29.3.19

Άστρα νταμ πίκι-πίκι ραμ... Άμστερνταμ

Ένα ταξίδι που το σκεφτόμασταν αρκετά χρόνια, αλλά για κάποιον λόγο δεν το είχαμε καταφέρει, έγινε πραγματικότητα πριν λίγες ημέρες.
 Έξι πολύ γεμάτες ημέρες στο Amsterdam που δέχεται πάνω από 4,5 εκατομμύρια επισκέπτες τον χρόνο, αλλά και στο Χάρλεμ, το Ένταμ (ναι, την πόλη που παράγεται το γνωστό μας τυρί, όχι ότι δεν παράγεται και στις υπόλοιπες πόλεις της Ολλανδίας) και το Βόλενταμ ήταν γεμάτες από εντυπώσεις και όμορφες εικόνες.

Αλλά εδώ θα σας μεταφέρω μόνον μερικές εικόνες με μπόλικες θερμίδες γιατί το blog το απαιτεί :-)

Θα σημειώσω ωστόσο πως όπου κι' αν πάω στο μέλλον (ο καλός Θεός μόνον ξέρει...) και όπου κι' αν έχω πάει μέχρι σήμερα... το φαγητό που υπάρχει στην χώρα μας δεν το βρίσκεις πουθενά αλλού, ΤΕΛΟΣ!
Εκτός ίσως από την γείτονα χώρα που έχουμε ίδια "γευστικά" γούστα, μεθόδους μαγειρικής και αρχές καθώς το ταξίδι μου στην Σμύρνη (περνώντας απέναντι από την Χίο) πολύ παλιά με είχε αφήσει με τις καλύτερες γευστικές εντυπώσεις.










Μέσα στις πάμπολλες λιχουδιές...(όλο με: βάφλες, μπισκότα, σοκολάτες, pancakes, σάντουιτς παντός τύπου, burgers και κροκέτες την "βγάζουν" οι περισσότεροι. Τα φρούτα και τα λαχανικά βεβαίως και υπάρχουν αλλά αρκετά ακριβά) υπάρχουν βέβαια και οι λιχουδιές που σε στέλνουν στο φεγγάρι...
Αυτά για εμάς ήταν μόνον για το θεαθήναι φυσικά, να εξηγούμαστε!



Το καφεδάκι (μέχρι και τρία την ημέρα) πάντως είναι απαραίτητο για να μπορέσει κανείς να βγάλει την πεζοπορία και την συνεχή μετακίνηση με τα εκπληκτικά τους τραμ και τραίνα!  Γιατί για ποδήλατο, προσωπικά δεν το συζητώ, άκρως επικίνδυνο σπορ κι' ας πηγαίνουν παντού με αυτά.



Καλώς σας βρήκα και πάλι φίλες και φίλοι, με καιρό σαφώς χειρότερο από αυτόν της Ολλανδίας αν αναλογιστούμε την εποχή και τον μήνα που διανύουμε...Ήμαρτον πια!
Καλό Σαββατοκύριακο σε όλες και όλους.

7 σχόλια:

  1. Α τι ωραία! Να είστε καλά και να ταξιδεύετε όσο μπορείτε! Έχω πάει πριν χρόνια στο Άμστερνταμ για πολύ λίγο και το μόνο που θυμάμαι από φαγητό είναι πως εκεί ζεις μόνο με γλυκά και συγκεκριμένα βάφλες όπου όπως και στο γειτονικό Βέλγιο, είναι απίστευτες! Φαντάζομαι πως υπάρχει και καλή κουζίνα σε ακριβά εστιατόρια τα οποία για νέους & φοιτητές είναι απλησίαστα! Για τις Ολλανδικές και Βελγικές μπύρες ας μη μιλήσω καλύτερα γιατί θα συγχυστώ ... ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστούμε σε Έφη μου!
      Με βάφλες μπισκότα και όλων των ειδών τα αρτοπαρασκευάσματα! Προσωπικά μου άρεσε ιδιαίτερα το ψωμί βρώμης με σταφίδες και είναι το μόνο που θα συνέχιζα να τρώω ευχάριστα κάθε μέρα. Οι βάφλες απίστευτες σε μυρωδιά κατά την ώρα ψησίματος, αλλά προσωπικά μου φαίνονται πολύ γλυκές. Όσο για μπύρες, θα ήταν ο "παράδεισος" σίγουρα για σένα. Μια ωραία γλυκιά μαύρη ήπια και δύο φορές κλασσική Heinken αλλά σε συλλεκτικό μπουκάλι (μεταλλικό) που έχω φέρει πίσω μαζί. Η κουζίνα τους είναι ένα mix από τις Ολλανδικές αποικίες και την Ταύλάνδη. Έχουν πολλά burger houses καθώς και Αργεντίκα steaks. Πίτες λίγες. Κεμπάμπ σε τούρκικα και Αιγυπτιακά εστιατόρια. Το παραδοσιακό τους έδεσμα τυριά: γκούντα σε όλες τις πιθανές εκδοχές και συνδυασμούς μέχρι με πιπεριά χαλαπένιο. Και ωμή ρέγκα μαριναρισμένη που την τρως σχεδόν ολόκληρη :-(
      Αυτό που προσωπικά ευχαριστήθηκα ήταν τα γιαούρτια και το γάλα. Γιαούρτια από όλες τις βόρειες χώρες με τις γνωστές σε εμάς μάρκες για το βούτυρο και το τυρί κρέμα κυρίως και φυσικά ΦΑΓΕ. Το γάλα τους εξαιρετικό με ωραία αρώματα και πυκνότητα ακόμη και στο light.
      Όμορφο ταξίδι, αλλά εξακολουθώ να λέω πως η ελληνική κουζίνα έχει μεγάλο πλούτο γεύσεων, υλικών και συνδυασμών.
      Χαιρετισμούς πολλούς σου στέλνω.

      Διαγραφή
  2. Έχουμε πάει πριν πολλά χρόνια ημερήσια εκδρομή σε μια εξόρμηση σε Ολλανδία Γερμανία Βέλγιο. ΔΕ θα ξεχάσω τα κτήρια δίπλα στο κανάλι. Για το τι φάγαμε δε θυμάμαι τίποτα αλλά σίγουρα έχουν διαφορετικές γευστικές προτιμήσεις, δεν μπορούμε να συγκρίνουμε με τις δικές μας. Μου αρέσει όμως να δοκιμάζω όλες τις κουζίνες του κόσμου εκτός ελαχίστων. Εύχομαι πάντα να κάνετε καλά ταξίδια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εμείς Ξάνθη μείναμε 6 μέρες και έτσι είχαμε την ευκαιρία να περιηγηθούμε αρκετά τόσο μέσα στο Amsterdam όσο και σε γειτονικές πιο ήσυχες, αλλά εξίσου γραφικές πόλεις.
      Φυσικά κι' εμείς δοκιμάσαμε διάφορες γεύσεις, αλλά όπως ήδη έγραψα και πιο πάνω στην Έφη, η ελληνική κουζίνα έχει να δείξει και να προσφέρει πολλά σε κάθε σημείο της Ελλάδας. Αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι οι δημιουργοί της και φυσικά όσοι έχουν εστιατόρια στο εξωτερικό να το προβάλλουν συνεχώς χωρίς να ενσωματώνουν τις ξένες κουζίνες μέσα στην ελληνική.

      Στα μέρη που πήγαμε εμείς τουλάχιστον δεν είδα κάποιο Ελληνικό Εστιατόριο, ενώ έχω βρει σε άλλες χώρες που έχω ταξιδέψει στο παρελθόν.
      Έλληνες πολλούς εργαζόμενους σε εστίαση αλλά και σε εταιρίες, μαγαζί οργανωμένο όμως όχι δεν είδα.

      Ένα ωραίο ταξίδι με πολλές εικόνες και εντυπώσεις και φυσικά ελπίζω να έχουμε οικογενειακώς την ευκαιρία και για άλλα στο μέλλον.

      Διαγραφή
  3. Πηνελόπη μου τα ταξίδια είναι το βίτσιο μου, τώρα πια τα έχω εξαφανίσει για πολλούς λόγους. Στην Ολλανδία πέρασα κι εγώ υπέροχα βέβαια πριν πολλά χρόνια. Οι τιμές καλές και να σκεφτείς την διαφορά των μισθών τους με τους δικούς μας.Οι εκεί τιμές είναι φθηνές γι΄αυτούς , τα ενοίκια τους όμως είναι φοβερά.Πήγες στο πάρκο τέχνης με τις τουλίπες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχτίδα μου καλή και για εμάς τα ταξίδια είναι ένας προσωπικός στόχος κάθε φορά. Έχουμε καταφέρει αρκετά θα έλεγα οικογενειακώς αλλά και σε προσωπικό επίπεδο όσο ήμουν νέα και ανύπαντρη.

      Οι τιμές θα έλεγα ότι μου φάνηκαν ακριβές στα καταναλωτικά αγαθά και ρούχα. Σαφώς και έχουν πολύ μεγαλύτερου μισθούς από εμάς, αλλά όντως είναι πιο ακριβή η στέγη και όχι μόνον.

      Το ωραίο είναι ότι μέσα στην πόλη κινούνται πολύ οικονομικά με τα τραμ και τα λεωφορεία τους που είναι συνεπέστατα και συνεχή σε δρομολόγια. Ενώ τα ποδήλατα είναι σαν επέκταση των ποδιών τους :-) Και τρέχουν πολύ όταν βιάζονται!

      Αν εννοείς την πλατεία των τριών Μουσείων, ναι πήγαμε καθώς και στο Μουσείο Van Gogh. Στο keukenhof, που είναι το απόλυτο "must" για την παραγωγή, την παρουσίαση και την προβολή της τουλίπας δεν πήγαμε. Αλλά θαυμάσαμε σε πολλά σημεία τα πάμπολλα λουλούδια που πολύ αγαπούν όλοι τους.

      Σε φιλώ και εύχομαι πάντα να είσαι η αχτίδα όλων των αγαπημένων σου, αλλά και όλων ημών που σε διαβάζουμε.

      Τα φιλιά και τους χαιρετισμούς μου.

      Διαγραφή
  4. τελεια!! και γω θελω να παω εκει !! θα συμφωνησω και θα προσυπογράψω οτι σαν το δικό μας το φαί πουθενά!!! μια ςκ ειμαι στα ξενα εχει πονέσει η ψυχή μου να βλέπω οτι να ναι φαγητά και συνήθειες που έχουν εδώ να τρώνε στο ποδάρι!
    να σαι παντα καλα να ταξιδεύεις!!
    χαχαχα οσο για τις σοκολάτες με το φυλλαράκι , τις έχουμε και εδώ τσεχία δεν παθαίνεις τίποτα απολύτως κανα κόψιμο να σε πιάσει γτ είναι χάλια η γευση :P :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή