18.11.18

Μαρμελάδα μανταρίνι και κουμ κουατ

Τα κουμ κουάτ στο μπαλκόνι εδώ και μέρες έχουν πια αρχίσει να ωριμάζουν και να παίρνουν το πολυπόθητο πορτοκαλί χρώμα τους.  Αυτό είναι που δείχνει ότι έχουν φτάσει στο στάδιο της συγκομιδής.
Μάζεψα λοιπόν τα πρώτα.


Μαζέψαμε όμως και τα μανταρίνια από τα δέντρα του εξοχικού και να 'μαι μπροστά στην κατσαρόλα και πάλι.
Μαρμελάδα γεμάτη αρώματα. Μοσχομύρισε το σπίτι αλλά και το αποτέλεσμα τελικά δικαίωσε την μικρή μεν, αλλά απολύτως βιολογική παραγωγή μας.

Μαρμελάδα μανταρίνι και κουμ κουατ


Αρχικά έπλυνα πολύ καλά όλα τα φρούτα που θα χρησιμοποιούσα για την μαρμελάδα.
Κατόπιν τα έβαλα να βράσουν σε αρκετό νερό και να μαλακώσουν (περίπου 40 λεπτά) για 10-12 κουμ κουάτ και 6-7 μεγάλα μανταρίνια.
Μετά όλα μαζί σε κρύο νερό, αλλάζοντας το νερό 3 φορές μέσα σε 12 ώρες.


Στη συνέχεια τα έκοψα στη μέση για να αφαιρέσω κουκούτσια και τις άκρες όπου κρέμονται με το κοτσάνι τους από τα δέντρα.
Έβγαλα όλα τα κουκούτσια με την βοήθεια ενός μικρού κοφτερού μαχαιριού και έκοψα τα φρούτα σε κομμάτια.


Έβαλα τα κομμένα φρούτα μέσα στην κατσαρόλα, μαζί με καστανή ζάχαρη, 1 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη για κάθε 1,5 φλιτζάνι φρούτων με τα υγρά τους και δύο στελέχη από αστεροειδή γλυκάνισο. Έβρασα για 15 λεπτά και έσβησα το μάτι.


Άφησα να κρυώσει και μετά άλεσα στο multi τα φρούτα, αφαιρώντας τον αστεροειδή γλυκάνισο.
Να σημειώσω πως η φλούδα έχει μαλακώσει πολύ και ξεπικρίσει, αλλά το άλεσμα το θεώρησα απαραίτητο για να έχει μια πιο ωραία εμφάνιση η μαρμελάδα.


Κατόπιν και πάλι στην κατσαρόλα, με μισό κοφτό κουταλάκι βανίλια κρυσταλλική αυτή τη φορά και βράσιμο για 20 έως 30 λεπτά με ελαφρύ ανακάτεμα συχνά - πυκνά σε μέτρια φωτιά  μέχρι να πήξει η μαρμελάδα.


Είναι έτοιμη όταν πια περνάς εντός της το κουτάλι  και αυτό αφήνει πίσω του ένα αυλάκι.
Καθαρά αποστειρωμένα βάζα και η πιο μυρωδάτη χειμωνιάτικη μαρμελάδα είναι έτοιμη για κατανάλωση, στο πρωϊνό μας, αλλά και για να διακοσμίσει ένα χειμωνιάτικο κέικ με γεύση μανταρινιού!

4 σχόλια:

  1. σχολιο 2 και α θελει ο μπλογκερ.καλοφαγωτη η μαρμελαδα και καλή εβδομαδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να 'σαι καλά Λίτσα μου. Ήδη την απολαμβάνουμε στο πρωινό μας.
      Καλή εβδομάδα και σ' εσάς εύχομαι.

      Διαγραφή
  2. Α κουμ κουάτ, τι μου θυμίζεις! Στην Κέρκυρα τα τρώνε και σκέτα, ολόκληρα με τη φλούδα. Πολύ ωραία αξιοποίησες την παραγωγή σου, ειδικά με την καστανή ζάχαρη και τον αστεροειδή γλυκάνισο φαντάζομαι πόσο αρωματική θα έγινε η μαρμελάδα! Μου αρέσει από Σάββατα ή Κυριακές πρωί που είμαι πιο χαλαρή να φτιάχνω έναν μεγάλο ελληνικό καφέ με αστεροειδή γλυκάνισο και να τον απολαμβάνω αργά, μια φορά είχα βάλει και φλούδα πορτοκαλιού.
    Λοιπόν ανυπομονώ για το τι άλλο θα κάνεις με εσπεριδοειδή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σκοτεινούλα, από σένα περιμένω πιο πολλές πληροφορίες για την χρήση των κουμ κουάτ. Αυτό το ωμά το είδα και σε σαλάτες που έψαξα, αλλά μου φαίνεται λιγάκι "δυνατό" καθώς έχουν μια πίκρα αν τα φας με την φλούδα, τούτα τα χαριτωμένα φρουτάκια.
      Σήμερα πέρασα στην δεύτερη φάση παραγωγής μαρμελάδας, πάλι με μικρή παραγωγή και μανταρίνια φρέσκα.

      Όσο για τον αστεροειδή γλυκάνισο, τον βρίσκω από τα πιο συναρπαστικά μπαχαρικά!!
      Χαιρετισμούς πολλούς και σου έχω και μια μικρή έκπληξη.

      Διαγραφή