Καινούργιο κοσκινάκι μου και που να σε κρεμάσω;
Φαντάζομαι ότι κι εσείς το έχετε νοιώσει, το συναίσθημα.
Να αποκτάτε ένα νέο "μαραφετάκι" στη κουζίνα σας και να θέλετε αμέσως να προχωρήσετε σε πρακτική εφαρμογή!
Έτσι κι' εγώ. Έλαβα δωράκι τσαχπίνικο από την φίλη Ζαμπία και δεν μπορούσα με τίποτε να αντισταθώ. Πήρα λοιπόν, τα αστεράκια (φορμάκια σιλικόνης) και το απογευματάκι της ίδιας μέρας τα έπλυνα, τα γυάλισα, τα σκούπισα, τα κανάκεψα και προχώρησα άμεσα ... εγκαινίαζοντάς τα με τη πιο γρήγορη σοκολατένια λιχουδιά.
Τίποτε δύσκολο ή άκρως ιδιαίτερο, από πρακτική εφαρμογή και με απλά υλικά.
Χυμός και ξύσμα από ένα μεγάλο πορτοκάλι,
3 κουταλιές ελαιόλαδο,
2 μέτρια αυγά,
1/2 κούπα ζάχαρη,
3 κουταλάκια κακάο σκόνη,
1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
λίγη βανίλια (σκόνη ή υγρή),
ένα σφηνάκι ανθόνερο,
ελάχιστο αλάτι,
1 και 1/2 κουταλάκι μπέϊκιν πάουντερ
και τέλος μερέντα που θα την έχετε ελαφρώς ζεστάνει (σε φούρνο μικροκυμάτων ή μπαιν μαρί)
Τρίβετε το πορτοκάλι στο χοντρό του τρίφτη, αφού προηγουμένως το έχετε πλύνει καλά.
Το ξύσμα το ανακατεύετε με μια κουταλιά της σούπας ζάχαρη και το αφήνετε να σταθεί για ένα δεκάλεπτο ώστε να βγάλει όλο το αιθέριο έλαιό του.
Ανακατεύετε το αλεύρι, το μπέϊκιν πάουντερ και τη σκόνη του κακάο (αφού την έχετε ελαφρώς κοσκινίσει μ' ένα μικρό σουρωτήρι).
Στην συνέχεια μέσα σε βαθύ μπολ χτυπάτε τα 2 αυγά, το ξύσμα και την υπόλοιπη ζάχαρη με το αυγοδάρτη. Προσθέτετε το χυμό του πορτοκαλιού, τη βανίλια, το ανθόνερο και το ελαιόλαδο. Χτυπάτε και πάλι και σταδιακά ενσωματώνετε στο μείγμα τα στερεά σας (αλεύρι, κακάο, μπέϊκιν) ανακατεύετε και πάλι μέχρι την πλήρη ένωση των υλικών.
Το μείγμα είναι υγρό και για να μην έχετε απώλειες το βάζετε σε μια κανάτα πλαστική ή σχετική που είναι και δοσομετρητής (ένα ωραίο tip που μας είχε γράψει η αγαπητή Νίκη σε μια από τις πρόσφατες συνταγές της) και είναι πραγματική διευκόλυνση όταν μιλάμε για μικρά φορμάκια και muffins.
Τοποθετείτε τα φορμάκια μέσα σε ταψί και τα γεμίζετε κατά τα 2/3 τους. Βάζετε στο κέντρο τους και μια κουταλίτσα από την ελαφρώς ζεστή μερέντα και τα ετοιμάζετε για το φούρνο, που τον έχετε προθερμάνει. Μέσα στο ταψί προσθέτετε λίγο νεράκι, θα βοηθήσει να μην παραψηθούν.
Ψήνετε στους 170 βαθμούς για 15-18 λεπτά. Ξεφουρνίζετε. Τα βγάζετε από το ταψί με προσοχή γιατί καίνε. Τα αφήνετε λίγο να κρυώσουν πάνω σε μια επιφάνεια κοπής ή σχάρα και μετά τα ξεφορμάρετε γυρίζοντάς τα ανάποδα.
Ρευστή σοκολάτα σε μικρά αστεράτα σοκολατένια κεκάκια με άρωμα πορτοκαλιού και τη δροσιά του ανθόνερου.
Κεκάκια της μιας μπουκιάς ...άντε δύο!!!
Φαντάζομαι ότι κι εσείς το έχετε νοιώσει, το συναίσθημα.
Να αποκτάτε ένα νέο "μαραφετάκι" στη κουζίνα σας και να θέλετε αμέσως να προχωρήσετε σε πρακτική εφαρμογή!
Έτσι κι' εγώ. Έλαβα δωράκι τσαχπίνικο από την φίλη Ζαμπία και δεν μπορούσα με τίποτε να αντισταθώ. Πήρα λοιπόν, τα αστεράκια (φορμάκια σιλικόνης) και το απογευματάκι της ίδιας μέρας τα έπλυνα, τα γυάλισα, τα σκούπισα, τα κανάκεψα και προχώρησα άμεσα ... εγκαινίαζοντάς τα με τη πιο γρήγορη σοκολατένια λιχουδιά.
Αστεράκια σοκολάτας με ρευστή γέμιση μερέντας
Χυμός και ξύσμα από ένα μεγάλο πορτοκάλι,
3 κουταλιές ελαιόλαδο,
2 μέτρια αυγά,
1/2 κούπα ζάχαρη,
3 κουταλάκια κακάο σκόνη,
1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
λίγη βανίλια (σκόνη ή υγρή),
ένα σφηνάκι ανθόνερο,
ελάχιστο αλάτι,
1 και 1/2 κουταλάκι μπέϊκιν πάουντερ
και τέλος μερέντα που θα την έχετε ελαφρώς ζεστάνει (σε φούρνο μικροκυμάτων ή μπαιν μαρί)
Τρίβετε το πορτοκάλι στο χοντρό του τρίφτη, αφού προηγουμένως το έχετε πλύνει καλά.
Το ξύσμα το ανακατεύετε με μια κουταλιά της σούπας ζάχαρη και το αφήνετε να σταθεί για ένα δεκάλεπτο ώστε να βγάλει όλο το αιθέριο έλαιό του.
Ανακατεύετε το αλεύρι, το μπέϊκιν πάουντερ και τη σκόνη του κακάο (αφού την έχετε ελαφρώς κοσκινίσει μ' ένα μικρό σουρωτήρι).
Στην συνέχεια μέσα σε βαθύ μπολ χτυπάτε τα 2 αυγά, το ξύσμα και την υπόλοιπη ζάχαρη με το αυγοδάρτη. Προσθέτετε το χυμό του πορτοκαλιού, τη βανίλια, το ανθόνερο και το ελαιόλαδο. Χτυπάτε και πάλι και σταδιακά ενσωματώνετε στο μείγμα τα στερεά σας (αλεύρι, κακάο, μπέϊκιν) ανακατεύετε και πάλι μέχρι την πλήρη ένωση των υλικών.
Το μείγμα είναι υγρό και για να μην έχετε απώλειες το βάζετε σε μια κανάτα πλαστική ή σχετική που είναι και δοσομετρητής (ένα ωραίο tip που μας είχε γράψει η αγαπητή Νίκη σε μια από τις πρόσφατες συνταγές της) και είναι πραγματική διευκόλυνση όταν μιλάμε για μικρά φορμάκια και muffins.
Τοποθετείτε τα φορμάκια μέσα σε ταψί και τα γεμίζετε κατά τα 2/3 τους. Βάζετε στο κέντρο τους και μια κουταλίτσα από την ελαφρώς ζεστή μερέντα και τα ετοιμάζετε για το φούρνο, που τον έχετε προθερμάνει. Μέσα στο ταψί προσθέτετε λίγο νεράκι, θα βοηθήσει να μην παραψηθούν.
Ψήνετε στους 170 βαθμούς για 15-18 λεπτά. Ξεφουρνίζετε. Τα βγάζετε από το ταψί με προσοχή γιατί καίνε. Τα αφήνετε λίγο να κρυώσουν πάνω σε μια επιφάνεια κοπής ή σχάρα και μετά τα ξεφορμάρετε γυρίζοντάς τα ανάποδα.
Ρευστή σοκολάτα σε μικρά αστεράτα σοκολατένια κεκάκια με άρωμα πορτοκαλιού και τη δροσιά του ανθόνερου.
Κεκάκια της μιας μπουκιάς ...άντε δύο!!!
Τα παιδία παίζει!! Εμείς θα παίξουμε με γάτες μόλις αφίχθηκαν εκ Λονδίνου!!είναι μικρούλες κι ομορφούλες!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα!!!
Α, δεν "παίζω" φιλενάδα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘέλουμε και γατούλες...γιατί άμα τις δει μια ψυχή (ξέρεις ποιά), θα έχω άλλα.
Πολλές καλημέρες και απ' εμάς.
Αστεράτα μαφινάκια, μερεντένια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠηνελόπη μου χρυσοχέρα, μας έδωσες μια και απογειωθήκαμε!
Τι να πω; Ότι ευχαρίστως θα τα εξαφάνιζα, γνωστό θα μου πεις!:)
Αλλά άντε, με ένα αρκούμαι για να φτάσουν για όλους!
Φιλιά στο μεγάλο Αστέρι!
Ζ.
Με γεια το παιχνιδάκι και πάντα αρωματικά παρασκευάσματα να ψήνονται εκεί μέσα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑμ, ευχαρίστως τα εξαφάνισαν και οι "γνωστοί-άγνωστοι σοκολατομανείς" του σπιτιού μου καλή μου Ζαμπία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι πήγαμε και για δεύτερη έκδοση, την επόμενη μέρα.
Σ' ευχαριστούμε πολύ για την προμήθεια του γκάζετ!
Ευχαριστώ σε πολύ καλή μου Αγγελική.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦαίνεται πως θα μου ανοίξουν νέο πεδίο δόξης λαμπρό, τούτα τα αστεράκια!
Στα δικά σου χεράκια οι φόρμες θα..πετάξουν..Κι εγώ το ίδιο κάνω..προημερών ο Δημήτρης μου π[ήρε φόρμες για μικρά ψωμάκια με ελιές που αγαπώ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν ξέρω αν θα "πετάξουν" καλή μου Αχτίδα, αλλά ότι θα "αναστενάξουν" είναι σίγουρο :-))
ΑπάντησηΔιαγραφήΠεριμένουμε να δούμε τα δικά σου "πονήματα" σύντομα. Τι καλός που είναι όμως ο άνθρωπός σου!
Υπέροχα, αστεράτα θαύματα!!! Well done!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν και μόλις σηκώθηκα από το τραπέζι πολύ θα ήθελα ένα για τον απογευματινό μου καφέ. Χαριτωμένα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραία τα μάφινς σου αλλά και οι φόρμίτσες δεν πάντε πίσω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαιχνιδιάρικες και πρωτότυπες!
Η συνταγή σου είναι ιδανική για το παρθενικό τους γλυκό!
με γεια τα αστεράκια σου!!
ΑπάντησηΔιαγραφήσκέτη γλύκα!!
Τέλεια είναι Πηνελόπη μου, λαχταριστά λαχταριστά!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε γεια! Κι εγω ακριβως το ιδιο κανω! Και τι λαχταριστα κεκακια εφτιαξες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα, Πηνελόπη μου με τις αστεράτες, λαχταριστές δημιουργίες σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαταπληκτικά γλυκάκια και με ακόμα πιο καταπληκτική γέμιση!
Έμεινε κανένα να περάσω;
Καλό σου βράδυ!
Με γειά τα τέλεια δωράκια...με γειά και τα τέλεια γλυκάκια που σίγουρα θα έχουν ήδη τελειώσει...ζηλεύω!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι δυο μπουκιές καλέ? Μια ολόκληρη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦαντάζομαι κι εσείς τα τσακίσατε,ε?!
Τέλεια Πηνελόπη μου!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπράβο Πηνελόπη γειά στα χέρια σου,πολύ αστεράτα τ΄αστεράκια σου,φιλιά καλό βράδυ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν ξέρω αν θα στενάξουν τα σιλικονάκια, σίγουρα αναστενάζω εγώ τώρα που δεν έχω ένα, έστω ένα, να πάνε κάτω τα φαρμάκια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλώ σε, Νένα
Sofi22ri σ'ευχαριστώ σε πολύ :-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό ακριβώς Vita μου, μετά από ένα ωραίο πιάτο φαγητού ένα τόσο δα μικρούλι γλυκάκι είναι και το δικό μου ζητούμενο, σχεδόν πάντα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα εύχομαι.
Είδες Χρυσαυγή μου τι ωραία που βγήκαν...να τρώει η μάνα και του παιδιού να μη δίνει!!! Λέμε τώρα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ σε πάρα πολύ καλή Γαστερόπληξ. Να σε πάντα καλά κι' ας μην σε διαβάζουμε πια τόσο συχνά :-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΙδανικά για τις υπογλυκαιμίες Eri μου, και βρήκα μέθοδο να τα κάνω και στο άψε σβήσε... απευθείας μέσα στην κανάτα που τα "σερβίρω" μετά στα φορμάκια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΆστα...καταστροφή!
Ε, με νοιώθεις τότε πολύ καλά Ελπινίκη μου. Και όσο περνάνε οι μέρες "βελτιώνω" και την μέθοδο παραγωγής σε απόδοση χρόνου :-))
ΑπάντησηΔιαγραφή5-6 λεπτά το πολύ!
Ελένη μου καλή το ξύσμα του πορτοκαλιού και το ανθόνερο δίνου πολύ ωραίο αποτέλεσμα σε συνδυασμό με την σοκολάτα. Χθες που δεν είχα μερέντα (τέλος πια) έβαλα σταγόνες σοκολάτας στη μέση του μείγματος και τα "τσακίσαν" τα αγοράκια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλές-πολλές καλημέρες.
Kapa μου σ' ευχαριστώ. Η πρώτη δόση της ανάρτησης έχει τελειώσει προ πολλού! Πήγαμε σε 3η έκδοση :-)) σε χρόνους dt.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα εκεί στη Β. Ελλάδα.
Με μία σχεδόν μπουκιά οι μεγαλύτεροι Βέρα μου. Οι πιο μικροί το απολαύσανε σε 2-3 και τραγουδώντας κατά το σύνηθειό τους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι υπήρξε και αίτημα επανάληψης...
Ευχαριστώ σε πολύ Κική μου. Εύκολα και απολαυστικά, όποτε μάλλον είναι από τα πιο ωραία που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα και με παραλλαγές.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημερέρες πολλές.
Να σαι καλά βρε Ροδάνθη μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚάνω ότι μπορώ καλύτερο, για τους σοκολατομανείς τους σπιτιού μου!
Τι να κάνω;
Γειά σου βρε Νένα μου (είστε καλά ελπίζω), έχουν μείνει 2 απο τη χθεσινή παραγωγή, να στα στείλω με courier :-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΠηνελόπη μου πολύ ωραία συνταγή θα την δοκιμάσω σύντομα! Ήθελα να σε ρωτήσω η δοσολογία των υλικών για πόσα κεκάκια είναι; Επίσης δεν έχω ξαναχρησιμοποιήσει φορμάκια σιλικόνης με αφορμή όμως τα αστεράτα σου μάφινς μπήκα στον πειρασμό και αγόρασα κάτι λουλουδένια φορμάκια ΤΕΛΕΙΑ! Η ερώτηση είναι βουτυρώνουμε και τα φορμάκια σιλικόνης;
ΑπάντησηΔιαγραφήΣέυχαριστώ εκ των προτέρων!
Καλημέρα Ανώνυμε/η (κρίμα που δεν μου γράφεις το όνομα σου, γιατί αισθάνομαι πως δεν σε ξέρω...αν και πρέπει να τα έχουμε ξαναπεί).
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπαντώ λοιπόν πως η συγκεκριμένη ποσότητα υλικών μου έβγαλε κάπου 18 τέτοια φορμάκια, δεδομένου ότι δεν είναι πολύ μεγάλα και ότι γέμισα τις φόρμες κατά τα 2/3. Το ίδιο να κάνεις και με τα λουλουδένια φορμάκια, γιατί τα κεκάκια θα φουσκώσουν.
Καλή επιτυχία σου εύχομαι.