Κάποιες στιγμές όλοι μας βρισκόμαστε μπροστά σε μια ιδέα, μια σκέψη ή μια πράξη, που μας έρχεται από το "πουθενά". Κάποιο υλικό που έχουμε σε ντουλάπι ή στο ψυγείο μας "φωνάζει" με το τρόπο του: είναι ώρα να με αξιοποιήσεις! Και πολλά αρχίζουν να δονούνται μέσα στο πονεμένο μας μυαλό.
Η αγαπημένη φίλη blogger Vita, πριν λίγες μέρες με βάφτισε "μανούλα των αυτοσχεδιασμών".
Βαγγελιώ μου, να σαι καλά. Όταν τέτοιες κουβέντες βγαίνουν μέσα από την επικοινωνία με ανθρώπους που τιμούν την Ελληνική παραδοσιακή γεύση, όπως κάνεις εσύ με τα δικά σου γραφόμενα, είναι "καταξίωση".
Τουλάχιστον έτσι την εισπράττει η αφεντιά μου :-)
Ταυτόχρονα όμως αυτό το διάστημα είχα και μια πολύ ωραία αλληλογραφία στο mail μου (αυτό το "πουθενά" που λέγαμε πιο πάνω) με μια πολύ ευγενική κυρία, την κα Μαρία Δήμου. Οινοχόο και υπεύθυνη Επικοινωνίας στο Κατώγι & Στροφιλιά.
Η Μαρία με το αρχικό μήνυμά της μου έδωσε να καταλάβω πως με "διαβάζει", όπως φαντάζομαι και άλλους food bloggers και θέλησε να μου κάνει μια πρόταση (την οποία ελπίζω να τη φέρω σε αίσιο πέρας με την συνταγή που θα διαβάσετε πιο κάτω).
Ωστόσο με τη Μαρία είμαστε και στην επαγγελματική μας ζωή, συνάδελφοι.
Υπηρετούμε την "Επικοινωνία" των επιχειρήσεων στις οποίες εργαζόμαστε (με ότι μπορεί να συνεπάγεται αυτό και για τις δυο μας αντίστοιχα) κι αυτό "έπαιξε" επίσης σημαντικό ρόλο στον τρόπο που σκέφτηκα για να πω: εντάξει θα το κάνω!
Τρεις δηλαδή, παράγοντες συνέβαλλαν στο να διαβάσετε εσείς σήμερα τη ρετσέτα μου.
Το υλικό που περίμενε καρτερικά στο ψυγείο, ο χαρακτηρισμός της καλής μου Βαγγελιώς και το γεγονός ότι έπρεπε να μαγειρέψω κάτι "πρωτότυπο" για να το συνδυάσω μ' ένα από τα κρασιά της Στροφιλιάς, ώστε να μπορεί να σταθεί σαν πρόταση επιλογής τόσο για σας φίλοι και αναγνώστες του blog, αλλά και για άλλους που θα το δουν από κάπου αλλού.
Τα υλικά που χρειάζονται:
1 και 1/2 κιλό πατάτες,
3 μικρά σουτζούκια (αυτά που με περίμεναν καρτερικά),
6-7 φετούλες παστουρμάς,
300 γραμ. κασέρι,
100 γραμ. κεφαλογραβιέρα,
1 κονσέρβα ντοματάκια,
1/3 κουταλάκι κοφτό τριμμένο κύμινο,
1/3 κουταλάκι κοφτό κουρκουμάς,
1/2 κουταλάκι κοφτό βασιλικός ξερός (ή περισσότερος φρέσκος ψιλοκομμένος)
5-6 κουταλιές ελαιόλαδο,
2 αυγά,
4 κουταλιές σούπας γιαούρτι στραγγιστό,
3 κουταλιές γάλα φρέσκο,
ελάχιστο αλάτι και λίγη ζάχαρη.
Πλένετε και καθαρίζετε τις πατάτες σας. Τις κόβετε σε ροδέλες περίπου ενός εκατοστού. Και τις βάζετε να βράσουν για 5-6 λεπτά, σε νερό που ήδη βράζει. Αλλά χωρίς καθόλου αλάτι.
Λαμβάνετε τα σουτζούκια ανά χείρας. Αφαιρείτε το εξωτερικό τους περίβλημα και τα κόβετε με το μαχαίρι σε ροδέλες. Τις ροδέλες θα τις λιώσετε στο multi με την βοήθεια λίγου λαδιού, ώστε να γίνουν σαν κιμάς.
Σε μια μικρή κατσαρόλα, βάζετε τα ντοματάκια, 3 κουταλιές λάδι, τον βασιλικό και λίγο νεράκι (ξεπλένοντας στην ουσία το κουτί της κονσέρβας). Αν τα ντοματάκια είναι μεγάλα, τα λιώνετε λίγο με το χέρι. Μόλις πάρει το μείγμα να βράζει ρίχνετε μέσα το ψιλοκομμένο πια σουτζούκι, το κύμινο και τον κουρκουμά. Εδώ μπορείτε να προσθέτετε ελάχιστο (ελάχιστο επαναλαμβάνω) αλάτι και μια πρέζα ζάχαρη. Αφήνετε την σάλτσα να βράσει για 6-7 λεπτά και σβήνετε την φωτιά.
Κόβετε το κασέρι και τη κεφαλογραβιέρα σε κομμάτια. Τις φέτες του παστουρμά επίσης σε μικρότερα κομματάκια, αφού όμως αφαιρέσετε προηγουμένως το τσιμένι.
Και πάμε τώρα για την σύνθεση του φαγητού μας:
Στραγγίζετε καλά τις πατάτες να φύγουν τα νερά.
Σε πυρίμαχο σκεύος ή πυρέξ,το οποίο έχετε λαδώσει πιο πριν, στρώνετε ένα πρώτο επίπεδο πατάτας καλύπτοντας τα ενδεχόμενα κενά, με κομμάτια που θα κόβετε με το μαχαίρι.
Από πάνω βάζετε κουταλιές από τον κιμά - σουτζούκι με την σαλτσούλα του.
Στρώση από τη μισή ποστότητα από τα τυράκια (κασέρι και κεφαλογραβιέρα) και σκόρπια κομματάκια παστουρμά.
Συνεχίζετε με δεύτερο επίπεδο πατάτας, καλύπτοντας πάντα όσο το δυνατό τα κενά μεταξύ τους, κόβοντας και προσαρμόζοντας κομμάτια.
Την υπόλοιπη σάλτσα κιμά-σουτζουκιού.
Τα υπόλοιπα τυράκια μέχρι τέλους και σκόρπια τα τελευταία κομματάκια παστουρμά..
Σ' ένα μπολ χτυπάτε τα αυγά, το γιαούρτι και το γάλα κάνοντας μια κρέμα με την οποία θα περιχύσετε το φαγητό. Καλύπτετε το σκεύος με αλουμινόχαρτο και το βάζετε στο φούρνο.
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς με αέρα (ή σύμφωνα με τον φούρνο σας) για 50-60 λεπτά. Στο τελευταίο 10 λεπτο βγάζετε το αλουμινόχαρτο.
Κλείνετε τον φούρνο και αφήνετε το φαγητό να ηρεμήσει για 3/4 της ώρας, μιας και θα έχει κάποια σαλτσούλα. Σταδικά οι πατάτες θα την "πιούν" και αυτό θα το δείτε καλά κάποιες ώρες αργότερα.
Απολαμβάνετε με ωραία πράσινη σαλάτα, εμπλουτισμένη με λίγο άνηθο ή μάραθο και ένα παγωμένο λευκό κρασί, όπως η Στροφιλιά.
Να επισημάνω ότι το φαγητό αυτό είναι αρκετά πικάντικο και κάπως βαρύ, χάρη στο σουτζούκι, γι' αυτό μην το παρακάνετε με περισσότερα μπαχαρικά ή αλάτι.
Το γιαούρτι και το κασέρι έρχονται να δώσουν "ισορροπία" στην πικάντικη γεύση του.
Καλό Αποκριάτικο Σαββατοκύριακο σας εύχομαι.
Η αγαπημένη φίλη blogger Vita, πριν λίγες μέρες με βάφτισε "μανούλα των αυτοσχεδιασμών".
Βαγγελιώ μου, να σαι καλά. Όταν τέτοιες κουβέντες βγαίνουν μέσα από την επικοινωνία με ανθρώπους που τιμούν την Ελληνική παραδοσιακή γεύση, όπως κάνεις εσύ με τα δικά σου γραφόμενα, είναι "καταξίωση".
Τουλάχιστον έτσι την εισπράττει η αφεντιά μου :-)
Ταυτόχρονα όμως αυτό το διάστημα είχα και μια πολύ ωραία αλληλογραφία στο mail μου (αυτό το "πουθενά" που λέγαμε πιο πάνω) με μια πολύ ευγενική κυρία, την κα Μαρία Δήμου. Οινοχόο και υπεύθυνη Επικοινωνίας στο Κατώγι & Στροφιλιά.
Η Μαρία με το αρχικό μήνυμά της μου έδωσε να καταλάβω πως με "διαβάζει", όπως φαντάζομαι και άλλους food bloggers και θέλησε να μου κάνει μια πρόταση (την οποία ελπίζω να τη φέρω σε αίσιο πέρας με την συνταγή που θα διαβάσετε πιο κάτω).
Ωστόσο με τη Μαρία είμαστε και στην επαγγελματική μας ζωή, συνάδελφοι.
Υπηρετούμε την "Επικοινωνία" των επιχειρήσεων στις οποίες εργαζόμαστε (με ότι μπορεί να συνεπάγεται αυτό και για τις δυο μας αντίστοιχα) κι αυτό "έπαιξε" επίσης σημαντικό ρόλο στον τρόπο που σκέφτηκα για να πω: εντάξει θα το κάνω!
Τρεις δηλαδή, παράγοντες συνέβαλλαν στο να διαβάσετε εσείς σήμερα τη ρετσέτα μου.
Το υλικό που περίμενε καρτερικά στο ψυγείο, ο χαρακτηρισμός της καλής μου Βαγγελιώς και το γεγονός ότι έπρεπε να μαγειρέψω κάτι "πρωτότυπο" για να το συνδυάσω μ' ένα από τα κρασιά της Στροφιλιάς, ώστε να μπορεί να σταθεί σαν πρόταση επιλογής τόσο για σας φίλοι και αναγνώστες του blog, αλλά και για άλλους που θα το δουν από κάπου αλλού.
Πατάτες με γεύση πικάντικη και άρωμα Ανατολής... στο φούρνο.
1 και 1/2 κιλό πατάτες,
3 μικρά σουτζούκια (αυτά που με περίμεναν καρτερικά),
6-7 φετούλες παστουρμάς,
300 γραμ. κασέρι,
100 γραμ. κεφαλογραβιέρα,
1 κονσέρβα ντοματάκια,
1/3 κουταλάκι κοφτό τριμμένο κύμινο,
1/3 κουταλάκι κοφτό κουρκουμάς,
1/2 κουταλάκι κοφτό βασιλικός ξερός (ή περισσότερος φρέσκος ψιλοκομμένος)
5-6 κουταλιές ελαιόλαδο,
2 αυγά,
4 κουταλιές σούπας γιαούρτι στραγγιστό,
3 κουταλιές γάλα φρέσκο,
ελάχιστο αλάτι και λίγη ζάχαρη.
Πλένετε και καθαρίζετε τις πατάτες σας. Τις κόβετε σε ροδέλες περίπου ενός εκατοστού. Και τις βάζετε να βράσουν για 5-6 λεπτά, σε νερό που ήδη βράζει. Αλλά χωρίς καθόλου αλάτι.
Λαμβάνετε τα σουτζούκια ανά χείρας. Αφαιρείτε το εξωτερικό τους περίβλημα και τα κόβετε με το μαχαίρι σε ροδέλες. Τις ροδέλες θα τις λιώσετε στο multi με την βοήθεια λίγου λαδιού, ώστε να γίνουν σαν κιμάς.
Σε μια μικρή κατσαρόλα, βάζετε τα ντοματάκια, 3 κουταλιές λάδι, τον βασιλικό και λίγο νεράκι (ξεπλένοντας στην ουσία το κουτί της κονσέρβας). Αν τα ντοματάκια είναι μεγάλα, τα λιώνετε λίγο με το χέρι. Μόλις πάρει το μείγμα να βράζει ρίχνετε μέσα το ψιλοκομμένο πια σουτζούκι, το κύμινο και τον κουρκουμά. Εδώ μπορείτε να προσθέτετε ελάχιστο (ελάχιστο επαναλαμβάνω) αλάτι και μια πρέζα ζάχαρη. Αφήνετε την σάλτσα να βράσει για 6-7 λεπτά και σβήνετε την φωτιά.
Κόβετε το κασέρι και τη κεφαλογραβιέρα σε κομμάτια. Τις φέτες του παστουρμά επίσης σε μικρότερα κομματάκια, αφού όμως αφαιρέσετε προηγουμένως το τσιμένι.
Και πάμε τώρα για την σύνθεση του φαγητού μας:
Στραγγίζετε καλά τις πατάτες να φύγουν τα νερά.
Σε πυρίμαχο σκεύος ή πυρέξ,το οποίο έχετε λαδώσει πιο πριν, στρώνετε ένα πρώτο επίπεδο πατάτας καλύπτοντας τα ενδεχόμενα κενά, με κομμάτια που θα κόβετε με το μαχαίρι.
Από πάνω βάζετε κουταλιές από τον κιμά - σουτζούκι με την σαλτσούλα του.
Στρώση από τη μισή ποστότητα από τα τυράκια (κασέρι και κεφαλογραβιέρα) και σκόρπια κομματάκια παστουρμά.
Συνεχίζετε με δεύτερο επίπεδο πατάτας, καλύπτοντας πάντα όσο το δυνατό τα κενά μεταξύ τους, κόβοντας και προσαρμόζοντας κομμάτια.
Την υπόλοιπη σάλτσα κιμά-σουτζουκιού.
Τα υπόλοιπα τυράκια μέχρι τέλους και σκόρπια τα τελευταία κομματάκια παστουρμά..
Σ' ένα μπολ χτυπάτε τα αυγά, το γιαούρτι και το γάλα κάνοντας μια κρέμα με την οποία θα περιχύσετε το φαγητό. Καλύπτετε το σκεύος με αλουμινόχαρτο και το βάζετε στο φούρνο.
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς με αέρα (ή σύμφωνα με τον φούρνο σας) για 50-60 λεπτά. Στο τελευταίο 10 λεπτο βγάζετε το αλουμινόχαρτο.
Κλείνετε τον φούρνο και αφήνετε το φαγητό να ηρεμήσει για 3/4 της ώρας, μιας και θα έχει κάποια σαλτσούλα. Σταδικά οι πατάτες θα την "πιούν" και αυτό θα το δείτε καλά κάποιες ώρες αργότερα.
Απολαμβάνετε με ωραία πράσινη σαλάτα, εμπλουτισμένη με λίγο άνηθο ή μάραθο και ένα παγωμένο λευκό κρασί, όπως η Στροφιλιά.
Να επισημάνω ότι το φαγητό αυτό είναι αρκετά πικάντικο και κάπως βαρύ, χάρη στο σουτζούκι, γι' αυτό μην το παρακάνετε με περισσότερα μπαχαρικά ή αλάτι.
Το γιαούρτι και το κασέρι έρχονται να δώσουν "ισορροπία" στην πικάντικη γεύση του.
Καλό Αποκριάτικο Σαββατοκύριακο σας εύχομαι.
Στους αυτοσχεδιασμούς κι όχι μόνο σου βγάζω το καπέλο!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό;;;; Σ/Κ;; Αμφιβάλω πια.
Τιμή μου Πηνελόπη μου η αναφορά στο πρόσωπό μου με τόσο όμορφα λόγια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι προς επίρρωσιν του ισχυρισμού μου, παραθέτεις συνταγή εξαιρετική!
Ευχαριστώ!
Καλησπέρα, Πηνελόπη μου, άκουσα Ανατολή και ήλθα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτοσχεδιασμός, νοστιμιά και επιτυχία! Μπράβο!
Φιλιά, καλό Σ/Κ
Ωραία η πρότασή σου!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραίο και το πιάτο σου!
Καλό σου βράδυ!!!!
Ωραίος ο αυτοσχεδιασμός σου Πηνελόπη μου!!! Αρωματικός και νοστιμότατος κι όσο για το συγκεκριμένο κρασί είναι πολύ ωραίο!!! Καλό Σ/Κ!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓευστικότατος ο αυτοσχεδιασμός σου! Καλό ΣΚ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤελειος αυτοσχεδιασμός! Ωραια ιδεα για τις αγαπημενες πατατουλες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ σε Ξανθή μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο ΣΚ είναι ήδη στην μέση του και όλοι πράτουν πλέον κατά συνειδηση, όπως τουλάχιστον ακούω στις πιο πρόσφατες ειδήσεις. Θέλω να πιστεύω πως ο "Θεός" της Ελλάδας είναι κάπου εδώ γύρω...
Βαγγελιώ μου το να τιμάς αυτούς που σε τιμούν είναι ίσως ένα από τα πιο καλά χαρακτηριστικά της ράτσας μας...ας το κρατήσουμε κι' στην σφαίρα των Bloggs.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλπίζω τελικά η συνταγή να αρέσει σε κάποιους και ν' αποφασίσουν να την φτιάξουν.
Καλό βράδι και καλή συνέχεια στο ΣΚ σου.
Εσύ Ελένη μου, έχεις έναν λόγο παραπάνω για να "κρίνεις" αν τελικά η συνταγή έχει άρωμα και γεύση Ανατολής.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑντεύχομαι κι' εγώ για την συνέχεια τούτου του ΣΚ.
Χαιρετισμούς πολλούς.
Ευχαριστώ σε πολύ Χρυσαυγή.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι να δω αν τελικά θα θελήσουν κάποιοι να την δοκιμάσουν :-))
Καλό βράδι εύχομαι.
Κική μου, θέλω να πιστεύω ότι έδεσαν αρμονικά το φαγητό με το δροσερό και αρωματικό κρασί της Στροφιλιάς.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤουλάχιστον στους δικούς άρεσαν και τα δύο :-))
Ευχαριστώ σε πάρα πολύ καλή μου Μάνα Έφη. Αντεύχομαι για ένα ωραίο ΣΚ και σε σας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπόψε αυτοσχεδιάζουμε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠίνουμε γευστική Στροφιλιά και απολαμβάνουμε το νόστιμο, ανατολίτικο, μοναδικό πιάτο σου Πηνελόπη μου.
Καλή Κυριακή
(με τόσες ευχές ας βγει μια ΚΑΛΗ Κυριακή!)
Ζ.
Την δοκιμάσατε δηλαδή τη συνταγούλα Ζαμπία μου; Χαίρομαι πολύ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔυστυχώς η Κυριακή όπως αποδείχτηκε από την εξέλιξής της κάθε άλλο παρά καλή στάθηκε :-(((
Ευχαριστώ πολύ για τα λόγια σου και για τη συνταγή Πηνελόπη. Φαίνεται πολύ νόστιμη και σίγουρα είναι μια νότα χαράς στις δύσκολες μέρες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπητή Μαρία, εγώ σ' ευχαριστώ για την δυνατότητα που μου δώσατε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘεωρώ πως η κίνηση σας αυτή, έχει μεγάλη αξία, για όσους από εμάς δίνουν έμφαση στις ωραίες γεύσεις ενός πιάτου σπιτικού φαγητού.
Ελπίζω, να βρεθούν αρκετοί να δοκιμάσουν τούτη τη συνταγή και να την συνοδεύσουν με το κατάλληλο κρασί.
Θα τα πούμε και πάλι, ελπίζω σύντομα.