Πρέπει λοιπόν κάθε φορά να σκέφτομαι και να σκαρφίζομαι καταστάσεις προκειμένου να τα κάνω πιο «ελκυστικά» προς βρώση και κατανάλωση από όλα τα μέλη της οικογενείας.
Ο μικρός μας πάλι δεν είναι του κρέατος (μάλλον μου μοιάζει δηλαδή) και κάπως έτσι μας προέκυψαν τα χθεσινά μας γεμιστά.
Κολοκυθάκια χοντρούτσικα και πατατούλες μετρίου μεγέθους. Συνολικά 12 κομμάτια.
Αρχικά έπλυνα καλά πατάτες και κολοκύθια, τα καθάρισα από φλούδες και χνούδι και άρχισα το «άδειασμά» τους με το ειδικό εργαλείο, αφού προηγουμένως τους έκοψα κομματάκι για να δημιουργήσω «καπάκι» και να διαμορφώσω σαν «βαρκούλες» τα κολοκυθάκια και σας «βραχάκια» τις πατατούλες, πρέπει να βάλουμε και το παιχνίδι στην ζωή μας, όταν έχουμε για βοηθό ένα 3χρόνο!
Σε βαθύ τηγάνι σοτάρισα δύο μέτρια ψιλοκομμένα κρεμμύδια και στην συνέχεια έριξα το περιεχόμενο από τα κολοκύθια και τις πατάτες αφού προηγουμένως τα είχα περάσει για λίγο από το multi για να τα κάνω κάπως σαν πουρέ. Πρόσθεσα: αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο, σκόρδο σκόνη, αρκετό ξερό δυόσμο και λίγη σόγια σος. Τα άφησα να λίγο να μαραθούν και να ενωθούν τα αρώματα τους αφού ανακάτεψα μια – δυο φορές με κουτάλα ξύλινη. Κατέβασα από το μάτι και στην συνέχεια πρόσθεσα ένα ποτήρι του κρασιού ρύζι Basmati (αρωματικό) και 150 περίπου (γιατί είναι με το μάτι) ξυνομηζύθρα την οποία ενσωμάτωσα μέσα στο μείγμα. Ανακάτεψα καλά και γέμισα τα κολοκυθάκια και τις πατάτες.
Στρώθηκαν στο ταψί. Τα περίχυσα με λαδάκι, λίγο αλάτι και νεράκι (δύο κουταλιές γέμιση που έμεινε τις έριξα μέσα στο ταψί μου).
Έψησα σε μέτριο φούρνο για μιάμιση περίπου ώρα, μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν τα κολοκυθάκια και οι πατατούλες. Το αποτέλεσμα μάλλον με δικαίωσε, μιας και ήταν μια άλλη εκδοχή για τα αγαπημένα γεμιστά.
Εγώ τα ονόμασα «άσπρα» γιατί δεν είχαν ίχνος ντομάτας και όλα τα υλικά της γέμισης (πλην των μυρωδικών) ήταν άσπρα ως προς τον χρωματισμό τους :-)))
Ωραία ιδέα!!! καλημέρα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχει πολύ ενδιαφέρον γευστικά και εκτελεστικά, θα έλεγα :-))
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάρα πολύ ωραίο!! μιας και τα κολοκυθάκια στην τρελή τους παραγωγή μια άλλη εκδοχή γεμιστών, γιατί όχι;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μεσημέρι!
Πολύ ωραία εκδοχή!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ πουρές με λαχανικά είναι πολύ του γούστου μου, αν είναι και γκρατινέ ακόμα καλύτερα!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑμα έχετε και κολοκυθάκια δική σας παραγωγής ή σας χαρίσουν κάποιοι καλοί φίλοι, σίγουρα μια εναλλακτική θα την χρειαστείτε καλή μου Ξανθή :-)
ΑπάντησηΔιαγραφήAsteri μου, είπαμε σκαρφιζόμαστε και συνδυάζουμε γνώσεις για να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι πολύ γευστικά και με αυτόν τον τρόπο.
Ο πουρές λαχανικών προέκειψε σε μια προσπάθεια να αξιοποιήσουμε κατάλληλα το "άδειασμα" των λαχανικών μας. Κρίμα να πετάμε υλικά... και ήταν καλός με τα υλικά που συνδυάστηκε Λίλα μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ ΙΔΕΑ!!ΓΙΑΤΙ ΟΠΩΣ ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΜΑΣ ΔΙΑΒΟΛΑΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟ ΔΥΣΚΟΛΑ ΣΤΟ ΦΑΓΗΤΟ!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕύγε! Θα τα τιμήσω!ρ
ΑπάντησηΔιαγραφήπολύ ωραία γεμάτα μυρωδιές
ΑπάντησηΔιαγραφήΜια χαρά τα βρισκω τα άσπρα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ όμορφη ιδέα και όμορφα παρουσιασμένη όπως λέει ο άνδρας μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤέλεια τα άσπρα γεμιστά. Πολύ ωραία η ιδέα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βράδυ.
Kathr4, τα παιδάκια είναι πολύ ιδιαίτερη περίπτωση. Προσωπικά δεν έχω συναντήσει κανένα (πλην του εαυτού μου - απο διηγήσεις συγγενών) που να είναι εύκολα στο φαγητό και στις διάφορες γεύσεις. Έτσι λοιπόν πρέπει να σκαρφίζεσαι παιχνίδια, χρώματα και αρώματα μέσα στο πιάτο τους για να τα κάνεις να δοκιμάσουν νέες γεύσεις και να φάνε και σωστά :-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή σου μέρα.
Kanthare, προσωπικά μου άρεσαν πολύ. Το ίδιο είπε και ο δύσκολος της παρέας στα λαχανικά, και ο μικρός "καπαδόκης" έφαγε την ψητή πατάτα του μόνος και χωρίς βοήθεια σιγοτραγουδώντας (χούϊ από τον παιδικό αυτό).
ΑπάντησηΔιαγραφήΚάνε μια δοκιμή νομίζω πως θα σου αρέσουν.
Καλή μου Γαστερόπληξ (ελπίζω να είσαι τελείως μα τελείως καλά πια) ήταν όντως πολύ αρωματικά και η συνταγή καταχωρήθηκε και για το μέλλον (μέσα στο καλοκαίρι θα επαναληφθεί βεβαίως - βεβαίως).
ΑπάντησηΔιαγραφήΚικίτσα (ξέρεις εσύ τώρα από σκαρφίσματα και δημιουργίες). Με φρέσκα κολοκυθάκια και πατατούλες νέας εσοδείας που σίγουρα θα έχετε στην Ζάκυνθο να την δοκιμάσεις. Θα σου αρέσει πιστεύω πολύ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΒέβαια δεν ξέρω αν θα βρεις ξυνομηζύθρα, αλλά ένα παρόμοιο μαλακό τυρί ή μαλακιά φέτα μπορεί να κάνει δουλειά.
Καλημέρα καλή μου.
Καλή μου Αχτίδα σ' ευχαριστώ. Να πεις στο κύριο Δημήτρη να "στρωθεί" και να την κάνει γιατί νομίζω πως θα του αρέσει και να μην βάλει κυμά :-))
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλπίζω να είσαι καλύτερα καλή μου...σε διάβασα και στεναχωρήθηκα.
Σου εύχομαι ολόψυχα ΔΥΝΑΜΗ!
Λίνα μου, είναι μια "εναλλακτική" για τα γεμιστά όπως τα φτιάχνουμε και άκρως αρωματικά και γευστικά, μιας και άρεσαν και στους δύσκολους της παρέας μου :-)))
ΑπάντησηΔιαγραφήωραια ιδεα εναλλακτικη για γεμιστα...ειναι ωραιες αυτες οι πρωτοτυπες ιδεες ξεφευγεις απο τα τετριμμενα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ καλή και πρωτότυπη η ιδέα σου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστούμε για την εκδοχή ...των άσπρων γεμιστών!!!
Όλες οι συνταγές με κολοκυθάκια είναι οι αγαπημένες μας. Και επειδή δεν είμαστε και πολύ του κρέατος, θα φτιάξω τη συνταγή σου με την πρώτη ευκαιρία!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραία ιδέα πράγματι! Νομίζω ότι και με φέτα θα γίνονται νόστιμα! Καλό βράδυ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα άσπρα έγιναν με μικρές παραλήψεις λόγω του ότι τελευταία στιγμή διαπίστωσα ότι η σόγια σος είχε τελειώσει,αυτά γίνονται όταν υπάρχουν δυο μαγείρισσες στο σπίτι χαχα!!και το σκόρδο το οποίο ξέχασα μιας και δεν είμαι και σε άριστη φόρμα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ δεν εκφέρω γνώμη ποτέ λόγω του ότι είμαι η δημιουργός,οι κριτές όμως έβαλαν πολύ καλό βαθμό!!
Καλό βράδυ!!
Ξανθή μου καλημέρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαίρομαι που πήραν καλό βαθμό τα "άσπρα"
Τουλάχιστον να ξέρω ότι κάποιοι είχαν την διάθεση να τα φτιάξουν εσύ δηλαδή :-)) και άλλοι να τα γευτούν!
Χαίρομαι πραγματικά.
Big Mama...περιμένουμε εντυπώσεις αν τα φτιάξεις. Η Ξανθή μας έγραψε τις δικούς τους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή σου μέρα.
Δήμητρά μου σ' ευχαριστώ πολύ. Και εσύ με τις τόσες ιδέες για τα μανιτάρια μας βάζεις σε πειρασμό κάθε φορά, αν και δεν έχουμε πολλές επιλογές σαν εσάς.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή σου μέρα.
Pansofix οι εναλλακτικές είναι αυτές που τουλάχιστον εμένα με κάνουν να χαίρομαι την κουζίνα μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι αρκετές φορές δικαιώνουν την προσπάθεια :-))
Έχε λοιπόν κατά νου την εναλλακτική για όταν θα έχεις την διάθεση καλή μου.
Dear Dark Shef, η φέτα απλώς είναι πιο "ισχυρή" ως γεύση από την ξυνομηζύθρα γι' αυτό και δεν την έβαλα αρχικά. Αλλά το πιο πιθανό είναι ότι όντως θα έχουν ωραία γεύση επίσης.
ΑπάντησηΔιαγραφήμ'άρεσε πολύ το σκάρφισμά σου...
ΑπάντησηΔιαγραφήκι ο δικός μου καλός ( το σκασμένο )
μου κάνει ναζάκια στα λαχανικά..
..για να δοκιμάσω..
Spirtokouto, σωστά το έγραψες "σκάρφισμα" για να έχουμε και να πορευόμαστε όταν πρέπει να δώσουμε μαγειρική λύση και όχι μόνον!
ΑπάντησηΔιαγραφή