28.1.11

Μου 'φαγες όλα τα δαχτυλίδια!

Μου φαγες όλα τα δαχτυλίδια ...
και μ΄ έχεις και κοιμάμαι τώρα στα σανίδια!
Ξέφυγα τελείως από το θέμα, αλλά δεν πειράζει, γιατί το τραγούδι αυτό πολύ μου αρέσει.

Δαχτυλίδια με πολλαπλά νοήματα και ερμηνίες και σύμφωνα πάντα με τις επιθυμίες αυτών που θέλουν να τα φορέσουν.
Αλλά εμείς δεν μιλάμε γι' αυτά.
Μιλάμε για τα τραγανά δαχτυλίδια που συνοδεύουν μπυρίτσες.
Δαχτυλίδια κρεμμυδίου κυρίως, αλλά κάναμε και πιπεριάς γιατί είπαμε να έχουμε και μια παραλλαγή.
Δοκιμάστε τα.
Είναι ίσως το μοναδικό μεζεδάκι, που με έκανα να βάλω τηγάνι στην κουζίνα μου (έχω να τηγανίσω περισσότερο από 6 μήνες και το κάνω πολύ σπάνια). Αλλά μπήκα στα αίματα μιας και τα τραγανά δαχτυλίδια τα τσάκισε το παιδάκι μου, όταν προ ημερών βρεθήκαμε μεσημεράκι με φίλους για μια μπυρίτσα.
Είπα λοιπόν να δοκιμάσω την τύχη μου και στο σπίτι.
Και κατέβασα τηγάνι...

Για 3 - 4 άτομα  (δεδομένου ότι μιλάμε για μεζέ), χρειάζεστε:
ένα μεγάλο και χοντρό κρεμμύδι (αν διαθέτετε κόκκινο που είναι και πιο γλυκό στην γεύση ακόμη καλύτερα).
Δύο μεγάλες πιπεριές (μια πράσινη κα μια κόκκινη έβαλα).
1,5 φλυτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
1 αυγό,
1 κουταλάκι μπέϊκιν πάουντερ,
1/2 κουταλάκι αλάτι,
1/2 κουταλάκι  ρίγανη,
1/3 κουταλάκι πάπρικα καπνιστή,
1 ποτήρι μπύρα.
Ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα (περίπου ένα ποτήρι).

Καθαρίζετε το κρεμμύδι το ξεπλέντε και το κόβετε σε παχουλούτσικες ροδέλλες, τις "ξεμονεύετε" με τα δάχτυλα και τις αφήνετε σ' ένα μπολ με νερό για να φύγει η σπιρτάδα του κρεμμυδιού.
Πλένετε τις πιπεριές, αφαιρείτε τους σπόρους και το κοτσάνι και τις κόβετε επίσης σε ροδέλλες.

Σε βαθύ μπολ, βάζετε το αλεύρι, προσθέτετε το μπεϊκιν, το αλάτι, την ρίγανη, την καπνιστή πάπρικα και ανακατεύετε. Στην συνέχεια ρίχνετε το αυγό και ανακατεύετε με τον αυγοδάρτη. Σταδιακά προσθέτε την μπύρα ανακατεύοντας συνεχώς με τον αυγοδάρτη μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά και να πάρετε έναν ωραίο παχύρευστο χυλό.

Σε αντικολλητικό τηγάνι βάζετε λάδι να κάψει. Στραγγίζετε τα κρεμμύδια από το νερό. Και τα βουτάτε στον χυλό. Τηγανίζετε και από τις δύο πλευρές μέχρι να ροδίσουν και τα βάζετε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας, και μετά στην πιατέλα σερβιρίσματος. Συνεχίζετε με τις πιπεριές, περασμένες επίσης μέσα από τον χυλό, και συνεχίζετε μέχρι να τελειώσουν όλα. Σίγουρα θα χρειαστεί να προσθέσετε λάδι στο τηγάνι σας κατά την διαδικασία.
Σερβίρουμε όσο είναι τραγανά πασπαλίζοντας με αλάτι.

Εναλλακτικά στον χυλό σας αντί για την καπνιστή πάπρικα μπορείτε να προσθέσετε μισό φλυτζάνι λιωμένο μπλε τυρί, που θα το ανακατέψετε καλά με 2 κουτελιές μπύρας για να γίνει αλοιφή. Αυτή είναι η άλλη διάσταση στην γεύση του κρεμμυδιού!

Τα συνοδευτικά  ντιπ, είναι σύμφωνα με τα γούστα του καθενός. Από απλή ketsup, μέχρι αρωματισμένο ντιπ γιαουρτιού με μουστάρδα, σκόρδο, ψιλοκομμένο μαϊντανό ή άνηθο.

36 σχόλια:

  1. Θέλωωωωωω ... μου αρέσουν τρελά!!!!!!!!!!! τα τσακίζω λέμε :)
    Φιλάκιαααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλη σου μερα κι εγω τα φτιαχνω και ειναι νοστιμοτατα,αν και τα τηγανιτα ειναι οτι χειροτερο.. βρε παιδι μου εχουν αλλη νοστιμια τι να λεμε τωρα..γεια στα χερακια σου..καλο Σ/Κ να εχεις μπλογκογειτονισσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πάρα πολύ νόστιμα!!!
    Με τις πιπεριές δεν το σκεφτήκαμε, τέλειες θα είναι!

    Μπορείς όμως να τα φτιάξεις και στο φούρνο αν δεν θες τις τηγανιές. Με τα όνιον ρινγκς πιάνει πάντως, σίγουρα και με τις πιπεριές!
    Καλό Σαββατοκύριακο! :)))))))))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αμ κι' εγώ θέλω πατάτες στον φούρνο και μπόλικο τυράκι Αστεράκι μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γωγούλα προσωπικά αποφεύγω το τηγάνι ως ο διάλος το λιβάνι. Αλλά έκανα μια εξαίρεση σε τούτη την περίπτωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Thalassamov καλή σου μέρα, δεν ξέρω πως δεν το σκεφτήκατε...απλά εγώ τις είδα μπροστά μου και τις έβαλα κι' αυτές στην διαδικασία, για τις πιπεριές μιλώ.

    Όμως είπες μυστικό για τον φούρνο, και απλώς αν έχεις την καλοσύνη δώσει καμμιά πληροφορία παρα πάνω... Με χαρτί φούρνου φαντάζομαι και τα συναφή...
    Καλό Σαββατοκύριακο και σε σένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Χαχαααα, έξυπνος τίτλος !!!
    Όσο για την συνταγή θα σπεύσω να την κάνω και σ ευχαριστώ πολύ, γιατί τα δαχτυλίδια σου μου άνοιξαν την όρεξη.
    Καλημέρα :)
    Μάγδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλημέρα Μάγδα μου,
    ε, για να γελάσουμε λιγάκι μιας και έχει πολύ "μουντάδα" και ο καιρός αλλά και η κοινωνία γύρω μας.
    Ωραία μεζεδάκια και καλή παρέα χρειάζεται, για να ξαλεγράρουμε λίγο καθώς και μερικά δράμια καλής διάθέσης :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ήσουν τι ήσουνα μια παξιμαδοκλέφτρα και τώρα που σε πήρα εγώ γυρεύεις σούρτα φέρτα...
    ουπς.....
    δαχτυλίδια πιπεριάς δεν έχω φτιάξει.
    Ωραιότατα. Καλό Σαββατοκύριακο να έχουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. σίγουρα θα έχεις και παγωμένη μπυρίτσα, διότι σίγουρα θα σου φάω όλα τα δακτυλίδια, κι όχι εσύ αλλά εγώ θα κοιμάμαι στα σανίδια αφού ύπνος δε θα με πιάνει από το στομαχοφούσκωμα, αλλά χαλάλι τους!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Manousina μας βλέπω να πιάνουμε και μπαγλαμαδάκια στο τέλος!
    Το πάλκο θα μας φοβηθεί καλή μου :-))

    Να τα φτιάξεις και τα δαχτυλίδια πιπεριάς γιατί έχουν ωραία γεύση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Γλυκειά μου Γαστερόπληξη, μπυρίτσες έχουμε σχεδόν πάντα στο ψυγείο μας. Μαζί με ανθακούχες βυσσινάδες, που είναι το αγαπημένο μας ποτό (μάνας και γιού).
    Άλλοτε τις πίνουμε και άλλοτε τις χρησιμοποιούμε στην μαγειρική μας...

    Κοπιάστε προς τα νότια (πάρε και την φίλη σου την Αχτίδα για παρέα) και κάτι θα κάνουμε. Άσε που δεν θα σας κοιμήσουμε στα σανίδια :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πηνελόπη μου αγαπημένο και τέλειο μεζεδάκι, με πιπεριές δεν το έχω δοκιμάσει θα το κάνω όμως.
    Φιλιά κρυωμένα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Πολλά αρωματικά τσαγάκια και βότανα για να φύγουν τα κρυώματα Ποπίτσα μου.

    Τα δαχτυλίδια πιπεριάς είναι επίσης μια εμπειρία, για όσους αρέσκονται στην γεύση της.

    Φιλιά και από μένα (χωρίς κρύωμα ευτυχώς) και καλό ΣΚ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Βλέπω καλά; Δαχτυλίδια κρεμμυδιού είναι αυτά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. μου τρέχουν τα σάλια...πεινάω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Αχ, Πηνελόπη μου, με ξετρέλαναν σαν να ήμουνα παιδάκι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ωραία τα δακτυλίδια σου Πηνελόπη μου.Δεν τα έχω φτιάξει ποτέ με πιπεριές.Τις τηγανίζω αλλιώς.Ωραιότατο μεζεδάκι μου φαίνονται και για ουζάκι το καλοκαίρι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Καλά που έλειπα σήμερα και δεν ξεσηκώθηκα μεσημεριάτικα!!
    Πολύ ωραίο τον βρίσκω τον Θ.
    Φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. κατά του τηγανιού και συ ε..??..και εγώ...πολύ σπάνια συναντιόμαστε στη κουζίνα αυτό κι εγώ...
    αλλά το μεζεδάκι σου που βλέπω μπορεί να με κάνει να κανονίσω συνάντηση...λολ
    καλό Σ/Κ να έχεις..-:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Δεν έχω φάει ποτέ και θα ήθελααααα! Φαίνονται πεντανόστημα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. ΩωωωωωΧ! Τέτοια δαχτυλίδια; Μ΄αρέσουυυυυυν! Αλλά δεν τα κάνω για ευνόητους λόγους! Αν τα βρω έτοιμα ομως...Πάνε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Άργησα λίγο! Έμεινε τίποτα από αυτό το λαχταριστό μεζεδάκι;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. τρελενομαι για δαχτυλιδια!!!!!
    ελπιζω να αφησαν τιποτα γιατι απ οτι ειδα αρεσαν σε ολες.
    ασε που... ενα κρεμμυδι δεν φτανει ποτε!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Καλά βλέπεις Kanthrare!!
    Δαχτυλίδια κρεμμυδιού με τα "όλα" τους :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Λίνα μου, η αλήθεια είναι είναι πως δύσκολα πήρα την απόφαση να κάτσω να τηγανίσω, αλλά άξιζε τελικά τον κόπο αφού τιμήθηκαν δεόντως :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Helengr φαίνεται πως η "γλύκα" του κρεμμυδιού μαζί με την τραγανή κρούστα, κάνει τα παιδάκια να τα συμπαθούν.
    Αλλά και τους μεγάλους μάλλον :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Vita μου, προσωπικά ούτε αλλιώς τις τηγανίζω συχνά τις πιπεριές. Τα τελευταία χρόνια κολοκυθάκια, πιπεριές, μελιτζάνες πηγαίνουν σε ελαφρώς λαδωμένες ροδέλλες στον φούρνο! Αλλά το τηγάνι σ' αυτήν την περίπτωση είχε άλλη "χάρη".
    Καλημέρες πολλές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Μπορεί να έλειπες...αλλά ξεσηκώθηκες όμως Ξανθή μου.
    Ο Θ. εξελίσσεται σε λάτρη των "μεζέδων" γενικά! Για να δούμε τι θα μας φέρει το μέλλον :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Όντως Spirtokoutaki μου, το τηγάνι το αποφεύγω. Για λόγους υγείας, και για λόγους μυρωδιάς. Δεν αντέχω καθόλου την μυρωδιά που μπορεί να μείνει μέσα στο σπίτι. Και δεν είναι πάντα ιδανικές οι καιρικές συνθήκες για να τα έχω όλα "ανοιχτά".
    Εδώ κάναμε μια εξαίρεση.
    Όπως κάνουμε καμμιά φορά μες τον χειμώνα για τηγανίτες και λουκουμάδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Marina, εκει στο Βέλγιο πρέπει να έχουν τέτοιου είδους μεζεδάκια που συνοδεύουν τις μπύρες. Τουλάχιστον στην Γερμανία και την Αυστρία τα έχω συναντήσει πολλές φορές.
    Για ρίξε μια ματιά :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Kikitsa αυτούς τους ευνόητους λόγους τους καταλαβαίνω απόλυτα, σε βεβαιώνω.
    Αλλά καμμιά φορά χρειάζεται να "ξεφύγουμε" και από τους δικούς μας κανόνες μέσα στην κουζίνα :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Μπα Μαράκι μου, δεν έμεινε τίποτε δυστυχώς. Πέσανε και αρκετοί καλοφαγώδες βλέπεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Ελευθερία κάτι σαν "best seller" έγιναν τούτα τα δαχτυλίδια.
    Μάλλον θα πρέπει να πάμε και για δεύτερο γύρο, ώστε να ικανοποιήσουμε όλους τους funs :-))
    Καλή εβδομάδα σου εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Πηνελόπη μου,
    είχα ξεχάσει να σου πω για τα όνιον ρινγκς, έτσι;
    Φτιάχνεις το αλευρόμιγμα λίγο πιο σφιχτό και τα βάζεις στο φούρνο, σε αντικολλητικό χαρτί βεβαίως βεβαίως. Μπορείς να βουρτίσεις λίγο λάδι στο χαρτί αν θες ή με σπρέι, γίνονται πιο νόστιμα χωρίς τη λαδίλα του τηγανιού...χμ...Εξαρτάται από τον φούρνο σου αν θα χρειαστεί να τα αναποδογυρίσεις ώστε να είναι τραγανά και χρυσαφένια κι από τις δύο μεριές.
    Το ίδιο κάνουμε και με τα δακτυλίδια καλαμαράκια.
    Αυτά νομίζω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Τhalassamov σ' ευχαριστώ πάρα πολύ. Θα την κάνω σύντομα την προσπάθεια στον φούρνο, κι αν τα καταφέρω, θα την καθιερώσω όπως άλλωστε και πολλά άλλα που πλέον δεν τηγανίζω αλλά ψήνω με αέρα στον φούρνο.
    Σ' ευχαριστώ πολύ και πάλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή