1.6.10

Πράσινη σαλάτα με μαριναρισμένα καλαμάρια

Ναι μεν αλληλό-ευχηθήκαμε για καλό καλοκαίρι αφού επισήμως μπαίνει σήμερα.
Ο καιρός όμως μοιάζει να μας τα χαλάει. Συννεφιά σχεδόν όλη μέρα, μικρή πτώση της θερμοκρασίας και βροχές που αναμένονται. Παρά ταύτα εμείς την προσπάθεια για καλοκαιρινή γεύση θα την κάνουμε…
Είδα  σήμερα σε αρκετά φιλικά blogs πολλές σαλάτες και είναι όλες μια και μια. Λαχταριστές.  Σε ότι με αφορά με μια καλή σαλάτα και τυράκι  (άντε και μια φέτα φρέσκο ψωμάκι για παπάρες) μπορεί να περάσω μέρες. Δεν έχω πρόβλημα. Ίσα-ίσα που μου αρέσει κιόλας. Πρέπει όμως να την κάνω πιο χορταστική όταν μιλάμε και για τους άλλους που πρέπει να την φάνε ως κύριο «φαγάκι».
Έτσι λοιπόν θα σας πω μια σαλατούλα θαλασσινή, που την έφτιαξα πέρσι το καλοκαίρι για πρώτη φορά.  Έκτοτε την έχω κάνει 3-4 φορές και φαγώθηκε από όλους εξίσου ευχάριστα, ακόμη και σ’ ένα τραπέζι με ανθρώπους που δεν αγαπούν το κρέας και έπρεπε να έχω αρκετά ψαρικά και θαλασσινά στα πιάτα μου.

Πράσινη σαλάτα με μαριναρισμένα καλαμάρια.

Ένα πακέτο καλαμαράκια σε ροδέλες. Θα το αφήσετε να ξεπαγώσει, θα τα καθαρίστε και θα τα ξεπλύνετε με ξυδόνερο.  Σε βαθύ μπολ θα βάλετε τις ροδέλες να μαριναριστούν, για κανένα 2ώρο περίπου, μέσα σε 3 κουταλιές σάλτσα σόγιας την οποία θα ανακατέψετε μ’ ένα ποτηράκι κρασιού ούζο. Θα βγάλετε και θα τα αφήσετε να στραγγίξουν για λίγο (σ’ ένα σουρωτήρι) από τα πολλά υγρά τους. Στην συνέχεια θα καλύψετε με  λαδόχαρτο ένα ταψί φούρνου, θα απλώσετε τις ροδέλες καλαμαριών πάνω στο χαρτί  και  θα τις ψήσετε σε δυνατό γκρίλ (εκτός και έχετε ειδικό σκεύος τύπου tefal για το μάτι της κουζίνας, που μπορείτε να τα τηγανίσετε χωρίς σχεδόν καθόλου λάδι) για 3-4 λεπτά μέχρι να ροδίσουν καλά.

Στα ζαρζαβατικά τώρα. Έχετε πάρει μια μεγάλη πράσινη σαλάτα την οποία έχετε πλύνει καλά και χοντροκόψει. Μια λόλα ρόκα επίσης το ίδιο. Μερικά  αγγουράκια τουρσί κομμένα σε ροδέλες, ένα μέτριο ξερό κρεμμύδι κατά προτίμηση γλυκό και κόκκινο ψιλοκομμένο, ένα καρότο τριμμένο στον τρίφτη (περισσότερο για χρώμα το κάνουμε) και τέλος ένα ματσάκι μέτριο άνηθο ψιλοκομμένο επίσης. Βάζετε όλα τα πιο πάνω υλικά σε βαθιά σαλατιέρα και τα περιχύνετε με ένα τρέσσινγκ: από μισή κούπα ελαιόλαδο, χυμό ενός λεμονιού και ενός πορτοκαλιού ανακατεμένα με  2 κουταλιές μουστάρδα.
Μέσα στην σαλατιέρα τοποθετείτε τις ψημένες ροδέλες καλαμαριών και πασπαλίζετε με λίγο σουσάμι. Ανακατεύετε καλά να ενωθούν όλα τα υλικά και είστε έτοιμοι να την απολαύσετε.
Νομίζω πως θα δώσει μια ωραία ευχάριστη καλοκαιρινή νότα στο τραπέζι σας.

Φωτογραφία με τίτλο: Summer is here, από το  site :Treak Erth

18 σχόλια:

  1. Ήρθα πρώτη για να ευχηθώ καλό μήνα, καλό καλοκαίρι και κυρίως να συμφωνήσω και 'γω πως μια φρέσκια σαλάτα, είναι το καλύτερο γεύμα και για μένα τις μέρες της ζέστης!
    Ωραία η ιδέα με τα μαριναρισμένα καλαμαράκια και ενδιαφέρουσα και η προσθήκη του σουσαμιού!
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτή δεν είναι σαλάτα ....... παράδεισος είναι :)))))

    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. σαλάτα να 'ναι κι ας είναι μόνο με πρασινάδες, αν πιάσουν οι ζέστες δεν πάει μπουκιά κάτω, τι χαρά!!!
    τώρα με τα καλαμαράκια μας βάζεις σε πειρασμό!!!
    καλό μήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ένα πλήρες πιάτο!!!
    Επειδή με τις ροδέλες αυτές που λες έχω "μαλώσει" θα το φτιάξω με φρέσκα όταν βρω στην αγορά.
    Καλό μήνα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. καλό μήνα...Ωραία σαλάτα...
    (Δυστυχώς για μένα, θα περιμένει...Τα κατεψυγμένα ροδέλες δεν τα εμπιστεύομαι, και ολόκληρα βρίσκω πολύ σπάνια καθότι οι ΝΖηλανδοί δεν τα προτιμάνε, εκτός αυτού ο Ιούνιος ισοδυναμεί με Δεκέμβριο εδώ, οπότε, το καλοκαίρι θα αργήσει κανένα εξάμηνο :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλημέρα και καλό μήνα και σε σένα Dark Chef. Η σαλάτα ειδικά άμα είναι φρέσκια και τρυφερή με ωραίο τρέσσινγκ είναι απόλαυση, έτσι κι' αλλιώς.
    Τα καλαμαράκια απλώς συμπλήρωσαν και έκαναν και την διαφορά :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αστεράκι μου, με τόσο πράσινο είναι δυνατόν να μην είναι παράδεισος :-))
    Οι πρωτόπλαστοι του λείπουν χα,χα.
    Καλή σου μέρα καλή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γαστερόπληξ μου, μπορείτε να την κάνετε και με γαριδούλες αλλά τα καλαμαράκια έτσι μαριναρισμένα κάνουν την διαφορά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ξανθή μου, τα φρέσκα εάν βρεις μικρά σε μέγεθος μπορείς να τα βάλεις και ολόκληρα. Σίγουρα θα είναι πιο καλά, αλλά δεν έχω πάντα την ευκαιρία να έχω φρέσκα στην διάθεσή μου.
    Καλημέρα και καλό μήνα και σε σένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Artanis αυτή κι' αν είναι διαφορά. Ιούνιος μήνας με καιρικές συνθήκες Δεκεβρίου! Η μαγεία του πλανήτη μας όμως αυτή είναι, κι' ας τον παιδεύουμε τόσο πολύ :-)))
    Καλό μήνα καλή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μύρισε καλοκαιιιιιρί!!!
    Καλημέρα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Eva είναι κάπου εκεί έξω... αλλά δεν φαίνεται και πολύ να θέλει να 'ρθει!!
    Καιρός άστατος για όλην την εβδομάδα με συννεφιές και πτώση θερμοκρασίας λένε τα δελτία.
    Αλλά που θα πάει, θα 'ρθει :-))
    Το καλοκαίρι λίγο "χειμωνιάτικο" και ο χειμώνας λίγο "καλοκαιρινός" είναι τα πράγματα φέτος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλοκαιρινή και πεντανόστιμη η σαλάτα σου Πηνελόπη! Μου αρέσει και το σουσάμι στις σαλάτες! Καλό μήνα καθυστερημένα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Πολύ νόστιμη φαίνεται, μου αρέσει κάθε μορφής σαλάτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Να 'σαι καλά Big Mama. Εύχομαι το ίδιο και σε σας καλή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αχτίδα μου καλή μέρα. Είναι νόστιμη και χορταστική. Και το ψητό μαριναρισμένο καλαμάρι δίνει "άλλη" νότα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Συνταγή με τη σφραγίδα της Πηνελόπης! Καλό καλοκαίρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Χα,χα,χα
    Ναι Κικίτσα...βγάλε κυρά μου την σκούφια σου και βάραμε!!
    Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή