1.2.12

Αποκριάτικο... Λευκό Σπετζοφάϊ φούρνου

Απόκριες «προ των πυλών» λοιπόν…
Προχθές ακόμη "χαζεύαμε" το Χριστουγεννιάτικο Δένδρο και τώρα φτιάχνουμε αποκριάτικες μάσκες και στολές (ας είναι καλά ο παιδικός σταθμός).
Όταν οι γιορτές "πέφτουν" έτσι μαζεμένες, μάλλον χάνουν την χάρη τους θα έλεγα, αλλά τι να κάνουμε;
Μέσα στο διάστημα της Αποκριάς πάντως, κάποιες μέρες τα κρεατικά θα έχουν την απόλυτη τιμητική τους. Σας προτείνω λοιπόν, να δοκιμάσετε και αυτή τη "φορεσιά"  σ’ ένα κλασσικό φαγητό, το σπετζοφάϊ.  Τούτο όμως το μασκαρεμένο, είναι λευκό (γιατί δεν έχει καθόλου ντομάτα) σπετζοφάϊ (γιατί έχει μπόλικες πιπεριές και λουκάνικα, αλλά και άλλα...) και γίνεται στο φούρνο!


Εάν το παρουσιάσετε ως μεζέ, η ποσότητα που γράφω θα σας φτάσει για 6 άτομα, αν το κάνετε ως κύριο φαγητό και έχετε 6 άτομα, αυξήσετε τις ποσότητες υλικών, σχεδόν κατά το διπλό.
Έχουμε και λέμε,  χρειάζεστε:
3 μεγαλούτσικα λουκάνικα με πράσο και πορτοκάλι,
3 πιπεριές μεγάλες (κόκκινη, πορτοκαλί και πράσινη)
3 μεγάλα καρότα,
6 μετρίου μεγέθους πατάτες,
1 πορτοκάλι μεγάλο (ξύσμα και χυμό)
½ λεμόνι (μόνον το χυμό)
2 κουταλιές μουστάρδα,
1 ποτηράκι κρασιού Worcestershire sauce,
ρίγανη, πιπέρι, κουρκουμά, σκόνη σκόρδου, αλάτι,
ελαιόλαδο και νεράκι.

Καθαρίζετε τις πατάτες και τις βάζετε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουνε ελαφρώς. Όχι να παραβράσουν.
Στο διάστημα αυτό, πλένετε καρότα και πιπεριές και τα καθαρίζετε.
Κόβετε τις πιπεριές σε μεγάλο τετράγωνα κομμάτια. Τα καρότα σε ροδέλες αλλά όχι πολύ χοντρές

Παίρνετε το ξύσμα του πορτοκαλιού και το κρατάτε στην άκρη.
Στύβετε το πορτοκάλι και το λεμόνι σ’ ένα  βαθύ μπολ, μέσα στο οποίο θα ρίξετε το ελαιόλαδο, τη worcestershire sauce, τη μουστάρδα και λίγο νεράκι. Θα ανακατέψετε για να ενωθούν όλα μαζί.

Σε βαθύ πυρίμαχο σκεύος θα βάλετε τώρα τα λουκάνικα κομμένα σε ροδέλες, τα καρότα, τις πιπεριές, τις βρασμένες πατάτες κομμένες επίσης σε χοντρά κομμάτια.
Θα πασπαλίσετε με όλα τα μπαχαρικά (πιπέρι, κουρκουμά, σκόνη σκόρδου, ρίγανη, αλάτι) και θα προσθέσετε και το ξύσμα του πορτοκαλιού. Ανακατεύετε λίγο (με καθαρά χεράκια) να μοιραστούν ομοιόμορφα και τα περιχύνετε με τα υγρά. Προσθέσετε και λίγο νεράκι (περίπου μισό ποτήρι).
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, για 25-30 λεπτά περίπου. Μέχρι να μελώσει το φαγητό και να δέσει η σάλτσα του.


Αφήνετε να τραβήξει λίγο και σερβίρετε.
Καλή σας όρεξη!

28 σχόλια:

  1. Καλό μήνα!!
    Τι άλλο θα ακούσω!!άκου αποκριάτικο σπετζοφάι μόνο εσύ μπορούσες να το φτιάξεις αλλά και να το ονοματίσεις!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλο μηνα! Τελειο φαινεται, μ αρεσει πολυ το σπετσοφαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Kαλό μήνα Πηνελόπη μου! Τα αγόρια μου ούτε να ακούσουν για πιπεριές...οπότε φάτε μάτια ψάρια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. kalo mina!! teleio to spetsofai soy miam miam!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλό μήνα Ξανθή μου, καλά αν δεν μου το γράφατε...σήμερα θα ήμουν ακόμη στο Γενάρη!

    Ναι βρε συ, Αποκριάτικο γιατί το έκανα "μασκαρά". Δεν είναι απλώς λουκάνικα στο φούρνο έχει και άλλα ωραία και έγινε πεντανόστιμο. Είμαι "κάθετη" σ' αυτό :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Επίσης και σε σένα Ελπινίκη μου.
    Ο συνδυασμός των αρωμάτων πετύχε πολύ και σκέφτομαι να το κάνω σύντομα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Και σε σας καλό μήνα Λίλα μου.
    Τι να γίνει καλή μου, με αυτά τα αγόρια, άλλη φυλή όπως μου είχε γράψει και μια έταιρη φίλη blogger.

    Κάντο όμως σε μικρή ποσότητα μόνον για σένα, και ίσως το άρωμα να τους κάνει να θελήσουν να δοκιμάσουν.
    Ποιός ξέρει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σ' ευχαριστώ αγαπητή Μαρία.
    Είναι ωραίο φαγάκι και για μεγάλους, αλλά και για μικρούς γιατί οι πατατούλες έτσι μαγειρεμένες κάνουν θραύση.
    Καλό μήνα εύχομαι και σε σένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εγώ δεν έχω πρόβλημα με τις πιπεριές...Δηλώνω συμμετοχή στην εξουσία σόρυ στην κατανάλωση του "Αποκριάτικου"!!

    Έχει λιακάδα σήμερα...με δόντια.
    Λες να θέλει "αποκριάτιικο";

    Καλό Φλεβάρη μήνα!
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλό μήνα Πηνελόπη!! Ωραίος χρωματικός αλλά και αρωματικός συνδυασμός υλικών!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Γουάου!!! Υπερπαραγωγή!!!!! Συγχαίρω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλημέρα...πόσο γρύγορα περνάει ο καιρός!
    Σαν χθες είχαμε Χριστούγεννα και ήρθαν οι αποκριές!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. καλό μήνα, μούρλια το φαγάκι, βουτάω ένα ζυμωτό ψωμάκι και στρώνομαι στο τραπέζι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλό μήνα!
    Πολύ ωραίο φαίνεται και μάλλον θα μου αρέσει περισσότερο έτσι λευκό και "μασκαρεμένο" παρά "αμασκάρευτο" και ντοματένιο, χα χα!
    Αφού βράζουμε λίγο τις πατάτες μήπως πρέπει να βράσουμε λίγο και τα καρότα? Προλαβαίνουν και μαλακώνουν?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ζαμπία μου...εμείς πάντως από το πολύ πρωϊ μέχρι και πριν λίγη ώρα χιονάκι είχαμε. Και στα δυτικά αλλά και στα κεντρικότερα, λόγω Υμηττού.

    Βουρ για "μασκαρεμένο" και γίνεται πολύ εύκολα και χωρίς πολύ παρακολούθηση πάνω από τις εστίες :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Επίσης Κική μου.
    Πρέπει να πω, και δεν είναι εγωϊστικό, ότι ο συνδυασμός αυτός πέτυχε πάρα πολύ. Και τα αρώματα και τα μπαχαρικά που χρησιμοποιήθηκαν έδωσαν μυρωδάτο αποτέλεσμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ευχαριστώ θερμά για τα συγχαρητήρια sofi22ri μου. Να σαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Αυτό ζω κι' εγώ Δημητρά μου, που από χθές κάνω χαρτοκοπτική για αποκριάτικες μάσκες και μέχρι την προηγούμενη τραγουδούσα τον Ρούντολφ το Ελαφάκι!!!
    Τα έχω "χάσει" η έρμη μάνα, αλλά τι να κάνω :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Γαστερόπληξ μου καλή, καλώς μας ήρθες πάλι...σαν τα χιόνια και εσύ!
    Πάρε το καρβελάκι σου παραμάσχαλα, κα έλα να κάτσουμε παρέα :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Καλό Μήνα και καλά Μασκαρέματα και σε σένα Σκοτεινούλα μου.
    Λοιπόν, να σου πω ότι τα καροτάκια δεν χρειάζονται βράσιμο! Ω, ναι "κρατάνε" μια σταλίτσα στο δόντι και είναι εξαιρετικά κάνοντας αντίθεση με τις μελωμένες πατάτες και τις γλυκιές πιπεριές.
    Και όπως ΒΛΕΠΕΙΣ...Πορτοκάλι κι' εδώ!
    Το ξύσμα δίνει "νότα" στο φαγητό και ένταση τα μπαχαρικά μας.
    Do it...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Καλό μήνα Πηνελόπη μου! Πολύ καλή ιδέα το λευκό σπετζοφάι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Τρέχουνε τα σάλια μου ρε πατρίδα!
    Πολύ καλή ιδέα το χωρίς ντομάτα γιατί πιστεύω ότι έτσι εκτός από την οπτική του επιτυχία θα πρέπει να αναδεινύονται πιο καθαρά οι διάφορες γεύσεις. Καλά έκανες και έβαλες λουκάνικο πράσου γιατί και νόστιμο είναι και με πιο σοφτ γεύση. Εκείνο το δικό μας το κάνουνε μπουρλότο με το πολύ αλάτι το κρασί και τα μπαχαρικά που βάζουν.
    Καλό σου μήνα Πηνελόπη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ωραιότατο φαίνεται το "σπετζοφάι αλλιώς...." ή "αλά Πενέλοπε"!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Pela, να την κάνεις την δοκιμή της παραλλαγής και έχω την αίσθηση ότι θα την επαναλάβεις :-))
    Καλημέρα εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Και σε σας Eri μου.
    Επειδή εμείς τα "ντοματένια" δεν τα πολύ συμπαθούμε, προσαρμόζουμε τα φαγητά μας προς το "λευκό", λεμονάτο, πικάντικο με μπαχαρικά :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Navarino μου καλέ σ' ευχαριστώ.
    Μεσσηνιακά λουκάνικα έχω καιρό να πάρω, αν θες το πιστεύεις ... έχω σχεδόν 2,5 χρόνια που δεν έχω κατέβει καθόλου.
    Αλλά φέραμε ωραία λουκάνικα από τα Τρίκαλα Θεσσαλίας και τα "αξιοποιούμε".
    Το φαγητό έτσι έγινε πολύ ωραίο και νότιμα. Μακάρι να είμασταν πιο κοντά, έτσι για ένα γρήγορο τραπέζωμα :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Αυτό το "αλά Πενέλοπε" πολύ μου άρεσε Μαρινάκι. Θα το καθιερώσω και θα το "πατεντάρω" καλή μου :-)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή