31.5.10

Πικάντικη εύκολη τυρόπιτα

Τούτο το Σαββατοκύριακο πέρασε πολύ εύκολα, γρήγορα, χαλαρά και όμορφα. Ίσως γιατί οι δουλειές μου ήταν λιγότερες, μπήκαμε βλέπετε πια σε έναν δρόμο μετά την αλλαγή της εποχής που θέλει από σήκωμα χαλιών μέχρι πλύσιμο ντουλάπας :-)))
Κάτι η όμορφη ημερήσια εκδρομή στην Αίγινα, κάτι η παρέα για καφεδάκι με φίλες νέες και παλιές, κάτι που τελικά ενώ μαγείρεψα για την Κυριακή τελικά φάγαμε έξω…οποία τύχη!!
Ήρθαν τα πράγματα πιο άνετα.
Και μάλλον πρέπει να το κάνω αυτό πιο συχνά.
Λέμε τώρα!

Μέσα όμως στα μαγειρέματα: παπουτσάκια μελιτζάνες, τυρόπιτα και γλυκό ψυγείου, εκείνο που για μένα προσωπικά ιδιαίτερη επιτυχία, ήταν  η πιττούλα.. Και η επιτυχία οφείλεται στο γεγονός ότι έγινε πολύ γρήγορα χωρίς κόπο πολύ δηλαδή και ήταν πολύ νόστιμη (για τα δικά μου γούστα).

Περιγράφω λοιπόν.
Υλικά:
1 πακέτο φύλλο σφολιάτας
300 γραμμάρια φέτα
150 γραμμάρια μπλε τυρί
1 κεσεδάκι γιούρτι 2%
3 αυγά μέτρια
μισό φλιτζάνι γάλα φρέσκο
1 ματσάκι μικρό άνηθο
½ κουτ. Γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο
1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού κάρυ
½  κουτ. Γλυκού μπέϊκιν πάουντερ

Εκτέλεση ολίγων λεπτών :
ξεπαγώνετε την σφολιάτα, στρώνετε το ένα φύλλο σε βαθύ πυρέξ (κατά προτίμηση τετράγωνο γιατί παίρνει σχεδόν το φύλλο αυτούσιο)
Σε βαθύ μπολ τρίβετε με το πιρούνι την φέτα και το μπλέ τυρί, στην συνέχεια ρίχνετε το γιαούρτι, τα αυγά, το γάλα, τον άνηθο αφού τον ψιλοκόψετε, τα μπαχαρικά και το μπεϊκιν.  Ανακατεύετε καλά να ομογενοποιηθούν τα υλικά και είστε έτοιμοι.
Ρίχνετε το μείγμα πάνω στην σφολιάτα και σκεπάζετε με το δεύτερο φύλλο.
Εάν τύχει να περισσεύουν κάπως οι γωνίες της σφολιάτας, τις κόβετε με το μαχαίρι και δεν τις πετάτε, τις κάνετε σχηματάκια με τα δάχτυλα και τις βάζετε από πάνω ως ντεκόρ.
Δημιουργείτε έναν «κόθρο», χαρακώνετε με το μαχαίρι και είστε έτοιμοι για ψήσιμο.
Σε καλά προθερμασμένο φούρνο (απαραίτητα για το φούσκωμα της σφολιάτας) ψήνετε για 25-30 λεπτά στους 200 βαθμούς με πάνω κάτω αντιστάσεις.

Γίνεται πικάντικη λόγω των υλικών (μπλέ τυρί, άνηθος και κάρυ) και πολύ αφράτη ως γέμιση (χάρη στα αυγά, το μπέϊκιν και το γιαούρτι).

16 σχόλια:

  1. Το ότι έχει μπλε τυρί έφυγε κατευθείαν για εκτέλεση, κι επειδή σήμερα νυστάζω θα το βάλω στα υπόψιν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Νυστάζεις; Στο Internet ξαγρύπναγες καλή μου;

    Να την φτιάξεις, είναι απολαυστική. Εγώ πήρα μαζί μου σήμερα και στην δουλειά κι' ας ήταν κρύα. Την έφαγα χωρίς ανάσα που λένε :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ωχ! Με πέτυχες στη δύσκολη στιγμή (καθότι πεινάω τώρα στο γραφείο) και μου ήρθε μία σκοτοδίνη με το που διάβασα τη συνταγη! Νοστιμότατη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αμ να ήξερες Αμαλία μου πόσες φορές το έχω πάθει εγώ αυτό :-)))
    Άντε κάνε κουράγιο.
    Λίγες ώρες μας μείνανε μέχρι την επιστροφή στο σπίτι ή κάνω λάθος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. δεν της λείπει τίποτε, παραβλέπω το μπλε τυρί που δεν το αγαπώ ιδιαίτερα, με τόσα άλλα υλικά δε θα φαίνεται και πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δίνει άλλη γεύση Γαστερόπληξ μου το μπλε τυρί.
    Αλλά άμα δεν το αγαπάς κάνε μια προσθήκη απο κάτι αρκετά πικάντικο σε κασέρι ή καπνιστό τυρί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Θα δοκιμαστεί πάραυτα χεχεχε
    Φιλιά
    Καλό απόγευμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. πολυ ωραιος συνδιασμος γευσεων και αρωματων και το μπλε τυρι θα πηγαινει τελεια πιστευω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μου αρέσει πολύ το μπλε τυρί στην τυρόπιτα! Θα πρέπει να ήταν νοστιμότατη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τι βλέπω! Ομορφιές! Και στο μπλογκ και στο πιάτο! Τέλεια και η εμφάνιση και η τυρόπιτα Πηνελόπη μου!
    Καλό μήνα να έχουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αστεράκι καλημέρα και καλό Μήνα εύχομαι. Άμα την δοκιμάσεις να μας γράψεις εντυπώσεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Pansofix το μπλε τυρί έκανε την διαφορά στην γεύση. Την κάνει πικάντικη και φυσικά δεν θέλει κάτι περισσότερο για να γίνει ας πούμε πιο αλμυρή!
    Καλημέρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Big Mama ήταν όντως πολύ νόστιμη και πολύ "αφράτη". Αφού σου αρέσει το μπλε τυρί (δεν ξέρω για τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας βέβαια...) να την δοκιμάσεις όταν θα έχεις διάθεση και χρόνο.
    Καλό μήνα σου εύχομαι και καλό καλοκαίρι, αφού επισήμως ξεκινά από σήμερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αγγελικούλα μου καλό μήνα (για μας καλοκαίρι εδώ πια...)
    Ναι βγήκε χαριτωμένο με τις πρόσφατες αλλαγές, και κάπως κομψότερο :-)))

    Όσο για την τυροπιτούλα τα είπα και στις άλλες φίλες, εμένα προσωπικά όλος ο συνδυασμός των υλικών έφεραν πολύ καλό αποτέλεσμα για την συγκεκριμένη συνταγή. Γι' αυτό και την έγραψα να υπάρχει... μιας και πολλές φορές ξεχνώ την έχω κάνει κάθε φορά :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Με γειά η ανακαίνηση..
    όσο για τη τυρόπιτα..και πικάντικη..και εύκολη...και αν κρίνω από τα υλικά..πεντανόστιμη..
    Καλό Μήνα..-:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ευχαριστώ πολύ αγαπητό SpIrToKoYto.

    Ναι, πολύ καλή μας βγήκε τούτη η τυροπιτούλα με όλα της τα υλικά :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή