18.2.19

Αποκριάτικος Χαλβάς

Να 'μαστε φίλες και φίλοι  αναγνώστες και συν-bloggers, μ' ένα "χοπ"  φτάσαμε και στo άνοιγμα του Τριωδίου του 2019!
Περιττό να σας πω, πως περνάει γρήγορα... μα τόσο γρήγορα ο καιρός :-)
Κανείς μας, δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει ουδέτερα και ψύχραιμα τούτο το γεγονός και απλώς κάνουμε την ανάγκη, φιλοτιμία (!!)  και το αποδεχόμαστε, ζώντας την καθημερινότητα μας.


Οι γιορτές βέβαια είναι για να προσδιορίζουν τον "κύκλο" της κάθε χρονιάς και μέσα από αυτόν τον κύκλο να αισθανόμαστε πως βγαίνουμε σοφότεροι και πιο "γεμάτοι" από βιώματα και εμπειρίες.

Απλώς το Τριώδιο με αποκορύφωση την Κυριακή της Αποκριάς και το 3ήμερο της Τυροφάγου-Καθαράς Δευτέρας, είναι καλή αφορμή για να "ξεδώσει" το πνεύμα και το σώμα από τα όσα σοφά ή όχι, μας προσθέτει ο χρόνος.

Έτσι ήταν πάντα από τους αρχαίους χρόνους (Μικρά - Μεγάλα Διονύσια και Λήναια) φτάνοντας μέχρι τις μέρες μας που έθιμα πολλά υπάρχουν σε διάφορα μέρη της χώρας μας.
Να μας ξεσηκώσει λοιπόν επιθυμεί η Αποκριά και να μας βάλει στο κέφι.



Δεν ξέρω βέβαια πόσο μπορεί πια να το καταφέρει...με τα όσα ακούμε και  βλέπουμε, αλλά πάντα υπήρχαν δυσκολίες και οι παλαιότεροι από εμάς, ζούσαν ακόμη πιο δύσκολα, αν το αναλογιστούμε.
Ας αισιοδοξήσουμε λοιπόν και ας επιτρέψουμε στο επερχόμενο Καρναβάλι να μας χρωματίσει.

Για να το γιορτάσω κι' εγώ με την σειρά μου, σκάρωσα ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΟ ΧΑΛΒΑ στα χνάρια της πάραδοσης, αλλά πιο χρωματιστό και ανάλαφρο.


Για μια κανονική φόρμα σιλικόνης.
Για το σώμα του χαλβά
120 γραμ. βούτυρο αγελάδος,
250 γραμ. χοντρό σιμιγδάλι,
100 γραμ. κουμ κουάατ γλυκό κουταλιού ψιλοκομμένο, στραγγισμένο από το σιρόπι,
80 γραμ.  cranberries χωρίς ζάχαρη,
100 γραμ. φουντούκι ψημένο ανάλατο και χοντροκομμένο,
2 κουταλάκια πάστα βανίλιας ή 1 κοφτό κουταλάκι βανίλια κρυσταλλική.

Για το Σιρόπι
το σιρόπι από το γλυκό κουμ κουάτ, που κράτησα
1,5 φλιτζάνι ζάχαρη,
1 κουταλιά μέλι πορτοκαλιάς,
6-7 μανταρίνια στημένα,

Και για το στόλισμα: στρογγυλά χρωματιστά κουφέτα σοκολάτας, για να θυμίζουν λίγο πολύχρωμο χαρτοπόλεμο.


Σε βαθύ τηγάνι που ζέστανα, έβαλα το βούτυρο να λιώσει. Μόλις άρχισε να μυρίζει το βούτυρο, έριξα "βροχιδών" το σιμιγδάλι και άρχισα να ανακατεύω με ξύλινη κουτάλα.

Παράλληλα, σε άλλη κατσαρόλα είχα βάλει όλα τα υλικά για το σιρόπι, ώστε να ζεσταθεί  και να λιώσει καλά η ζάχαρη. Λίγο πριν το σβήσω έριξα και το μέλι, ενώ από καιρό σε καιρό ξάφρισα και λίγο την επιφάνεια από τον αφρό που έκανε ο χυμός μανταρινιού.


Μέσα στο σιμιγδάλι όταν άρχισε πια να ψήνεται έριξα την πάστα βανίλιας ανακάτεψα πολύ καλά γιατί είναι κολλώδης και πρέπει να ενωθεί με το υπόλοιπο μείγμα, χωρίς να καεί ή να κολλήσει στο καυτό τηγάνι.

Μετά από 6-7 λεπτά και από αυτό το πολλοστό ανακάτεμα, έριξα τα φουντούκια και τα ψιλοκομμένα φρούτα. 
Καλό ανακάτεμα πολύ συχνά πια και για 15 λεπτά ακόμη.

Συνολικά 20-25 λεπτά ψήσιμο του σιμιγδαλιού και κατόπιν σταδιακά και με προσοχή, γιατί ζεματάει, με την βοήθεια βαθιάς κουτάλας το σιρόπι μέσα στο σιμιγδάλι, ανακατεύοντας συνεχώς.
Εδώ θέλει λίγη εμπειρία για το πόσο σιρόπι θα χρειαστεί τελικά ώστε να μην λασπώσει ο χαλβάς αλλά και να μην μείνει στεγνός.


Τέλος, φορμάρισμα και στρώσιμο με κουτάλι μέσα στην φόρμας της σιλικόνης και όταν πια έχει κρυώσει, τουμπάρισμα σε πιατέλα σερβιρίσματος.

Το στόλισμα ήταν γιορταστικό. Χρωματιστά κουφέτα σοκολάτας πάνω και γύρω-γύρω, έτσι ώστε να του δώσω την μορφή που ήθελα. Εσείς στολίστε τον όπως και με ότι επιθυμείτε ή διαθέτετε.

Καλές Απόκριες και καλή Εβδομάδα σε όλες και όλους.

10 σχόλια:

  1. Μα τι ωραία που τον...μασκάρεψες τον χαλβά βρε Πηνελόπη! Μπράβο, πολύ επιτυχημένη και ταιριαστή η εκδοχή του με την ανάλογη διακόσμηση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Αμαλία μου! Ήταν πραγματικά πολύ φωτογενές το όλο σύνολο τελικά. Όσο για άρωμα και γεύση πραγματικά απολαυστικός.
      Καλό απόγευμα εύχομαι.

      Διαγραφή
  2. Γιορτινός και με άρωμα εσπεριδοειδών ως συνήθως! Δεν είμαι και τόσο φίλη του σιμιγδαλένιου χαλβά, αλλά αυτόν εδώ θα τον δοκίμαζα ευχαρίστως, είναι πράγματι πολύ ευπαρουσίαστος και θα του πηγαίνει ωραία το κουμ κουάτ, μπράβο! Τα μασκαρέματα στην κουζίνα είναι πάντα ευχάριστα και καλοδεχούμενα άλλωστε :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν μπορώ να το απαρνηθώ το άρωμα των εσπεριδοειδών Σκοτεινούλα μου. Όσο είναι στην εποχή θέλω να το εκμεταλλεύομαι στις παρασκευές μου, γιατί πραγματικά χαρίζει πόντους στην κάθε γεύση!
      Το μασκάρεμα και η μετατροπή και η "ανακύκλωση" υλικών είναι το μεγάλο στοίχημα πάντα!
      Χαιρετισμούς πολλούς.

      Διαγραφή
  3. Ειδα χαλβά και ήρθα ;)
    Ο σιμιγδαλένιος ειναι ο αγαπημένος μου. Τον έκανες ακόμα πιο γευστικό με τα φουντούκια και το κουμ κουατ.
    Και με τα πολυχρωμα κουφετάκια έγινε γιορτινός κι αποκριάτικος Πηνελόπη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς την Μάριον!
      Καλά έκανες και ήρθες φίλη μου, την επόμενη φορά λέω να το κανονίσουμε και να σε προσκαλέσω επισήμως και να δοκιμάσουμε διάφορες παραλλαγές, καθώς του έχω κι εγώ ιδιαίτερη αδυναμία, επειδή είναι άκρως "χαμελαιώντιο" παρασκεύασμα :-)
      Καλό Σαββατοκύριακο, αλλά με τον καιρό που βλέπω... δεν είναι και για πολλά-πολλά.

      Διαγραφή
  4. Ωραία ιδέα η προσθήκη του κουμ κουάτ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δίνει πολύ άρωμα σε ότι μπει Ξανθή. Κάνε κι' εσύ τις δοκιμές σου.

      Διαγραφή
  5. Καλημέρα γλυκιά μου με το όμορφο γλυκό σου.Θα ομολογήσω πως αγαπώ πολύ το χαλβά όμως ..κλασσικό και με τη μυρωδιά του πορτοκαλιού. Θα πω επίσης πως λατρεύω το χαλβά τύπου Φαρσάλων που τον φτιάχνει και κόρη μου και ΔΕΝ τον αγοράζω γιατί απλά ..θα τον φάω ολόκληρο!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γεια σου καλή μου Γεωργία.
    Αφού σου αρέσει ο χαλβάς με το άρωμα του πορτοκαλιού να ξέρεις πως και αυτός με το εξαιρετικά μυρωδάτο κουμ κουάτ θα σου άρεσε το ίδιο... μην σου πω και περισσότερο :-)

    Με τον χαλβά Φαρσάλων δεν τα πάω καλά φίλη μου. Ο άντρας μου τον τρώει πολύ, προσωπικά όχι και δεν τον έχω κάνει και ποτέ, η αλήθεια είναι.

    Η κόρη είναι χρυσοχέρα, το θυμάμαι καλά αυτό :-)

    Τους χαιρετισμούς μου σε όλους σας. Κι' ένα φιλάκι στον ομορφούλη Κανέλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή