Οι συνταγές που υπάρχουν με την ένδειξη Curry θα έλεγα ότι είναι άπειρες, όταν ξεκινήσετε να ψάχνετε στα περιοδικά μαγειρικής ή το διαδίκτυο. Κι' έρχομαι τώρα εγώ να σας δώσω και κάτι δικό μου, μιας και είχα ένα υλικό μοναδικό.
Τα φύλλα curry που μου χάρισε η φίλη Ελένη Gr.
Μαγείρεψα φιλέτο πέρκας, γιατί ήθελα κάτι που να φτιάχνεται γρήγορα.. Επειδή δε, αυτά τα ψαρικά γενικώς φαίνονται άνοστα, πρέπει οπωσδήποτε να τα κάνεις με κάποιον τρόπο να φαίνονται και να μυρίζουν "συναρπαστικά".
Και συναρπαστικό ένα πιάτο γίνεται (κατά την άποψη μου πάντα) μόνον με τα κατάλληλα μπαχαρικά.
Για δύο-τρια άτομα χρειάζεστε:
2 μεγάλο και αρκετά χοντρούτσικο φιλέτο πέρκας,
1 κόκκινη πιπεριά φλωρίνης,
1 μεγάλο καρότο,
1 μέτριο κρεμμύδι,
1/2 κουταλάκι σκόνη σκόρδου,
1/2 κούπα αποξηραμένα μανιτάρια porcini ή κάτι αντίστοιχο (πεσκέσι επίσης και γι' αυτό σε ευχαριστώ Έφη),
ξύσμα από ένα μεγάλο λεμόνι καθώς και τον χυμό του,
χοντρό αλάτι, κάρυ σκόνη, κουρκουμά, μείγμα από διάφορα φρεσκοτριμμένα πιπέρια, 4-5 φύλλα κάρυ, ελαιόλαδο και 2 κουταλιές μουστάρδα. Εάν θέλετε το φαγητό πικάντικο, μπορείτε να βάλετε και λίγο τσίλι ή μπούκοβο. Εγώ επειδή θα έτρωγε και ο μικρός μου, το άφησα εκτός.
Όλα τα μπαχαρικά να είναι σε αναλογία μισό κοφτό κουταλάκι από το καθένα.
Από νωρίς έχετε ξεπλύνει δύο-τρεις φορές τα αποξηραμένα μανιτάρια και τα αφήνετε μέσα σε μια κούπα με νερό να μουλιάσουν.
Κόβετε το φιλέτο του ψαριού σε 2-3 κομμάτια ανάλογα με το μέγεθος. Το αλατίζετε με το χοντρό αλάτι και το πασπαλίζετε με το ξύσμα του λεμονιού Το αφήνετε για κανένα μισάωρο κατά μέρος, γιατί το αλάτι και το ξύσμα θα του δώσουν μια πολύ ιδίαιτερη γεύση.
Σε βαθύ τηγάνι βάζετε το ελαιόλαδο και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι παρέα με τη σκόνη σκόρδου, να σοταριστούν.
Στο διάστημα αυτό κόβετε την πιπεριά σε καρεδάκια και το καρότο σε μπαστουνάκια.
Όταν το κρεμμύδι έχει πάρει να γυαλίζει ρίχνετε μέσα τη πιπεριά και τα καρότα και τ' αφήνετε να μαλακώσουν για 6-7 λεπτά. Στην συνέχεια ρίχνετε μέσα τα μανιτάρια με το μισό από το νερό τους καθώς και τα φύλλα του curry. Aνακατεύετε αφήνοντας τα υλικά να μαγειρευτούν για 5 λεπτάκια ακόμη.
Ανακατεύετε το χυμό του λεμονιού, με τη μουστάρδα και τα υπόλοιπα τα μπαχαρικά.
Βάζετε τα φιλέτα πάνω στα λαχανικά και τα "λούζετε" με το μείγμα των αρτυμάτων.
Αφήνετε το ψάρι να μαγειρευτεί για 8-10 λεπτά γυρίζοντάς το μόνον μια φορά.
Σβήνετε τη φωτιά.
Αφήστε λίγο το φαγητό να ηρεμήσει και σερβίρετε.
Ένα ωραίο παγωμένο λευκό κρασάκι του ταιριάζει πολύ, όπως η Στροφιλιά που πρόσφατα μου προσφέρθηκε από το Κατώι-Στροφιλιά και εμείς δεν την είχαμε πιει όλη ακόμη.
Τα φύλλα curry που μου χάρισε η φίλη Ελένη Gr.
Μαγείρεψα φιλέτο πέρκας, γιατί ήθελα κάτι που να φτιάχνεται γρήγορα.. Επειδή δε, αυτά τα ψαρικά γενικώς φαίνονται άνοστα, πρέπει οπωσδήποτε να τα κάνεις με κάποιον τρόπο να φαίνονται και να μυρίζουν "συναρπαστικά".
Και συναρπαστικό ένα πιάτο γίνεται (κατά την άποψη μου πάντα) μόνον με τα κατάλληλα μπαχαρικά.
Πέρκα curry ...με φύλλα curry
Για δύο-τρια άτομα χρειάζεστε:
2 μεγάλο και αρκετά χοντρούτσικο φιλέτο πέρκας,
1 κόκκινη πιπεριά φλωρίνης,
1 μεγάλο καρότο,
1 μέτριο κρεμμύδι,
1/2 κουταλάκι σκόνη σκόρδου,
1/2 κούπα αποξηραμένα μανιτάρια porcini ή κάτι αντίστοιχο (πεσκέσι επίσης και γι' αυτό σε ευχαριστώ Έφη),
ξύσμα από ένα μεγάλο λεμόνι καθώς και τον χυμό του,
χοντρό αλάτι, κάρυ σκόνη, κουρκουμά, μείγμα από διάφορα φρεσκοτριμμένα πιπέρια, 4-5 φύλλα κάρυ, ελαιόλαδο και 2 κουταλιές μουστάρδα. Εάν θέλετε το φαγητό πικάντικο, μπορείτε να βάλετε και λίγο τσίλι ή μπούκοβο. Εγώ επειδή θα έτρωγε και ο μικρός μου, το άφησα εκτός.
Όλα τα μπαχαρικά να είναι σε αναλογία μισό κοφτό κουταλάκι από το καθένα.
Από νωρίς έχετε ξεπλύνει δύο-τρεις φορές τα αποξηραμένα μανιτάρια και τα αφήνετε μέσα σε μια κούπα με νερό να μουλιάσουν.
Κόβετε το φιλέτο του ψαριού σε 2-3 κομμάτια ανάλογα με το μέγεθος. Το αλατίζετε με το χοντρό αλάτι και το πασπαλίζετε με το ξύσμα του λεμονιού Το αφήνετε για κανένα μισάωρο κατά μέρος, γιατί το αλάτι και το ξύσμα θα του δώσουν μια πολύ ιδίαιτερη γεύση.
Σε βαθύ τηγάνι βάζετε το ελαιόλαδο και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι παρέα με τη σκόνη σκόρδου, να σοταριστούν.
Στο διάστημα αυτό κόβετε την πιπεριά σε καρεδάκια και το καρότο σε μπαστουνάκια.
Όταν το κρεμμύδι έχει πάρει να γυαλίζει ρίχνετε μέσα τη πιπεριά και τα καρότα και τ' αφήνετε να μαλακώσουν για 6-7 λεπτά. Στην συνέχεια ρίχνετε μέσα τα μανιτάρια με το μισό από το νερό τους καθώς και τα φύλλα του curry. Aνακατεύετε αφήνοντας τα υλικά να μαγειρευτούν για 5 λεπτάκια ακόμη.
Ανακατεύετε το χυμό του λεμονιού, με τη μουστάρδα και τα υπόλοιπα τα μπαχαρικά.
Βάζετε τα φιλέτα πάνω στα λαχανικά και τα "λούζετε" με το μείγμα των αρτυμάτων.
Αφήνετε το ψάρι να μαγειρευτεί για 8-10 λεπτά γυρίζοντάς το μόνον μια φορά.
Σβήνετε τη φωτιά.
Αφήστε λίγο το φαγητό να ηρεμήσει και σερβίρετε.
Ένα ωραίο παγωμένο λευκό κρασάκι του ταιριάζει πολύ, όπως η Στροφιλιά που πρόσφατα μου προσφέρθηκε από το Κατώι-Στροφιλιά και εμείς δεν την είχαμε πιει όλη ακόμη.
Αυτό το πιάτο δεν θα άφηνε ασυγκίνητους ούτε αυτούς που δεν τρώνε ψαράκι!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΌταν η φαντασία στην μαγειρική δεν έχει όρια και δέχεται και εξωτικά πεσκέσια το αποτέλεσμα είναι προδιαγεγραμμένα τέλειο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈτσι νομίζω κι' εγώ Μανουσίνα μου, άσε που έχουμε και έναν μεγάλο που δεν τρώει τα καρότα γιατί όπως θεωρεί "γλυκίζουν" το φαγητό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΈτσι έφαγε τα πάντα :-))
Αγγελική μου, τα πεσκέσια είναι αυτά που με βάζουν πάντα στους δρόμους του πειραματισμού...και ο Θεός Βοηθός!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕδώ τα κατάφερα καλά τελικά όπως φάνηκε από το αποτέλεσμα.
Πολλούς χαιρετισμούς καλή μου.
Νομίζω πως η πέρκα αρρωματίστηκε υπέροχα :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο καρυ δίνει ιδιαίτερη γεύση κι εσύ έκανες ένα ενδιαφέρον πιάτο
Καλή εβδομάδα :)
Το curry μας αρέσει πολύ, φύλλα curry όμως δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ! Θα κατέβετε τριήμερο?
ΑπάντησηΔιαγραφήμμμμμ...τέλειο φαίνεται!! εννοείται ότι καταγράφεται! καλή εβδομάδα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή μου Πηνελόπη αξιοποίησες θαυμάσια τα φυλλαράκια κάρυ!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘαυμάσιο φαίνεται το εξωτικό, πολύχρωμο και μυρωδάτο αποτέλεσμα.
Εγκρίνεται και παίρνεις άριστα!
Φιλιά, καλό βράδυ.
Μου αρέσει που κάθε συνταγή την τροποποιείς και την προσαρμόζεις ανάλογα με τα γούστα αυτών που θα φάνε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραίο και αυτό το πιάτο, περίεργη είμαι για το πως θα είναι αυτά τα φύλλα κάρυ, δεν τα έχω χρησιμοποιήσει ποτέ!
Καλή βδομάδα! :)
Όντως αυτά τα ψάρια τύπου πέρκα δεν είναι και τόσο νόστιμα απο μόνα τους οπότε θέλουν και λίγη βοήθεια,εσύ όμως το απογείωσες,να είσαι καλά Πηνελόπη μου καλό βράδυ.
ΑπάντησηΔιαγραφήMarion ένα πιάτο, που μπορούμε όλοι να φάμε! Έτσι το σκέφτομαι εγώ κάθε φορά, μιας και είναι δύσκολο να ικανοποιείς μικρούς και μεγάλους ταυτόχρονα :-))
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βράδι εύχομαι.
Λίλα μου, δεν ξέρω καν αν υπάρχουν φύλλα καρρυ στα μπαχαράδικα. Η Ελένη μας τα έμαθε με την περιγραφή της και είχε και την ευγενή καλοσύνη να μας δωρίσει μερικά από αυτά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΙσως να κατέβουμε αν έχουμε ξεπεράσει όλα τα προβλήματα υγείας, γιατί έχουμε και πολύ καιρό πραγματικά που δεν έχουμε πάει στο εκεί μας σπίτι.
Pela καταφέραμε να συνδυάσουμε γεύσεις για όλους και αυτό τουλάχιστον για μένα είναι μεγάλη χαρά και ικανοποίηση :-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλένη μου γλυκειά αφού έχω την έγκρισή σου, που ξέρεις σαφώς την χρήση αυτού του μπαχαρικού καλύτερα από μένα, σημαίνει ότι τα κατάφερα καλά :-))
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βράδι καλή μου.
Τι να κάνω Σκοτεινούλα μου; Προσπαθώ η έρμη η μαγείρισσα να καλύψω όλα τα γούστα και να ικανοποιήσω γευστικά κάθε ουρανίσκο :-)))
ΑπάντησηΔιαγραφήΊσως αν μου στείλεις ένα μήνυμα στο Mail μου, να μπορέσω να σου προσφέρω μερικά...
Καλό βράδι.
Ροδάνθη μου, να 'ξερες πόσες "τσαχπινιές" σκέφτομαι όταν είμαι μέσα στα ΜΜΜ επιστρέφοντας προς το σπίτι κάθε απόγευμα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΕκεί βγάζω τα καλύτερα πιάτα μου
:-))
Καληνύχτα σου εύχομαι.
Αν και κρεατοεβδομάδα ( για όσους θα νηστέψουν από Δευτέρα) το ζήλεψα το ψαράκι σου Πηνελόπη...
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραίο Πηνελόπη μου, αν και δεν είμαι λάτρης των ψαριών πρέπει να έγινε μοσχοβολιστό με τόσο ωραία υλικά!!! Γεια στα χέρια σου!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠηνελόπη μου, θα το γονάτιζα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΒαγγελιώ μου, εγώ του κρέατος δεν πολύ είμαι, αλλά το ψαράκι το έχω οπωσδήποτε μια φορά την εβδομάδα στα γευματά μας, και προσπαθώ να του δίνει κάθε φορά άλλη μορφή για να το κάνω δελεαστικό, ειδικά για τον πιτσιρικά μας. Άλλοτε τα καταφέρνω άλλοτε πάλι όχι...
ΑπάντησηΔιαγραφήΕδώ μάλλον πέτυχε το πείραμα :-)
Καλή σου μέρα εύχομαι.
Ε, για κάτι μη λάτρεις σαν και σένα...έγινε Κική μου τούτο το φαγάκι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι καθώς δεν είναι ψάρι με κόκκαλα πάει εύκολα κάτω :-)))
Καλημέρες πολλές.
Eri μου κι' εγώ το "γονάτισα". Οι άντρες είχαν κάτι ενδοιασμούς, αλλά τελικά το έφαγαν!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαιρετισμούς πολλούς.