Μπορεί στο όνομα του blog, αρωματικό ρόλο να έχει η βανίλλια, αλλά το επίσης μεθυστικό άρωμα της μαστίχας είναι εξίσου αγαπημένο. Το χρησιμοποιώ συχνά σε διάφορα αρτοσκευάσματα : ψωμάκια, τσουρεκάκια, ντόνατς αλλά και μπισκότα και κουλούρια. Ειδικά τα κουλουράκια-μπισκοτάκια είναι κάτι που "ξεπετάμε" πια, μέχρι να πεις "φουρνίσαμε".
Γιατί τούτα τα κουλουρό-μπισκοτάκια μπορεί και να τα φτιάξουμε 2-3 φορές μέσα σ' έναν μήνα. Σκέφτηκα λοιπόν να σας την γράψω την συνταγή, αν και την είχα σίγουρα δώσει παλαιότερα στο HFL.
Υλικά που θα σας χρειαστούν :
ένα πακέτο βούτυρο μαλακό,
μισή κούπα ζάχαρη άχνη,
τρεις κούπες αλεύρι (κατάλληλο για μπισκότα είναι το κλασσικό κόκκινο ή ότι διαθέτετε εσείς),
δύο κοφτά κουταλάκια μπέικιν πάουντερ,
1/4 κουταλάκι (γλυκού) αλάτι,
ένα ποτήρι (κρασιού) λικέρ μαστίχας,
δύο αυγά,
τέσσερα-πέντε δάκρυα μαστίχας σε μέτριο μέγεθος, που θα χτυπήσετε στο Multi μαζί με δύο κουταλιές της σούπας κρυσταλλική ζάχαρη.
Αρχικά, χτυπάτε την μαστίχα μαζί με την κρυσταλλική ζάχαρη, ανακατεύετε το αλεύρι μαζί με το μπέϊκν πάουντερ. Χτυπάτε σε βαθύ μπολ το βούτυρο μαζί με τα δύο αυγά μέχρι ν’ ασπρίσουν και αμέσως μετά ενσωματώνετε όλα τα υλικά.
Μαστίχα/Ζάχαρη, Αλεύρι/ Μπέϊκιν, Ζάχαρη Άχνη, Λικέρ Μαστίχας, Αλάτι.
Ζυμώνετε μέχρι να έχετε μια ομοιογενή ζύμη και την αφήνετε να ξεκουραστεί για κανένα μισάωρο.
Στρώνετε με λαδόχαρτο δύο ταψιά, (θα φουρνίσετε ξανά στο πρώτο κατά πάσα πιθανότητα). Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς και ξεκινάτε να δώσετε το επιθυμητό για σας σχήμα στα μπισκότα σας.
Ανάλογα την ώρα που έχω στην διάθεσή μου, φτιάχνω διάφορα σχήματα.
Άλλοτε πλάθω μετρίου μεγέθους κορδόνια, τα οποία κόβω σε κομμάτια μ’ ένα μαχαίρι και κάθε κομματάκι το πατάω με τα δάχτυλα πάνω σε επιφάνεια εργασίας και έχω άμεσα και γρήγορα μπαστουνάκια φαρδιά σαν δύο δαχτυλάκια.
Άλλοτε ανοίγω σε φύλλα την ζύμη και την κόβω σε κύκλους μ' το στόμιο ενός ποτηριού.
Καμμιά φορά θυμάμαι και τις φόρμες μπισκότων που έχω καταχωνιασμένες στα ντουλάπια μου.
Ή απλά πλάθω κουλουράκια με τα δυό χεράκια.
Εσείς δημιουργήστε ανάλογα με την προσωπική σας επιλογή.
Τα αποτέλεσματα της επιλογής σας θα τα στρώσετε στο ταψί και αμέσως μετά θα τα φουρνίσετε στον αέρα, στους 180 Βαθμούς για 15 λέπτα. περίπου.
Στην τελευταία εκδοχή που έφτιαξα, πρόσθεσα και μια κούπα ξασπρισμένο αλεσμένο αμύγδαλο που μου είχε μείνει, από την παρασκευή της Βασιλόπιτας. Και τούτα νοστιμότατα βγήκαν.
Η μυρωδιά της μαστίχας σπάει ρουθούνια είναι βέβαιο, δοκιμάστε τα λοιπόν, αν έχετε την διάθεση, με ή χωρίς προσθήκη αμύγδαλου.
Γιατί τούτα τα κουλουρό-μπισκοτάκια μπορεί και να τα φτιάξουμε 2-3 φορές μέσα σ' έναν μήνα. Σκέφτηκα λοιπόν να σας την γράψω την συνταγή, αν και την είχα σίγουρα δώσει παλαιότερα στο HFL.
Υλικά που θα σας χρειαστούν :
ένα πακέτο βούτυρο μαλακό,
μισή κούπα ζάχαρη άχνη,
τρεις κούπες αλεύρι (κατάλληλο για μπισκότα είναι το κλασσικό κόκκινο ή ότι διαθέτετε εσείς),
δύο κοφτά κουταλάκια μπέικιν πάουντερ,
1/4 κουταλάκι (γλυκού) αλάτι,
ένα ποτήρι (κρασιού) λικέρ μαστίχας,
δύο αυγά,
τέσσερα-πέντε δάκρυα μαστίχας σε μέτριο μέγεθος, που θα χτυπήσετε στο Multi μαζί με δύο κουταλιές της σούπας κρυσταλλική ζάχαρη.
Αρχικά, χτυπάτε την μαστίχα μαζί με την κρυσταλλική ζάχαρη, ανακατεύετε το αλεύρι μαζί με το μπέϊκν πάουντερ. Χτυπάτε σε βαθύ μπολ το βούτυρο μαζί με τα δύο αυγά μέχρι ν’ ασπρίσουν και αμέσως μετά ενσωματώνετε όλα τα υλικά.
Μαστίχα/Ζάχαρη, Αλεύρι/ Μπέϊκιν, Ζάχαρη Άχνη, Λικέρ Μαστίχας, Αλάτι.
Ζυμώνετε μέχρι να έχετε μια ομοιογενή ζύμη και την αφήνετε να ξεκουραστεί για κανένα μισάωρο.
Στρώνετε με λαδόχαρτο δύο ταψιά, (θα φουρνίσετε ξανά στο πρώτο κατά πάσα πιθανότητα). Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς και ξεκινάτε να δώσετε το επιθυμητό για σας σχήμα στα μπισκότα σας.
Ανάλογα την ώρα που έχω στην διάθεσή μου, φτιάχνω διάφορα σχήματα.
Άλλοτε πλάθω μετρίου μεγέθους κορδόνια, τα οποία κόβω σε κομμάτια μ’ ένα μαχαίρι και κάθε κομματάκι το πατάω με τα δάχτυλα πάνω σε επιφάνεια εργασίας και έχω άμεσα και γρήγορα μπαστουνάκια φαρδιά σαν δύο δαχτυλάκια.
Άλλοτε ανοίγω σε φύλλα την ζύμη και την κόβω σε κύκλους μ' το στόμιο ενός ποτηριού.
Καμμιά φορά θυμάμαι και τις φόρμες μπισκότων που έχω καταχωνιασμένες στα ντουλάπια μου.
Ή απλά πλάθω κουλουράκια με τα δυό χεράκια.
Εσείς δημιουργήστε ανάλογα με την προσωπική σας επιλογή.
Τα αποτέλεσματα της επιλογής σας θα τα στρώσετε στο ταψί και αμέσως μετά θα τα φουρνίσετε στον αέρα, στους 180 Βαθμούς για 15 λέπτα. περίπου.
Στην τελευταία εκδοχή που έφτιαξα, πρόσθεσα και μια κούπα ξασπρισμένο αλεσμένο αμύγδαλο που μου είχε μείνει, από την παρασκευή της Βασιλόπιτας. Και τούτα νοστιμότατα βγήκαν.
Η μυρωδιά της μαστίχας σπάει ρουθούνια είναι βέβαιο, δοκιμάστε τα λοιπόν, αν έχετε την διάθεση, με ή χωρίς προσθήκη αμύγδαλου.
Ακούγονται πολύ αρωματικά και ευκολα.Μια ερώτηση μόνο: Βουτυρο μαλακό ενοούμε μαργαρίνη soft ή ζωικό βούτυρο;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλώς την Νίκη. Kαλά πότε πρόλαβες γλυκειά μου; Πάνω που διόρθωνα κάτι είδα το σχόλιό σου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι εύκολότατα και αρωματικότατα και όσο για το βούτυρο εννοώ μαργαρίνη (ότι εσύ χρησιμοποιείς). Προσωπικά βάζω είτε αυτό που είναι με ελαιόλαδο, είτε αυτό που έχει άρωμα βουτύρου, μιλάω για μαργαρίνη, όχι ζωϊκό. Στα μπισκότα προτιμώ πλέον το δεύτερο.
Νόστιμα και αρωματικά!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔίνω κοτόπιτα, μου δίνεις 5-6; :)
Καλημερούδια
ΑΜΕ!!! Τέτοια ανταλλαγή την κάνω Αστερομαράκι μου και μάλιστα άμεσα :-))
ΑπάντησηΔιαγραφήΜου αρέσει που στο προηγούμενο ποστ έλεγες ότι πλέον οφείλουμε να ξεχάσουμε τα γλυκά!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή:)
Νόστιμα και μυρωδάτα σαν την Μυροβόλο Χίο, τοπικίστρια γαρ θα τα δοκιμάσω οπωσδήποτε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια
Ευχαριστώ για τις διευκρινίσεις, θα τα φτιάξω οπωσδήποτε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλε Δημήτρη, μάλλον δεν με διάβασες σωστά...
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ έγραψα πως η "ΑΠΟΧΗ" μου βγήκε αλλιώς! Όχι αποχή για γλυκά και φαγάκια. Για ποτά δεν μιλώ, μιας και προσωπικά δεν πίνω παρά ελάχιστα.
Αλλά και πάλι σε διαβεβαιώ, ότι κάνω και μεγάλη αποχή από την κουζίνα μου το τελευταίο διάστημα.
Πόπη σε καταλαβαίνω, και έχεις και λόγους άλλωστε περισσότερους από μένα. Πάντως στα τρία ταξίδι που έχω κάνει στην Χίο, έχω περάσει πολύ όμορφα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝίκη, θα περιμένουμε εντυπώσεις όταν τα φτιάξεις :-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΌτι πρέπει για καφεδάκι και καλή παρέα τα μπισκοτάκια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν έχω φάει ποτέ ..με μαστίχα..λάθος; μάλλον..καιρός να τα κάνω μια φορά ..κλέβω συνταγούλα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαστιχωτά, κριτσανιστά(;) και ιδιαίτερα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠηνελόπη, άπαιχτα τα μπισκοτάκια το κακό είναι ότι άμα δεν τελειώσουν, δεν σταματώ να τρώγω!
Φιλιά!
Λίλα συμφωνώ...και άμα είναι καλή η παρέα τρως όσο περισσότερα δε, μπορείς :-))
ΑπάντησηΔιαγραφήΑχτίδα μου, αυτό δεν το πιστεύω για σένα! Νομίζω πως πρέπει να ξεκινήσεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΧάνεις γεύσεις.
Πολίτικο παγωτό καϊμάκι, χωρίς άρωμα μαστίχας, για παράδειγμα, δεν νοείται :-))
Τσουρεκάκι επίσης...
Για κουλουράκια τι να λέμε...
Ξεκίνα λοιπόν γλυκειά μου.
Ζαμπία έτσι ακριβώς όπως τα γράφεις. Γι΄ αυτό και επαναλαμβάνουμε τις δόσεις συχνά :-))
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλές καλημέρες.
καλημέρα Penelope και καλή επάνοδο να έχουμε! Δεν πρόλαβα να σχολιάσω στην προηγούμενη ανάρτησή σου αλλά κατανοώ απόλυτα και συμμερίζομαι την κατάσταση που περιγράφεις! Όι τελευταίοι μήνες του 2010 ήταν για μένα μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδος, αλλά ελάχιστοι "φίλοι" συμπαραστάθηκαν. Και να φανταστείς ότι αυτό που χρειαζόμουν ήταν μόνο λίγη ψυχολογική στήριξη (πού να ζητούσα και δανεικά!!!). Τέλος πάντων, ας ελπίσουμε να είμαστε καλά και να τα καταφέρνουμε (αναγκαστικά!) και μόνοι μας! Τα σημερινά σου κουλουράκια μοσχοβολάνε, τα βάζω σε άμεση προτεραιότητα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑμαλί μου, η παροιμία λέει: πως ο Λύκος έχει παχύ τον σβέρκο, γιατί κάνει τις δουλειές του μόνος του.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔες μας έτσι κυρά μου. Σαν "λύκαινες" που θα τα καταφέρουμε με τις δικές μας δυνάμεις και τις δικές μας πράξεις :-))
Θα τα καταφέρουμε.
Μοσχομυριστά και εύκολα στο υπόσχομαι. Και περιμένω εντυπώσεις αν τα φτιάξεις.
Καλή συνέχεια, σε όλα τα μέτωπα.
Εμένα η μυρωδιά της μαστίχας είναι η αγαπημένη μου.Βλέπω ότι έχουν και πολύ λίγη ζάχαρη άρα την επόμενη εβδομάδα μπορώ να τα δοκιμάσω στο πρωινό μου.(Αυτή είπα να μη φάω υδατάνθρακες γιατί η ζυγαριά μου μου προκαλεί κατάθλιψη :-( )
ΑπάντησηΔιαγραφήXEXE!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραίες συνταγές βρίσκουμε στο Aroma Mastihas!!!
Συνοδεία ενός λικέρ μαστίχας που είναι και χωνευτικό, ότι πρέπει για να κλείσει ευχάριστα ένα πετυχημένο γεύμα!!!
:-))
Γι' αυτό εγώ την ζυγαριά μου την επισκέπτομαι μια φορά τον μήνα Vita μου. Για να αποφύγω την κατάθλιψη δηλαδή.Απλώς φροντίζω να είμαι σταθερή όσο γίνεται ...και πάλι αν τα βρω σκούρα περιορίζομαι, γιατί και τα πολλά ανεβοκατεβάζματα δεν είναι καλά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ ζάχαρη είναι περιορισμένη από εμένα γιατί δεν μου αρέσουν τα πολύ γλυκά, γλυκά. Αν κάποιος θέλει περισσότερη μπορεί φυσικά να προσθέσει.
Καλημέρες και καλή επιτυχία στην συνάντηση με την ζυγαριά σου :-))
Ναι αμέ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραίες και αρωματικές, ανεξαρτήτως αρωματικών προτιμήσεων Kikop80 μου. :-))
Λικεράκι μαστίχας παγωμένο!
Μου αρέσουν οι προτιμήσεις σου τελικά :-))
Αρωματικότατα και ωραία συνοδεία για το καφεδακι μας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠέρνα από τη μάνα όταν μπορείς, σε περιμένει κάτι!
Καλημέρα!
Μας μοσχοβόλησες!!! Άπαιχτα μπισκοτάκια
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπερα σε προσκαλω στο νεο μπλογκ μου εγω και η υπολοιπη συγγραφικη ομαδα για συμμετοχη!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΛατρεύω τη μαστίχα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦαντάζομαι τη γεύση και το άρωμά τους! Αχ και να είχα μερικά! Μπορείς να μου στείλεις 2-3 (!!!) στο δικό μου ιστολόγιο;
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp:/helengrblog.blogspot.com/
Ευχαριστώωωωωωω!
Μαστιχωτά!!! Μου αρέσει τόσο η μαστίχα που θα τα φτιάξω!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣου έχω ένα δωράκι για πέρασε παρακαλώ...
Όντως έτσι είναι τα πράγματα με τούτα τα μπισκοτο-κουλουράκια Έφη μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ πολύ θα το δω.
Καλημέρες πολλές.
Μανουσίνα μου, εδώ είναι που λένε...μια δοκιμή θα σε πείσει καλύτερα.
ΑπάντησηΔιαγραφήMr Arvulas καλή επιτυχία σας εύχομαι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚικίτσα, εσύ κάτι τέτοια τα παίζεις στα δάχτυλα του ενός χεριού! Κάνε λοιπόν την δοκιμή σου να μας πεις εντυπώσεις καλή μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρες πολλές.
Helengr πες ότι τα παρέλαβες κιόλας...αφού έδωσες διεύθυνση, η αποστολή μπορεί να γίνει εύκολα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα και καλή εβδομάδα εύχομαι.
Αγγελικούλα μου ευχαριστώ για το δωράκι. Κι' άμα τα φτιάξεις να μας πεις τις εντυπώσεις σου έτσι;
ΑπάντησηΔιαγραφή