Αυτή την φορά είπα να περάσουμε και από την αγαπημένη Λευκάδα, ένα ακόμη όμορφο νησί του Ιουνίου.
Είναι ένας προορισμός που δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο, ειδικά αν καταφέρει να ανακαλύψει τις κρυφές ομορφιές που κρύβει.
Στην Λευκάδα οι νοικοκυρές συνηθίζουν κάποιες γεύσεις που ισορροπούν τέλεια μεταξύ του γλυκού και του αλμυρού.
Μια τέτοια ρετσέτα, είναι τα Αφράτα Λαδοκούλουρα τους.
Αφράτα, καθώς θυμίζουν στην υφή ατομικά τσουρεκάκια και με υλικά που υπάρχουν σχεδόν σε κάθε κουζίνα γίνονται συναρπαστικά με ότι κι' αν αποφασίσει κανείς να τα συνδυάσει.
Και θα καταλάβετε τι εννοώ διαβάζοντας παρακάτω.
Αφράτα Λαδοκούλουρα Λευκάδας
Υλικά για 20-22 περίπου κομμάτια (ανάλογα το μέγεθος πλασίματος)
700 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
καλά κοσκινισμένο,
1 φακελάκι ξηρή μαγιά,
1/2 ποτήρι ελαιόλαδο καλής ποιότητας,
3/4 κρασοπότηρου ούζο,
1,5 κουταλάκι κανέλα σκόνη,
1/3 κουταλάκι γαρίφαλο τριμμένο,
2 κουταλιές σούπας μαραθόσπορο κοπανισμένο ή αλεσμένο,
3 κουταλιές ζάχαρη λευκή (προσωπικά έβαλα καστανή)
1/2 κοφτό κουταλάκι αλάτι,
1 μέτριο πορτοκάλι (καλά πλυμένο) για το ξύσμα και τον χυμό του,
1/2 φλιτζάνι χλιαρό νερό,
1,5 κουταλιά σούπας μέλι,
1/2 κουταλιά σούπας ζεστό νερό,
3 κουταλιές αλεσμένο ωμό αμύγδαλο,
Τα λαδοκούλουρα τα συνηθίζουν στην γλυκιά εκδοχή τους (αυξάνοντας την ποσότητα της ζάχαρης σε περίπου 5-6 κουταλιές) αλλά και στην πιο "αλμυρή" τους μειώνοντας την ζάχαρη κατά μια κουταλιά από αυτήν που έβαλα εγώ.
Στην συγκεκριμένη συνταγή, προσωπικά πρόσθεσα το πορτοκάλι, το γλασσάρισμα με το μέλι καθώς και το τριμμένο αμύγδαλο για να τα "φέρω" προς την γλυκιά εκδοχή τους και να τα έχω διαθέσιμα και για το σχολικό ταπεράκι της επόμενης μέρας.
Το ζύμωμα μπορεί να γίνει παραδοσιακά στο χέρι και μετά η ζύμη να σκεπαστεί και να μπει σε ζεστό μέρος για να ξεκουραστεί και να φουσκώσει.
Ή μπορεί να γίνει και στον αρτοπαρασκευαστή, όπως το έκανα εγώ.
Αρχικά άλεσα στο multi τον μαραθόσπορο μαζί με την ζάχαρη, μέχρι που έγιναν σκόνη.
Μέσα στον αρτοπαρασκευαστή μου έβαλα πρώτα τα υγρά: νερό, λάδι, ούζο και χυμό πορτοκαλιού.
Κατόπιν το αλεύρι μαζί με: το γαρύφαλλο, την κανέλα, τον αλεσμένο μαραθόσπορο με την ζάχαρη, το ξύσμα πορτοκαλιού, το αλάτι και τέλος το φακελάκι της μαγιάς.
Έβαλα το πρόγραμμα ζυμώματος και μετά από μια ώρα και 20 λεπτά, η ζύμη ήταν έτοιμη. Ελαστική και άκρως μυρωδάτη.
Την έπλασα σε μικρά "γ" παίρνοντας κάθε φορά μια ποσότητα ίση μ' ένα μέτριο μανταρίνι.
Τα "γ" μπήκαν σε ταψιά στρωμένα με χαρτί ψησίματος, με κάποια απόσταση μεταξύ τους, γιατί θα έμεναν και για δεύτερο φούσκωμα μέσα στον ελαφρώς ζεστό φούρνο, πριν ψηθούν, για 25 λεπτά.
Άλειψα την επιφάνειά τους με το μέλι αραιωμένο με την μισή κουταλιά ζεστό νερό και πασπάλισα με τριμμένο αμύγδαλο.
Αν παραλείψετε αυτό το στάδιο και τα αλείψετε με λίγο λάδι απλώς και προσθέσετε σουσάμι ή παπαρουνόσπορο μπορείτε να τα "οδηγήστε" προς την αλμυρή εκδοχή τους.
Τα έψησα στους 160 βαθμούς με αέρα (και τα δύο ταψιά μαζί) για 25 περίπου λεπτά, αλλάζοντας τους μια φορά θέση (σύμφωνα με τον τρόπο λειτουργίας του κάθε φούρνου).
Μοσχομύρισαν.
Σερβίρονται σκέτα. Σερβίρονται με μαρμελάδα. Σερβίρονται με πραλίνα (δεν θα ομολογήσω ποιος τα έφαγε αυτά) αλλά σερβίρονται και με μια ωραία γραβιέρα ή ακόμη πιο περίεργα με ωραίο Λευκαδίτικο σαλάμι αέρος ή άλλο παρόμοιου τύπου αλλαντικό.
Η γευστική τους "ισορροπία" αλμυρού και γλυκού εκπλήσσει πολύ ευχάριστα!!
Δοκιμάστε τα.
Κι' αν σας ικανοποιήσουν δώστε τους και μια ψήφο, στον διαγωνισμός για τα Food Blogs Awards του Βήματος Gourmet.
Καλή εβδομάδα σε όλες και όλους εύχομαι.
Είναι ένας προορισμός που δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο, ειδικά αν καταφέρει να ανακαλύψει τις κρυφές ομορφιές που κρύβει.
Στην Λευκάδα οι νοικοκυρές συνηθίζουν κάποιες γεύσεις που ισορροπούν τέλεια μεταξύ του γλυκού και του αλμυρού.
Μια τέτοια ρετσέτα, είναι τα Αφράτα Λαδοκούλουρα τους.
Αφράτα, καθώς θυμίζουν στην υφή ατομικά τσουρεκάκια και με υλικά που υπάρχουν σχεδόν σε κάθε κουζίνα γίνονται συναρπαστικά με ότι κι' αν αποφασίσει κανείς να τα συνδυάσει.
Και θα καταλάβετε τι εννοώ διαβάζοντας παρακάτω.
Αφράτα Λαδοκούλουρα Λευκάδας
Υλικά για 20-22 περίπου κομμάτια (ανάλογα το μέγεθος πλασίματος)
700 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
καλά κοσκινισμένο,
1 φακελάκι ξηρή μαγιά,
1/2 ποτήρι ελαιόλαδο καλής ποιότητας,
3/4 κρασοπότηρου ούζο,
1,5 κουταλάκι κανέλα σκόνη,
1/3 κουταλάκι γαρίφαλο τριμμένο,
2 κουταλιές σούπας μαραθόσπορο κοπανισμένο ή αλεσμένο,
3 κουταλιές ζάχαρη λευκή (προσωπικά έβαλα καστανή)
1/2 κοφτό κουταλάκι αλάτι,
1 μέτριο πορτοκάλι (καλά πλυμένο) για το ξύσμα και τον χυμό του,
1/2 φλιτζάνι χλιαρό νερό,
1,5 κουταλιά σούπας μέλι,
1/2 κουταλιά σούπας ζεστό νερό,
3 κουταλιές αλεσμένο ωμό αμύγδαλο,
Τα λαδοκούλουρα τα συνηθίζουν στην γλυκιά εκδοχή τους (αυξάνοντας την ποσότητα της ζάχαρης σε περίπου 5-6 κουταλιές) αλλά και στην πιο "αλμυρή" τους μειώνοντας την ζάχαρη κατά μια κουταλιά από αυτήν που έβαλα εγώ.
Στην συγκεκριμένη συνταγή, προσωπικά πρόσθεσα το πορτοκάλι, το γλασσάρισμα με το μέλι καθώς και το τριμμένο αμύγδαλο για να τα "φέρω" προς την γλυκιά εκδοχή τους και να τα έχω διαθέσιμα και για το σχολικό ταπεράκι της επόμενης μέρας.
Το ζύμωμα μπορεί να γίνει παραδοσιακά στο χέρι και μετά η ζύμη να σκεπαστεί και να μπει σε ζεστό μέρος για να ξεκουραστεί και να φουσκώσει.
Ή μπορεί να γίνει και στον αρτοπαρασκευαστή, όπως το έκανα εγώ.
Αρχικά άλεσα στο multi τον μαραθόσπορο μαζί με την ζάχαρη, μέχρι που έγιναν σκόνη.
Μέσα στον αρτοπαρασκευαστή μου έβαλα πρώτα τα υγρά: νερό, λάδι, ούζο και χυμό πορτοκαλιού.
Κατόπιν το αλεύρι μαζί με: το γαρύφαλλο, την κανέλα, τον αλεσμένο μαραθόσπορο με την ζάχαρη, το ξύσμα πορτοκαλιού, το αλάτι και τέλος το φακελάκι της μαγιάς.
Έβαλα το πρόγραμμα ζυμώματος και μετά από μια ώρα και 20 λεπτά, η ζύμη ήταν έτοιμη. Ελαστική και άκρως μυρωδάτη.
Την έπλασα σε μικρά "γ" παίρνοντας κάθε φορά μια ποσότητα ίση μ' ένα μέτριο μανταρίνι.
Τα "γ" μπήκαν σε ταψιά στρωμένα με χαρτί ψησίματος, με κάποια απόσταση μεταξύ τους, γιατί θα έμεναν και για δεύτερο φούσκωμα μέσα στον ελαφρώς ζεστό φούρνο, πριν ψηθούν, για 25 λεπτά.
Άλειψα την επιφάνειά τους με το μέλι αραιωμένο με την μισή κουταλιά ζεστό νερό και πασπάλισα με τριμμένο αμύγδαλο.
Αν παραλείψετε αυτό το στάδιο και τα αλείψετε με λίγο λάδι απλώς και προσθέσετε σουσάμι ή παπαρουνόσπορο μπορείτε να τα "οδηγήστε" προς την αλμυρή εκδοχή τους.
Τα έψησα στους 160 βαθμούς με αέρα (και τα δύο ταψιά μαζί) για 25 περίπου λεπτά, αλλάζοντας τους μια φορά θέση (σύμφωνα με τον τρόπο λειτουργίας του κάθε φούρνου).
Μοσχομύρισαν.
Σερβίρονται σκέτα. Σερβίρονται με μαρμελάδα. Σερβίρονται με πραλίνα (δεν θα ομολογήσω ποιος τα έφαγε αυτά) αλλά σερβίρονται και με μια ωραία γραβιέρα ή ακόμη πιο περίεργα με ωραίο Λευκαδίτικο σαλάμι αέρος ή άλλο παρόμοιου τύπου αλλαντικό.
Δοκιμάστε τα.
Κι' αν σας ικανοποιήσουν δώστε τους και μια ψήφο, στον διαγωνισμός για τα Food Blogs Awards του Βήματος Gourmet.
Καλή εβδομάδα σε όλες και όλους εύχομαι.
υπέροχα φαίνονται !!!!!! Θα κρατήσω το link της συνταγής σου !!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή εβδομάδα , Πηνελόπη !!!!!
Καλημέρα Νίκη.
ΔιαγραφήΝα την κρατήσεις φυσικά, και ελπίζω να τα δοκιμάσεις και να σου αρέσουν :-))
Θα προτιμήσω την εκδοχή με το σαλάμι Λευκάδος που λατρεύω όσο και τα λαδοκούλουρα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή εβδομάδα Πηνελόπη!
Αγγελική δεν σ' αδικώ καθόλου! Κάνεις σωστή επιλογή γεύσης και φυσικά ταιριάζει όλες τις ώρες.
ΔιαγραφήΚαλημέρα να έχεις.
Υπέροχα!! Πολύ νόστιμα λαδοκούλουρα, εγώ φυσικά τι θα προτιμούσα; την γλυκιά εκδοχή σίγουρα, δεν θα έλεγα όχι βέβαια και για την αλμυρή!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά!
Απ' όλα είχε ο "μπαξές" Μαρία μου.
ΔιαγραφήΔύο μέρες μετά, έκανα και αλμυρά, πάλι με αφορμή το σχολείο :-))
Χαιρετισμούς πολλούς.
εζησα 3 χροναι λευκαδα λογω σπουδων!!! θυμαμαι επαιρνα τετοια απο εναν φουρνο !! θα κρατησω τη συνταγη να τα δοκιμασω τελεια φαινονται!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕ, ως "αυτόπτης μάρτυς" έχεις άμεση υποχρέωση για δοκιμή Αναστασία μου!
ΔιαγραφήΚαι βεβαίως να μοιραστείς τις εντυπώσεις σου μαζί μας...
Καλημέρες πολλές.
Πολύ ωραία συνταγή, φαίνονται πολύ γευστικά θα τα προτιμούσα με γραβιέρα μιας και είμαι πιο πολύ του φαγητού!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστούμε Πηνελόπη!!
Και οι δύο επιλόγες Μάχη μου, είναι εξίσου καλές.
ΔιαγραφήΌπως έγραψα και πιο πάνω, δύο μέρες μετά σκάρωσα και την αλμυρή τους εκδοχή. Την "εξαφανίσαμε" επίσης πολύ ευχάριστα :-))
Καλημέρα να έχεις.
Αυτά τα ταξίδια σου σε όλο το Ιόνιο έχουν αρχίσει και μου αρέσουν πολύ Πηνελόπη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι γλυκά και αλμυρά, και σκέτα, είναι υπέροχα αυτά τα κουλούρια!
Νομίζω που είχα δίκιο, που θέλησα να "ταξιδέψουμε" παρέα, σε μέρη αγαπημένα Χρύσα μου.
ΔιαγραφήΠραγματικά υπάρχουν γεύσεις σε κάθε σημείο της πατρίδας μας, που μπορεί να ενθουσιάσουν και τον πιο δύσκολο ουρανίσκο.
Φιλιά πολλά.
Νοστιμότατα πρέπει να είναι και πολύ πρωτότυπα!! Καταγράφονται!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά και καλή εβδομάδα!
Είναι όντως Κική μου. Και πρέπει να σου πω, πως έκαναν θραύση μέσα στο σχολικό ταπεράκι.
ΔιαγραφήΓύρισε πίσω με παραγγελιές το παλικάρι, και σκαρώσαμε και δεύτερη φουρνιά, προς την αλμυρή εκδοχή αυτή τη φορά.
Φιλιά πολλά και καλό σας βράδυ, εκεί στα βόρεια.
Τι ωραία αρώματα και πόσο αφράτα φαίνονται!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο Ιόνιο έχει πανέμορφη γαστρονομική κουλτούρα. Πολύ καλή επιλογή!
Καλό βράδυ Πηνελόπη!
Χαίρομαι που φαίνονται ωραία και αφράτα, Άρη μου, όπως και ήταν πραγματικά.
ΔιαγραφήΣημαίνει πως έχω καταφέρει να "βελτιώνομαι" στην φωτογράφιση σιγά-σιγά, αφού σας μεταφέρω το σωστό αποτέλεσμα
Το Ιόνιο για μένα, είναι μνήμες παιδικές, αγάπες αιώνιες και άνθρωποι αγαπημένοι (που δεν είναι πια κοντά μου).
Δεν μπορώ να το "ξεπεράσω" εύκολα, ούτε να το αφήσω πίσω μου.
Καλό βράδυ και σ' εσένα.
Όταν ήμουν παιδάκι, Πηνελόπη μου, είχα φάει από έναν φούρνο στη γειτονιά μου στη Θεσσαλονίκη, κάτι λαδοκούλουρα φουσκωτά και πορτοκαλένια που τα θυμάμαι ακόμη και τα ψάχνω ακόμη! Ελπίζω να είναι αυτή η συνταγή η Λευκαδίτικη και να με σώζεις δηλαδή! Τροφαντά και πολύ νόστιμα φαίνονται κυρία μου! Καλημέρες!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜακάρι να καταφέρω να "σώσω" Μαρθούλα μου.
ΔιαγραφήΘα είναι μεγάλη χαρά για μένα που έστω κι' μια φίλη, θα έχει "σωθεί" με τούτη την ρετσέτα :-))
Φιλιά πολλά καλημέρες και καληνύχτες σου στέλνω.
Τέλεια φαινονται... οτι πρέπει για πρωινό!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://beautyfollower.blogspot.gr/
Πραγματικά είναι ότι πρέπει για πρωϊνό, καλή μου Beauty! Όχι ότι υστερούν σε τίποτε, ως απογευματινό έτσι :-))
ΔιαγραφήΑγαπημένο νησί η Λευκάδα! Υπέροχος προορισμός και υπέροχη κουζίνα επίσης!
ΑπάντησηΔιαγραφήΛαδοκούλουρα δε θυμάμαι να έχω δοκιμάσει (αν και έχω πάει ήδη 3 φορές στο νησί), αλλά τα δικά σου φαίνονται εκπληκτικά!
Παρέα με μια ωραία γλυκιά γραβιέρα θα είναι απίθανα!
Φιλιά πολλά!
Ερμιόνη μου, σου εύχομαι και τέταρτη φορά και πέμπτη... Και σε μια από τις επισκέψεις του μέλλοντος, αναζητήστε φούρνο (παλιά νοικοκυρά) παραδοσιακό, για να τα γευτείτε και στον τόπο παραγωγής τους.
ΔιαγραφήΦιλιά πολλά και καλημέρες.
Αφράτα και μυρωδάτα τα λαδοκούλουρα Πηνελόπη μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραία.
Εχει πολλές νοστιμιές η Λευκάδα.
Φιλιά
Όλα τα μέρη της πατρίδας μας, έχουν ωραίες νοστιμιές Μάριον. Προσωπικά προτίμησα να σας "ταξιδέψω" λιγάκι σε αγαπημένα μέρη της Επτανήσου.
ΔιαγραφήΚαλημέρες πολλές και φιλιά.