Έτσι λοιπόν με τα χρόνια οι νοικοκυρές έβαλαν μέσα στις κουζίνες τους: τα γλυκά κουταλιού, τις μαρμελάδες, τις κονσέρβες με άλμη, τα τουρσιά και άλλα που ίσως αυτήν την στιγμή μου ξεφεύγουν.
Λεμόνια πολλά και πορτοκάλια τα τελευταία μου αποκτήματα.
Πορτοκαλάδες φρέσκες λοιπόν, για τα μέλη της οικογενείας σχεδόν καθημερινά.
Έκανα όμως και σπιτική λεμονάδα , ως συμπυκνωμένο χυμό, με την δεύτερη εκδοχή της Κικής από την Μικρή κουζίνα.
Έκανα και παγάκια λεμονιού για να τα έχω για χρήση στα φαγητά μου αργότερα.
Τις φλούδες και από τα δύο εσπεριδοειδή τις έκανανα μαρμελάδα και χάρισα βαζάκια στους γύρω μου.
Αλλά έκανα και μια τάρτα με κρέμα λεμονιού και μήλα, έτσι για να γλυκαθούμε, αλλά και γιατί μου αρέσουν ιδιαίτερα τα γλυκά με άρωμα και γεύση λεμονιού.
Νάτην η ταρτούλα λοιπόν.
Και για να την φτιάξετε χρειάζεστε υλικά για μια ζύμη μπριζέ σύμφωνα με τα γούστα σας.
Προσωπικά την έκανα με μιάμιση κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
1 αυγό, 50 γραμμάρια βούτυρο παγωμένο, 50 γραμμάρια ζάχαρη, μια πρέζα αλάτι και αλεσμένο καρύδι με κανέλα 2 κουταλιές της σούπας.
Αφού ανακάτεψα τα υλικά και τα δούλεψα με το χέρι ώστε να πάρω την "ψιχουλιαστή" ζύμη της τάρτας την έστρωσα στην φόρμα σιλικόνης και την έψησα σε προθερμασμένο φούρνο για 10 λεπτά.
Την ώρα που η ζύμη ψηνόταν, ετοίμασα την κρέμα λεμονιού.
Για την κρέμα χρησιμοποίησα το ξύσμα από τέσσερα καλά πλυμένα λεμόνια, που το είχα σε πρώτο στάδιο ανακατέψει με 2 κουταλιές ζάχαρη, φτιάχνοντας κάτι σαν πολτό. Με τον τρόπο αυτό το ξύσμα βγάζει το πλήρες άρωμά του για κάθε γλυκό που το χρειάζεστε.
Ενώ τον χυμό τους τον χρησιμοποίησα στο επόμενο στάδιο.
Σε μπολ έριξα 3 αυγά μαζί με 1 καλή κουταλιά της σούπας ζάχαρη και λίγη κρυσταλλική βανίλλια.
Τα χτύπησα καλά με τον αυγοδάρτη για εννωθούν ως υλικά και να αφρατέψουν τα αυγά.
Στην συνέχεια πρόσθεσα το ξύσμα λεμονιού-ζάχαρης και τον χυμό από τα 4 λεμόνια (αφού τον είχα προηγουμένως σουρώσει), καθώς επίσης και μία κουταλιά της σούπας λιωμένο βούτυρο, μισό κουτάκι ζαχαρούχο γάλα, 2 κουταλιές αλεύρι. Το μείγμα είναι υγρό και όχι πυκνό. Θα πήξει κατά το ψήσιμο στον φούρνο.
Βγάζω την ελαφρώς ψημένη τάρτα από τον φούρνο με προσοχή, ρίχνω μέσα το μείγμα της κρέμας λεμονιού και στην συνέχεια στρώνω στο εσωτερικό της μήλα κομμένα σε λεπτά μισοφέγγαρα.
Πασπαλίζοντας την επιφάνεια με σκούρα ζάχαρη και καραμελωμένο κουκουνάρι ή αμύγδαλο προαιρετικά.
Καλό δε, θα είνα τα μήλα να είναι ώριμα και της κατηγορίας γκόλτεν ή και ξυνόμηλα γιατί δένουν πολύ ωραία στην γεύση.
Φουρνίζουμε με προσοχή (μιας και το μείγμα μας είπαμε είναι αρκετά υγρό) και ψήνουμε για 20 με 25 λεπτά στους 180 βαθμούς με αέρα, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια της τάρτας.
Καλή απόλαυση.
Ένα κομμάτι για μένα έχει;;;γιατί δεν αρέσει το πολύ λεμόνι στην κοντέσα κι έτσι θα τη φάω όλη μόνη μου δεν κάνει!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟτι πρέπει, τσακίζεται η λεμονιά!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣήμερα βάζω μπρος και το λιμοντσέλο της Κικής μας, αλλά και μια λεμονάδα τέλεια θα ήταν, θα την έχω υπόψη!
Παίρνω το κομματάκι μου από τη σούπερ ταρτούλα!
Καλημέρες!!!
Καλώς την Ξανθή μας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑμέ προλαβαίνεις. Γιατί κι' εγώ μόνη μου με βλέπω να την τρώω...
Αλλά και άμα δεν προλάβεις αυτή, θα σου κάνω μια κατά παραγγελία.
Ελπίζω να ευχαριστηθήκατε το ΣΚ στην εξοχή. Γιατί ήταν λαμπρό και ηλιόλουστο σχεδόν σε όλην την χώρα.
Έφη άμα έχεις "πρώτη" ύλη διαθέσιμη να την κάνεις την λεμονάδα είναι πολύ απολαυστική.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌσο για το κομματάκι,φυσικά και μπορείς να πάρεις, βοηθάτε για να μην την φάω όλη μόνη μου :-))
Ήρθα να βοηθήσω για να μην την φας όλη μόνη σου χεχεχε
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα :)
Ξέρεις πόσο μου αρέσουν τα λεμονογλυκά, μια γερή μερίδα παρακαλώ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚάθε βοήθεια ευπρόσδεκτη Αστερομαράκι μου, αν και δεν το έχω σε τίποτε να επαναλάβω την δόση :-))
ΑπάντησηΔιαγραφήΛίλα μου, μάλλον θα την γευόσουν αν είχαν πάει όλα καλά τούτο το ΣΚ. Πάντα όμως υπάρχει και το μέλλον :-)) καλή μου φίλη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑχ, Πηνελόπη μου προσπαθώ να μη τρώω γλυκά και βλέπω αυτό το αριστούργημα που έφτιαξες! Έχει μέσα όλα τα υλικά που λατρεύω!!!! Πώς να αντισταθώ? Θα υποκύψω...
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα "υποκείψεις" Αγγελική μου, για να μην αισθάνομαι πως υποκείπτω μόνον εγώ! Και δεν δείχνω δηλαδή χαρακτήρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήKι εγώ λατρεύω τη μυρωδιά του λεμονιού, έχει αυτή τη φρεσκάδα που με μαγεύει!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπράβο που αξιοποιείς τα υλικά σου με τόσους τρόπους!!
Την καλημέρα μου
Οι τάρτες είναι σούπερ. Έχω λεμονιές και πορτοκαλιές, θα την φτιάξω σήμερα !!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι εγώ με λενόνια που μου φέρανε έκανα τη λεμονάδα της Κικής!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ ταρτούλα σου πρέπει να είναι τέλεια, φαντάζομαι το άρωμα της κρέμας και μου τρέχουν τα σάλια:)
Anthivolon σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Πάντα κάνω ότι μπορώ για να αξιοποιώ τα υλικά που έχω στην διάθεσή μου και για να μην χαλάνε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι και ένας τρόπος να πειραματίζομαι άλλωστε.
Τυχερή Manousina. Να ρθουμε βρε και στο δικό σου περιβόλι να μαζέψουμε συγκομιδή για νέες δημιουργίες :-))
ΑπάντησηΔιαγραφήΆμα την φτιάξεις τούτην την τάρτα, περιμένουμε εντυπώσεις...μην ευλογώ μόνη μου, τα γένια μου :-))
Μαρία μου, πριν απο λίγο έμαθα ότι θα παραλάβω και άλλα λεμόνια, οπότε μάλλον πάω για μερικά μπουκάλια λεμονάδας ακόμη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ κρεμούλα της έγινε τέλεια (χωρίς να θέλω να πενευτώ δηλαδή)...
ΜΜΜΜ
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι σίγουρο ότι θα μου αρέσει, με όλα τα αγαπημένα μου υλικά!
Θα δοκιμάσω να την φτιάξω!
Σε φιλώ!
Περίσσεψε τίποτα και για μένα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝοστιμότατη και πολύ πολύ αρωματική.
Φιλάκια!!!
Φαίνεται καταπληκτική !!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜα τι χρυσά χεράκια είναι αυτά;
O μον Ντιέ που θά'λεγαν οι (Γ)άλλοι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίχαμε έμπνευση ταυτόσημη!
Ναι αυτό θα ήταν ένα όμορφο γλυκο της Κυριακής! Αρκεί να έχεις χρόνο!
Μπράβο μπράβο!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάνω που σκεφτόμουν πως δεν θα μου άρεσε λεμόνι με το κλασικό μήλο, διάβασα κάτω κάτω για τα γκλντεν και τα ξινόμηλα και από μέασ μου είπα μπράβο!!! Έτσι μάλιστα!!!
:-)))
Σκέφτομαι λοιπόν εκτός από καταϊφια τσουρέκια και γαλακτομπούρεκα από ζαχαροπλαστεία να δοκιμάζω και τις λιχουδιές των μαγειρομπλογκερς!!!
ΧΙΧΙΧΙ!!!!
MMM μυρισε λεμονι παντού Πηνελοπη μου. Χμ η ιδέα της λεμοναδας ακουγεται πολύ καλή! Στην επόμενη προμήθεια λεμονιών δοκιμασε να κανεις λεμονια τουρσι. Μαροκινο κολπο, αλλα ειχα φτειαξει περσι και ειναι υπεροχα και σε μαγείρεμα αλλα και σε σαλατες. Τα τελευταια τα εβαλα σε μαροκιμο κοτοπουλο με πρασινες ελιες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣΤΑΥΡΟΥΛΑ Μ
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠεράσαμε πολύ ωραία να φανταστείς το Σάββατο φάγαμε στην αυλή!!
Και βέβαια γυρίσαμε φορτωμένοι εσπεριδοειδή κι οι κατσαρόλες και τα βαζάκια έχουν πάρει φωτιά
Καλημέρα!!
Καλημέρα καλή μου Πόπη. Έχω την αίσθηση πως αν δοκιμάσεις να την φτιάξεις θα σου αρέσει πολύ,αφού σου αρέσουν τα υλικά της.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι εύκολη, μην σε φοβήσει τίποτε.
Λίνα μου δυστυχώ τελείωσε. Αλλά πάμε για δεύτερη δόση σύντομα, μιας και χθες πήραμε και άλλες 2 τσάντες με λεμόνια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάω και για δεύτερη δόση λεμονάδας μάλλον :-)))
Magda "κοκκίνησα" σ΄ ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Ηταν πολύ καλή και όπως έχω ήδη γράψει πιο πάνω ευκολότατη στην παρασκευή της, κάνε μια δοκιμούλα αν έχεις διάθεση :-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλές καλημέρες.
Oh! Yes dear που λένε και οι Αγγλοι... να πάρουμε σβάρνα τους συμμάχους...,
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι φροντήστε να τα πούμε σύντομα για να σε φιλέψω κάτι λεμονάτο!
Φιλιά σε όλες σας και στον Τάσο.
Εμ! Τι τα έχουμε τα "γαλόνια" φίλε Kikop80 :-))
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια να προτείνουμε και να δοκιμάζετε εσείς...
Δεχόμαστε και παραγγελίες. Αντί να πληρώνεις τον Κωνσταντινίδη, να τα πάρουν οι φίλοι bloggers και μάλιστα με καλύτερα υλικά και καλύτερες τιμές!
Αμ θες κάποια ιδιαίτερη ερώτηση για την παρασκευή της πάντως, με χαρά θα σου απαντήσω.
Καλημέρες.
Σταυρουλίτσα γλυκειά μου, έχεις δίκιο. Η λεμονάδα έγινε σούπερ. Και σήμερα μάλλον θα κάνω και άλλα μπουκάλια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια το τουρσί, πρέπει μάλλον να επιλέξω τα πιο μικρά σε μέγεθος λεμόνια, σωστά;
Για πες...
Καλημέρα Ξανθή μου, ήθελα να είμαι από μια μεριά και να σε χαζεύω :-))
ΑπάντησηΔιαγραφήΜου αρεσουν τα φρουτενια γλυκά και οι τρόποι αξιοποίησης των φρούτων!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι, και άμα έχεις πληθώρα όλο και προσπαθείς να τα "αξιοποιήσεις" Κική μου.
ΑπάντησηΔιαγραφή