16.3.18

Απολαυστικό κέικ για το Σαββατοκύριακο

Μας έπιασε η Άνοιξη (τα ΄παμε...) και δεν γίνεται να είμαστε ακόμη "στα κάτω μας" καθώς το λαμπρό φως της κάθε μέρας και η ζέστη που άρχισε να εμφανίζεται (κάπως παράδοξα θα έλεγα από τις αρχές του Μάρτη) μας προκαλούν και μας φτιάχνουν την διάθεση.
Ανασκουμπώθηκα λοιπόν... 
Δουλειές πολλές πρέπει να γίνουν και εκείνο το πράγμα: με τις ντουλάπες, τα βαριά ρούχα, τα χαλιά, τα μπαλκόνια, τα κουφώματα, τα πλυσίματα, τα ξεσκαρταρίσματα σε μεγέθη και ρούχα που απαιτεί πάντα η αλλαγή εποχής ...μοιάζει με τον κινέζικο δράκο που έχει μόνιμα το στόμα ανοιχτό και πετάγονται φωτιές από εντός :-)))
Δράκος σας λέω... Δράκος! 
Αλλά θα τον γλυκάνω με κεκάκι στο διάλειμμα, μπας και μπουκώσει την στοματάρα του και μας αφήσει ήσυχους έστω και για λίγο.

Κέικ νηστίσιμο και εποχιακό


Για το κέικ:
2/3 φλιτζανιού ζάχαρη με στέβια,
1/2 κοφτό κουταλάκι βανίλια,
χυμό και ξύσμα από ένα ακέρωτο και φρέσκο πορτοκάλι,
2/3 φλιτζανιού ηλιέλαιο ή λιωμένο vitam,
300 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει,
100 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
1.5 κουταλάκι κοφτό μπέικιν πάουντερ,
40 γραμ. ελαφρώς καβουρδισμένο κουκουνάρι,
80 γραμ. χοντροκομμένη καρυδόψυχα.

Για το γλάσσο:
χυμό από ένα μέτριο πορτοκάλι,
2 κουταλιές της σούπας ταχίνι με πορτοκάλι (Χαίτογλου).

Να σημειώσω εξ' αρχής ότι αν δεν είστε διατροφικά σε νηστεία, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα καλής ποιότητας βούτυρο αγελάδος και 3 μέτρια αυγά στο μείγμα του κέικ. Τα υπόλοιπα υλικά παραμένουν ως έχουν.


Πλύσιμο καλό του πορτοκαλιού και κράτησα το ξύσμα παρέα με την ζάχαρη μέσα σε μπολ ανάμειξης.
Να πω, ότι την μαρμελάδα-πουρέ  μήλου-αχλαδιού την είχα ήδη στο ψυγείο μερικές μέρες τώρα καθώς είχαν ωριμάσει αρκετά κάποια φρούτα, η μόνη αλλαγή ήταν ότι τα είχα βράσει με 2 κομμάτια αστεροειδούς γλυκάνισου παρέα με την βανίλια. 
Εξαιρετικό άρωμα και θα με θυμηθείτε αν το κάνετε.

Μέσα στο μπολ πρόσθεσα τον χυμό και το λιωμένο vitam και ανακάτεψα με το ξύσμα και την ζάχαρη.
Σε δεύτερη φάση, μπήκε η μαρμελάδα φρούτων και σταδιακά προστέθηκαν τα δύο αλεύρια και το μπέικιν πάουντερ. 
Τέλος, πρόσθεσα το κουκουνάρι και την καρυδόψυχα.


Σε φόρμα με τσέρκι έστρωσα αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, έριξα το μείγμα μου και έστρωσα καλά την επιφάνεια του κέικ.

Έψησα αρχικά στους 190 βαθμούς με αέρα για 8-10 λεπτά (προθερμασμένο φούρνος) και μετά κατέβασα την θερμοκρασία στου 170 βαθμούς. Είναι από τις λίγες φορές που έκανα αυτή την αλλαγή σε ψήσιμο και το πείραμα μάλλον πέτυχε.


Όταν ξεφούρνισα μετά από 40 λεπτά, άφησα το κέικ να κρυώσει πάνω σε σχάρα αφαιρώντας με προσοχή το τσέρκι και μετά από 20 λεπτά το περίχυσα με το γλάσσο από ταχίνι με πορτοκάλι. Σημειώνω πως ζέστανα τον χυμό, ώστε να μπορέσω να διαλύσω εντός του ταχίνι πορτοκαλιού..

Αφράτο, ζουμερό, αρωματικό και με μια επικάλυψη που κλέβει την παράσταση!
Δοκιμάστε το.
Σας εύχομαι ένα όμορφο Ανοιξιάτικο Σαββατοκύριακο.

5 σχόλια:

  1. Γλυκιά μου όποτε μπαίνω σε σένα "κλέβω" συνταγές, καλά να είναι το αγαπημένο pinterest για αποθήκευση!Αγαπώ το ταχίνι σε γλυκά αντίθετα με τον άνδρα μου που δεν το θέλει.Μήλο με ..αχλάδι..δεν το έχω τολμήσει..καλημέρα όλη μέρα.Σύμπτωση σήμερα θα κάνω κέικ ( σύνηθες) για το παππού μας που το καταβροχθίζει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που καταφέρνω να βλέπετε πράγματα που μπορείτε να "κλέψετε" και να δοκιμάσετε όλοι σας, αγαπημένη μου Γεωργία!! Το συγκεκριμένο ήταν ένα πολύ αφράτο και μυρωδάτο κέικ, εμείς πάντα το μοιραζόμαστε με τους δικούς μας ανθρώπους και ποτέ δεν το "καταβροχθίζουμε" μόνοι μας :-))) Φιλιά πολλά και με το καλό στο Πάσχα που πλησιάζει.

      Διαγραφή
  2. Ωραίο το κέικ αλλά και η επικάλυψη πολύ πρωτοτυπη! Φαντάζομαι νοστιμιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έμπνευση της στιγμής (!!) Μαρία μου, για να το κάνω πιο ελκυστικό για κάποιους... Το δοκιμάζεις και νομίζω πως θα σας αρέσει. Χαιρετισμούς πολλούς και με το καλό στο φετινό Πάσχα.

      Διαγραφή
  3. Πόσο λαχταριστό φαίνεται από τις φωτογραφίες Πηνελόπη μου! Και η παρασκευή του αρκετά εύκολη για εμάς που δεν έχουμε και πολύ ελεύθερο χρόνο... ευχαριστούμε! Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα γλυκιά μου φίλη. Φιλάκια!

    www.artdecorationcrafting.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή