Μπορεί ένα τόσο δα τυράκι, να σε ταξιδέψει;
Ναι μπορεί (!) είναι απάντηση, όταν μιλάμε για το Συριανό γροθοτυράκι με ρίγανη, ή μπούκοβο της Αγελαδοτροφικής μονάδας Φάρμα Ζοζεφίνος.
Αφορμή στάθηκε τούτο το τυράκι, για ταξίδι στις συναρπαστικές Κυκλάδες, έχοντας πάντα κατά νου τους προορισμούς που μας ταξιδεύουν τα φτερά της Aegean.
Σύρος από την μια...Kαι Κίμωλος από την άλλη!
Ήρθα λοιπόν και τα "πάντρεψα" τα δυο νησιά, καθώς ήθελα πολύ να αξιοποιήσω όμορφα τα γροθοτυράκια με ρίγανη που αγόρασα.
Το ένα πήγε ως συνοδευτικό πάνω σε σαλάτες.
Το δεύτερο έκανε παρέα μαζί με άλλα τυράκια, κολοκύθια και γιαούρτι, μέσα σε μια τάρτα.
Και το τρίτο, βρήκε τον προορισμό του πάνω σε μια λαδένια Κιμώλου, λιγάκι πιο εμπλουτισμένη από την παραδοσιακή, σε μια παραλλαγή της ας πούμε :-)
Για την ζύμη:
(ζύμη πίτσας σε λεπτή έκδοση)
180 γραμ. αλεύρι (ίσως κάτι πάρα
πάνω εκεί στο ζύμωμα) για όλες τις χρήσεις,
1/3 κουταλάκι ξηρή μαγιά,
1/2 φλιτζάνι χλιαρό νερό,
1/3 κοφτό κουταλάκι αλάτι,
1/5 κοφτό κουταλάκι ζάχαρη,
2 κουταλιές ελαιόλαδο.
Για την επικάλυψη:
3 κουταλιές σπιτική σάλτσα τομάτας,
2 μέτριες φρέσκιες τομάτες κομμένες σε μισοφέγγαρα,
2 μέτρια κόκκινα κρεμμύδια σε ροδέλες,
250 γραμ. γροθοτυράκι με ρίγανη,
1 κουταλάκι αποξηραμένη ρίγανη.
Αρχικά έκανα την ζύμη και την
άφησα σκεπασμένη σε ζεστό
μέρος για μισή ώρα.
Η συγκεκριμένη ζύμη ήταν για
μια λαδένια με λεπτό ζυμαράκι,
καθώς δεν ήθελα κάτι πολύ "χορταστικό.
Στη συνέχεια καθάρισα και έκοψα τα κρεμμύδια σε ροδέλες. Τ' άφησα σε κρύο νερό για μισή ώρα επίσης (όση ώρα δηλαδή το ζυμαράκι ξεκουραζόταν) αλλάζοντάς το δύο φορές, για να φύγει η όποια σπιρτάδα του.
Έπλυνα και καθάρισα τις τομάτες και στη συνέχεια τις έκοψα σε μεγάλα κομμάτια σαν μισοφέγγαρα.
Όταν το ζυμαράκι μου ήταν έτοιμο, σε μεγάλο ταψί φούρνου έβαλα αντικολλητικό χαρτί και με λαδωμένα χέρια άνοιξα το ζυμαράκι σε λεπτό φύλλο.
Από πάνω έστρωσα την σάλτσα τομάτας.
Συνέχισα με την μισή ποσότητα από τα κρεμμύδια.
Μετά τα κομμάτια από τις φρέσκιες τομάτες.
Πάλι κρεμμύδια... και τέλος έσπασα με τα χέρια το γροθοτυράκι, καλύπτοντας την επιφάνεια της λαδένιας.
Πασπάλισα με έξτρα ρίγανη και έτοιμη για τον φούρνο.
Σε 20 λεπτά ήταν έτοιμη και μοσχοβολιστή, χάρη στη ρίγανη, ψημένη στους 170 βαθμούς με αέρα.
Καθώς την έκοβα, ταξίδευα νοερά στο Χωριό (την χώρα της Κιμώλου) παρέα με την αύρα της θάλασσας και μπαινόβγαινα στα "σύρματα" της Γούπας.
Πήρα την στράτα για να βρεθώ στο Ξαπλοβούνι παρέα με τους ανεμόμυλους (σαν άλλος Δον Κιχώτης). Σεργιάνισα στο μεσαιωνικό της Κάστρο.
Άναψα κερί στο εκκλησάκι της Οσίας Μεθοδίας και είπα να κάνω και μια "ονειρική" βουτιά στα Μαυροσπήλια.
Αν σας δοθεί η ευκαιρία, βάλτε την Κίμωλο στους προορισμούς σας... διαθέτει μαγεία αξεπέραστη.
Ταυτόχρονα όμως θυμήθηκα την επιθυμία μου για ένα ταξίδι στην Σύρα (από παιδί έχω να πάω) που τόσο καιρό το μελετώ αλλά δεν μου "κάθεται" για κάποιον λόγο.... και δάγκωσα από την "πίκρα" μου και δεύτερο κομμάτι!!
Στο τρίτο (κομμάτι ντε...) είπα να "φρενάρω" καθώς σκέφτηκα πως ίσως τούτο το ταξίδι να γίνει πραγματικότητα αν το προγραμματίσω σωστά κάποια στιγμή, μιας και Aegean με τα φτερά της πετά και μέχρι εκεί.
Δοκιμάστε Λαδένια Κιμώλου με γροθοτυράκι Σύρου και θα με θυμηθείτε...
Καλή σας απόλαυση και να έχετε μια όμορφη εβδομάδα (από αύριο).
Ναι μπορεί (!) είναι απάντηση, όταν μιλάμε για το Συριανό γροθοτυράκι με ρίγανη, ή μπούκοβο της Αγελαδοτροφικής μονάδας Φάρμα Ζοζεφίνος.
Αφορμή στάθηκε τούτο το τυράκι, για ταξίδι στις συναρπαστικές Κυκλάδες, έχοντας πάντα κατά νου τους προορισμούς που μας ταξιδεύουν τα φτερά της Aegean.
Σύρος από την μια...Kαι Κίμωλος από την άλλη!
Ήρθα λοιπόν και τα "πάντρεψα" τα δυο νησιά, καθώς ήθελα πολύ να αξιοποιήσω όμορφα τα γροθοτυράκια με ρίγανη που αγόρασα.
Το ένα πήγε ως συνοδευτικό πάνω σε σαλάτες.
Το δεύτερο έκανε παρέα μαζί με άλλα τυράκια, κολοκύθια και γιαούρτι, μέσα σε μια τάρτα.
Και το τρίτο, βρήκε τον προορισμό του πάνω σε μια λαδένια Κιμώλου, λιγάκι πιο εμπλουτισμένη από την παραδοσιακή, σε μια παραλλαγή της ας πούμε :-)
Παραλλαγμένη Λαδένια (η ελληνική πίτσα)
Για την ζύμη:
(ζύμη πίτσας σε λεπτή έκδοση)
180 γραμ. αλεύρι (ίσως κάτι πάρα
πάνω εκεί στο ζύμωμα) για όλες τις χρήσεις,
1/3 κουταλάκι ξηρή μαγιά,
1/2 φλιτζάνι χλιαρό νερό,
1/3 κοφτό κουταλάκι αλάτι,
1/5 κοφτό κουταλάκι ζάχαρη,
2 κουταλιές ελαιόλαδο.
Για την επικάλυψη:
3 κουταλιές σπιτική σάλτσα τομάτας,
2 μέτριες φρέσκιες τομάτες κομμένες σε μισοφέγγαρα,
2 μέτρια κόκκινα κρεμμύδια σε ροδέλες,
250 γραμ. γροθοτυράκι με ρίγανη,
1 κουταλάκι αποξηραμένη ρίγανη.
Αρχικά έκανα την ζύμη και την
άφησα σκεπασμένη σε ζεστό
μέρος για μισή ώρα.
Η συγκεκριμένη ζύμη ήταν για
μια λαδένια με λεπτό ζυμαράκι,
καθώς δεν ήθελα κάτι πολύ "χορταστικό.
Στη συνέχεια καθάρισα και έκοψα τα κρεμμύδια σε ροδέλες. Τ' άφησα σε κρύο νερό για μισή ώρα επίσης (όση ώρα δηλαδή το ζυμαράκι ξεκουραζόταν) αλλάζοντάς το δύο φορές, για να φύγει η όποια σπιρτάδα του.
Έπλυνα και καθάρισα τις τομάτες και στη συνέχεια τις έκοψα σε μεγάλα κομμάτια σαν μισοφέγγαρα.
Όταν το ζυμαράκι μου ήταν έτοιμο, σε μεγάλο ταψί φούρνου έβαλα αντικολλητικό χαρτί και με λαδωμένα χέρια άνοιξα το ζυμαράκι σε λεπτό φύλλο.
Από πάνω έστρωσα την σάλτσα τομάτας.
Συνέχισα με την μισή ποσότητα από τα κρεμμύδια.
Μετά τα κομμάτια από τις φρέσκιες τομάτες.
Πάλι κρεμμύδια... και τέλος έσπασα με τα χέρια το γροθοτυράκι, καλύπτοντας την επιφάνεια της λαδένιας.
Πασπάλισα με έξτρα ρίγανη και έτοιμη για τον φούρνο.
Σε 20 λεπτά ήταν έτοιμη και μοσχοβολιστή, χάρη στη ρίγανη, ψημένη στους 170 βαθμούς με αέρα.
Καθώς την έκοβα, ταξίδευα νοερά στο Χωριό (την χώρα της Κιμώλου) παρέα με την αύρα της θάλασσας και μπαινόβγαινα στα "σύρματα" της Γούπας.
Πήρα την στράτα για να βρεθώ στο Ξαπλοβούνι παρέα με τους ανεμόμυλους (σαν άλλος Δον Κιχώτης). Σεργιάνισα στο μεσαιωνικό της Κάστρο.
Άναψα κερί στο εκκλησάκι της Οσίας Μεθοδίας και είπα να κάνω και μια "ονειρική" βουτιά στα Μαυροσπήλια.
Αν σας δοθεί η ευκαιρία, βάλτε την Κίμωλο στους προορισμούς σας... διαθέτει μαγεία αξεπέραστη.
Ταυτόχρονα όμως θυμήθηκα την επιθυμία μου για ένα ταξίδι στην Σύρα (από παιδί έχω να πάω) που τόσο καιρό το μελετώ αλλά δεν μου "κάθεται" για κάποιον λόγο.... και δάγκωσα από την "πίκρα" μου και δεύτερο κομμάτι!!
Στο τρίτο (κομμάτι ντε...) είπα να "φρενάρω" καθώς σκέφτηκα πως ίσως τούτο το ταξίδι να γίνει πραγματικότητα αν το προγραμματίσω σωστά κάποια στιγμή, μιας και Aegean με τα φτερά της πετά και μέχρι εκεί.
Δοκιμάστε Λαδένια Κιμώλου με γροθοτυράκι Σύρου και θα με θυμηθείτε...
Καλή σας απόλαυση και να έχετε μια όμορφη εβδομάδα (από αύριο).
Φαίνεται εύκολο και πεντανόστιμο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα γροθοτυράκια δεν τα ήξερα, φαντάζομαι με τη ρίγανη θα είναι πεντανόστιμα!!!!:))
Εύκολο είναι σίγουρα να την φτιάξεις Στέλλα μου.
ΔιαγραφήΌσο για τα τυράκια, τα βρήκα εμπρός μου στο SM (αυτό με του πουλιού το γάλα...) και μου άρεσαν πολύ στην όψη. Είχαν και καλή τιμή και είπα να τα δοκιμάσω και με γοήτευσαν!
Η λαδένια είναι υπέροχη στις περισσότερες παραλλαγές της! Η δική σου Πηνελόπη είναι από τις πιο πετυχημένες! Πρέπει να το βρω αυτό το τυράκι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια την "αναζήτηση" Χρύσα μου, σας έδωσα το στίγμα πιο πάνω, απαντώντας στην φίλη μας την Στέλλα. Για ρίξε λοιπόν μια ματιά και ελπίζω να τα πετύχεις.
ΔιαγραφήΌσο για την λαδένια, για μένα είναι μια σταθερή αξία, ακόμη και για τις περιόδους νηστείας (χωρίς τυράκι).
Φιλιά και χαιρετισμούς πολλούς.
Μετά απ' αυτό, λέω να βάλω την Κίμωλο στους προορισμούς μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα την βάλεις... να την βάλεις Μαρθούλα μου.
ΔιαγραφήΈχει μια έκπληξη σε κάθε της γωνιά, αλλά και ωραίες παραδοσιακές γεύσεις :-)
Φιλιά πολλά.
Εκτός από την Κίμωλο (που μόλις με έπεισες να επισκεφτώ) πρέπει τώρα να βγω στη γύρα να βρω αυτό το πρωτότυπο τυράκι , το οποίο πολύ μου άρεσε έτσι όπως το είδα και στην απλή του μορφή αλλά και στην δική σου Πηνελόπη! Τι νόστιμη ελληνική πίτσα που έκανες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝομίζω πως εμείς οι δύο Αμαλία μου, έχουμε την ίδια αγάπη για τα ταξίδια.
ΔιαγραφήΆσε που όλο και κάπως "συμπίπτουν" οι προορισμοί συχνά-πυκνά :-) οπότε δείξε μου εμπιστοσύνη και με την πρώτη δυνατή ευκαιρία, βάλε την Κίμωλο στους προορισμούς σου.
Θα την αγαπήσεις όπως και την Σίφνο...
Η λαδένια είναι ωραία πρόταση για απογευματινό κολατσιό και με τούτο το τυράκι, έγινε συναρπαστική.
Καλό βράδυ σας εύχομαι.
Καλημέρα σου...
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ Κίμωλος είναι αξεπέραστη.!
Το δηλώνει εξάλλου και το τραγούδι της ¨Κίμωλο Παράδεισό μου, σ΄ έχω πάντα στο μυαλό μου.."
Το καλοκαίρι πήγα για βουτιές στα Μαυροσπήλια, έκανα βόλτες στα ασβεστωμένα σοκάκια, ανέβηκα στο Ξαπλοβούνι με τον θείο μου για να μου δείξει τη "Θεμωνιά", επισκέφτηκα τα μουσεία, προσκύνησα στην Παναγιά την Οδηγήτρια, έβγαλα δεκάδες φωτογραφίες στη Γούπα, χάζευα με τις ώρες τα αμέτρητα αστέρια του ουρανού της, χόρεψα με τα βιολιά της, αντάμωσα συγγενείς και φίλους, γεύτηκα λαδένια, ελιές, τυρί, φραγκόσυκα, ψαράκια...
Δώδεκα μέρες εκεί... και πάλι δεν μου έφτασαν!
Απλά μου δίνουν δύναμη, όταν στριμώχνομαι στην πόλη και ταξιδεύει το μυαλό για να γαληνέψει...
Να΄ σαι καλά...!
**Αννιώ**
Υγ.Αφήνω το link με την ανάρτηση που έκανα για το νησί μου..
http://tis-annios.blogspot.gr/2015_08_01_archive.html
Καλώς την Αννιώ!
ΔιαγραφήΧάρηκα πολύ που σε "γνώρισα" μέσα στην μπλοκόσφαιρα καλή μου. Είδα και τις φωτογραφίες από το αγαπημένο σου νησί και είμαι τώρα για να ξαναφτιάχνω λαδένια...για να παρηγορηθώ :-))
Καλό βράδυ και πολλούς χαιρετισμούς.
Αν και τυρού, δεν έχω δοκιμάσει αυτό το τυράκι! Λατρεύω και Κίμωλο και Σύρο! Καλή εβδομάδα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα το ψάξεις Βαγγελιώ μου. Αξίζει η δοκιμή του και νομίζω πως θα σου αρέσει καθώς θα σου θυμίσει και λίγο την δικιά σας ξυνομηζύθρα.
ΔιαγραφήΚαλό βράδυ εύχομαι.
Τι ωραία που μας ταξιδεύεις μέσα από τις γαστρονομικές αναρτήσεις σου !!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπράβο Πηνελόπη!
Τα ταξίδια είναι μεγάλη αγάπη Άρη... Και οι εικόνες που παίρνεις από αυτά γεμίζουν "μπαταρίες ψυχής" για χρόνια.
ΔιαγραφήΚαι κάθε ταξίδι είναι πιο πλήρες όταν έχει και γαστρονομικές εμπειρίες :-)
Πόσο ωραία η λαδένια σου, η ελληνική πίτσα μας και πόσο νόστιμο φαίνεται αυτό το τυράκι που θα πάω άμεσα να το βρώ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜας ταξίδεψες Πηνελόπη μου, απόψε πήγα μία βόλτα στην Κίμωλο και πιστεύω το καλοκαίρι να μπορέσω να το πραγματοποιήσω!!
Χαίρομαι που σας ταξίδεψα Μάχη μου.
ΔιαγραφήΌσο για το ταξίδι στην Κίμωλο, θα είναι σίγουρα ωραία εμπειρία, έτσι τουλάχιστον θέλω να πιστεύω :-)
Δοκίμασε λαδένια με γρονθοτυράκι και ελπίζω να σ΄ αρέσει, όπως και σ' εμάς.
Δεν το έχω υπόψη μου το συγκεκριμένο τυράκι Πηνελόπη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΞέρω όμως πολύ καλά πόσο νόστιμη είναι η λαδένια :)
Και μιας που είμαι της άποψης ότι ένα ωραίο τυρί κάνει τα πάντα πολύ πιο νόστιμα, μπορώ να φανταστώ σε τι ωραίους γευστικούς προορισμούς μας ταξιδεύει το πιάτο σου.
Φιλιά πολλά!
Καλησπέρα Ερμιόνη μου.
ΔιαγραφήΜα ούτε κι' εγώ το ήξερα τούτο το τυράκι, αλλά η βόλτα ανάμεσα στα ψυγεία τυριών στο SM, που μου αρέσει να χαζολογάω όταν πηγαίνω με οδήγησε στην γνωριμία του :-))
Και φυσικά βρήκε πολύ ωραία θέση, πάνω στη λαδένια κάνοντας την πιο "τυρένια".
Φιλιά πολλά κι' από εμένα.
Πριν καποια χρονια που ειχα πάει διακοπές στην Κίμωλο, ειχα ταραξει τις λαδένιες χα χα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρεπει να κατσω να την φτιαξω καποια στιγμή, τωρα που μας εδωσες την συνταγή ;)
Είναι πολύ εύκολο να την φτιάξεις καλή μου Beauty.
ΔιαγραφήΠαίζοντας δε, με τα υλικά της ζύμης, άλλοτε την κάνεις πιο αφράτη και άλλοτε πιο λεπτή. Ότι σου αρέσει και κατά το δοκούν...
Καλό σου βράδυ.
Ωχ Παναγία μου και είμαι και στο γραφείο η γυναίκα!!!! Pin, pin, pin για παρασκευή το βράδυ... Φιλιά και καλημέρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://artdecorationcrafting.blogspot.gr
Παρασκευή βράδυ Χριστίνα!!!
ΔιαγραφήΕλπίζω να είχες διάθεση να κάνεις λαδένια...καθώς ο καιρός απαιτεί και το σχετικό cookooning πια...
Delicious!!!! Nice blog!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήWould you like to follow each other? let me know...
Besos, desde España, Marcela♥
Thank you Marcela.
Διαγραφή