Κατά το παρελθόν έχω ανεβάσει ένα post για μια γρήγορη μπανανομπουγάτσα καθώς και για μια πορτοκαλόπιτα που γίνεται με φύλλο. Αυτή η τελευταία συνταγή δεν ήταν δικιά μου, την είχα βρει στις Συνταγές της Παρέας και πολύ γνωστή σε αρκετές μαγείρισες και μάγειρες, απλώς της έκανα κάποιες δικές μου προσαρμογές σύμφωνα με τα υλικά που είχα τότε στην διάθεσή μου.
Στα χνάρια αυτής της πορτοκαλόπιτας ήρθε τώρα να "πατήσει" μια λεμονόπιτα.
Είπαμε, μεγάλη η παραγωγή σε λεμόνια και αυτοσχεδιάζουμε παντού πια :-)) Θα σας γράψω λοιπόν τα υλικά γι' τούτην την εύκολη συνταγή της οποίας το αποτέλεσμα μπορείτε να δείτε στην φωτογραφία.
Tα υλικά που χρησιμοποίησα είναι τα ακόλουθα :
Για την κρέμα λεμονιού:
1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό,
1/2 από ένα κουτάκι ζαχαρούχο γάλα
4 μικρά αυγά
1 κεσεδάκι λιωμένο φυτικό βούτυρο,
1 φλυτζάνι ζαχαρη,
1 κουταλάκι κοφτό βανίλια κρυσταλλική,
1 κουταλάκι μπεϊκιν πάουντερ,
2 μέτρια πολύ φρέσκα λεμόνια, πλυμμένα πολύ καλά, κομμένα σε κομμάτια για να αφαιρέσω τα κουκούτσια και αλεσμένα στο multi με μορφή πάστας ώστε να μην μείνουν καθόλου χοντρά μέρη.
Tέλος, 1 πακέτο φύλλο κρούστας, (το οποίο ανοίγετε πριν ξεκινήσετε την όλη διαδικασία και αφήνετε να ξεραθεί όσο γίνεται).
Για το σιρόπι τώρα:
1 και μισό ποτήρια νερό,
1/2 ποτηριού σπιτικής λεμονάδας από αυτήν που είχα φτιάξει τις προηγούμενες ημέρες.
Εσείς μπορεί να μην έχετε, οπότε βάλτε λεμόνι χυμό ή πορτοκάλι. Στην περίπτωση που θα βάλετε φυσικό χυμό λεμονιού όμως, θα αυξήσετε την ποσότητα της ζάχαρης σίγουρα κατά μισό ποτήτρι ακόμη.
1 σφηνάκι κονιάκ,
2 ποτήρια ζάχαρη άσπρη ή σκούρα (την σκούρα την προτιμώ στα σιρόπια και στο ντεκόρ γενικώς γιατί δίνει ένα άρωμα καραμέλας, το έχω ξαναγράψει).
1 ξυλάκι κανέλλα,
2-3 φλούδες από λεμόνι και τέλος
3-4 σταγόνες εσσάνς πορτοκαλιού (εάν έχετε).
Βάζουμε όλα τα υλικά που θα φτιάξουμε την κρέμα λεμονιού σ' ένα βαθύ μπολ και τα χτυπάμε με το μίξερ ή τον αυγοδάρτη μέχρι να ενωθούν πολύ καλά. Στην συνέχεια το πακέτο του φύλλου το οποίο έχουμε ανοίξει και αφήνουμε να ξερένεται το τρίβουμε και ψιλοκόβουμε με τα χέρια μας ρίχνοντας το μέσα στο μείγμα της κρέμας.
Κάθε φορά που μαζεύεται μια καλή ποσότητα φύλλου ανακατεύουμε και πάλι με το μίξερ, μέχρι
να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να τελειώσει όλο το φύλλο. Στρώνουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο ταψί ή πυρέξ και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια του γλυκού (για περίπου 40 λεπτά) στους 180-200 βαθμούς.
Στο διάστημα αυτό δένουμε και το σιρόπι, το οποίο αφήνουμε να χλυάνει και το σιροπιάζουμε την πορτοκαλόπιτα μας όταν τη βγάλουμε πια από τον φούρνο και αφού προηγουμένως τις έχουμε κάνει χαρακιές μ' ένα μαχαίρι (σε σχήμα κομματιών που εμείς θέλουμε).
Τρώγεται σκέτη ή με σαντιγύ... αλλά και για παγωτάκι ποιός θα έλεγε όχι;
Στα χνάρια αυτής της πορτοκαλόπιτας ήρθε τώρα να "πατήσει" μια λεμονόπιτα.
Είπαμε, μεγάλη η παραγωγή σε λεμόνια και αυτοσχεδιάζουμε παντού πια :-)) Θα σας γράψω λοιπόν τα υλικά γι' τούτην την εύκολη συνταγή της οποίας το αποτέλεσμα μπορείτε να δείτε στην φωτογραφία.
Tα υλικά που χρησιμοποίησα είναι τα ακόλουθα :
Για την κρέμα λεμονιού:
1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό,
1/2 από ένα κουτάκι ζαχαρούχο γάλα
4 μικρά αυγά
1 κεσεδάκι λιωμένο φυτικό βούτυρο,
1 φλυτζάνι ζαχαρη,
1 κουταλάκι κοφτό βανίλια κρυσταλλική,
1 κουταλάκι μπεϊκιν πάουντερ,
2 μέτρια πολύ φρέσκα λεμόνια, πλυμμένα πολύ καλά, κομμένα σε κομμάτια για να αφαιρέσω τα κουκούτσια και αλεσμένα στο multi με μορφή πάστας ώστε να μην μείνουν καθόλου χοντρά μέρη.
Tέλος, 1 πακέτο φύλλο κρούστας, (το οποίο ανοίγετε πριν ξεκινήσετε την όλη διαδικασία και αφήνετε να ξεραθεί όσο γίνεται).
Για το σιρόπι τώρα:
1 και μισό ποτήρια νερό,
1/2 ποτηριού σπιτικής λεμονάδας από αυτήν που είχα φτιάξει τις προηγούμενες ημέρες.
Εσείς μπορεί να μην έχετε, οπότε βάλτε λεμόνι χυμό ή πορτοκάλι. Στην περίπτωση που θα βάλετε φυσικό χυμό λεμονιού όμως, θα αυξήσετε την ποσότητα της ζάχαρης σίγουρα κατά μισό ποτήτρι ακόμη.
1 σφηνάκι κονιάκ,
2 ποτήρια ζάχαρη άσπρη ή σκούρα (την σκούρα την προτιμώ στα σιρόπια και στο ντεκόρ γενικώς γιατί δίνει ένα άρωμα καραμέλας, το έχω ξαναγράψει).
1 ξυλάκι κανέλλα,
2-3 φλούδες από λεμόνι και τέλος
3-4 σταγόνες εσσάνς πορτοκαλιού (εάν έχετε).
Βάζουμε όλα τα υλικά που θα φτιάξουμε την κρέμα λεμονιού σ' ένα βαθύ μπολ και τα χτυπάμε με το μίξερ ή τον αυγοδάρτη μέχρι να ενωθούν πολύ καλά. Στην συνέχεια το πακέτο του φύλλου το οποίο έχουμε ανοίξει και αφήνουμε να ξερένεται το τρίβουμε και ψιλοκόβουμε με τα χέρια μας ρίχνοντας το μέσα στο μείγμα της κρέμας.
Κάθε φορά που μαζεύεται μια καλή ποσότητα φύλλου ανακατεύουμε και πάλι με το μίξερ, μέχρι
να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να τελειώσει όλο το φύλλο. Στρώνουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο ταψί ή πυρέξ και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια του γλυκού (για περίπου 40 λεπτά) στους 180-200 βαθμούς.
Στο διάστημα αυτό δένουμε και το σιρόπι, το οποίο αφήνουμε να χλυάνει και το σιροπιάζουμε την πορτοκαλόπιτα μας όταν τη βγάλουμε πια από τον φούρνο και αφού προηγουμένως τις έχουμε κάνει χαρακιές μ' ένα μαχαίρι (σε σχήμα κομματιών που εμείς θέλουμε).
Τρώγεται σκέτη ή με σαντιγύ... αλλά και για παγωτάκι ποιός θα έλεγε όχι;
Φανταστικό γλυκο!!! Το έκανα τα Χριστούγεννα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλώς την...ταχύτατη Μαρίνα μου ήσουν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε λεμόνι, το έκανες το γλυκάκι, δεν είναι όντως εξαιρετικά αρωματικό;
Για γλυκάκι δε λέμε όχι ποτέ.....κι ας έχω πάρει 5 κιλά στις γιορτές από τους πολλούς κουραμπιέδες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλα βρε Λίλα μου, με τα κιλά...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι εγώ 2 τα πήρα! Και προσπαθώ μάταια βέβαια, να τα χάσω.
Αλλά δεν θα φάμε και όλο το πυρέξ. Είπαμε το μυστικό είναι: το φτιάχνουμε,το δοκιμάζουμε και το μοιράζουμε.
Πάντα οι φίλοι και συνεργάτες δέχονται με χαρά τέτοια πεσκέσια και κεράσματα.
καλημέρα!μεχρι εδώ μοσχοβόλυσε!!!!και πεθαίνω για το λεμόνι!!!όπως θα πεθάνει κι εμένα το ζάχαρο στο τέλος...αλλά θα την φτιάξωωωωω!!!χιχι
ΑπάντησηΔιαγραφήAπλα ΥΠΕΡΟΧΟ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλο μεσημερι φιλια!!!
Ένα σου λέω: μέχρι εδώ έφτασε η μυρωδιά της υπέροχης λεμονόπιτας! Μας βάζεις σε πειρασμό και μάλλον θα υποκύψουμε!!! Όσο για την πρόταση για το ταξίδι... τη δέχομαι με χαρά, ήδη οι φίλοι μου με αποκαλούν "ταξιδιωτικό πράκτορα"!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜοσχομυρίζει όντως Ιριδά μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΞέρω καλά (από την μητέρα μου) πως το ζάχαρο είναι όντως πολύ επικίνδυνη κατάσταση, αλλά με λίγη προσοχή, νομίζω πως μπορούμε να το αποφύγουμε :-)) Όλα θέλουν το μέτρο τους. Και χωρίς πιέσεις.
Γωγούλα αν σου αρέσουν τα λεμονάτα γλυκά, ετούτο είναι μέσα σ' αυτά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤαξιδιωτικέ πράκτορα... νομίζω πως μπορείς να υποκύψεις! Κι' εγώ δύο μικρά κομματάκια έφαγα. Το υπόλοιπο το μοίρασα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι λέω ως project της ερχόμενης εβδομάδας να βάλω τον σχεδιασμό για το επόμενο ταξίδι :-))
Εννοείται να το κάνεις!!! Στους συνταξιδιώτες θα είναι και ο μικρός της παρέας?
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάντα μαζί το "ταγαράκι" μας, Αμαλία μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπορεί να έχουμε να πάμε σινεμά και θέατρο 2-3 χρόνια. Αλλά τα ταξίδια μας τα έχουμε κάνει. Τόσο σε εξωτερικό όσο και σε Ελλάδα.
Αισθάνομαι πιο σίγουρη και πιο άνετη όταν τον έχω μαζί. Κι' ας είναι κουραστικό κάποιες φορές.
Μη νομίζεις κι εγώ σιγά-σιγά την εντάσσω στο ταξιδιωτικό πρόγραμμα, στα περισσότερα την παίρνω μαζί (αν και στο συγκεκριμένο ταξίδι δεν την πήρα λόγω καιρού). Έχει κολλήσει και εκείνη το μικρόβιο και την παραμονή, πριν φύγω για το Παρίσι, μου είπε: "Δεν στεναχωριέμαι που φεύγεις μαμά, στεναχωριέμαι που δεν έρχομαι κι εγώ μαζί!".
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραίο λεμονάτο γλυκό και ενδιαφέρον έχει που τα λεμόνια χρησιμοποιούνται ολόκληρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε μια συνταγή του Παρλιάρου για κέικ, αυτός τα έβραζε θυμάμαι και μετά τα πολτοποιούσε. Ωμά πολτοποιούνται καλά? Δεν το έχω δοκιμάσει είναι η αλήθεια, αλλά θα το έχω υπόψιν μου!
Α σήμερα το ρίξαμε στα γλυκά!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυτυχώς γιατί εγώ μικρό κομματάκι θα φάω!!και δε ζηλεύω.
Να σου πω θα πάτε στις σοκολάτες και πότε μήπως συναντηθούμε.
Είναι ωραίο "μικρόβιο" αυτό Αμαλία μου και καλύτερα να το αποκτάς απο μικρή ηλικία, γιατί έτσι ανοίγουν οι ορίζοντες σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήDark Shef, αν τα λεμονάκια είναι φρέσκα και τα πλύνεις καλά (ακόμη και με σαπούνι εξωτερικά) τα κόψεις σε τέταρτα ή και περισσότερα κομμάτια το κάθε μισό και αφαιρέσεις τα κουκούτσια, γίνονται πολτός με το δικό τους ζουμάκι. Θέλει καλό χτύπημα με το multi και μπορείς να προσθέσεις ίσως και λίγο λιμοντζέλλο αν έχεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑ! ωστέ δεν ζηλεύεις Ξανθή μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλά τότε θα συνεχίσω μόνον με γλυκά το επόμενο διάστημα για να μην σε κάνω να ζηλεύεις κάθε μεσημέρι :-))
Το σκέφτομαι για την εκδήλωση με τις σοκολάτες. Αν θα είναι κάπως καλός ο καιρός, θα έλεγα μάλλον για το Σάββατο μετά τις 11.00. Να μιλήσουμε και να το συνδυάσουμε ίσως και για καφεδάκι ή μήπως να πηγαίναμε μετά για κανένα μεζεδάκι; Να το "συσκευθούμε"...
Πρεπει να ναι πολύ ωραια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜ αρεσει πολύ το αρωμα λεμονιου, οποτε μπανει στα προσεχως!
telio! kai ego tha eithela ena komati!
ΑπάντησηΔιαγραφήΛεμονογλυκάκι?? Μέσα είμαι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαταγράφηκε!
Είναι και βράδυ και πως θα κοιμηθώ τώρα; θα ονειρεύομαι λεμονόπιτες!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑντιστοίχως και η λεμονόπιτα πρέπει να είναι τέλεια.
Καλό βράδυ
Σε καλά χνάρια πας, Πηνελόπη μου! Τέλειο το λεμονογλυκό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν πικρίζει καθόλου το ολόκληρο λεμόνι? Μήπως έχει αυτό το Bitter lemon που με ενθουσιάζει?
Ελπινίκη για όσους είναι "funs" του αρώματος του λεμονιού (και εγώ μέσα σ' αυτούς είμαι) τούτη η εκδοχή γλυκού θα είναι σίγουρα αγαπητή.
ΑπάντησηΔιαγραφήHallo Tobias,
ΑπάντησηΔιαγραφήNomizo oti tha sou aresei mia tetoia "mesogiagi" geysi
Kalimera eyxomai.
Να 'σαι καλά βρε Έφη και άμα το φτιάξεις να μας πεις αν τελικά σου άρεσε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλπίζω να κοιμήθηκες καλά Μαρία μου, και να μην έβλεπες ιπτάμενες λεμονόπιτες στο ύπνο σου :-)) να σε πολιορκούν από παντού.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρες πολλές και δύναμη εύχομαι.
Καλημέρα Αγγελικούλα μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίδες σε τι δρόμο βαδίζω καλή μου; Στρωμένο με λεμόνια!!!
Έτσι όπως τα λες είναι. Το φρέσκο και καλά λιωμένο επαναλαμβάνω λεμονάκι, πικρίζει ελάχιστα. Αλλά έρχετε η ζάχαρη στο μείγμα και το ζαχαρούχο καθώς και το σιρόπι να ισορροπήσουν το όλο αποτέλεσμα.
Δελεαστική πρόταση για όσους λατρεύουν το λεμόνι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΆριστα Πηνελόπη, και έχω αρκετά...
Ευχαριστώ σε Ζαμπία μου, για το άριστα :-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ να δεις πόσα έχω ακόμη...
Και πρέπει να βρω τρόπους αξιοποίησης τους πριν να είναι αργά γι' αυτά.
παν τι λεμονάτο εκτελείται πάραυτα...
ΑπάντησηΔιαγραφήλεμονόπιτα αβλεπί για Σ/Κ...
φιλιά πολλά πολλά...
( ακονίζω το μαχαιράκι για τα ραδίκια...έσο έτοιμη...)
Πάντα είχα την περιέργεια πως θα είναι αυτό το γλυκό , δεν το έχω δοκιμάσει όμως , συγχαρητήρια Πηνελόπη! μπράβο σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα Βιβή...πανέτοιμη θα είμαι! Ήδη το περασμένο ΣΚ μάζεψα μονάχη μου 2 τσάντες. Όχι παίζουμε :-))
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή "εκτέλεση" σε κάθε επίπεδο του λενογλυκoύ!
Καλώς την Αφροδίτη, έτσι κι' εγώ μέχρι πέρσι...ένα πολύ γνωστό και εύκολο γλυκό, στην εκδοχή της πορτοκαλόπιτας, που δεν το είχα κάνει ποτέ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπλώς κάποια στιγμή ήρθε η ώρα του :-) και μετά εξελίχτηκε.
θα πρεπει να ειναι φανταστικοοο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε βαζεις σε μεγαλο πειρασμο ...
Misirlou, σε πειρασμό μπορεί να σε βάζω όντως, αλλά το αποτέλεσμα θα είναι εκείνο που θα με δικαιώσει ή όχι, ανάλογα πάντα :-))
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρες πολλές.