7.3.16

Μια ιδιαίτερη μαραθόπιτα

Μια βόλτα προς τα χωράφια της Παλλήνης (υπάρχουν ακόμη τέτοια μέρη...σχεδόν απάτητα... μέσα στην Αττική) με έφερε πίσω στην Αθήνα μ' ένα μάτσο ανεμώνες και ένα μάτσο μάραθο φρέσκο-φρεσκότατο!!
Τον κράτησα μια μέρα στο ψυγείο και σκεφτόμουν τι να τον κάνω...
Να τον κάνω με σουπιές στην αρχή σκέφτηκα...
Μετά είπα να τον κάνω με αγκινάρες, πατάτες και καρότα...
Μετά είπα, να φυλάξω και λίγο για καμμιά πίτα, στην κατάψυξη...
Ε, τελικά δεν έκανα τίποτε από όλα αυτά (ε, καλά κράτησα λίγο, στην κατάψυξη...) και μπήκα στην λογική της πίτας.
Ναι, αλλά όχι μιας πίτας με την κλασσική έννοια της μαραθόπιτας που αγαπούν πολύ στην Κρήτη και πρόσφατα είχε ανάρτηση εξαιρετική, η Βαγγελιώ, από το blog: Κρήτη Γαστρονομικός Περίπλους.
Όχι, πήγα σε μια άλλη πίτα με μάραθο, φρέσκα κρεμμυδάκια, φρέσκο ανθότυρο, μπαχαρικά και  το εκπληκτικό φύλλο-ζύμη της Χρυσαυγής από το blog: Food for thought, που έχω υιοθετήσει πια, με μικρές παραλλαγές κάθε φορά ανάλογα τα διαθέσιμα υλικά την στιγμή που αποφασίζω να το φτιάξω...
 
Μαραθόπιτα με φρέσκο ανθότυρο
 

Για τούτη λοιπόν την πίτα,
η ζύμη έγινε από τα ακόλουθα υλικά:

2 φλιτζάνια αλεύρι ολικής,
2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
1 μεγάλο αυγό,
80 γραμ. βούτυρο παγωμένο,
1/2 ποτήρι ελαιόλαδο,
1/3 ποτηριού νερό,
1 κουταλιά σούπας ξύδι,
2 κουταλιές γιαούρτι στραγγιστό,
1 κουταλιά ηλιόσπορους,
1 κουταλιά κολοκυθόσπορους,
λίγο αλάτι και 1/3 κοφτό κουταλάκι μπέικιν πάουτερ.

Τα υλικό όλα σε βαθιά λεκάνη για ζύμωμα, με τελευταίο να μπαίνει στο μείγμα το άσπρο αλεύρι και να το προσθέτω σταδιακά και εναλλάξ με το ελαιόλαδο.
Αφού έκανα την ζύμη μου την άφησα να ξεκουραστεί και προχώρησα στην προετοιμασία της γέμισης.


Υλικά για την γέμιση:
8-9 κρεμμυδάκια φρέσκα,
1 καλό μάτσο φρέσκος μάραθος,
2 μεγάλα αυγά,
800 γραμ. φρέσκο ανθότυρο,
λίγο αλάτι,
λίγο κάρυ, λίγο μοσχοκάρυδο, λίγος κουρκουμάς (1/2 κοφτό κουταλάκι από το κάθε ένα).
2 κουταλιές ελαιόλαδο.


Ξέπλυνα καλά τον μάραθο και τα κρεμμυδάκια.
Καθάρισα τα κρεμμυδάκια και τα ψιλόκοψα μέσα στο τηγάνι που θα έκανα και το σοτάρισμα.


Από τον μάραθο έκοψα όλα τα χοντρά κοτσάνια και κράτησα τα φρέσκα φυλλαράκια-κλωναράκια.
Τα έκοψα λιγάκι (όχι ψιλά) και όλα μαζί τα σοτάρισα με το ελαιόλαδο που είχα ενισχύσει με τον κουρκουμά και το κάρυ.


Άφησα λίγο να κρυώσουν τα λαχανικά και στην συνέχεια έτριψα μέσα το ανθότυρο (με τα χέρια).
Έριξα τ' αυγά, το τριμμένο μοχοκάρυδο και το αλάτι και ανακάτεψα εκ΄ νέου ώστε να ενωθούν τα υλικά.



Στη συνέχεια χώρισα την ζύμη μου. Σε 2/3 και 1/3. 
Το πρώτο κομμάτι το άνοιξα πάνω σε χαρτί ψησίματος με το πλαστιράκι μου, σε στρογγυλό φύλλο που θα έμπαινε μέσα στην φόρμα με τον αποσπώμενο πάτο.
Και μετά το "μοντάρισα" στην φόρμα.


Κατόπιν άπλωσα σε όλη την επιφάνεια την γέμιση, ομοιόμορφα.
Στην συνέχεια άνοιξα πάλι επάνω σε αντικολλητικό χαρτί το δεύτερο κομμάτι ζύμης.
Το μετέφερα πάνω από την γέμιση (με το χαρτί προς τα πάνω) και το έστρωσα καλύπτοντας όλη την επιφάνεια.


Χάραξα την πίτα με κοφτερό μαχαίρι σε ίσα μέρη.
Άφησα την φόρμα μέσα στο ψυγείο για δύο ώρες (για να ενωθούν τα αρώματα) και μετά ήρθε η ώρα του ψησίματος.


Σε αέρα, στους 180 βαθμούς για 35 περίπου λεπτά (και πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες που έχει κανείς για τον φούρνο του). 
Την άφησα να κρυώσει για 15 περίπου λεπτά και μετά ήταν έτοιμη για σερβίρισμα.
Ακόμη και δύο ημέρες μετά τρώγεται πολύ-πολύ ευχάριστα, με την ζύμη της να παραμένει τραγανή και την γέμιση άκρως αρωματική.


Μια πίτα που σου "σφυρίζει" σαν την Άνοιξη :-))) 
Δοκιμάστε την αν βρεθείτε με  αρκετό φρέσκο μάραθο.
Καλή εβδομάδα σε όλες και  όλους, με κουράγιο και δύναμη.

25 σχόλια:

  1. Λαχταριστη και ανοιξιάτικη!
    Δε μπορεις να φας μονο ενα κομματι!
    Καλή εβδομάδα,
    καλή συνέχεια στη μέρα σου!
    Φιλια πολλά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ένα κομμάτι ίσως και να είναι αρκετό καλή μου Αριάδνη, καθώς φρόντισα και τ' έκοψα μεγάλα και χορταστικά...
      Έτσι το δεύτερο πήγε για την επόμενη μέρα :-))
      Χαιρετισμούς πολλούς.

      Διαγραφή
  2. Τι πίτα! Πραγματικά ανοιξιάτικη! Ο συνδυασμός των μπαχαρικών σου πολύ ενδιαφέρων. Σημειώνεται προς δοκιμή.
    Ευχαριστώ για την αναφορά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να 'σαι καλά Βαγγελιώ.
      Ελπίζω να σου αρέσει, αν την κάνεις την δοκιμή και θα χαρώ να μάθω τις εντυπώσεις σου.
      Καλό απόγευμα.

      Διαγραφή
  3. Και πίτα και μάραθο; Πως να αντέξει κανείς; Θέλουμε κομματάκι!!
    Φιλιά πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Την επόμενη φορά που θα βρεθώ με μάραθο, θα σε βάλω στους "αποδέκτες" Μαρία μου.
      Θεωρώ πως είναι από τις καλύτερες πίτες που έχω κάνει... και έχω κάνει αρκετές όλα τα χρόνια που καταπιάνομαι με την κουζίνα.
      Δοκίμασέ την. Γίνεται εύκολα πιστεύω.
      Φιλιά πολλά κι' από εμένα.

      Διαγραφή
  4. Δεν υπάρχει η πίτα σου Πηνελόπη μου! Τόσα διαφορετικά υλικά φαντάζομαι θα είναι ένα φεστιβάλ γεύσης... σκέφτομαι την ζύμη τραγανή να σπάει καθώς την δαγκώνεις. Μια ζύμη που δεν είχα ξαναδεί να γίνεται! Υπέροχη! Φιλιά και καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρίστινα μου,
      η ζύμη της πραγματικά είναι απολαυστική και νομίζω πως αξίζει να την δοκιμάσεις και σ' άλλες πίτες. Εγώ είμαι ευτυχής για την ιδέα της Χρυσαυγής που πραγματικά υιοθέτησα (!!).

      Φιλιά πολλά κι' από μένα.

      Διαγραφή
  5. Καλησπέρα, Πηνελόπη!
    Κι εγώ τη μαραθόπιτα την φτιάχνω με περισσότερο ανθότυρο που της ταιριάζει πολύ!
    Και η δική σου εκδοχή μου άρεσε, ιδιαίτερα το φύλλο-καταπληκτικό θα συμπλήρωνα!
    Καλοφάγωτη, εάν έμεινε και καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Ελένη μου καλή.
      Χαίρομαι που "δικαιώνεις" την επιλογή μου για το ανθότυρο. Γιατί νομίζω πως έτσι αναδείχτηκε πολύ καλύτερα το άρωμα και η επίγευση του φρέσκου μάραθου.

      Την ζύμη στην συνιστώ "με κλειστά μάτια" και νομίζω πως θα σε εκπλήξει πολύ-πολύ ευχάριστα.

      Χαιρετισμούς πολλούς.

      Διαγραφή
  6. Ανοιξιάτικη όσο δεν πάει! Μοσχοβόλησε ο μάραθος ως εδώ!
    Εύγε Πηνελόπη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να 'σαι καλά Χρύσα μου.
      Ευχαριστώ σε και ελπίζω η Άνοιξη να μας φέρει και άλλα όμορφα αρώματα.

      Διαγραφή
  7. Να μια πίτα που σίγουρα σου "σπάει" τη μύτη! Φαντάζομαι αρώματα που θα δίνει την ώρα που ψήνεται καθώς και πόσο νόστιμη θα είναι με το ανθότυρο σε συνδυασμό με το μάραθο, υπέροχη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αμαλία, το σημαντικό είναι ότι γίνεται πολύ εύκολα και αρέσει σε πολλούς!!!
      Χαιρετισμούς πολλούς.

      Διαγραφή
  8. Ωραία η ιδέα της τραγανής ζύμης με μια φουλ αρωματική γέμιση.
    Μου αρέσει το άρωμα του μάραθου και όπου πετύχω μαραθόπιτες, τις τιμώ ιδιαίτερα. Είναι υπέροχες, φοβερά γευστικές και ειδικά όταν έχουν και μπόλικο τυράκι ακαταμάχητες!
    Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εσύ με την Κρητική σου καταγωγή Ερμιόνη μου, πιστεύω ακράδαντα ότι τον αγαπάς τον μάραθο!
      Εδώ έγινε δε, μια σύμπραξη" που πραγματικά αξίζει να δοκιμαστεί...
      Φιλιά πολλά κι' από εμένα.

      Διαγραφή
  9. Ω Θεε μου!!! Κατ'αρχην θα εκφρασω παραπονο. Ηθελα να δω το μπουκετακι με τις ανεμωνες αλλα δεν μας το εδειξες!! Τις λατρευω!!
    Ομως η πιτα τουμπανο που εφτιαξες Πηνελοπη με αποζημειωσε. Χαχαχα Πολυ σουπερ υλικα και παρα πολυ εδεσε το φυλλο !! Χιλια ευχαριστω !! Φιλια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις δίκιο που με "μαλώνει" Χρυσαυγή μου.
      Το σκέφτηκα πια κι' εγώ εκ' των υστέρων αλλά δεν "κάθησα" να τις φωτογραφίσω και ήταν πραγματικά πανέμορφες.

      Τούμπανο ε; Δεν έχεις άδικο! Αλλά νομίζω πως αν την φτιάξεις θα δεις την ζύμη σου να κατακτά ακόμη περισσότερους "πόντους" στο πάνθεο της γεύσης!

      Χαιρετισμούς και φιλιά.

      Διαγραφή
  10. Η ζύμη πρέπει να ναι φανταστική, με τα σποράκια μέσα. Αλλά και το άρωμα το μάραθου έχει την αξία του. Βάλε και τα μπαχάρια. Θα ναι τέλειο!
    Μπράβο Πηνελόπη! Και μπράβο και στην Χρυσαυγή (γελάω με το πίτα τούμπανο που λέει παραπάνω :-) )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Α, η Χρυσαυγή είναι κορίτσι με χιούμορ και με αυθόρμητο λόγο, Αρη μου.
      Από το ελάχιστο που την έχω δει, με κάνει να νοιώθω όμορφα όταν διαβάζω τα σχόλιά της.

      Σου συνιστώ λοιπόν χωρίς καμία επιφύλαξη να δώσεις στην ζύμη αυτή, δυνατότητα δοκιμής και νομίζω πως θα είσαι ο επόμενος που θα κάνει ανάρτηση :-)))

      Χαιρετισμού πολλούς σου στέλνω.

      Διαγραφή
  11. Η μυρωδιά του μάραθου δεν παίζεται.
    Πολύ ωραια και χορταστική πίτα Πηνελόπη. Το φύλλο ωραίο με τους σπόρους μέσα.

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο μάραθος είναι όντως ακαταμάχητος, Μάριον.
      Και εδώ μιλάμε για μία πίτα που με λίγα υλικά σου δίνει ένα πραγματικά υπέροχο φαγητό.
      Χαιρετισμούς πολλούς.

      Διαγραφή
  12. Θεϊκή η πίτα, Πηνελόπη μου, και πανέμορφη! Και το φύλλο ξεχωριστό! Μπράβο σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ σε Μάρθα μου!

      Όταν βρίσκει κανείς ωραίες ρετσέτες από αγαπημένες συμπλόγκερες και καταφέρνει να τις "υιοθετήσει" στον βαθμό που το έκανα εγώ με τούτη τη ζύμη της Χρυσαυγής, πρέπει να βγει και να το μοιραστεί και με τους αναγνώστε του/της :-)))

      Σου στέλνω πολλούς χαιρετισμούς και φιλιά.

      Διαγραφή
  13. φαινεται τελεια,ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή