Τα "τετράδιμα" λεμόνια που βλέπετε ήταν μέρος από την συγκομιδή της λεμονιάς στην αυλή των παππούδων μας. Πραγματικά άξιο θαυμασμού, το πως κατάφερε ένα τόσο δα κλαδάκι να κρατήσει ενωμένα τέσσερα μεγάλα και βαριά λεμόνια.
Τους άξιζε να φωτογραφηθούν και να βρουν έναν καλό λόγο για να καταναλωθούν κι' αυτά με τη σειρά τους, καθώς φέτος τα λεμόνια που έφτασαν στα χέρια μου, είναι και πάλι ουκ' ολίγα :-)
Αγαπημένη η γεύση του λεμονιού (και κατά το παρελθόν έχω κάνει πολλά καλούδια μαζί τους) έτσι και τώρα έφτιαξα: λεμονάδα σπιτική, παγάκια λεμονιού (για να τα έχω έτοιμα για προσθήκη σε φαγητά ή κάποιο αφέψημα). Έκανα γλυκό κουταλιού με τις φλούδες, έκανα κέικ αλλά και muffins.
Και τώρα προχώρησα στα κριτσίνια λεμονιού που βλέπετε για συνοδεία σε καφεδάκι ή άλλο ρόφημα.
Μάλλον έπεται και συνέχεια καθώς έχω, αρκετά ακόμη.
Τούτα τα κριτσίνια είναι πολύ αρωματικά και γλυκά στην εκδοχή τους, αλλά είναι η πρώτη φορά που έφτιαξα κάτι με κρυσταλλική μορφή στέβιας σχεδόν αποκλειστικά, αν εξαιρέσω τη μια κουταλιά καστανής ζάχαρης που ανακάτεψα με το ξύσμα των τεσσάρων λεμονιών για να πάρω όλο τους το άρωμα.
Με τα υλικά που αναφέρω, βγήκαν τρία γεμάτα σχεδόν ταψιά φούρνου, κάπου 60 κομμάτια.
Πιο αναλυτικά τα υλικά θα τα δείτε πιο κάτω και βεβαίως λαμβάνετε υπόψη την ανάλογη προσαρμογή τους, αν θέλετε περισσότερα ή λιγότερα κριτσινάκια για εσάς και τ' αγαπημένα σας πρόσωπα.
Απλώς εφιστώ την προσοχή σας, στο ότι καταναλώνονται αρκετά γρήγορα :-))
100 γραμ. ελαιόλαδο,
100 γραμ. αλεσμένο αμύγδαλο (ανάλατο) με την φλούδα του,
100 γραμ. καρύδα αποξηραμένη,
250 γραμ. βρώμη ελαφρώς αλεσμένη,
400 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κούπα κρυσταλλική στέβια (φυσικά και μπορείτε να βάλετε κανονική ζάχαρη)
1 κουταλιά καστανή ζάχαρη,
4 λεμόνια για το ξύσμα,
1 λεμόνι για τον χυμό του,
2 μέτρια πορτοκάλια για τον χυμό τους επίσης,
2 κουταλάκια μπέϊκιν πάουντερ,
1 κουταλάκι κοφτό σόδα μαγειρική,
1 μεγάλο αυγό (προαιρετικά και φυσικά όχι, αν τα κάνετε νηστίσιμα)
Αρχικά έπλυνα καλά τα λεμόνια και πήρα το ξύσμα τους με τον τρίφτη. Μέσα σε βαθιά λεκάνη που θα έκανα το ζύμωμα μετά, το έβαλα μαζί με την κουταλιά της καστανής ζάχαρης.
Τα ανακάτεψα καλά μ' ένα κουταλάκι και τα άφησα στην άκρη για μία ώρα.
Στη συνέχεια ζέστανα το βούτυρο να λιώσει.
΄Αλεσα ελαφρώς την βρώμη και τα αμύγδαλα (αλλά όχι σκόνη) και έβαλα όλα τα στερεά υλικά (εκτός από το αλεύρι) βρώμη, αμύγδαλο, στέβια, καρύδα, μέσα στην λεκάνη με το ξύσμα και την καστανή ζάχαρη.
Ανακάτεψα με τον αυγοδάρτη και μετά πρόσθεσα: το λιωμένο βούτυρο, το ελαιόλαδο, το αυγό, τον χυμό των πορτοκαλιών και του λεμονιού μέσα στον οποίο διέλυσα την σόδα.
Σταδιακά ενσωμάτωσα το αλεύρι που είχα ανακατέψει με το μπέικιν πάουντερ ανακατεύοντας συνεχώς και μετά δούλεψα την ζύμη με ελαφρώς λαδωμένο χέρι.
Την άφησα να ξεκουραστεί για 20 λεπτά και άρχισα να πλάθω τα κριτσίνια μου, που γίνονται εύκολα και γρήγορα, με τα δάχτυλα.
Τα αράδιασα σε ταψιά στρωμένα με χαρτί ψησίματος και έψησα σε προθερμασμένο φούρνο για 13-15 λεπτά με αέρα, αφού άλλαξα μια-δύο φορές την θέση τους μέσα στον φούρνο μου.
Κρύωσαν και είναι απολαυστικά και μυρωδάτα, όσο δεν παίρνει :-))
Δοκιμάστε τα, ανεπιφύλακτα!
Καλή εβδομάδα σε όλους και με το καλό στον Μάρτη, από αύριο.
Τους άξιζε να φωτογραφηθούν και να βρουν έναν καλό λόγο για να καταναλωθούν κι' αυτά με τη σειρά τους, καθώς φέτος τα λεμόνια που έφτασαν στα χέρια μου, είναι και πάλι ουκ' ολίγα :-)
Αγαπημένη η γεύση του λεμονιού (και κατά το παρελθόν έχω κάνει πολλά καλούδια μαζί τους) έτσι και τώρα έφτιαξα: λεμονάδα σπιτική, παγάκια λεμονιού (για να τα έχω έτοιμα για προσθήκη σε φαγητά ή κάποιο αφέψημα). Έκανα γλυκό κουταλιού με τις φλούδες, έκανα κέικ αλλά και muffins.
Και τώρα προχώρησα στα κριτσίνια λεμονιού που βλέπετε για συνοδεία σε καφεδάκι ή άλλο ρόφημα.
Μάλλον έπεται και συνέχεια καθώς έχω, αρκετά ακόμη.
Τούτα τα κριτσίνια είναι πολύ αρωματικά και γλυκά στην εκδοχή τους, αλλά είναι η πρώτη φορά που έφτιαξα κάτι με κρυσταλλική μορφή στέβιας σχεδόν αποκλειστικά, αν εξαιρέσω τη μια κουταλιά καστανής ζάχαρης που ανακάτεψα με το ξύσμα των τεσσάρων λεμονιών για να πάρω όλο τους το άρωμα.
Με τα υλικά που αναφέρω, βγήκαν τρία γεμάτα σχεδόν ταψιά φούρνου, κάπου 60 κομμάτια.
Πιο αναλυτικά τα υλικά θα τα δείτε πιο κάτω και βεβαίως λαμβάνετε υπόψη την ανάλογη προσαρμογή τους, αν θέλετε περισσότερα ή λιγότερα κριτσινάκια για εσάς και τ' αγαπημένα σας πρόσωπα.
Απλώς εφιστώ την προσοχή σας, στο ότι καταναλώνονται αρκετά γρήγορα :-))
Υλικά:
150 γραμ. βούτυρο (ή φυτική μαργαρίνη αν τα κάνετε νηστίσιμα)100 γραμ. ελαιόλαδο,
100 γραμ. αλεσμένο αμύγδαλο (ανάλατο) με την φλούδα του,
100 γραμ. καρύδα αποξηραμένη,
250 γραμ. βρώμη ελαφρώς αλεσμένη,
400 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κούπα κρυσταλλική στέβια (φυσικά και μπορείτε να βάλετε κανονική ζάχαρη)
1 κουταλιά καστανή ζάχαρη,
4 λεμόνια για το ξύσμα,
1 λεμόνι για τον χυμό του,
2 μέτρια πορτοκάλια για τον χυμό τους επίσης,
2 κουταλάκια μπέϊκιν πάουντερ,
1 κουταλάκι κοφτό σόδα μαγειρική,
1 μεγάλο αυγό (προαιρετικά και φυσικά όχι, αν τα κάνετε νηστίσιμα)
Αρχικά έπλυνα καλά τα λεμόνια και πήρα το ξύσμα τους με τον τρίφτη. Μέσα σε βαθιά λεκάνη που θα έκανα το ζύμωμα μετά, το έβαλα μαζί με την κουταλιά της καστανής ζάχαρης.
Τα ανακάτεψα καλά μ' ένα κουταλάκι και τα άφησα στην άκρη για μία ώρα.
Στη συνέχεια ζέστανα το βούτυρο να λιώσει.
΄Αλεσα ελαφρώς την βρώμη και τα αμύγδαλα (αλλά όχι σκόνη) και έβαλα όλα τα στερεά υλικά (εκτός από το αλεύρι) βρώμη, αμύγδαλο, στέβια, καρύδα, μέσα στην λεκάνη με το ξύσμα και την καστανή ζάχαρη.
Ανακάτεψα με τον αυγοδάρτη και μετά πρόσθεσα: το λιωμένο βούτυρο, το ελαιόλαδο, το αυγό, τον χυμό των πορτοκαλιών και του λεμονιού μέσα στον οποίο διέλυσα την σόδα.
Σταδιακά ενσωμάτωσα το αλεύρι που είχα ανακατέψει με το μπέικιν πάουντερ ανακατεύοντας συνεχώς και μετά δούλεψα την ζύμη με ελαφρώς λαδωμένο χέρι.
Την άφησα να ξεκουραστεί για 20 λεπτά και άρχισα να πλάθω τα κριτσίνια μου, που γίνονται εύκολα και γρήγορα, με τα δάχτυλα.
Τα αράδιασα σε ταψιά στρωμένα με χαρτί ψησίματος και έψησα σε προθερμασμένο φούρνο για 13-15 λεπτά με αέρα, αφού άλλαξα μια-δύο φορές την θέση τους μέσα στον φούρνο μου.
Κρύωσαν και είναι απολαυστικά και μυρωδάτα, όσο δεν παίρνει :-))
Δοκιμάστε τα, ανεπιφύλακτα!
Καλή εβδομάδα σε όλους και με το καλό στον Μάρτη, από αύριο.
Καλημέρα Πηνελόπη, καλό μήνα! Πολύ ευωδιαστά τα λεμονένια κριτσίνια, τελείως εθιστικά!!! Φιλιά :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΓειά σου Χαρά μου.
ΔιαγραφήΚαλό Μάρτη και σ' εσάς.
Εθιστικά δεν λες τίποτε...ειδικά με το απογευματινό ρόφημα τα τρώγαμε σαν "στραγάλια"!
Καλο και μυρωδατο μηνα ευχομαι γεματο με χαρες και ευωδιες απο τα λεμονοκριτσινια σου
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ σε καλή μου. Αντεύχομαι και σ' εσένα μυρωδιές και αρώματα μέσα στον Μάρτη.
ΔιαγραφήΚριτσινάκια!!!!Μυρωδάτα σουπερ!!
ΑπάντησηΔιαγραφή
ΔιαγραφήΜιλάμε για πολύ "μυρωδιά" Λίλια μου, μέχρι και το τελευταίο κριτσινάκι!!
Ωραία τα λεμόνια από την αυλή των παππούδων και πολύ ωραία ιδέα τα κριτσινάκια λεμονιού! Φαντάζομαι άρωμα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό Μήνα Πηνελόπη!
Είναι από αυτά τα ωραία...όταν ζει κανείς σε μονοκατοικία, Άρη μου, έστω και με μικρούλι κήπο!!
ΔιαγραφήΠραγματικά αρωματικά, τραγανά και απολαυστικά μέχρι και το τελευταίο τους...
Κριτσίνια λεμονιού!!! Τι καταπληκτική ιδέα! Πηνελόπη θα τα δοκιμάσουμε άμεσα, σ' ευχαριστούμε πολύ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή Σαρακοστή φίλη, φιλιά!!!