13.3.19

Νηστίσιμα Τραγανά Μπισκότα Λεμονιού

Εύχομαι καλή Σαρακοστή σε όλες και όλους.
Μπαίνουμε πια στην κανονική πορεία της Άνοιξης, θέλει δεν θέλει ο Μάρτης καθώς μας πάγωσε και πάλι!

Το τρίημερο που πέρασε, ήταν καλή αφορμή για πολλούς να εκδράμουν και να αποδράσουν.
Εμείς πάλι εκεί στας "εξοχάς" δώσαμε για φέτος την τελευταία "μάχη" με τα λεμόνια παραγωγής μας! Φέτος ήταν μια πολύ παραγωγική χρονιά για τα δεντράκια μας και μακάρι να συνεχίσουν έτσι για πολλά χρόνια ακόμη κι' ας μην ξέρω εγώ πως να τα πρωτο-αξιοποιήσω :-)

Η τελευταία συνταγή που έγινε στο εξοχικό, ήταν μια σκέψη της στιγμής και με υλικά που μόλις και μετά βίας είχα διαθέσιμα, αλλά το πείραμα εστέφθει με επιτυχία γι' αυτό και καταγράφεται.
Το άρωμα των φρεσκοκομμένων λεμονιών ήταν η αφορμή καθώς την ώρα που οι τσάντες έμπαιναν από τον κήπο στο σπίτι, μοσχομύρισε ο τόπος!

Νηστίσιμα Τραγανά Μπισκότα Λεμονιού


Υλικά για 2 ταψιά φούρνου
1,5 φλιτζάνι ζάχαρη on stevia,
2 λεμόνια φρέσκα, ακέρωτα για το ξύσμα και τον χυμό τους,
150 γραμ. μαργαρίνη με ελαιόλαδο,
100-120 γραμ. ελαιόλαδο,
650 γραμ. αλεύρι τύπου up,
1/2 κοφτό κουταλάκι βανίλια κρυσταλλική,
1/4 κοφτό κουταλάκι αλάτι,
1 κουταλάκι γεμάτα σόδα μαγειρική,
1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ,
3 κουταλιές σούπας ζεστό νερό.

Όπως διαβάσετε στα υλικά, τα μπισκότα αυτά δεν έχουν βούτυρο (αλλά μαργαρίνη ελαιόλαδου) και δεν έχουν και αυγά. Μην σας ξεγελάσει το γεγονός, είναι υπέροχα μπισκότα και σας συνιστώ να τα δοκιμάσετε.

Σ' ένα βαθύ μπολ έβαλα την ζάχαρη μαζί με το ξύσμα από τα λεμόνια (που προηγουμένως είχα πλύνει καλά). Είναι άκρως βιολογικά και το μόνο που ήθελαν ήταν ξέπλυμα για το χώμα και την σκόνη. 

Άφησα να σταθεί το μείγμα της ζάχαρης για 7-8 λεπτά, καθώς έστυψα τα λεμόνια, έλιωσα την μαργαρίνη και μάζεψα και τα υπόλοιπα υλικά.

Ζέστανα και νερό για να φτιάξω έναν καφέ και εκεί σκέφτηκα να κρατήσω λίγο στην άκρη για να το ρίξω μέσα στο μείγμα της ζάχαρης μαζί με τον χυμό προκειμένου να την βοηθήσω να λιώσει πιο γρήγορα.  Σωστή σκέψη, όπως φάνηκε εκ' των υστέρων  :-)

Μέσα στο μπολ έριξα τον χυμό, το νερό, την βανίλια και ανακάτεψα καλά με τον αυγοδάρτη.
Επόμενο βήμα η προσθήκη της λιωμένης μαργαρίνης και του ελαιόλαδου και σταδιακά η προσθήκη του άλευρου με το μπέικιν και την σόδα.  Ανακάτεμα και τελικό πια ζύμωμα με το χέρι.


Αποτέλεσμα μια ζύμη ελαφρώς ελαστική και τριφτή.  Την άφησα να ξεκουραστεί για λίγο. 
Έστρωσα ταψιά με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και άρχισα να πλάθω μπαστουνάκια σαν ένα μέτριο δάχτυλο χεριού.

Μπήκαν στην σειρά στο ταψί και μετά μ' ένα μικρό πιρουνάκι έκανα σχέδια πιέζοντάς τα, όπως έκαναν οι παλαιότερες νοικοκυρές με τα μελομακάρονα  (την γιαγιά μου θυμήθηκα εκείνη την ώρα).

Έτοιμα.  Μπήκαν δύο ταψιά μαζί σε ελαφρώς προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς για 10 λεπτά, αλλάζοντας μια φορά θέσεις.


Όταν σταδιακά κρυώνουν γίνονται τραγανά και άκρως μυρωδάτα. 

Περιττό να σας πω, ότι τα μισά φαγώθηκαν την ίδια κιόλας μέρα, οπότε πάμε σύντομα για νέα παρτίδα καθώς οι φλούδες είναι ακόμη φρέσκες και μυρωδάτες.

7 σχόλια:

  1. Όσο μεγαλώνω διαπιστώνω ότι αγαπώ τη λεμονάτη γεύση σχεδόν εξίσου με τη σοκολατένια.
    Δεν έχω καμία αμφιβολία Πηνελόπη μου ότι τα μπισκότα σου θα είναι φανταστικά, τραγανά και αρωματικά. Μου αρέσει πολύ και το σχέδιο στην επιφάνειά τους, νοσταλγικό όντως.
    Με ελληνικό καφέ θα είναι απίθανα! Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υπέροχα με το άρωμα του λεμονιού, αν έχεις και πραγματικά βιολογικά λεμόνια περιβολιού-κήπου γίνονται καλύτερα και από τα μη νηστίσιμα! Μου αρέσει και το σχήμα τους, έτσι μακρόστενο διευκολύνει το βούτηγμα στον καφέ ή το τσάι. Καλή μυρωδάτη Σαρακοστή λοιπόν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αχ! τι μου κάνεις πρωινιάτικα, κάνω δίαιτα..τρίτη μέρα και λατρεύω να πάρει η ευχή τα κουλουράκια. Κλέβω πάντως την συνταγή για προσεχείς εβδομάδες!Καλημέρα γλυκιά μου και πάντα δημιουργική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ωραία μπισκοτάκια και γρήγορη η συνταγή τους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. τι ωραια !! ευκολη συνταγη κ ααρωματικαμπισκοτα οτι πρεπει γαι τον καφε η το τσαι !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ωραία Πηνελοπη
    Νηστίσιμα και με λεμόνι. Με καφεδάκι θα ειναι τέλεια ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Με καθυστέρηση, σας ευχαριστώ όλες για τα σχόλια για τα λεμονάτα μπισκοτάκια μου και σημειώνω πως πραγματικά είναι πολύ ωραία πρόταση για τις ημέρες της Σαρακοστής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή