Τα όσπρια έχουν την τιμητική τους τις μέρες της Σαρακοστής. Προσωπικά μου αρέσουν ιδιαίτερα τα ρεβύθια σε κάθε εκδοχή τους, οι φακές και τα μαυρομάτικα φασόλια σε μορφή σαλάτας καθώς και το φακόρυζο με μπόλικο φρέσκο μανταϊνό, καροτάκι βρασμένο και ψιλοκομμένο μαζί με αγγουράκι τουρσί είναι από τις καλύτερες γεύσεις τούτων των ημερών.
Αλλά εγώ τα φτιάχνω...εγώ τα τρώω...Οι υπόλοιποι της "παρέας" ελάχιστα καιίσα για να μας πουν ότι έφαγαν!
Τέλος πάντων, δεν πτοούμαι και κάνω ότι μπορώ καλύτερο κάθε φορά για να τους δελεάσω.
Αγαπημένη εκδοχή είναι η Κοκκινιστή Ρεβυθάδα, όχι ότι η λεμονάτη με μπόλικο θυμάρι και ρίγανη δεν μου αρέσουν, αλλά η συγκεκριμένη κοκκινιστή είναι πεντανόστιμη.
Δοκιμάστε την αν έχετε την διάθεση.
Τι θα χρειαστείτε για την κοκκινιστή ρεβυθάδα σας λοιπόν (για 3 άτομα περίπου):
1/2 κιλό ρεβύθια,
1 (κοφτό) κουταλάκι του γλυκού σόδα φαγητού,
2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα,
1/2 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο,
μισό φλιτζάνι ντομάτα συμπυκνωμένη,
πάπρικα γλυκιά,
φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι,
ένα μικρό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο,
μια μέτρια φλούδα από πορτοκάλι καλά πλυμένη και χωρίς την άσπρη εσωτερική πλευρά,
νεράκι και τέλος αλάτι σύμφωνα με τις συνήθειές σας (εγώ βάζω λίγο).
Μουσκεύετε λοιπόν, τα ρεβύθια σε νερό στο οποίο έχετε προσθέσει τη σόδα φαγητού. Τα αφήνετε για 12 με 15 ώρες, τα ξεπλένετε καλά και τα σουρώνετε.
Σωτάρετε στο ελαιόλαδο τα κρεμμύδια και το σκόρδο κι’ όταν ροδίσουν ελαφρά προσθέτετε τα ρεβίθια, την τομάτα, την πάπρικα, το πιπέρι και αρκετό νεράκι μέχρι να σκεπαστούν τα ρεβίθια.
Βράζετε σε δυνατή φωτιά (το μάτι της κουζίνας στο 8 βαθμούς, ας πούμε) για 20 λεπτά, μετά χαμηλώνετε (στους 6-7 βαθμούς ανάλογα το μάτι) την ένταση προσθέτετε την πορτοκαλόφλουδα και το μαϊντανό και από καιρό σε καιρό ανακατεύετε ελαφρά. Αφήνετε για 2 ώρες το φαγητό σας να σιγοβράσει.
Αν χρειαστεί ρίχνετε λίγο νεράκι χλιαρό. Λίγο πριν το τέλος ρίχνετε λίγο ακόμη φρέσκο λαδάκι καθώς και το αλάτι.
Σερβίρετε ζεστή την ρεβυθάδα σας με ότι συνοδευτικό τραβάει η ψυχή σας ή σκέτη με φρέσκο ψωμάκι.
Ιδιαίτερη η συνταγή σου, προχτές διάβαζα κάποια άλλη με ντομάτα, μέλι και χυμό νεραντζιού!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλήθεια επί τη ευκαιρία των ρεβιθιών μια απορία,έχω διαβάσει σε παλιό βιβλίο μαγειρικής ότι δεν βάζουμε σόδα γιατί τα κάνουν δύσπεπτα τα όσπρια, έχεις μήπως καμμιά ιδέα επί αυτού;;;
Χρόνια Πολλά για αύριο!!!
Γειά σου Ξανθή μου,
ΑπάντησηΔιαγραφήέχω διαβάσει αυτό που μου λες, αλλά δεν έχω διακρίνει την διαφορά (της προσθήκης ή μη, εννοώ). Η μάνα μου πάντα έβαζε λίγη (όχι πολύ, στη μύτη ενός μικρού κουταλιού) σόδα στα ρεβύθια. Στα φασόλια τα μέτρια και τα μικρά προσωπικά δεν βάζω καθόλου, ούτε στους μαύρους γίγαντες.
Το ίδιο έχω ακούσει και σε μια ραδιοφωνική εκπομπή από τον κο Μαμαλάκη, πιθανόν λοιπόν να υπάρχει δίκιο σ' αυτό.
Αυτό με το νεράντζι μου θύμισε τον πατέρα μου, που έλεγε ιστορίες απο την Κατοχή όταν οι Γερμανοί έβλεπαν τις νεραντζιές στους δρόμους και τους έλεγαν ότι έχουν το φάρμακο μέσα στα πόδια τους! Πάντως χυμό από νεράντζι έχω βάλει μια φορά σε χοιρινό! Μπορεί λοιπόν να τους ταιριάζει.
Χρόνια Πολλά και σε σας, και στους Βαγγέληδες και τις Βαγγελίες για να μην ξεχαστούμε.
Αρωματική η συνταγή σου και πρωτότυπη! Ευτυχώς εμείς τα τρώμε τα ρεβύθια! Χρόνια πολλά για αύριο!
ΑπάντησηΔιαγραφήDer Orangengeschmack passt sicher gut! Poli Oreo.
ΑπάντησηΔιαγραφήπολυ πρωτοποριακο πιατο δε θα το σκεφτομουν...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα Big Mama, ευχαριστούμε για τις ευχές. Ελπίζω και εσείς να περάσατε καλά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι όντως αρωματικότερα έτσι τα ρεβυθάκια. Και αφού σας αρέσουν κάντε μια δοκιμούλα. Ισως με δικαιώσετε :-))
Αντε και φτάσαμε και στην Μεγάλη Εβδομάδα με το καλό και στο Πάσχα και να περάσετε όμορφα.
Dear Tobias, danke sehr.
ΑπάντησηΔιαγραφήIst gut und geschmack.
Pasofix μου, εδώ είμαστε για να "μοιραζόμαστε" ιδέες. Κι' αν κάτι μας αρέσει στην αρχική δοκιμή να το υιοθετήσουμε και να το ξαναφτιάξουμε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα σου εύχομαι και καλό Πάσχα να έχεις εσύ και οι δικοί σου άνθρωποι.
Καλησπερα,Πηνελοπη!!!Σημερα εφτιαξα την κοκκινιστη ρεβυθαδα σου και ειναι πεντανοστιμη!!!Ωραια ιδεα το πορτοκαλι,αναβαθμιζει ολο το πιατο!Ο καλος μου,ενω δεν συμπαθει ιδιαιτερα τα οσπρια, ξ ε τ ρ ε λ α θ η κ ε!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλο μεσημερι!
Φιλια!!!
Μαργαριτα
Να 'σαι καλά Μαργαρίτα.
ΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ πάρα πολύ για το σχόλιό σου καθώς και την δοκιμή που έκανες σε τούτη τη συνταγή.
Χαίρομαι που ένας άνθρωπος που δεν συμπαθεί τα όσπρια, έφαγε και του άρεσαν.
Πραγματικά είναι ο καλύτερος κριτής :-))
Καλό σας απόγευμα και να είστε πάντα καλά.