Ο φίλος Γιάννης (που έχει μπάρμπα στην Κορώνη) http://ehobarbastinkoroni.blogspot.com σ’ ένα από τα πολλά οδοιπορικά του στην Βόρειο Ελλάδα, είχε την καλοσύνη να αγοράσει και για μας μαύρους ελέφαντες. Φόρτωσε τόσο το αυτοκίνητό του, με τις παραγγελίες που πολλοί φίλοι έδωσαν (που αν θυμάμαι καλά) του πρότειναν την επόμενη φορά να τα στείλουν εκείνοι (οι παραγωγοί δηλαδή) στην Αθήνα.
Οι μαύροι ελέφαντες είναι φασόλια, έτσι για να εξηγούμαστε και να μην παρεξηγούμαστε :-)
Χθες λοιπόν, αποφάσισα να τους μαγειρέψω για σήμερα, αλλά λιγάκι καλοκαιρινούς (και όχι χειμωνιάτικους)। Τους έκανα στον φούρνο (εύκολα και υγιεινά).
Μισό κιλό ελέφαντες που τους μούλιασα αρχικά για 12 ώρες σε νερό (χωρίς σόδα) την άλλη μέρα τους στράγγιξα και τους έβρασα για 3 τέταρτα σε άφθονο νερό, χωρίς αλάτι. Τους κατέβασα από την φωτιά, τους στράγγιξα και τους άφησα να κρυώσουν λίγο, ενώ ετοίμαζα τα υπόλοιπα υλικά μου, δηλαδή :
2 ντομάτες μεγαλούτσικες που έκοψα σε χοντρά κομμάτια αφού αφαίρεσα σπόρους και φλούδα,
2 πιπεριές κέρατο (μια πράσινη και μια κόκκινη) σε μικρές λουρίδες,
1 μεγάλη πατάτα καθαρισμένη και κομμένη σε μικρούς κύβους,
2 καρότα καθαρισμένα και κομμένα σε ψιλές ροδέλες,
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο,
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο,
ρίγανη, αλάτι, πιπέρι, καπνιστή πάπρικα (εξαιρετικό μπαχαρικό), ελάχιστη ζάχαρη, μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο, μισό φλιτζάνι συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας και 2 ποτήρια νερό.
Όλα τα πιο πάνω υλικά μπήκαν σε μεγάλο πυρέξ, ανακατεύτηκαν καλά μεταξύ τους, περιχύθηκαν με το ελαιόλαδο, το χυμό της ντομάτας και το νερό και μπήκαν στον φούρνο για μιάμιση ώρα περίπου (μέχρι που μέλωσαν και μαλάκωσαν όλα μου τα υλικά δηλαδή).
Ένα φαγητό πλήρες και γεμάτο αρώματα, που την συνοδεία φετούλας και φρεσκό-ψημένου (στον αρτοπαρασκευαστή) ψωμιού, μας περιμένουν σήμερα για μεσημεριανό (κατά το απόγευμα δηλαδή...).
Φίλε Γιάννη σ’ ευχαριστούμε πολύ, εγώ δε, όλως ιδιαιτέρως γιατί μου έλυσες τα χέρια με τούτο το «καλοκαιρινό» όσπριο.
Μαύρους γίγαντες έχεις σήμερις!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε τέτοια ζέστη και οι ..άσπροι θα μαύριζαν! ;)
Εμείς plemeni με ωραία λευκή σάλτσα τυριού σαν μπεσαμέλ, στο φούρνο! Χόρτα βραστά βλήτα και σαλάτα παγωμένη!!
Πρέπει να πάω σύντομα επάνω. Οι δικοί μου τέλειωσαν!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι ο προμηθευτής μας είπε πως μας στέλνει ότι θέλουμε, αλλά μιας και ανεβαίνω συχνά Δυτ. Μακεδονία θα πηγαίνω από το μαγαζί του.
Αυτή την περίοδο πάντως όλο έξω τρώω. Από εβδομάδα ξανά σπιτικό και λόγω φιλοξενούμενων...
Διάβασα ελέφαντες και σκέφτηκα "εδώ είμαστε"!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτο φουρνιστοί ξαφνιάστηκα....
Χωρίς αστεία, υπέροχο φαί!
Ζέστη δεν λες τίποτε Κατερίναι μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό έλεγα χθες το απογευμα στον σύζηγο, όταν γύρισα σπίτι. Παλιά την άντεχα την ζέστη και το περπάτημα μέσα στον ντάλα ήλιο. Τώρα τελευταίως με τίποτε! Τι να φταίει άραγες; Η κούραση ή ηλικία που "αναβαίνει" σαν το θερμόμετρο
:-))
Αμα βρε Γιάννη μου είναι να τρώς έξω... να έρχεσαι σε μένα! Ολο και κάτι καλό θα μας βρίσκετε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗταν εξαιρετικοί οι μαύροι ελέφαντες έτσι όπως φτιάχτηκαν χθες.
Βρε πως φαίνονται οι του "νότιου" ημισφαιρίου :-))
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγγελικούλα μου, πάντως έγιναν πολύ ωραίοι έτσι οι ελέφαντες. Ασε που δεν χρειάστηκε να κάθομαι να τους περιμένω...
Πω πω τί ωραία συνταγή...Δεν έχει εδώ όμως...Ίσως να μπορούσα να φτιάξω μια παραλλαγή χρησιμοποιώντας τα μαύρα μπαρμπούνια που έχουν εδώ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό καλοκαίρι και καλά να περνάς...
Artanis, σίγουρα μπορείς να κάνεις το ίδιο φαγητό με ότι φασόλι διαθέσιμο υπάρχει, και τα μαύρα μπαρμπούνια φαντάζομαι ότι θα είναι εξήσου γευστικά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑνήκοντας στην κατηγορία αυτών που κάπως έτσι απέκτησαν ελέφαντες, ευχαριστώ για τη νέα ιδέα.
ΑπάντησηΔιαγραφή@ Gianni, αν αντέχεις ειδοποίησέ μας...
Τον βλέπω να παίρνει και μπακαζιέρα τούτην την φορά μαζί του, τον φίλο μας τον Γιάννη, Νένα μου ζ:-))
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρες πολλές.