4.11.16

Το αρωματικό κέικ του φθινοπώρου

Παρά τον ηλιόλουστο καιρό των τελευταίων ημερών, είναι σίγουρο πως είμαστε στο φθινόπωρο και το φθινόπωρο έχει τις δικές του μυρωδιές και αρώματα.
Όλα γύρω μας συνηγορούν σ' αυτό, ενώ τα χρώματα από: τα μήλα, τα ρόδια, τα κυδώνια, τ' αχλάδια, τις κολοκύθες, τους λωτούς, τα πρώτα μυρωδάτα μανταρίνια δεν σ' αφήνουν να ησυχάσεις όταν σεργιανάς ανάμεσα στους πάγκους της Λαϊκής αγοράς.
Έτσι την "πατάω" κάθε εποχή :-))
Κοιτάω, αγγίζω, μυρίζω και σκέφτομαι τι θα μπορούσα να φτιάξω για την οικογένεια με την πρώτη ύλη που έχω εμπρός μου.
Φαντάζομαι πως λίγο-πολύ όλες οι νοικοκυρές και καλό μαγείρισσες (και μάγειροι βεβαίως) τα ίδια σκέφτονται, οπότε και δεν "κομίζω γλαύκας εις Αθήνα" όπως λέει και η γνωστή έκφραση, αλλά "κομίζω" σίγουρα ένα απίστευτα μυρωδάτο και αφράτο κέικ εποχής.

Κέικ Μελιού με μήλο, σταφίδες και γλάσσο κανέλας


Για μια κανονική φόρμα του κέικ τα υλικά μου ήταν τα ακόλουθα:
80 γραμ. βούτυρο αγελάδος μαλακό,
100 γραμ. ελαιόλαδο καλής ποιότητας,
1/2 φλιτζάνι ζάχαρη με στέβια (ή κανονική αν θέλετε)
1 φλιτζάνι ανθόμελο αραιωμένο με 2 κουταλιές ζεστό νερό,
1 φλιτζάνι σταφίδες ξανθιές και μαύρες ανάμεικτο,
60 γραμ. μήλο αποξηραμένο με ζάχαρη και κανέλα (θα το βρείτε σε μεγάλα καταστήματα ξηρών καρπών).
1 μεγάλο μήλο κομμένο σε κύβους,
1 μεγάλο πορτοκάλι χυμό και ξύσμα,
3 μεγάλα αυγά,
1,5 κουταλάκι μείγμα μπαχαρικών Σμυρνιό,
1/2 κουταλάκι τζίντζερ σε σκόνη,
200 γραμ. στραγγιστό γιαούρτι (1 κεσεδάκι δηλαδή)
500 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει,
1,5 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ,
1 ποτηράκι κρασιού λικέρ κανέλας και 1 κουταλιά ζεστό νερό.

Για το γλάσσο
2 κουταλιές από το λικέρ κανέλας που περίσσεψε, 1/2 κουταλάκι κανέλα σκόνη και 2/3 φλιτζανιού ζάχαρη άχνη,

Ως πρώτη κίνηση έβαλα τις σταφίδες σε μπολ να μουλιάζουν μέσα στο λικέρ κανέλας το οποίο αραίωσα με μια κουταλιά ζεστό νερό για να μην είναι πολύ έντονη η μυρωδιά του αλκοόλ.

Κατόπιν έκοψα το μήλο σε κυβάκια και το έβαλα να μαρινάρετε με τον χυμό από το πορτοκάλι, αφού προηγουμένως είχα πάρει το ξύσμα του.

Σε βαθύ μπολ έβαλα την ζάχαρη μαζί με το ξύσμα, ανακάτεψα καλά και άφησα να σταθούν για 8-10 λεπτά, να ενωθούν τα αρώματα.
Μέσα στο μπολ έριξα το μαλακωμένο βούτυρο και το ελαιόλαδο και χτύπησα καλά με το μίξερ μέχρι που άσπρισε το μείγμα. Σταδιακά πρόσθεσα ένα-ένα τ' αυγά.

Μετά σειρά είχαν το γιαούρτι, τα μπαχαρικά (Σμυρνιό και τζίντζερ) πάλι ανακάτεμα και μετά οι σταφίδες σουρωμένες από το λικέρ (το οποίο κράτησα στην άκρη) τα μήλα μαζί με τον χυμό του πορτοκαλιού και το αποξηραμένο μήλο κομμένο κι' αυτό σε μικρά κομμάτια.
Καλό ανακάτεμα και πάλι...


Τελευταίο προστέθηκε στο μείγμα το αυτοδιωγκούμενο αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ το οποίο ενσωματώθηκε σταδιακά.


Σε καλά βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα του κέικ μπήκε όλο το μείγμα.
Το κέικ ψήθηκε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα αρχικά στους 180 βαθμούς και μετά από 15 λεπτά στους 170.
 Ήταν έτοιμο σε 35 περίπου λεπτά (κάνοντας το κλασσικό τεστ με το μαχαίρι εντός του).


Έκλεισα τον φούρνο και το άφησα να κρυώσει καλά στην σχάρα του (με ανοικτή την πόρτα) το ξεφορμάρισα και μετά το στόλισα με το γλάσσο κανέλας.
Το γλάσσο το έφτιαξα με 2 κουταλιές από το λικέρ κανέλας (που το είχα κρατήσει όταν σούρωσα τις σταφίδες μου) μισό κουταλάκι κανέλα σκόνη και 2/3 φλιτζανιού ζάχαρη άχνη.




Πραγματικά μοναδικό άρωμα αλλά και εξαιρετική γεύση για να συνοδεύσετε τον καφέ ή το τσάι σας με την προϋπόθεση ότι σας αρέσει το άρωμα της κανέλας.

Καλό Σαββατοκύριακο σε όλες και όλους.

7 σχόλια:

  1. οντως κεικ φθινοπώρου !!! υπεροχο !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αναστασία μου έχει τόσα εποχιακά υλικά, αλλά και τέτοιο άρωμα που μόνον αυτό το "ονοματάκι" του ταίριαζε.

      Διαγραφή
  2. Νομίζω πρόκειται για το απόλυτα φθινοπωρινό κέικ Πηνελόπη μου! Πόσα ωραία αρώματα μαζεμένα!
    Και αυτό το γλάσο κανέλας, απλά υπέροχο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μια ψυχή (δεν θα ομολογήσω ποια...) πήρε το μπολάκι με το γλάσσο και άρχισε να το σκουπίζει με το δάχτυλο, μέχρι που γυάλισε :-) Ερμιόνη μου.
      Ήταν πραγματικά ένα εξαιρετικό κέικ που είχε άρωμα αλλά και τέλεια υφή μέχρι το τελευταίο κομμάτι του.

      Διαγραφή
  3. Λατρεύω τα μηλοκέικ!!! Πλούσια υλικά και ωραιότατο γλάσο!!! Καλή εβδομάδα, ΧΟΧΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι' εγώ αυτή την εποχή σε όλα μου τα γλυκά θέλω μήλα, αχλάδια και κυδώνια... Χαρά μου.
      Μου αρέσει τόσο πολύ η γεύση και η υφή τους που όλη την ώρα εκεί έχω το μυαλό μου.
      Χαιρετισμούς σου στέλνω.

      Διαγραφή
  4. Ότι καλύτερο για την εποχή αυτή που μας πιάμει τρέλα με τα μήλα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή