23.11.16

Τραγανά μπισκότα Μελιού

Μια ξαφνική γαστρεντερίτιδα του μικρού μας, έκανε το πρόγραμμα των τελευταίων δύο ημερών άνω-κάτω...
Άλλα ήθελα να κάνω, άλλα έκανα...
Άλλα ήθελα να μαγειρέψω...άλλα έφτιαξα...και το πράγμα πάει λέγοντας....
Όμως φαίνεται πως το πέρασε ελαφρά και μοιάζει να επανέρχεται... σε σχέση με άλλα κρούσματα που άκουσα.
Οπότε κι' εγώ για να "χαλαρώσω" είπα να φτιάξω κάτι στα γρήγορα καθώς ήθελα να εκτονώσω και την "ψυχική" μου κούρασή, πέρα από την σωματική!
Το πιο γρήγορο που μου ήρθε στο μυαλό ήταν τα μπισκότα.
Τα μπισκότα που είναι συνεχώς επίκαιρα και στο φόρτε τους καθώς πλησιάζουν οι μέρες προς τα Χριστούγεννα.
Στο σπίτι μας βέβαια, είναι στο φόρτε τους όλες τις εποχές του χρόνου, καθώς τα έχουμε σε πρώτη "ζήτηση" για το πρωινό ή απογευματινό μας ρόφημα...οπότε και μπήκα στην ενεργό παραγωγή άμεσα.

Με μπόλικο μέλι και  αρκετό ξύσμα φρέσκου πορτοκαλιού κατάφερα να τα κάνω άκρως αρωματικά, οπότε τα τρία ταψιά του φούρνου μου (μέτρο μέτρησης ...) θα μας φτάσουν για 2-3 μέρες, ελπίζω :-)

Τραγανά Μπισκότα Μελιού


Χρησιμοποίησα για 3 κλασσικά ταψιά φούρνου
1,5 κούπα μέλι πορτοκαλιάς ή ανθέων,
1/3 κούπας πετιμέζι (που μου είχε μείνει)
1 φλιτζάνι αλεσμένο αμύγδαλο (ή φουντούκι αν θέλετε)
1/2 φλιτζάνι καβουρδισμένο σουσάμι,
2 πορτοκάλια για το ξύσμα τους και τον χυμό τους,
1 κουταλάκι κρυσταλλική βανίλια,
1 κοφτό κουταλάκι μπέικιν πάουντερ,
500 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει,
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο,
και 2 κουταλιές λιωμένο βούτυρο αγελάδος.

Σ' ένα βαθύ μπολ έριξα όλα τα υγρά υλικά και ανακάτεψα καλά με τον αυγοδάρτη.
Κατόπιν πρόσθεσα το ξύσμα πορτοκαλιού, την βανίλια, το σουσάμι και το αλεσμένο αμύγδαλο.


Τελευταίο ενσωμάτωσα στο μείγμα μου το αλεύρι που είχα ανακατέψει προηγουμένως με το μπέικιν πάουντερ.
Ζυμώνοντας αρχικά με τον αυγοδάρτη και μετά με το χέρι κατέληξα σε μια ωραία και λίγο ελαστική ζύμη.


Την άφησα στο ψυγείο για 2 ώρες και μετά άνοιξα κομμάτια πάχους ενός (1) εκατοστού με το μικρό ξύλινο ρολάκι μου.
Αντί για άλλο κουπ πατ, χρησιμοποίησα ένα μικρό ποτήρι του κρασιού και όλα τα μπισκότα μου έγιναν στρογγυλά.


Σε ταψιά στρωμένα με χαρτί ψησίματος, μικρή απόσταση μεταξύ τους και μετά ψήσιμο στους 170 βαθμούς με αέρα για 8-10 λεπτά, μέχρι δηλαδή που άρχισαν να ροδίζουν.

Ωραία απόλαυση για μικρούς και μεγάλους σίγουρα, ενώ πρέπει να σημειώσω πως την επόμενη μέρα έχει αναδειχτεί πλήρως το άρωμα τους και είναι ακόμη πιο γευστικά.

8 σχόλια:

  1. Υποθέτω πως θα μοσχομύρισε όλο το σπίτι με τα μπισκότα σου. Το πόσο τραγανά είναι φαίνεται ακόμη και στη φωτογραφία. Υπέροχη συνταγή Πηνελόπη μου για μπισκότα ... καλό Σαββατοκύριακο!

    http://artdecorationcrafting.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή εβδομάδα Χριστίνα μου.
      Είναι όντως νόστιμα μπισκότα και ταιριάζουν πολύ με τον καιρό που μας έχει "μουλιάσει" τελευταίως.
      Ένα αρωματικό τσάι, ένας μυρωδάτος αχνιστός καφές μπορούν να τους κάνουν πολύ καλή παρέα :-))
      Χαιρετισμούς πολλούς.

      Διαγραφή
  2. Καλημέρα φίλη μου! Δεν έχω κάνει ποτέ με μέλι, μήπως είναι πολύ γλυκά; θα τα δοκιμάσω .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και καλή εβδομάδα Αχτίδα μου.
      Να τα κάνεις και σε βεβαιώνω ότι είναι ακριβώς το αντίθετο. Δηλαδή καθόλου γλυκά. Είναι όμως πολύ μυρωδάτα και αρκετά τραγανά. Ότι πρέπει δηλαδή για να τα βουτήξετε στο καφεδάκι σας :-))
      Τα φιλιά μου σε όλη την όμορφη οικογένειά σας.

      Διαγραφή
  3. Αχ αυτή η γαστρεντερίτιδα!! Φαντάζομαι έχει ήδη περάσει!
    Πεντανόστιμα τα μπισκότα σου Πηνελόπη μου και σίγουρα πολύ αρωματικά!!!
    Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευτυχώς πάει πέρασε...Κική μου.
      Ήταν μόνον για μιάμιση μέρα αλλά δυστυχώς είναι πολύ ενοχλητική για τα παιδιά μας.
      Μπισκοτάκια που όντως μοσχομύρισαν το σπίτι μας... Ε, πιάσαμε και τις επόμενες μέρες το στόλισμα οπότε σιγά-σιγά ήρθαμε και πάλι στα "ίσα" μας.
      Καλή εβδομάδα και σ' εσάς εύχομαι.

      Διαγραφή
  4. Ελπίζω ότι μέχρι τώρα θα έχετε αναρρώσει πλήρως Πηνελόπη μου. Η αλήθεια είναι ότι η γαστρεντερίτιδα κυκλοφορεί πάρα πολύ πάλι :(
    Τα μπισκότα σου δείχνουν εξαιρετικά! Λατρεύω το μέλι σε ζύμες και ο συνδυασμός του με όλα τα υπόλοιπα υλικά που επέλεξες είναι απίθανος!
    Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ξεπεράσαμε αυτό το "σοκ" Ερμιόνη μου ευτυχώς.
      Αλλά από χθες ακούγεται ένας μικρός βήχας κατά διαστήματα...οπότε έχω ανασκουμπωθεί. Ζεστά ροφήματα, μελάκι και παιδικές καραμέλες για τον βήχα, μπας και ξεφύγουμε και από αυτό.

      Το μέλι είναι ιδανικό για μπισκότα αυτή την εποχή. Παρέα δε με μαλακή μαύρη ζάχαρη δίνει μοναδική γεύση σε ότι φτιάξεις.

      Τα φιλιά μου σας στέλνω κι' εγώ με την σειρά μου.

      Διαγραφή