Καιρό είχα να κάνω πίτα, ε και όσο να πεις η επιθυμία για μια νόστιμη πίτα πάντα είναι άσβεστη!
Αλλά ήθελα κάτι που να έχει και λαχανικά και να είναι και λίγο "φαγάκι" για να ικανοποιηθούμε όλοι (εντός και εκτός κατοικίας).
Μανιτάρια αγαπημένο υλικό.
Πιπεριές κόκκινες που είναι σε αφθονία τούτον τον καιρό και ένα ωραίο χωριάτικο φύλλο ήταν ήδη στην διάθεσή μου.
Συνδυάζοντας τυράκια, μπαχαρικά και μυρωδικά έφτασα στο τελικό αποτέλεσμα της Μανιταρόπιτας Μπουρέκι που θα δείτε πιο κάτω.
Για την γέμιση:
800 γραμ. μανιτάρια σε φετάκια (φρέσκα ή από κονσέρβα αλλά καλά ξεπλυμένα από την άλμη τους)
2 πιπεριές κόκκινες ψιλοκομμένες,
2 μεγάλα αυγά,
300 γραμ. κίτρινα τυριά (διάφορα) κομμένα σε μικρά κομμάτια
100 γραμ. φέτα ελαφρώς πικάντικη,
3 κουταλιές γιαούρτι στραγγιστό (ελαφρύ ή πλήρες)
2 κουταλιές χυλοπιτάκι ψηλό (ή άλλο εξίσου ψηλό ζυμαρικό ή γλυκό τραχανά)
από 1/3 κοφτό κουταλάκι: κουρκουμά, κάρυ γλυκό, μοσχοκάρυδο τριμμένο και αλάτι.
1 κουταλιά μουστάρδα απαλή,
1/2 ποτηράκι κρασί ροζέ ή λευκό,
2 κουταλιές ελαιόλαδο.
Επιπλέον:
10 φύλλα κρούστας χωριάτικα,
ελαιόλαδο για το άλειμμά τους και το άλειμμα του ταψιού καθώς και
2 κουταλιές σουσάμι με την φλούδα.
Σε βαθύ τηγάνι έβαλα το ελαιόλαδο να ζεσταίνεται προκειμένου να σοτάρω το κρεμμύδι και τις ψιλοκομμένες πιπεριές.
Μόλις πήραν να μαλακώνουν έριξα τα μπαχαρικά μου (κουρκουμά, κάρυ, μοσχοκάρυδο) και τα μανιτάρια.
Άφησα να βγάλουν τα αρώματά τους για 4-5 λεπτά και στην συνέχεια έριξα τον άνηθο και κατόπιν το κρασί μέσα στο οποίο είχα διαλύσει και την μουστάρδα.
Μαγειρεύτηκαν όλα μαζί για 5 λεπτά ακόμη και κατόπιν έβγαλα το σκεύος από την φωτιά.
Το άφησα λίγο να σταθεί και έκοψα τυριά μου.
Μέσα στο ίδιο το τηγάνι (για να μην λερώνουμε και άλλα τσουμπλέκια) έριξα το γιαούρτι, τα κίτρινα τυριά, την φέτα, το χυλοπιτάκι και τ' αυγά ανακατεύοντας πολύ καλά ώστε να ενωθούν όλα μου τα υλικά.
Αφού η γέμιση ήταν έτοιμη, πήρα το πακέτο με το χωριάτικο φύλλο κρούστας (Ψαχνών και δεν κάνω σαφώς διαφήμιση, αλλά αξίζει να το δοκιμάσετε) το άνοιξα και προς χρήση θα ήταν δύο φύλλα για κάθε μπουρέκι. Αν βάλετε λεπτό φύλλο κρούστας καλό θα είναι να χρησιμοποιήσετε 3 ή και 4 φύλλα για κάθε μπουρέκι.
Λάδωσα το πάνω φύλλο, έβαλα 4-5 κουταλιές γέμιση κατά πλάτος, αφήνοντας περιθώριο πάνω, κάτω και στα πλαϊνά, ώστε να διπλώσω σωστά το μπουρέκι.
Κάθε κομμάτι μπήκε με την ένωση προς το κάτω σε λαδωμένο ταψί και μετά λάδωσα ελαφρώς την επιφάνεια και τα πλαϊνά όλων.
Πασπάλισα με σουσάμι φυσικό και έψησα σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα στους 170 βαθμούς για 25 λεπτά, μέχρι που είχαν ροδίσει καλά τα μπουρέκια μου, απ' όλες τις πλευρές.
Τ' άφησα να σταθούν για 15 λεπτάκια εκτός φούρνου καθώς κάνει ζέστη πια, και μετά έκοψα στα δύο κερνώντας δικούς και φίλους. Μια άλλη γεύση πραγματικά.
Καλή σας απόλαυση αν αποφασίσετε να τα κάνετε και εύχομαι να έχετε ένα καλό και όμορφο Σαββατοκύριακο... το πρώτο του φετινού καλοκαιριού :-)
Αλλά ήθελα κάτι που να έχει και λαχανικά και να είναι και λίγο "φαγάκι" για να ικανοποιηθούμε όλοι (εντός και εκτός κατοικίας).
Μανιτάρια αγαπημένο υλικό.
Πιπεριές κόκκινες που είναι σε αφθονία τούτον τον καιρό και ένα ωραίο χωριάτικο φύλλο ήταν ήδη στην διάθεσή μου.
Συνδυάζοντας τυράκια, μπαχαρικά και μυρωδικά έφτασα στο τελικό αποτέλεσμα της Μανιταρόπιτας Μπουρέκι που θα δείτε πιο κάτω.
Μανιταρόπιτα Μπουρέκι
Για 5 μεγάλα μπουρέκια (υπολογίστε ότι κάθε μπουρέκι θα κοπεί σε δύο κομμάτια μεγάλα) τα υλικά μου ήταν τα ακόλουθα.
800 γραμ. μανιτάρια σε φετάκια (φρέσκα ή από κονσέρβα αλλά καλά ξεπλυμένα από την άλμη τους)
2 πιπεριές κόκκινες ψιλοκομμένες,
1 μέτριο ξερό κόκκινο κρεμμύδι ψιλοκομμένο,
1 μικρό φρέσκο ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο,2 μεγάλα αυγά,
300 γραμ. κίτρινα τυριά (διάφορα) κομμένα σε μικρά κομμάτια
100 γραμ. φέτα ελαφρώς πικάντικη,
3 κουταλιές γιαούρτι στραγγιστό (ελαφρύ ή πλήρες)
2 κουταλιές χυλοπιτάκι ψηλό (ή άλλο εξίσου ψηλό ζυμαρικό ή γλυκό τραχανά)
από 1/3 κοφτό κουταλάκι: κουρκουμά, κάρυ γλυκό, μοσχοκάρυδο τριμμένο και αλάτι.
1 κουταλιά μουστάρδα απαλή,
1/2 ποτηράκι κρασί ροζέ ή λευκό,
2 κουταλιές ελαιόλαδο.
Επιπλέον:
10 φύλλα κρούστας χωριάτικα,
ελαιόλαδο για το άλειμμά τους και το άλειμμα του ταψιού καθώς και
2 κουταλιές σουσάμι με την φλούδα.
Σε βαθύ τηγάνι έβαλα το ελαιόλαδο να ζεσταίνεται προκειμένου να σοτάρω το κρεμμύδι και τις ψιλοκομμένες πιπεριές.
Μόλις πήραν να μαλακώνουν έριξα τα μπαχαρικά μου (κουρκουμά, κάρυ, μοσχοκάρυδο) και τα μανιτάρια.
Άφησα να βγάλουν τα αρώματά τους για 4-5 λεπτά και στην συνέχεια έριξα τον άνηθο και κατόπιν το κρασί μέσα στο οποίο είχα διαλύσει και την μουστάρδα.
Μαγειρεύτηκαν όλα μαζί για 5 λεπτά ακόμη και κατόπιν έβγαλα το σκεύος από την φωτιά.
Το άφησα λίγο να σταθεί και έκοψα τυριά μου.
Μέσα στο ίδιο το τηγάνι (για να μην λερώνουμε και άλλα τσουμπλέκια) έριξα το γιαούρτι, τα κίτρινα τυριά, την φέτα, το χυλοπιτάκι και τ' αυγά ανακατεύοντας πολύ καλά ώστε να ενωθούν όλα μου τα υλικά.
Στο σημείο αυτό ν' αναφέρω πως το χυλοπιτάκι μπήκε για να τραβήξει τα υγρά της γέμισης και έτσι να μην "πανιάσει" το φύλλο μου στη συνέχεια. Μαγειρεύεται στο σύνολο και δεν διακρίνεται καθόλου στο τελικό αποτέλεσμα.
Κάθε κομμάτι μπήκε με την ένωση προς το κάτω σε λαδωμένο ταψί και μετά λάδωσα ελαφρώς την επιφάνεια και τα πλαϊνά όλων.
Τ' άφησα να σταθούν για 15 λεπτάκια εκτός φούρνου καθώς κάνει ζέστη πια, και μετά έκοψα στα δύο κερνώντας δικούς και φίλους. Μια άλλη γεύση πραγματικά.
Καλή σας απόλαυση αν αποφασίσετε να τα κάνετε και εύχομαι να έχετε ένα καλό και όμορφο Σαββατοκύριακο... το πρώτο του φετινού καλοκαιριού :-)
Πηνελόπη μου αυτή τη στιγμή είμαι στο γραφείο, πεινάω και το μανιταρομπουρέκι σου με υποβάλλει σε τρομερό βασανιστήριο! Σου πέτυχε απόλυτα και η γέμιση είναι πολύ της αρεσκείας μου, μακάρι να είχα ένα μεγαλούτσικο κομμάτι τώρα! Καλό Σαββατοκύριακο να έχετε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑ! Να ρθω να σου φέρω, Αμαλία μου;
ΔιαγραφήΈχω ακόμη δύο μεγάλα κομμάτια :-))
Καλό Σαββατοκύριακο και σ' εσάς εύχομαι (άντε σιγά-σιγά να χαλαρώσουμε λιγάκι...)
Χαιρετισμούς πολλούς.
Τέλεια τα μπουρεκάκια μανιταριού με τόσο νόστιμα υλικά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ λαχταριστές φωτογραφίες!!
Καλό μήνα να έχεις!
Γειά σου Μάχη μου.
ΔιαγραφήΩραία, νόστιμα και άκρως χορταστικά μου βγήκαν όντως...γι' αυτό χρησιμοποιήθηκαν και ως κυρίως πιάτο.
Χαιρετισμούς πολλούς.
Πως καταφέρνω εδώ και χρόνια να διαβάζω τις αναρτήσεις σου σε ώρα πείνας δεν ξέρω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό Σ/Κ
Σε καταλαβαίνω απολύτως Ξανθή. Την έχω "πατήσει" κι' εγώ άλλωστε τόσες πολλές φορές με όσα ανεβαίνουν σε όλα τα φιλικά μας blog :-))
ΔιαγραφήΚαλό απόγευμα.
Πωπωπωωωωωω τι νοστιμιές είναι αυτές!!!! Αυτές οι μαμαδίστικες συνταγές σου με ξετρελαίνουν Πηνελόπη μου! Φιλιά και καλό ΣΚ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜου βγαίνει το "μαμαδίστικο" όσο μεγαλώνω όλο και περισσότερο Χριστίνα μου :-)))
ΔιαγραφήΕίναι που σπάω συνεχώς το κεφάλι μου, για να ταίσω τον νεαρό κύριο της οικογένειας...
Φιλιά πολλά κι' από εμένα.
Πόσο λαχτάρισα μια πίτα!!! Υπέροχη την έφτιαξες!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά και καλό μήνα!
Να σαι καλά Κική μου.
ΔιαγραφήΜέσιασε πια ο μήνας... και σήμερα χτύπησε και το τελευταίο κουδούνι της χρονιάς, οπότε ας πούμε πια καλό καλοκαίρι!
λαχταριστα!!! τρελαινομαι για τετοια πιτακια!! ωραια ιδεα το μανιταρι μεσα
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι καλοφαγάδες αγαπούν ιδιαιτέρως τις πίτες με τους ωραίους συνδυασμούς Αναστασία μου. Πως να κρυφτούμε; Δεν γίνεται :-))
ΔιαγραφήΛατρεύουμε τα μανιτάρια κι αυτή η συνταγή σου Πηνελόπη μπήκε στα αγαπημένα για να δοκιμαστεί, άμεσα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστούμε, φιλιά πολλά και καλό σου μήνα, φίλη!!!
Θα χαρώ πολύ να μάθω πως την δοκίμασες Μαρίνα μας. Και ακόμη περισσότερο αν τελικά άρεσε σε εσένα και στα αγαπημένα σου πρόσωπα.
ΔιαγραφήΧαιρετισμούς πολλούς σου στέλνω.
Τέλεια η μανιταρόπιτα Πηνελόπη! Υπέροχη τροφή τα μανιτάρια ;)
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα και πολύ καλή εβδομάδα!!!!!!!!
Σ' ευχαριστώ καλέ μου Άρη.
ΔιαγραφήΚαι σ' εμάς αρέσουν πολύ τα μανιτάρια σχεδόν με όλους τους τρόπους μαγειρέματος που έχω δοκιμάσει. Ακόμη και στο νεαρό "στριμαδάκι" μας!
Τους θερμούς μου χαιρετισμούς.