21.4.17

Η τελευταία μηλόπιτα της χειμερινής σαιζόν

Χριστός Ανέστη φίλες και φίλοι.
Το Πάσχα με τα έθιμά του και τις μυρωδιές του ανήκει πια στην ιστορία (την προσωπική του καθενός...)
Ελπίζω να περάσατε καλά και έτσι όπως ενδεχομένως το είχατε σχεδιάσει.
Και του χρόνου λοιπόν!

Αλλά τώρα είμαστε εδώ... και  αναρωτιώμαστε τι έγινε και πάλι με τον καιρό;
Μας έμειναν οι ωραίες θερμοκρασίες της Μεγάλης Εβδομάδας, καθώς και από τη μέρα της Λαμπρής... Και τώρα πάλι μια πάνω... μια κάτω!

Προσωπικά τον αποχαιρέτισα εδώ και μέρες τον χειμώνα και δεν θέλω να γυρίσει πίσω με τίποτε, οπότε θα τον γλυκάνω με τα δικά του αρώματα μπας και το πάρει απόφαση και φύγει :-))
Αντίο χειμώνα με την τελευταία μηλόπιτα σου.

Μηλόπιτα που έφτιαξα πειραματικά με τα φύλλα του Νώε, είχα άλλωστε πει ότι είχα και μια σκέψη για γλυκάκι με τούτο το προϊόν, όταν σας πρωτοέγραψα για τα φύλλα του Νώε και τα λαζάνια χορταρικών που έκανα, καθώς και μερικά μήλα που έπρεπε να αξιοποιηθούν το συντομότερο.


Υλικά για ένα τετράγωνο πυρέξ
Για την γέμιση:
80 γραμ. βούτυρο αγελάδος,
6-7 μήλα διάφορα καθαρισμένα και κομμένα σε κύβους,
2 αχλάδια επίσης καθαρισμένα και κομμένα σε κύβους,
χυμός από ένα λεμόνι,
2 κουταλιές της σούπας μαύρη σταφίδα,
3 κουταλιές καστανή ζάχαρη
1,5 κουταλάκι κανέλα σκόνη,
1/2 κουταλάκι μοσχοκάρυδο τριμμένο,
1,5 κουταλιά  κόρν φλάουερ,
1 ποτηράκι κρασιού κονιάκ.

Για την κρέμα επικάλυψης:
40 γραμ. λιωμένο βούτυρο,
200 γραμ. στραγγιστό γιαούρτι,
100 γραμ. γάλα φρέσκο
1 μεγάλο αυγό,
2 κουταλιές καστανή ζάχαρη ή μέλι ανθέων
2 κουταλάκια υγρό εσάνς βανίλιας.

Επιπλέον υλικά: 
2 φύλλα πίτας του Νώε.

Αφού αρχικά καθάρισα και έκοψα τα φρούτα σε κύβους τα ανακάτεψα με τον χυμό λεμονιού να μην μου μαυρίσουν.
Σ' ένα τηγάνι έβαλα τα 80 γραμ. βούτυρου (σε μέτρια φωτιά να λιώνει) και καθώς έλιωνε μ' ένα πινέλο έπαιρνα ποσότητα με την οποία άλειψα το πυρέξ μου.


Έστρωσα το πρώτο φύλλο πίτας και μετά το άλειψα και από την πάνω πλευρά του.
Μέσα στο τηγάνι έριξα τα κομμένα φρούτα για να σωταριστούν και να μαλακώσουν ελαφρώς.
Πρόσθεσα τη ζάχαρη, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, το κονιάκ, τις σταφίδες και τέλος το  κορν φλάουερ ανακατεύοντας για 2-3 λεπτά με μια ξύλινη κουτάλα.
Κατέβασα από την φωτιά και τοποθέτησα το μείγμα φρούτων πάνω στην βουτυρωμένη πίτα.


Στη συνέχεια και αφού άδειασα το τηγάνι έβαλα τα 40 γραμ. βούτυρο (αυτά της κρέμας...) να λιώνουν και βουτύρωσα το δεύτερο φύλλο και από τις δύο πλευρές πατώντας πια καλά πάνω από το μείγμα των φρούτων.


Μέσα το τηγάνι είχε μείνει λίγο βούτυρο ακόμη και σ' αυτό πρόσθεσα το γιαούρτι, τη ζάχαρη, το εσάνς βανίλιας καθώς και το αυγό που είχα χτυπήσει με το κρύο γάλα.
Ανακάτεψα για λίγο με τον αυγοδάρτη και η κρέμα ήταν έτοιμη.  Δεν ήθελα κάτι πολύ βαρύ στη γεύση και νομίζω πως αυτό το μείγμα ήταν αρκετά καλό για την σκέψη εκείνης της ώρας.


Το έστρωσα πάνω από το δεύτερο φύλλο πίτας του Νώε, πασπάλισα και με λίγη καστανή ζάχαρη ακόμη και έψησα σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα για 20-25 λεπτά.
Το άφησα να σταθεί άλλη μισή ώρα ώστε να κρυώσει και έτοιμο για σερβίρισμα.

Σας εύχομαι ότι καλύτερο για το Σαββατοκύριακο που έρχεται και μακάρι να μην είναι πολύ "χειμωνιάτικο".

4 σχόλια:

  1. Χρόνια Πολλά, επειδή έχω χάσει πολλά επεισόδια τι είναι αυτά τα φύλλα και που τα βρίσκεις;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρόνια Πολλά και σ' εσάς Ξανθή.
      Λογικό να έχεις χάσει επεισόδια, αλλά κέρδισες σε άλλα πιο ωραία και συναρπαστικά όλο το προηγούμενο διάστημα.
      Τούτα τα φύλλα, μοιάζουν με τις αραβικές πίτες, αλλά ίσως πιο εκλεπτυσμένα στη γεύση και σαφώς έχουν πολύ βολικό σχήμα (για τετράγωνα ταψιά και πυρέξ).
      Προσωπικά τα συνάντησα πρώτη φορά στο SM Γαλαξίας και την δεύτερη φορά πάλι από εκεί τα πήρα καθώς δεν τα είδα σε κάποιο άλλο από αυτά που συνήθως πηγαίνω.

      Καλό Σαββατοκύριακο και με το καλό στους εδώ ρυθμούς και πάλι.

      Διαγραφή
  2. Αυτό το γνωρίζατε για την κορινθιακή (μαύρη) σταφίδα;
    Από σύγχρονες κλινικές μελέτες που είναι ήδη δημοσιευμένες σε έγκριτα, διεθνή, επιστημονικά περιοδικά, αποδεικνύεται ότι από την ένταξή της κορινθιακής σταφίδας στην καθημερινή διατροφή υπάρχει σημαντική μείωση στην αρτηριακή πίεση, δημιουργείται «ασπίδα» ενάντια στα καρδιαγγειακά νοσήματα, μειώνεται η «κακή» χοληστερίνη ενώ στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής δεν υπάρχει καμία αρνητική επίδραση στους διαβητικούς!
    Μάθετε περισσότερα εδώ:
    https://greekraisins.wordpress.com/
    https://www.facebook.com/groups/1407610409456088/
    http://goo.gl/GdRG1R

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πηνελόπη μου εγώ αυτά τα φύλλα τα βρήκα και στο Βερόπουλο, έτσι για ενημέρωση! Νοστιμότατη η μηλόπιτα και ωραία/πρακτική η ιδέα να χρησιμοποιήσουμε τα φύλλα αυτά! Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή