5.4.19

Νηστίσιμη τάρτα Λεμονιού

Για το πόσα λεμόνια μαζεύτηκαν φέτος, το έχω γράψει αρκετές φορές, αλλά το έχουμε συζητήσει και με φίλες και φίλους bloggers. Μεγάλη παραγωγή πραγματικά και με αναμένουν κι άλλα που μάλλον θα πάνε τελικά για στύψιμο, αφού μπήκα πια σ' ένα ρυθμό μετά την επιστροφή μας.

Ωστόσο, είπα να δοκιμάσω να κάνω την νηστίσιμη εκδοχή της Lemon Curtd που διάβασα σε αρκετά μαγειρικά sites και μετά βλέπουμε για την χρήση της...

Την έκανα λοιπόν πριν δυο ημέρες χρησιμοποιώντας και μερικά μοσχολέμονα που είχα ως πεσκέσι. Την φλούδα τους δε, την έκανα γλυκό κουταλιού και βγήκε πολύ καλό ευτυχώς, παρά την φούρια με την οποία το προετοίμασα.


Για την νηστίσιμη lemon curd  λοιπόν, χρησιμοποίησα ως μεζούρα ένα μικρό μπουκάλι από μεταλλικό νερό, αυτό που έχει βάρος 0,5l. Έτσι προχώρησα και έβαλα μέσα σε μια κατσαρόλα:
1 μπουκαλάκι χυμό λεμονιού και μοσχολέμονου,
1 μπουκαλάκι νερό,
1 + 2/3 φλιτζάνι ζάχαρη on stevia,
1/4 κοφτό κουταλάκι σκόνη κουρκουμά (προαιρετικά) για να τονίσω το χρώμα της κρέμας,
1/4 κοφτό κουταλάκι βανίλια κρυσταλλική,
3 γεμάτες κουταλιές (σούπας) κορν φλάουερ,
λίγο πριν τον βρασμό πρόσθεσα και 1,5 κουταλιά μαργαρίνη με ελαιόλαδο.

Όλα τα υλικά μπήκαν σε μια κατσαρόλα για να ζεσταθούν και να λιώσει η ζάχαρη και μόλις ανέβηκε η θερμοκρασία άρχισα ν' ανακατεύω με τον αυγοδάρτη καλά, ενώ πρόσθεσα και την μαργαρίνη. Σταδιακά και μέσα σε 8-10 λεπτά η κρέμα άρχισε να πήζει.
Έσβησα την φωτιά, ανακάτεψα λίγο ακόμη και μετά την άφησα να σταθεί για άλλα δέκα λεπτά.
Την έβαλα, καθώς ήταν ακόμη λίγο ρευστή, σε αποστειρωμένα βάζα, τα έκλεισα και αφού κρύωσε την έβαλα στο ψυγείο.


Την επόμενη μέρα άρχισα να σκέφτομαι την χρήση της και αμέσως το μυαλό μου πήγε στην αγαπημένη λεμονόπιτα (lemon pie) με μαρέγκα.
Αλλά χρειαζόμουν ένα γλυκάκι νηστίσιμο, οπότε η μαρέγκα ήταν εκτός...
Η τάρτα όμως όχι!

Οπότε σκάρωσα ζύμη με νηστίσιμα υλικά. Την έψησα. Την άφησα να κρυώσει ελαφρώς και την γέμισα με την παγωμένη πια lemon curd.


Στο τελικό στάδιο της στόλισα με σαντιγί από φυτική κρέμα γάλακτος  χτυπημένη με λίγη βανίλια κρυσταλλική και τέλος την στόλισα με χοντροτριμμένο φυστίκι Αιγίνης.  Ιδού το γλυκάκι μου,  έτοιμo :-)


Ιδιαίτερη σημασία έχει και η ζύμη πρέπει να πω, η οποία έγινε από τα ακόλουθα υλικά:
Νηστίσιμη Ζύμη Τάρτας
250 γραμ. αλεύρι τύπου up,
100 γραμ. αλεσμένες νιφάδες βρώμης,
80 γραμ. αλεσμένο ανάλατο ψημένο φουντούκι,
2 κουταλιές σούπας ταχίνι αραιωμένο με λίγο ζεστό νερό, ώστε να γίνει ρευστό,
1,5 κουταλιά ελαιόλαδο,
2 κουταλιές μαργαρίνη με ελαιόλαδο,
2,5 κουταλιές ζάχαρη on stevia,
1 κουταλιά ξύδι,
ξύσμα από ένα φρέσκο λεμόνι και τέλος,
λίγο χλιαρό νερό.

Τα υλικά δουλεύτηκαν όλα μαζί και σταδιακά και προς το τέλος χρησιμοποίησα το νερό για να βοηθήσω την ζύμη να δέσει καθώς με την βρώμη ήταν λίγο "τριφτή". 


Την έβαλα σε δόσεις μέσα σε ταψί μιας χρήσης (καθώς θα πήγαινε για δώρο) και την έστρωσα με τα δάχτυλα σε ομοιόμορφο πάχος.
Τρύπησα μ' ένα πιρουνάκι την επιφάνειάς τη σε διάφορα σημεία, ώστε να μην μου φουσκώσει και την έψησα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς για 10 λεπτά.


Την έβγαλα, την άφησα να κρυώσει ελαφρώς και μετά την γέμισα όπως προανέφερα.
 Ωραίο και εντυπωσιακό το αποτέλεσμα αν και νηστίσιμο.
Δοκιμάστε την αν σας αρέσουν οι λεμονάτες γεύσεις αλλά και οι τάρτες γενικά.
Σας εύχομαι ένα ξεκούραστο Σαββατοκύριακο.

10 σχόλια:

  1. Δεν θέλω να σε απογοητεύσω αλλά και οι μαργαρίνες δεν είναι απολύτως νηστίσιμες σύμφωνα πάντα με πληροφορίες από μεγάλη εταιρία παραγωγής τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ενδεχομένως,αλλά είθισται να τις χρησιμοποιούμε τις ημέρες της νηστείας και ως τέτοια την έβαλα στο γλυκό μου. Αλλά καλό θα ηταν να μας πεις τι ξέρεις σχετικά...

      Διαγραφή
  2. καλημερα!! τι υπεροχη ταρτα !! αγαπω λεμόνια! το άρωμα τον χυμό το χρώμα τους! εγω θα την ετρωγα με το κουτάλι την κρέμα και δν θα έμενε για την τάρτα χαχαχα! μ αρεσει η τσαχπινια της βασης με το ταχίνι, ξηρούς καρπούς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς την! Αναστασία μου έχω κι' άλλη κρέμα στο ψυγείο και όντως με βλέπω να την τρώω με το κουταλάκι ή πάνω σε ψωμάκι.
      Όσο για την βάση της τάρτας γίνεται πολύ νόστιμη με το ταχίνι και όποιους ξηρούς καρπούς έχει κανείς διαθέσιμους.
      Χαιρετισμούς πολλούς.

      Διαγραφή
  3. Η κρέμα λεμονιού φαίνεται νοστιμότατη.
    Η τελευταί φωτογραφία με το κομμάτι δε, είναι για δαγκωμα.
    Λατρευω λεμόνι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κοινά τα γούστα μας Marion :-)
      Η κρέμα λεμονιού χωρίς αυγά και βούτυρο είναι μια "έκρηξη" γεύσης για τους λάτρεις του λεμονιού και μπορεί να έχει πολλές χρήσεις τελικά.
      Καλή εβδομάδα εύχομαι.

      Διαγραφή
  4. Το λεμόνι κι εγώ το αγαπώ πολύ, το βάζω σχεδόν παντού και καθημερινά μπορώ να πω. Σε φαγητά, ποτά, γλυκά... Μια καλή ιδέα είναι να φυλάς χυμό & ξύσμα στην κατάψυξη, αλλιώς φτιάχνεις με τα φρέσκα λεμόνια γλυκά σαν κι αυτή την υπέροχη τάρτα που έτσι νηστίσιμη μου φαίνεται και νοστιμότερη από τη μη νηστίσιμη εκδοχή. Καλά, λεμονάτα μαγειρέματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου Έφη μου. Ναι το κανω κι εγώ αυτό με το ξύσμα και τον χυμό στην κατάψυξη. Έχω ήδη αρκετό απόθεμα, μην σου πω και μέχρι την νέα σοδειά 🙂 Όσο για τα λεμονοπαρασκευασματα...πολλά και διάφορα έγιναν και φέτος. Καλό Σαββατοκύριακο εύχομαι.

      Διαγραφή
  5. Καλημέρα γλυκιά μου με τις όμορφες συνταγές! Τρελαίνομαι για λεμόνι, αν μπορούσα θα το έτρωγα παντού και βέβαια η λεμονόπιτα φοβερή.Τώρα η ..δυστυχισμένη εγώ κάνω δίαιτα του Άτκινς και δεν τρώω αλεύρι οπότε..φάτε μάτια ψάρια!Μου έδωσαν μία συνταγή με κεκάκια βρώμης και την κάνω και παρηγορούμαι με αυτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή δύναμη αγαπημένη μας Αχτίδα. Ρίχνω ιδέα βαλε την βρώμη να μουλιαζει μεσα σε λίγο χυμό λεμονιού παρέα με ξύσμα και μετά χρησιμοποίησε την στα κεκακια σου. Νομίζω πως θα έχεις ωραίο και μυρωδάτο αποτέλεσμα. Χαιρετισμούς πολλούς.

      Διαγραφή