυρίτσα μου, χε χε) δε θα μπορούσα ποτέ να πω όχι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραιότατα! :)
Για την μπύρα ένα κι' ένα Σκοτεινούλα μου!!!
ΔιαγραφήΑλλά μπορώ να σου πω, πως και με καφεδάκι μια χαρά ήταν :-)))
Δεν έχω καμμία αμφιβολία για την ταχεία κατανάλωσή τους!!!Έχω και εγώ μία αδυναμία στα αλμυρά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπισκοτάκια ,πιτούλες και αλμυρά σνάκ είναι αυτά που προτιμώ και τελικά διαλέγω στα κεράσματα.
Ετσι Πηνελόπη μου εκτιμώ βαθύτατα την σημερινή σου πρόταση ,ελπίζοντας σύντομα να βρω χρόνο -γιατί διάθεση πάντα υπάρχει΄-και να την πραγματοποιήσω.
Καλό σου βράδυ!Φιλιά πολλά,πολλά.
Τα κεράσματα αλμυρά ή γλυκά Φωτεινή μου, είναι για να δείχνουν στους άλλους ότι τους σκεφτόμαστε και τους τιμούμε. Έτσι λοιπόν, μιας και όλοι έχετε την σκέψη μου, έστω και αν δεν μιλάμε πια τόσο συχνά όσο στο παρελθόν, την σκέψη μου την έχετε πάντα.
ΔιαγραφήΚαλό μεσημέρι εύχομαι.
φαίνονται πολύ ωραία!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ πολύ καλό μου Κυκλάμινο.
ΔιαγραφήΉταν πολύ ωραία αλήθεια, και λέω "ήταν" γιατί πέρασαν πια στο παρελθόν μας.
Πηνελόπη μου σίγουρα θα τα κατάφερνες, όπως και έγινε!Τελικά τα συνδυάσες και δημιουργήσες πάλι κάτι φοβερό!Δείχνουν καταπληκτικά, μπράβο σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά!
Σ' ευχαριστώ πολύ Ελένη μου.
ΔιαγραφήΧρόνια Πολλά για την χθεσινή γιορτή σου, κι' από εδώ.
Χαιρετισμούς και φιλιά ανταποδίδω.
Πολύ νόστιμα φαίνονται να έγιναν και πρέπει να είναι ωραίος ο συνδιασμός του καλαμπκάλευρου με την παρμεζάνα,είμαι φαν πιο πολύ του αλμυρού απο το γλυκό και νομίζω θα μου άρεσε να τα δοκιμάσω,καλό βράδυ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕάν είσαι φαν του αλμυρού, όπως μου γράφεις, Νέλη σου συνιστώ να τα δοκιμάσεις εάν έχεις χρόνο διαθέσιμο καθώς και τα σχετικά υλικά.
ΔιαγραφήΧαιρετισμούς και καλό μεσημέρι εύχομαι.
Πηνελόπη μου, υποκλίνομαι! Ωραίος συνδυασμός! Το σκέφτομαι με λίγο κρασάκι και μετρώ αν έχω τα υλικά....
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια
Κι' αν έχεις την τύχη να έχεις και ωραία παρέα δίπλα στα αλμυρά μπισκοτάκια με την παρμεζάνα και με το κρασάκι, τότε το "κέρδος" θα είναι διπλό.
ΔιαγραφήΦιλιά πολλά.
Απίστευτα λαχταριστά, αν και είμαι των γλυκών γεύσεων...
ΑπάντησηΔιαγραφήΕ! μερικά θα τα "τσίμπαγα" ευχαρίστως!
Καλημέρες πολλές!
Z.
Ζαμπία μου, ο καλός ο μύλος όλα τα αλέθει :-)
ΔιαγραφήΚι εμείς, είναι γνωστό, πως είμαστε καλοί "μύλοι".
Καλό απόγευμα Τετάρτης, εύχομαι.
Χαιρετισμούς πολλούς.
Μ'αρέσουν τα μπισκότα, ειδικά τα αλμυρά. Επίσης τα θεωρώ κι εύκολα, οπότε μου αρέσει να τα φτιάχνω. Θα τα δοκιμάσω Πηνελόπη μου. Από τη συνταγή φαίνονται πολύ νόστιμα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μεσημέρι και καλή όρεξη. Φιλιά.
Να 'σαι καλά συνονόματη!
ΔιαγραφήΣυνιστώ δοκιμή φυσικά και νομίζω πως το τελικό αποτέλεσμα θα σε δικαιώσει εάν το αποφασίσεις.
Τέλεια, τελεια!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο αλεύρι καλαμποκιού το λατρεύω!
Ο χυμός πορτοκάλι και η λίγη ζάχαρη θα ενήσχυσαν το ήδη γλυκό αλεύρι.
Ήρθε και η παρμεζάνα και με αποτελειωσε!!!
Όλα τα υλικά μαζί έδωσαν ένα πολύ ωραίο και λαχταριστό, αλμυρό μπισκοτάκι Χρυσαυγή μου.
ΔιαγραφήΝομίζω πως για "τσιμπιματάκι" γρήγορο είναι ότι πρέπει :-))
Ααα πολυ μ΄αρεσουν τα αλμυρά κουλουράκια, βάλε και λίγο παρμεζάνα μέσα, πάει το ταψί εξαφανίστηκε στο τσακ μπαμ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΈτσι ακριβώς Τάνια...τα βλέπεις τα ταψιά να φεύγουν από εμπρός σου με μεγάλη ταχύτητα :-)))
ΔιαγραφήΠεντανόστιμα και για κάθε ώρα μπισκοτάκια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα μου άρεσαν και με λεμονάκι αντί για πορτοκάλι!
Φιλιά πολλά!
Α, με ιδέες "καταβαίνεις" στον "στίβο" Ερμιόνη μου :-)))
ΔιαγραφήΚάνε εσύ τούτη την φορά την δοκιμή με λεμονάκι κι' έλα να μας γράψεις τις εντυπώσεις σου, καλή μου.
Καλό απόγευμα εύχομαι.
Μα γίνεται να βάλεις κάτι στο μυαλό σου και να μην το καταφέρεις; Τέλεια τα έκανες τα αλμυρά μπισκοτοκουλουράκια και ευχαρίστως θα έτρωγα όλη την πιατέλα! :-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά φιλάκια, ταλαντούχα Πηνελόπη μου!
Σ' ευχαριστώ θερμά για τα καλά σου λόγια Αναστασία μου.
ΔιαγραφήΑπλώς πάντα προσπαθώ να κάνω κάτι που να αρέσει σε όλους μας (και δεν τα καταφέρνω πρέπει να ομολογήσω πάντα) με τα διαθέσιμα υλικά...
Το συγκεκριμένο άρεσε σε όλους τους μεγάλους. Οι μικροί θα έλεγα πως παρουσίασαν και πάλι τα γνωστά φαινόμενα δυσκολίας :-)))
Φιλιά πολλά και καλό απόγευμα να έχεις.
Φανταστικές αλμυρές μπουκίτσες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο καλαμποκάλευρο συνδυάστηκε τέλεια με τα τυράκια.
Φιλιά
Έτσι ακριβώς καλή μου Marion.
ΔιαγραφήΜπουκίτσες γευστικές για να περνάει εύκολα η ώρα :-)))
Μπορώ να φανταστώ την μυρωδιά τους...
ΑπάντησηΔιαγραφήΜμμμ!!!!
Η αλήθεια είναι πως το ψήσιμό τους, ήταν πραγματικά μαγικό, από πλευράς μυρωδιάς Σοφία μου.
ΔιαγραφήΚαι όλοι στην κατοικία μας, έψαχναν να δουν τι σκαρώνω πάλι.
Χαιρετισμούς πολλούς και καλό σου απόγευμα.