Απόκριες «προ των πυλών» λοιπόν…
Προχθές ακόμη "χαζεύαμε" το Χριστουγεννιάτικο Δένδρο και τώρα φτιάχνουμε αποκριάτικες μάσκες και στολές (ας είναι καλά ο παιδικός σταθμός).
Όταν οι γιορτές "πέφτουν" έτσι μαζεμένες, μάλλον χάνουν την χάρη τους θα έλεγα, αλλά τι να κάνουμε;
Μέσα στο διάστημα της Αποκριάς πάντως, κάποιες μέρες τα κρεατικά θα έχουν την απόλυτη τιμητική τους. Σας προτείνω λοιπόν, να δοκιμάσετε και αυτή τη "φορεσιά" σ’ ένα κλασσικό φαγητό, το σπετζοφάϊ. Τούτο όμως το μασκαρεμένο, είναι λευκό (γιατί δεν έχει καθόλου ντομάτα) σπετζοφάϊ (γιατί έχει μπόλικες πιπεριές και λουκάνικα, αλλά και άλλα...) και γίνεται στο φούρνο!
Εάν το παρουσιάσετε ως μεζέ, η ποσότητα που γράφω θα σας φτάσει για 6 άτομα, αν το κάνετε ως κύριο φαγητό και έχετε 6 άτομα, αυξήσετε τις ποσότητες υλικών, σχεδόν κατά το διπλό.
Έχουμε και λέμε, χρειάζεστε:
3 μεγαλούτσικα λουκάνικα με πράσο και πορτοκάλι,
3 πιπεριές μεγάλες (κόκκινη, πορτοκαλί και πράσινη)
3 μεγάλα καρότα,
6 μετρίου μεγέθους πατάτες,
1 πορτοκάλι μεγάλο (ξύσμα και χυμό)
½ λεμόνι (μόνον το χυμό)
2 κουταλιές μουστάρδα,
1 ποτηράκι κρασιού Worcestershire sauce,
ρίγανη, πιπέρι, κουρκουμά, σκόνη σκόρδου, αλάτι,
ελαιόλαδο και νεράκι.
Καθαρίζετε τις πατάτες και τις βάζετε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουνε ελαφρώς. Όχι να παραβράσουν.
Στο διάστημα αυτό, πλένετε καρότα και πιπεριές και τα καθαρίζετε.
Κόβετε τις πιπεριές σε μεγάλο τετράγωνα κομμάτια. Τα καρότα σε ροδέλες αλλά όχι πολύ χοντρές
Παίρνετε το ξύσμα του πορτοκαλιού και το κρατάτε στην άκρη.
Στύβετε το πορτοκάλι και το λεμόνι σ’ ένα βαθύ μπολ, μέσα στο οποίο θα ρίξετε το ελαιόλαδο, τη worcestershire sauce, τη μουστάρδα και λίγο νεράκι. Θα ανακατέψετε για να ενωθούν όλα μαζί.
Σε βαθύ πυρίμαχο σκεύος θα βάλετε τώρα τα λουκάνικα κομμένα σε ροδέλες, τα καρότα, τις πιπεριές, τις βρασμένες πατάτες κομμένες επίσης σε χοντρά κομμάτια.
Θα πασπαλίσετε με όλα τα μπαχαρικά (πιπέρι, κουρκουμά, σκόνη σκόρδου, ρίγανη, αλάτι) και θα προσθέσετε και το ξύσμα του πορτοκαλιού. Ανακατεύετε λίγο (με καθαρά χεράκια) να μοιραστούν ομοιόμορφα και τα περιχύνετε με τα υγρά. Προσθέσετε και λίγο νεράκι (περίπου μισό ποτήρι).
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, για 25-30 λεπτά περίπου. Μέχρι να μελώσει το φαγητό και να δέσει η σάλτσα του.
Αφήνετε να τραβήξει λίγο και σερβίρετε.
Καλή σας όρεξη!
Προχθές ακόμη "χαζεύαμε" το Χριστουγεννιάτικο Δένδρο και τώρα φτιάχνουμε αποκριάτικες μάσκες και στολές (ας είναι καλά ο παιδικός σταθμός).
Όταν οι γιορτές "πέφτουν" έτσι μαζεμένες, μάλλον χάνουν την χάρη τους θα έλεγα, αλλά τι να κάνουμε;
Μέσα στο διάστημα της Αποκριάς πάντως, κάποιες μέρες τα κρεατικά θα έχουν την απόλυτη τιμητική τους. Σας προτείνω λοιπόν, να δοκιμάσετε και αυτή τη "φορεσιά" σ’ ένα κλασσικό φαγητό, το σπετζοφάϊ. Τούτο όμως το μασκαρεμένο, είναι λευκό (γιατί δεν έχει καθόλου ντομάτα) σπετζοφάϊ (γιατί έχει μπόλικες πιπεριές και λουκάνικα, αλλά και άλλα...) και γίνεται στο φούρνο!
Εάν το παρουσιάσετε ως μεζέ, η ποσότητα που γράφω θα σας φτάσει για 6 άτομα, αν το κάνετε ως κύριο φαγητό και έχετε 6 άτομα, αυξήσετε τις ποσότητες υλικών, σχεδόν κατά το διπλό.
Έχουμε και λέμε, χρειάζεστε:
3 μεγαλούτσικα λουκάνικα με πράσο και πορτοκάλι,
3 πιπεριές μεγάλες (κόκκινη, πορτοκαλί και πράσινη)
3 μεγάλα καρότα,
6 μετρίου μεγέθους πατάτες,
1 πορτοκάλι μεγάλο (ξύσμα και χυμό)
½ λεμόνι (μόνον το χυμό)
2 κουταλιές μουστάρδα,
1 ποτηράκι κρασιού Worcestershire sauce,
ρίγανη, πιπέρι, κουρκουμά, σκόνη σκόρδου, αλάτι,
ελαιόλαδο και νεράκι.
Καθαρίζετε τις πατάτες και τις βάζετε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουνε ελαφρώς. Όχι να παραβράσουν.
Στο διάστημα αυτό, πλένετε καρότα και πιπεριές και τα καθαρίζετε.
Κόβετε τις πιπεριές σε μεγάλο τετράγωνα κομμάτια. Τα καρότα σε ροδέλες αλλά όχι πολύ χοντρές
Παίρνετε το ξύσμα του πορτοκαλιού και το κρατάτε στην άκρη.
Στύβετε το πορτοκάλι και το λεμόνι σ’ ένα βαθύ μπολ, μέσα στο οποίο θα ρίξετε το ελαιόλαδο, τη worcestershire sauce, τη μουστάρδα και λίγο νεράκι. Θα ανακατέψετε για να ενωθούν όλα μαζί.
Σε βαθύ πυρίμαχο σκεύος θα βάλετε τώρα τα λουκάνικα κομμένα σε ροδέλες, τα καρότα, τις πιπεριές, τις βρασμένες πατάτες κομμένες επίσης σε χοντρά κομμάτια.
Θα πασπαλίσετε με όλα τα μπαχαρικά (πιπέρι, κουρκουμά, σκόνη σκόρδου, ρίγανη, αλάτι) και θα προσθέσετε και το ξύσμα του πορτοκαλιού. Ανακατεύετε λίγο (με καθαρά χεράκια) να μοιραστούν ομοιόμορφα και τα περιχύνετε με τα υγρά. Προσθέσετε και λίγο νεράκι (περίπου μισό ποτήρι).
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, για 25-30 λεπτά περίπου. Μέχρι να μελώσει το φαγητό και να δέσει η σάλτσα του.
Αφήνετε να τραβήξει λίγο και σερβίρετε.
Καλή σας όρεξη!
Καλό μήνα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι άλλο θα ακούσω!!άκου αποκριάτικο σπετζοφάι μόνο εσύ μπορούσες να το φτιάξεις αλλά και να το ονοματίσεις!!
Καλο μηνα! Τελειο φαινεται, μ αρεσει πολυ το σπετσοφαι!
ΑπάντησηΔιαγραφήKαλό μήνα Πηνελόπη μου! Τα αγόρια μου ούτε να ακούσουν για πιπεριές...οπότε φάτε μάτια ψάρια!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήkalo mina!! teleio to spetsofai soy miam miam!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μήνα Ξανθή μου, καλά αν δεν μου το γράφατε...σήμερα θα ήμουν ακόμη στο Γενάρη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι βρε συ, Αποκριάτικο γιατί το έκανα "μασκαρά". Δεν είναι απλώς λουκάνικα στο φούρνο έχει και άλλα ωραία και έγινε πεντανόστιμο. Είμαι "κάθετη" σ' αυτό :-))
Επίσης και σε σένα Ελπινίκη μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ συνδυασμός των αρωμάτων πετύχε πολύ και σκέφτομαι να το κάνω σύντομα.
Και σε σας καλό μήνα Λίλα μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι να γίνει καλή μου, με αυτά τα αγόρια, άλλη φυλή όπως μου είχε γράψει και μια έταιρη φίλη blogger.
Κάντο όμως σε μικρή ποσότητα μόνον για σένα, και ίσως το άρωμα να τους κάνει να θελήσουν να δοκιμάσουν.
Ποιός ξέρει;
Σ' ευχαριστώ αγαπητή Μαρία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι ωραίο φαγάκι και για μεγάλους, αλλά και για μικρούς γιατί οι πατατούλες έτσι μαγειρεμένες κάνουν θραύση.
Καλό μήνα εύχομαι και σε σένα.
Εγώ δεν έχω πρόβλημα με τις πιπεριές...Δηλώνω συμμετοχή στην εξουσία σόρυ στην κατανάλωση του "Αποκριάτικου"!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχει λιακάδα σήμερα...με δόντια.
Λες να θέλει "αποκριάτιικο";
Καλό Φλεβάρη μήνα!
Ζ.
Καλό μήνα Πηνελόπη!! Ωραίος χρωματικός αλλά και αρωματικός συνδυασμός υλικών!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓουάου!!! Υπερπαραγωγή!!!!! Συγχαίρω!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα...πόσο γρύγορα περνάει ο καιρός!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣαν χθες είχαμε Χριστούγεννα και ήρθαν οι αποκριές!
Φιλιά
καλό μήνα, μούρλια το φαγάκι, βουτάω ένα ζυμωτό ψωμάκι και στρώνομαι στο τραπέζι
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μήνα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραίο φαίνεται και μάλλον θα μου αρέσει περισσότερο έτσι λευκό και "μασκαρεμένο" παρά "αμασκάρευτο" και ντοματένιο, χα χα!
Αφού βράζουμε λίγο τις πατάτες μήπως πρέπει να βράσουμε λίγο και τα καρότα? Προλαβαίνουν και μαλακώνουν?
Ζαμπία μου...εμείς πάντως από το πολύ πρωϊ μέχρι και πριν λίγη ώρα χιονάκι είχαμε. Και στα δυτικά αλλά και στα κεντρικότερα, λόγω Υμηττού.
ΑπάντησηΔιαγραφήΒουρ για "μασκαρεμένο" και γίνεται πολύ εύκολα και χωρίς πολύ παρακολούθηση πάνω από τις εστίες :-)
Επίσης Κική μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρέπει να πω, και δεν είναι εγωϊστικό, ότι ο συνδυασμός αυτός πέτυχε πάρα πολύ. Και τα αρώματα και τα μπαχαρικά που χρησιμοποιήθηκαν έδωσαν μυρωδάτο αποτέλεσμα.
Ευχαριστώ θερμά για τα συγχαρητήρια sofi22ri μου. Να σαι καλά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό ζω κι' εγώ Δημητρά μου, που από χθές κάνω χαρτοκοπτική για αποκριάτικες μάσκες και μέχρι την προηγούμενη τραγουδούσα τον Ρούντολφ το Ελαφάκι!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα έχω "χάσει" η έρμη μάνα, αλλά τι να κάνω :-))
Γαστερόπληξ μου καλή, καλώς μας ήρθες πάλι...σαν τα χιόνια και εσύ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάρε το καρβελάκι σου παραμάσχαλα, κα έλα να κάτσουμε παρέα :-))
Καλό Μήνα και καλά Μασκαρέματα και σε σένα Σκοτεινούλα μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΛοιπόν, να σου πω ότι τα καροτάκια δεν χρειάζονται βράσιμο! Ω, ναι "κρατάνε" μια σταλίτσα στο δόντι και είναι εξαιρετικά κάνοντας αντίθεση με τις μελωμένες πατάτες και τις γλυκιές πιπεριές.
Και όπως ΒΛΕΠΕΙΣ...Πορτοκάλι κι' εδώ!
Το ξύσμα δίνει "νότα" στο φαγητό και ένταση τα μπαχαρικά μας.
Do it...
Πολύ ωραία παραλλαγή αξίζει μια δοκιμή!!! καλό μήνα!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μήνα Πηνελόπη μου! Πολύ καλή ιδέα το λευκό σπετζοφάι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤρέχουνε τα σάλια μου ρε πατρίδα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ καλή ιδέα το χωρίς ντομάτα γιατί πιστεύω ότι έτσι εκτός από την οπτική του επιτυχία θα πρέπει να αναδεινύονται πιο καθαρά οι διάφορες γεύσεις. Καλά έκανες και έβαλες λουκάνικο πράσου γιατί και νόστιμο είναι και με πιο σοφτ γεύση. Εκείνο το δικό μας το κάνουνε μπουρλότο με το πολύ αλάτι το κρασί και τα μπαχαρικά που βάζουν.
Καλό σου μήνα Πηνελόπη μου!
Ωραιότατο φαίνεται το "σπετζοφάι αλλιώς...." ή "αλά Πενέλοπε"!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήPela, να την κάνεις την δοκιμή της παραλλαγής και έχω την αίσθηση ότι θα την επαναλάβεις :-))
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα εύχομαι.
Και σε σας Eri μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπειδή εμείς τα "ντοματένια" δεν τα πολύ συμπαθούμε, προσαρμόζουμε τα φαγητά μας προς το "λευκό", λεμονάτο, πικάντικο με μπαχαρικά :))
Navarino μου καλέ σ' ευχαριστώ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜεσσηνιακά λουκάνικα έχω καιρό να πάρω, αν θες το πιστεύεις ... έχω σχεδόν 2,5 χρόνια που δεν έχω κατέβει καθόλου.
Αλλά φέραμε ωραία λουκάνικα από τα Τρίκαλα Θεσσαλίας και τα "αξιοποιούμε".
Το φαγητό έτσι έγινε πολύ ωραίο και νότιμα. Μακάρι να είμασταν πιο κοντά, έτσι για ένα γρήγορο τραπέζωμα :-))
Αυτό το "αλά Πενέλοπε" πολύ μου άρεσε Μαρινάκι. Θα το καθιερώσω και θα το "πατεντάρω" καλή μου :-)))
ΑπάντησηΔιαγραφή