3.10.17

Σταφιδόψωμο ή σταφιδοκέικ του ψυγείου

Ένα κάπως διαφορετικό σταφιδόψωμο ή σταφιδοκέικ που όταν παγώνει στο ψυγείο για μια ημέρα γίνεται ακόμη πιο αρωματικό και με ιδιαίτερη υφή.
Ήταν μια γρήγορη συνταγή, για να έχουμε κάτι γευστικό για το πρωινό της Κυριακής, αλλά να πάει και παρέα μέχρι το σχολείο.
Υλικά που μπορεί και να τα έχετε στα ντουλάπια σας ήδη, αλλά και να μην υπάρχουν είναι αρκετά εύκολο να τα προμηθεύτείτε.

Σταφιδόψωμο ή σταφιδοκέικ (ας το πούμε ψυγείου)


Για μια στρογγυλή φόρμα με αποσπώμενο πάτο χρησιμοποίησα τα ακόλουθα υλικά:

500 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει (στην δική μου περίπτωση ήταν το Αλλατίνη κέικ φλάουρ)
1 κουταλάκι γλυκού μπέικιν πάουντερ,
150 γραμ. μαύρη σταφίδα ελληνική, μουλισμένη,
3 μεγάλα αυγά,
100 γραμ. βούτυρο αγελάδος ανάλατο λιωμένο,
100 γραμ. ελαιόλαδο,
2 κουταλιές μαρμελάδα πορτοκάλι (ή λεμόνι)
2 κουταλιές ταχίνι με πορτοκάλι,
3-4 σταγόνες υγρό εσάνς πορτοκαλιού,
100 γραμ. ζάχαρη με στέβια (ή κανονική αν θέλετε)
80-100 γραμ. φιλέ αμυγδάλου.

Αρχικά σε βαθύ μπολ χτύπησα το λιωμένο
βούτυρο μαζί με το ελαιόλαδο και τη ζάχαρη.
Πρόσθεσα κατόπιν ένα-ένα τα αυγά και συνέχισα το χτύπημα με τον αυγοδάρτη.
Ύστερα ήρθε η σειρά της μαρμελάδας, του ταχινιού και του εσάνς να ομογενοποιηθούν με το υπόλοιπο μείγμα.

Οι σταφίδες μουλιασμένες σε ζεστό νερό για μία ώρα, στραγγίστηκαν και ελαφρώς αλευρώθηκαν καθώς έπεσαν μέσα στο μείγμα, με τη πρώτη μισή ποσότητα αλευριού.

Ανακάτεμα καλά με τον αυγοδάρτη και κατόπιν το φιλέ του αμυγδάλου (κράτησα λίγο για την
επιφάνεια) καθώς και το υπόλοιπο αλεύρι με το
μπέικιν πάουντερ.

Ένα τελευταίο ανακάτεμα και έτοιμο το μείγμα.
Έβραξα ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, το έστρωσα μέσα στην φόρμα και από πάνω έβαλα τον χυλό μου.

Πασπάλισα με όσο αμύγδαλο είχα κρατήσει και έψησα στους 180 βαθμούς, με αέρα για 30 λεπτά.
Το ψήσιμο πάντα γίνεται σύμφωνα με τις προδιαγραφές που έχει ο φούρνος, όταν μιλάμε και κέικ, κουλουράκια και ψωμιά.


Έτοιμο. Το άφησα να κρυώσει, έκοψα ένα κομμάτι για να το φωτογραφίσω και να δω πως βγήκε και το βραδάκι το έβαλα στο ψυγείο, τυλιγμένο σε καθαρό χαρτί ψησίματος και μέσα σε σακούλα τροφίμων.
Την άλλη μέρα, παρέα με το γάλα και καφέ, έδωσε ενέργεια και δύναμη και μια αρωματική γλύκα στην Κυριακή μας.
Δοκιμάστε το και ελπίζω να σας αρέσει.

6 σχόλια:

  1. Αυτό το γνωρίζατε για την κορινθιακή (μαύρη) σταφίδα;
    Από σύγχρονες κλινικές μελέτες που είναι ήδη δημοσιευμένες σε έγκριτα, διεθνή, επιστημονικά περιοδικά, αποδεικνύεται ότι από την ένταξή της κορινθιακής σταφίδας στην καθημερινή διατροφή υπάρχει σημαντική μείωση στην αρτηριακή πίεση, δημιουργείται «ασπίδα» ενάντια στα καρδιαγγειακά νοσήματα, μειώνεται η «κακή» χοληστερίνη ενώ στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής δεν υπάρχει καμία αρνητική επίδραση στους διαβητικούς!
    Μάθετε περισσότερα εδώ:
    https://greekraisins.wordpress.com/
    https://www.facebook.com/mavristafida/
    https://www.facebook.com/groups/1407610409456088/
    http://goo.gl/GdRG1R

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δείχνει φανταστικό Πηνελόπη!
    Πρέπει να είναι πάρα πολύ γευστικό και αρωματικό!
    Το σταφιδόψωμο αποτελεί αγαπημένη μας επιλογή για σνακ / κολατσιό. Με καφεδάκι θα είναι φανταστικό!
    Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Ερμιόνη μου.
      Το μικρό παλικάρι με τις σταφιδούλες δεν τα πάει καλά... Το συγκεκριμένο όμως που θύμισε λίγο "stollen" στην υφή του έγινε εξαιρετικό και είχε και μεγάλη διάρκεια ζωής μέσα στο ψυγείο.
      Κάντε μια δοκιμή και ελπίζω να σας αρέσει.
      Φιλιά πολλά κι' από εμένα.

      Διαγραφή
  3. Ωραίο, λαχταριστό, φουσκωτό και πεντανόστιμο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωραία τα έγραψες Αμαλία μου.
      Προσωπικά απλώς να προσθέσω ότι είχε εξαιρετική "συμπεριφορά" όταν μπήκε στο ψυγείο. Δεν το φανταζόμουν πως θα κρατούσε γεύση και άρωμα για τόσες ημέρες.
      Χαιρετισμούς πολλούς σας στέλνω.

      Διαγραφή
  4. ωωωω τουμπανο!!!! φανταστικο το σταφιδοψωμο!! και σιγουρα απο γευση θα σκιζει

    ΑπάντησηΔιαγραφή