7.2.11

Αφράτες τηγανίτες πορτοκαλιού

Ήταν να μην κάνω την παρασπονδία με το τηγάνι (με τα δαχτυλίδια) πήρα φόρα και το ξανάκανα.
Το τηγάνισμα, εννοώ. Μέσα σε 10 μέρες δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός (και γυναικός βεβαίως) σοφού!
Αλλά αυτήν την φορά ήταν για γλυκό. Έχει κι' αυτό το κρύο τις προηγούμενες μέρες, που δικαιολογήθηκα απόλυτα στον εαυτό μου και τις τύψεις που έννοιωθε :-))


Σκάρωσα λοιπόν στα γρήγορα τηγανίτες
Που όμως έχουν κάτι περισσότερο από αυτές που οι περισσότεροι συνηθίζουμε να φτιάχνουμε.
 Έχουν ξύσμα από ένα μεγάλο πορτοκάλι, ανακατεμένο με 3 κουταλιές ζάχαρης άσπρης για να βγάλει όλο το άρωμά του. Χυμό από το πορτοκάλι καθώς και ένα σφυνάκι με κανελλάδα (ή όποιο σπιτικό λικέρ κανέλας μπορεί να διαθέτετε).

Σ' ένα βαθύ μπόλ βάζετε το ξύσμα του πορτοκαλιού μαζί με 3 κουταλιές σούπας ζάχαρης, ανακατεύετε καλά και το αφήνετε να σταθεί για ένα 10λεπτο.
Στην συνέχεια στο μπολ προσθέτετε 2 φλυτζάνια αλεύρι, 1 φακελάκι ξηρή μαγιά, ένα μέτριο αυγό, τον χυμό από το πορτοκάλι, την κανελάδα και μια πρέζα αλάτι.  Ανακατεύετε καλά με τον αυγοδάρτη να εννωθούν τα υλικά. Αν ο χυλός σας φαίνεται κάπως σφιχτός, προσθέτε (με το μάτι πια) λίγο χλυαρό γάλα.

Αφήστε το στην άκρη να σταθεί (περίπου για 20 λεπτά) μέχρι ν' αρχίσει η δράση της μαγιάς.  Ετοιμάστε το σκεύος με το λάδι που θα κάνετε το τηγάνισμα. Το λάδι πρέπει να κάψει αρκετά. και όταν είναι πια έτοιμο, ξεκινήστε με το κουτάλι την διαδικασία τηγανίσματος. Όχι πολλές όμως κουταλιές μαζί για να έχετε το περιθώριο να γυρίζετε τις τηγανίτες, πρέπει να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές.
Τις βάζετε σε σκεύος στρωμένο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Και μετά τις μεταφέρετε σε πιατέλλα ή πιάτο σερβιρίσματος πασπαλίζετε με κανέλλα, σουσάμι και περιχύνετε με μέλι.
Πάρτε και μια κούπα καφέ ή τσαϊ από δίπλα και καλή σας απόλαυση
 :-)))

36 σχόλια:

  1. Νοστιμοτατες τις εκανες τις τηγανιτες σου,μπραβο γεια στα χερια σου..καλη σου μερα και καλη εβδομαδα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αχ τι μου κάνεις τι μου κάνεις!!!!!
    από προχθές θέλω να φάω τηγανίτεςςςςςςςςςςς σλουρπ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τηγάνιζες και εσύ εεεεεεεεεε;;;;;;;;
    Πάντως φαίνονται μοστιμότατες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ευχαριστώ σε Γωγούλα.
    Είναι όντως πολύ νόστιμες και μυρωδάτες με αυτήν την εκδοχή.
    Καλημέρα και καλή εβδομάδα και σε σένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εγώ σου κάνω μωρέ Αστερομαράκι; Εσύ βρε άφησες κανένα ν' αγιάσει με τα μηλοπιτάκια σου ;-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Marina μου, το έκανα...αλλά δεν θα το ξανακάνω σύντομα!
    Εσύ με τα πιροσκί να προσέχεις...και όχι μικρή δόση σ' αυτήν την περίπτωση :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλημέρα και καλή εβδομάδα! Με τις τηγανίτες έχω ένα θέμα, με πειράζουν στο στομάχι (ευτυχώς από μία άποψη!), οπότε δεν θα τις επιχειρήσω αλλά ομολογουμένως φαίνονται πολύ λαχταριστές! Φαντάζομαι πόσο θα άρεσαν στον βενιαμίν της οικογένειας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολλές δεν έφαγε Αμαλία μου, αλλά τις δοκίμασε όντως! Μιας και δεν τον "καταφέρνουμε" εύκολα να δοκιμάσει νέα πράγματα :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εγώ πολλά γλυκά δεν τρώω αλλά και οι υπόλοιποι.Αλλά δυο τρεις φρέσκες φρέσκες θα τις ήθελα τώρα.
    Καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ωραίες οι τηγανίτες σου και αρωματικές με το πορτοκαλάκι τους!!!
    Καλή εβδομάδα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Είναι τόσο λαχταριστές που νομίζεις ότι μπορείς να τις φας ...από τη φωτογραφία!
    Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ωραία προσθήκη το πορτοκάλι στις κλασικές τηγανίτες!
    Θα ταίριαζε να αραιώσουμε το μέλι που θα τους περιχύσουμε με λίγο λικέρ πορτοκαλιού για extra άρωμα!
    Καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Mας αρέσουν πολύ οι τηγανίτες και με το πορτοκαλάκι σούπερ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. oh lala!!!super!!το θελω οπωσδηποτε με κανελλαδα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Λιγώθηκα, μόνο αυτό έχω να πω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Βάζω το τσάϊ, βάζεις τα υπόλοιπα;
    Μένει να διαλέξουμε ημέρα :)

    Φιλί σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Θα πρέπει να είναι υπέροχοι σε άρωμα, λιγώθηκα βραδιάτικα...να είχα ένα πιάτο τώρα να το ..τσακίσω το άτιμο!Θα το δοκιμάσω..πρώτη φορά βλέπω τέτοια εκδοχή με χυμό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Κι εγώ Πηνελόπη μου δικαιολογώ την ανάγκη σου για ..τηγανίτες!!!!Τό κρύο την θέλει την γλυκασιά του!!!!Και τους εκανες και νόστιμους...Αχ!!!και νάχα μια μερίδα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Αμ, το ξέρω πως είσαι τυχερή Ξανθή μου, που δεν αρέσκεσαι στα γλυκά!
    Που τέτοια "τύχη" εμείς οι γλυκατζήδες:-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Εφη καλημέρα, όντως όταν περάσεις στην φάση του "αρωματισμού" των τηγανίτων...μάλλον πέφτει στο παράπτωμα να τις ξαναφτιάξεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Και όπως είναι έτσι λαχταριστές, η αλήθεια είναι αγαπητή μου Δήμητρα, ότι δεν σταματάς σε μία μόνον :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Dark Shef έχεις δίκιο ως προς το σιρόπιασμά τους... απλά όταν έχεις ένα καλό μέλι, όπως αυτό της φίλης Λίλας, δεν το "αραιώνεις" τόσο εύκολα :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Λίλα μου ήταν πολύ καλές. Και είχαν και μελάκι παραγωγής σου. Μου τελείωσε όμως αυτό που πήρα το καλοκαίρι και άντε να δούμε πότε θα τα καταφέρω να ρθω....
    Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Cook να τις δοκιμάσεις... άλλωστε εμείς εκεί στα μέρη κάτω από το αυλάκι, αρεσκόμαστε πολύ σε τούτην την λιχουδιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Αγαπητέ μου KitsoMitso, είδες τι παθαίνουμε... κι' εγώ έτσι την "πατάω" τόσο συχνά :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Ζαμπία συμφωνώ... μόνον που πρέπει να τις έχουμε φρέσκες μπροστά μας!

    Να "ξεμπλέξω" λίγο από τα τρεχάματα των τελευταίων ημερών. Και θα το κανονίσουμε το tea party με τηγανίτες :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Είμαστε και μακριά βρε Αχτιδούλα μου, αλλιώς θα έφτιαχνα μια μεγάλη "τηγανιά" μόνον για σένα και να στις έστελνα :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Μπράβο βρε Ειρήνη μου, να βρεθεί και κάποιος να με δικαιωλογήσει, μην πάω με το "κρίμα"! Αν και τις έβαλαν κάτω όσοι βρέθηκαν εκεί την ώρα παραγωγής...και τους άλλαξαν τα φώτα!
    Τι να σου λέω...
    Πολλές καλημέρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Μμμ, ήταν ο,τι χρειαζόμουν τώρα με την υπογλυκαιμία...
    Αλλά θα το αναβάλλω για το βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Αμ κι' εγώ βραδάκι τις έφτιαξα Χαρά μου...και απλώς όσες έμειναν φαγώθηκαν την Κυριακή το πρωί στο πρωινό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Πωπω!! Νοστιμότατες φςίνονται!!

    Τρελοτουρίστρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Tις ζήλεψα Πηνελόπη μου!!!
    Λίγο το πορτικάλι...λίγο το καστανόχρυσαφί τους χρώμα!!
    Υπέροχες!!
    Φιλάκιαα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Πηνελοπίτσα δεν φταις εσύ, μην έχεις τύψεις, τις ζήλεψα τις τηγανίτες σου... , αλλά πρέπει να συγκρατηθώ. Θα φτιάξω όμως μια Κυριακή για πρωινό!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Όντως καλή μου Τρελλοτουρίστρια βγήκαν πολύ νόστιμες και λαχταριστές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Να 'σαι καλά βρε Εύα μου, κι εγώ την σαλτσούλα από το μοσχαράκι σου να δεις πως ζήλεψα όταν την διάβασα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Manousina οι "τύψεις" είναι εκεί για να μας "ελέγχουν" κάπως :-))
    Και καλά κάνουν εδώ που τα λέμε, καλή μου.

    Οι τηγανίτες είναι ωραίες για ένα Κυριακάτικο πρωϊνό, με κάπως πιο χαλαρό πρόγραμμα...
    Καλή επιτυχία αν τις φτιάξεις τελικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή