8.5.18

Τα κεκάκια φράουλας, του απογευματινού καφέ

Εάν έχεις έτοιμη σπιτική μαρμελάδα φράουλα (και πως να μην έχεις δηλαδή...τώρα που είναι στο φόρτε τους οι φράουλες). Έχεις και μπόλικες φρέσκιες φράουλες, έχεις και σιρόπι γρεναδίνης, ε, ένα κεκάκι το σκαρώνεις!
Δεν το σκαρώνεις;
Μην πω καλύτερα πως τα μικρά είναι πιο τσαχπίνικα οπότε σκαρώνεις μια ντουζίνα και είσαι έτοιμη ή έτοιμος για τον απογευματινό καφέ.

Κεκάκια φράουλας-βανίλιας με γλάσσο αρωματικό


Υλικά για 12 κεκάκια
3 κουταλιές φρέσκο βούτυρο γάλακτος λιωμένο (ή βούτυρο αγελάδος)
3 κουταλιές ελαιόλαδο,
1/2 φλιτζάνι μέλι ανθέων χλιαρό,
1/2 φλιτζάνι γιαούρτι στραγγιστό,
2 κουταλιές μαρμελάδα φράουλα σπιτική,
1,5 κουταλάκι υγρό εσάνς βανίλιας,
1 μεγάλο αυγό,
150-180 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει,
1/2 κουταλάκι γλυκού μπέϊκιν πάουντερ,
12 πλυμμένες και ολόκληρες φράουλες (μέτριο μέγεθος και χωρίς το κοτσανάκι τους).

Για το γλάσσο
3 κουταλιές (σούπας) σπιτική μαρμελάδα φράουλα
1 σφηνάκι σιρόπι γρεναδίνης,
1 κουταλία σούπας τυρί κρέμα.


Σ΄ένα βαθύ μπολ ανάμειξης, έβαλα όλα τα υλικά με την σειρά που τα αναφέρω (εκτός από τις ολόκληρες φράουλες) και ανακάτεψα καλά με τον αυγοδάρτη, να ενωθούν τα υλικά.

Έκαψα χαρτί ψησίματος (3 λωρίδες των 12 εκατοστών) στα τρία δημιουργώντας έτσι αντίστοιχα χαρτάκια ψησίματος για την κάθε θήκη των muffins, βρέχοντας τα ελάχιστα ώστε να καθίσουν μέσα πιο άνετα. Πρέπει να σημειώσω πως το χαρτί ψησίματος "δουλεύει" πολύ καλύτερα από τα ειδικά χαρτάκια για muffins, καθώς ξεκολλά χωρίς "απώλειες" από το κεκάκι.

Έβαλα σε κάθε θήκη με χαρτάκι, από δύο-τρεις κουταλιές από το μείγμα του κέικ.
Μέσα στο κέντρο έβαλα μια ολόκληρη φράουλα.
Έψησα σε προσθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς για 20 περίπου λεπτά.


Όταν έβγαλα την θήκη με τα κεκάκια από τον φούρνο άφησα να κρυώσουν αρκετά και αφαίρεσα το χαρτί ψησίματος βάζοντας τα σε 2 πιατέλες για να μην τα στριμώξω.

Σ' ένα πυρίμαχο μπολ έβαλα την μαρμελάδα, το σιρόπι γρεναδίνης και το τυρί κρέμα και ζέστανα για λίγο στον φούρνο μικροκυμάτων.

Ανακάτεψα καλά να ενωθούν τα υλικά και όπως ήταν ζεστό το γλάσσο το έριξα πάνω από τα κεκάκια.  Απίστευτα αρωματικό και χάρισε έξτρα πόντους γεύσης στο τσαχπίνικο κεκάκι φράουλας!

Αν πάλι θέλετε να το αφήσετε σκέτο και αυτό βεβαίως γίνεται...
Καλή σας απόλαυση.

8 σχόλια:

  1. Καλησπερα Πηνελοπη μου.Κατ αρχας μεγεια το καινουργιο προφιλ.ωραιο και φωτεινο.οσο για τα κεκακια και ομορφα και λαχταριστα.Φιλια πολλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Λίτσα μου. Σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Έκανα ότι μπορούσα πιο γρήγορο και απλό για να "φωτίσω" λίγο το blog χωρίς πολλά-πολλά. Όντως δείχνει πιο ανανεωμένο τώρα... και ελπίζω να καταφέρνω να το εμπλουτίζω με ρετσέτες όσο μπορώ και δύναμαι! Χαιρετισμούς πολλούς σου στέλνω.

      Διαγραφή
  2. Τέλεια "εποχιακά" κεκάκια με αγαπημένες φράουλες, χαριτωμένα και ζωηρόχρωμα, πολύ ωραία πρόταση Πηνελόπη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ Αμαλία μου. Το γλασάρισμα ήταν αυτό που κέρδισε τις πρώτες εντυπώσεις, αλλά είχαν και πολύ ωραία γεύση τελικά.

      Διαγραφή
  3. Ότι καλύτερο για την εποχή. Το γλάσο μου αρέσει πολύ. Τι χρώμα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρωματιστό αλλά και πολύ γευστικό Μαρία μου το γλάσο. Τρώγεται και μόνο του μια χαρά :-))

      Διαγραφή
  4. Ανανεωμένη και δροσερή!! Με γεια!! Μου αρέσουν τα φραουλοκεκακια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πέπη μου, είπα να πιάσω τον "παλμό" καθώς όλα γύρω μου αλλάζουν. Έκανα λοιπόν μια προσπάθεια και ελπίζω ότι έγινε πιο ευπαρουσίαστο το blog μετά από 10 χρόνια λειτουργίας. Όσο για τα κεκάκια "έπαιξαν" τρελά παιχνίδια με τα πιτσιρίκια μας.

      Διαγραφή