4.3.19

Λεμονάτο...devil's cake

Το "διαβολεμένο" κέικ σοκολάτας είναι σαφώς μεγάλη πρόκληση για όλους τους λάτρεις της, οποία συνταγή κι' αν ακολουθήσει κανείς για να το φτιάξει.

Αλλά πρέπει να σας διαβεβαιώσω, αν και δεν τα κατάφερα καλά με τις φωτογραφίσεις μου, λόγω τεχνικών προβλημάτων... πως η λεμονένια εκδοχή μιας αντίστοιχης δημιουργίας όπως το κλασσικό Devil's cake, είναι εξίσου "κολασμένη" και "διαβολική" παρουσία στην κουζίνα, για όσους αρέσκονται στην φινετσάτη και αέρινη γεύση του λεμονιού!

Λεμονάτο...devil's cake


Για ένα τετράγωνο, κανονικού μεγέθους, πυρέξ.
25-26 φέτες από ένα κέικ αμυγδάλου που έχει φτιαχτεί σε μακρόστενη φόρμα του κέικ

Υλικά για το κέικ αμυγδάλου
180 γραμ. βούτυρο (ή μαργαρίνη αν προτιμάτε) μαλακωμένο
2 μεγάλα αυγά,
100 γραμ. αμύγδαλα ωμά  με την φλούδα χοντροαλεσμένα,
1/2 φλιτζάνι ζάχαρη,
1 φλιτζάνι γάλα,
80 γραμ. κρέμα γάλακτος,
250 γραμ. αλεύρι τύπου up
1/2 κοφτό κουταλάκι μπέικιν πάουντερ,
1/2 κοφτό κουταλάκι βανίλια κρυσταλλική
1 κουταλάκι εσάνς αμυγδάλου.

Η παρασκευή του είναι εύκολη και συνήθης ως διαδικασία, για ένα κέικ.
Ψήσιμο στους 180 βαθμούς για 35 περίπου λεπτά, με αέρα και ανάλογα τον φούρνο.

Τα πιο πάνω υλικά αφορούν σε μια μεγάλη μακρόστενη φόρμα κέικ.
Προσωπικά έφτιαξα δύο, η μια φαγώθηκε κανονικά ως κέικ και η δεύτερη μεταμορφώθηκε λόγω Αποκριάς σε lemon devil's cake.

Η αναλογία των υλικών προσαρμόστηκε ανάλογα για τις δύο φόρμες, καθώς αυτά που αναφέρω, αφορούν μια φόρμα.

Επίσης να επισημάνω πως δεν το ήθελα πολύ γλυκό γιατί θα το σιρόπιαζα μετά κατά την σύνθεση του γλυκού.

Υλικά για την κρέμα Λεμονιού
1 φλιτζάνι χυμό λεμονιού,
1 φλιτζάνι ζάχαρη,
1 κουτί γάλα ζαχαρούχο,
ξύσμα από δύο καλά πλυμένα ακέρωτα λεμόνια,
5 κουταλιές σούπας γάλα φρέσκο,
3 κουταλιές σούπας νερό,
3 κουταλιές κορν φλάουερ,
200 γραμ. τυρί κρέμα,
2 μεγάλα αυγά,
80 γραμ. βούτυρο,
1/3 κοφτό κουταλάκι βανίλια κρυσταλλική.

Επιπλέον υλικά
Τρίμμα κουβερτούρας για το ντεκόρ
1 σφηνάκι λιμοντζέλο,
4 κουταλιές γάλα,
3 κουταλιές σιρόπι από γλυκό κουταλιού λεμόνι (ή από άλλα εσπεριδοειδή).

Αν μπείτε στον κόπο να δοκιμάσετε τούτη τη συνταγή, συνιστώ να φτιάξετε το κέικ 2 μέρες νωρίτερα και να το αφήσετε στην άκρη ή στο ψυγείο διπλωμένο.  Θέλουμε λιγάκι να "μπαγιατέψει" και να μην είναι πάρα πολύ αφράτο, ώστε να σιροπιαστεί όπως του πρέπει.


Στην συνέχεια (και αφού το πάρετε απόφαση...) ετοιμάζετε την κρέμα λεμονιού.
Το ξύσμα και η ζάχαρη ανακατεύονται και μένουν για 10 λεπτά μέσα στην κατσαρόλα που θα έκανα την κρέμα.
Στύβονται και σουρώνονται τα λεμόνια (4-5 τον αριθμό ανάλογα το μέγεθος) για τον χυμό τους και μπαίνουν και αυτά στην κατσαρόλα για να ξεκινήσει ο βρασμός.
Στα μισά του χρόνου έριξα και το κουτί με το ζαχαρούχο, όταν πια είχε ζεσταθεί καλά το μείγμα, έριξα μέσα το τυρί κρέμα καθώς και το κορν φλάουερ που είχα διαλύσει προηγουμένως μέσα στο γάλα και το νερό. Συνεχές ανακάτεμα με αυγοδάρτη ώστε να ενωθούν καλά τα υλικά.


Συνεχές ανακάτεμα πάντα .... και τελευταία προσθήκη το βούτυρο, η βανίλια και τα δύο αυγά, με το ανακάτεμα να μην σταματά και με πολύ προσοχή για να μην "ψηθούν" τ' αυγά για 5-6 λεπτά ακόμη μέχρι που η κρέμα πήρε την κατάλληλη υφή.
Την έβγαλα από την φωτιά και την άφησα να κρυώνει στην άκρη σκεπασμένη με μια μεμβράνη.

Όσο η κρέμα κρύωνε. Έκοψα το κέικ σε τετράγωνα κομμάτια, μετά κάθε κομμάτι πάλι στα δύο για να έχω φετάκια πάχους περίπου 2 εκατ. το κάθε ένα (συνολικά 25-26 φέτες) ώστε να στρώσω σε δύο επίπεδα μέσα στο πυρέξ μου.


Έβαλα την πρώτη στρώση και σιρόπιασα με το μισό από το μείγμα: λιμοντσέλο, γάλα και σιρόπι.
Από πάνω έστρωσα μια καλή ποσότητα κρέμας λεμονιού.
Κατόπιν πάλι φέτες κέικ και σιρόπιασμα
Τέλος η υπόλοιπη κρέμα λεμονιού και πασπάλισμα με κουβερτούρα σοκολάτας.

Σκέπασα το πυρέξ με μεμβράνη φαγητού και το άφησα για 5 ώρες στο ψυγείο μέχρι την ώρα σερβιρίσματος. Όσο μένει γίνεται καλύτερο, πιστεύω.

Καλή εβδομάδα να έχετε και καλό υπόλοιπο Αποκριάς.

5 σχόλια:

  1. Γία μία φανατική ...λεμονοφάγο όπως εγώ αυτό το γλυκό είναι ένα ποίημα! Πολύ μου αρέσει η σύλληψη και η εκτέλεσή του παρόλο που είναι του...διαβόλου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα "διαβολικά" είναι πολλές φορές τα καλύτερα, Αμαλία μου!!! Τους δίνω λοιπόν ψήφο εμπιστοσύνης και προτείνω δοκιμή :-)

      Διαγραφή
  2. Έχει καλό γούστο ο Οξαποδώ βλέπω αν τρώει τέτοια κέικ, σε κλασική ή και σε λεμονάτη εκδοχή :) Και η κρέμα φαίνεται πολύ πλούσια και το σιρόπιασμα με τα 3 διαφορετικά υγρά πολύ ενδιαφέρον! Για μια ωραία Κυριακή αποκριάτικη ή μη, είναι τέλειο επιδόρπιο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σκοτεινούλα μου, είναι γνωστός καλαφογάς ο Οξαποδώ ;-)οπότε δεν θα έλεγε ποτέ όχι σε ένα σούπερ λεμονάτο κέικ, είναι βέβαιο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ααααααα τελειο και ευκολο !! μιας κ ειμαι φαν του λεμονιου θα το προτιμησω απ το σοκολατενιο !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή