Έχοντας πολλές φορές αγοράσει κάποιο έτοιμο σνακ, όπως οι περισσότεροι νομίζω άλλωστε όταν πάμε στις δουλειές μας, κάθε φορά συλλαμβάνω τον εαυτό μου ν' αναρρωτιέται για την ποιότητα των υλικών που αυτά περιέχουν.
Έχει τύχει δε, να δεινοπαθήσει το στομάχι μου μετά την κατανάλωση κάποιων εξ΄ αυών.
Έτσι τ' αποφεύγω πια όσο μπορώ και προσπαθώ να έχω μαζί μου κάτι απλό, φτιαχμένο από μένα στο σπίτι.
Αλλιώς αρκούμαι σε κουλουράκια Θεσσαλονίκης με τυράκι και φρούτο.
Ή γιαουρτάκι, παξιμάδια και φρούτα.
Για να έχω σήμερα λοιπόν κάτι για κολατσιό, ετοίμασα αποβραδίς τις αλμυρές χωριάτικες φλογές.
Το "χωριάτικες" προέκειψε, από την χωριάτικη σαλάτα, για να μην αναρρωτιέστε, μιας και τα υλικά που χρησιμοποίησα είναι σχεδόν αυτά που βρίσκει κανείς σε μια γευστική χωριάτικη σαλάτα.
Έχουμε και λέμε:
1 μεγάλη ντομάτα ξεφλουδισμένη, ξεσποριασμένη και ψιλοκομμένη με το μαχαίρι.
300 γραμμάρια φέτα λιωμένη μ' ένα πιρούνι,
3 κουταλιές πάστα ελιάς (πράσινη ή μαύρη ότι διαθέτετε)
λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 κουταλάκι ρίγανη,
2 μέτριου μεγέθους αυγά
2-3 κουταλιές ελαιόλαδο.
Σ' ένα μπολ λιώνετε την φέτα με το πιρούνι, ρίχνετε την ψιλοκομμένη ντομάτα, την πάστα ελιάς, τον μαϊντανό, τη ρίγανη, τ' αυγά και το ελαιόλαδο. Ανακατεύετε καλά μ' ένα πιρούνι να ενωθούν τα υλικά.
Λαμβάνετε αν' χείρας ένα πακέτο σφολιάτα, το οποίο έχετε αφήσει να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Ανοίγετε ένα φύλλο την φορά, το κόβετε κατά το πλάτος του σε τέσσερεις λουρίδες και στην μέση κάθε λωρίδας βάζετε γέμιση χωριάτικη. Τυλίγετε σε σχήμα φλογέρας (ενώνοντας τις άκρες και διπλώνοντας προς τα μέσα). Τοποθετείτε τις φλογέρες σε ταψί στρωμένο με λαδόχαρτο με την ραφή τους προς τα κάτω. Τις χαράζετε ελαφρά μ' ένα μαχαιράκι σε 4-5 σημεία και τις ψήνετε σε καλά προθερμασμένο φούρνο μέχρι να φουσκώσουν και ροδίσουν οι φλογέρες σας.
Για τα δύο φύλλα σφολιάτας θα χρειστείτε 2 αντίστοιχα ταψιά φούρνου, γιατί θέλουν μια απόσταση μεταξύ τους. Θα φουσκώσουν μην το ξεχάστε. Τα υλικά της γέμισης είναι ακριβώς για 2 φύλλα σφολιάτας.
Εάν τώρα είστε χρυσοχέρες και χρυσοχέρηδες καταπιαστείτε με το να φτιάξετε το δικό σας φύλλο σφολιάτας ή ζύμη της αρεσκείας σας.
Καλή απόλαυση σας εύχομαι και καλή εβδομάδα - φτάσαμε κιόλας στην τελευταία εβδομάδα του Γενάρη του 2011. Πως περνά έτσι ο καιρός τελικά;
Έχει τύχει δε, να δεινοπαθήσει το στομάχι μου μετά την κατανάλωση κάποιων εξ΄ αυών.
Έτσι τ' αποφεύγω πια όσο μπορώ και προσπαθώ να έχω μαζί μου κάτι απλό, φτιαχμένο από μένα στο σπίτι.
Αλλιώς αρκούμαι σε κουλουράκια Θεσσαλονίκης με τυράκι και φρούτο.
Ή γιαουρτάκι, παξιμάδια και φρούτα.
Για να έχω σήμερα λοιπόν κάτι για κολατσιό, ετοίμασα αποβραδίς τις αλμυρές χωριάτικες φλογές.
Το "χωριάτικες" προέκειψε, από την χωριάτικη σαλάτα, για να μην αναρρωτιέστε, μιας και τα υλικά που χρησιμοποίησα είναι σχεδόν αυτά που βρίσκει κανείς σε μια γευστική χωριάτικη σαλάτα.
Έχουμε και λέμε:
1 μεγάλη ντομάτα ξεφλουδισμένη, ξεσποριασμένη και ψιλοκομμένη με το μαχαίρι.
300 γραμμάρια φέτα λιωμένη μ' ένα πιρούνι,
3 κουταλιές πάστα ελιάς (πράσινη ή μαύρη ότι διαθέτετε)
λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 κουταλάκι ρίγανη,
2 μέτριου μεγέθους αυγά
2-3 κουταλιές ελαιόλαδο.
Σ' ένα μπολ λιώνετε την φέτα με το πιρούνι, ρίχνετε την ψιλοκομμένη ντομάτα, την πάστα ελιάς, τον μαϊντανό, τη ρίγανη, τ' αυγά και το ελαιόλαδο. Ανακατεύετε καλά μ' ένα πιρούνι να ενωθούν τα υλικά.
Λαμβάνετε αν' χείρας ένα πακέτο σφολιάτα, το οποίο έχετε αφήσει να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Ανοίγετε ένα φύλλο την φορά, το κόβετε κατά το πλάτος του σε τέσσερεις λουρίδες και στην μέση κάθε λωρίδας βάζετε γέμιση χωριάτικη. Τυλίγετε σε σχήμα φλογέρας (ενώνοντας τις άκρες και διπλώνοντας προς τα μέσα). Τοποθετείτε τις φλογέρες σε ταψί στρωμένο με λαδόχαρτο με την ραφή τους προς τα κάτω. Τις χαράζετε ελαφρά μ' ένα μαχαιράκι σε 4-5 σημεία και τις ψήνετε σε καλά προθερμασμένο φούρνο μέχρι να φουσκώσουν και ροδίσουν οι φλογέρες σας.
Για τα δύο φύλλα σφολιάτας θα χρειστείτε 2 αντίστοιχα ταψιά φούρνου, γιατί θέλουν μια απόσταση μεταξύ τους. Θα φουσκώσουν μην το ξεχάστε. Τα υλικά της γέμισης είναι ακριβώς για 2 φύλλα σφολιάτας.
Εάν τώρα είστε χρυσοχέρες και χρυσοχέρηδες καταπιαστείτε με το να φτιάξετε το δικό σας φύλλο σφολιάτας ή ζύμη της αρεσκείας σας.
Καλή απόλαυση σας εύχομαι και καλή εβδομάδα - φτάσαμε κιόλας στην τελευταία εβδομάδα του Γενάρη του 2011. Πως περνά έτσι ο καιρός τελικά;
Καλή εβδομάδα! Λαχταριστή η φλογέρα, ειδικά αυτή την ώρα που τη βλέπω ούσα στο γραφείο και πίνοντας ένα πικρό, κατακαημένο καφεδάκι! Πολύ ωραία η ιδέα της χωριάτικης γέμισης!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίπα κι εγώ να κάνω ένα μικρό διάλειμμα από το καθάρισμα των γκρέιπ φρουτ και τσούπ να το μεσημεριανό, δε μου λες περίσσεψε τίποτα δεν είναι και πολύ μακριά το γραφείο σου να έρθω;;δεν υπάρχει τίποτα έτοιμο στο σπίτι!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά
Πικρό καφεδάκι γιατί καλή μου Αμαλία;
ΑπάντησηΔιαγραφήΣκέτο κι' εγώ καμμιά φορά, αλλά με γάλα μέσα οπωσδήποτε! Η ιδέα μου ήρθε εκεί που καθόμουνα και δεν είχα τι να κάνω χθες το βράδυ!!
Είναι πολύ νόστιμη εκδοχή και όχι πολύ βαριά διαιτητιτκά νομίζω.
Καλημέρες πολλές.
Αχ ναι μεσημέριασε Ξανθή μου...κι' εσύ με περίμενες :-))
ΑπάντησηΔιαγραφήΕχουν μείνει δύο στο σπίτι. Εφερα και στο γραφείο, αλλά αυτές πάνε πια.
Θα μοσχομυρίσει το γκρέιπ φρουτ όταν θα γίνει γλυκάκι. Πω-πω... κι' εγώ θέλω από αυτό.
Ααααα πολύ ωραίες οι φλογέρες σου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή εβδομάδα να έχουμε :)
Σε γλυκάκι το θέλεις να σου φτιάξω!!προς το παρόν πάει για μαρμελάδα με ουίσκι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάω να φτιάξω τίποτα να φάω γιατί δεν πάει άλλο.
Ωραία ιδέα και για σχολικό κολατσιό. Επίσης η γέμιση "χωριάτικη σαλάτα"ταιριαζει και στο τηγανόψωμο, την έχω δοκιμάσει( χωρίς το αυγό ,όμως).
ΑπάντησηΔιαγραφήσίγουρα θα κελαηδούν αυτές οι φλογέρες και θα γαργαλούν υπέροχα τον ουρανίσκο!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήφιλάκια καλή εβδομάδα
Μου άνοιξες την όρεξη!!! Όχι πως μου είχε κλείσει ποτέ - δυστυχώς!!! Πάω να ψάξω το ψυγείο για κάτι...να γεμίσω την κοιλίτσα μου, μια και εγώ δεν μπορώ να έρθω για κέρασμα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ Αστέρι μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπίσης και σε σας.
Εμείς τις μαρμελάδες δεν τις πολυτρώμε Ξανθή μου. Κυρίως για χρήση σε cheece cake τις φτάχνω, αλλά τα γλυκάκια κουταλιού, τα τσακίζω και γι' αυτό προσπαθώ να μην φτιάχνω συχνά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα παιδάκια που τους αρέσει η ελιά ως γεύση, ο δικός μου τις τρώει τελευταίως πάρα πολύ αφού τους αφαιρέσουμε το κουκουτσί, νομίζω πως θα έχουν ένα ωραίο κολατσιό στο σχολείο με τούτη την ιδέα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΧα,χα Γαστερόπληξ μου μάλλον έχεις δίκιο μιας και από τα 8 μεγάλα κομμάτια που φτιάξαμε 2 μόνον έμεινα πίσω στο σπίτι... και μέχρι το βράδυ μάλλον δεν θα υπάρχουν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό το με την "όρεξη" είναι ένα θέμα Μαρίνα μου που σηκώνει μεγαααααααλη συζήτηση. Απλώς κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε για να την έχουμε υπό κάποιον υποτυπώδη έλεγχο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαταπληκτικές οι φλογέρες σου Πηνελόπη μου, μου ήρθε στο μυαλό όταν τις είδα, τεράστια σπρίνγκ ρολς!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια στείλε κομματάκι!
Και εγώ πια από έξω μόνο κουλουράκι Θεσ/νικης παίρνω, άστα, έχουμε καλομάθει!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραίες οι φλογέρες σου, υγιεινό σνακ
Ευκολο και πρακτικο σνακ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΌταν μια βδομάδα ξεκινάει με τόσο λαχταριστό κολατσιό, θα πρέπει να εξελιχτεί καταπληκτικά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦτιάχνω κάτι παραπλήσιο με σφολιάτα (πλεγμένη σαν κοτσίδα στο πάνω μέρος) λιαστή ντομάτα, φέτα, ρίγανη, ελιές, αυγό, πιπέρι και καταλαβαίνω για τι νοστιμιά μιλάμε!
νοστιμοοοο!!!το τσακιζω με μια κουπα καφε!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜ αρέσουν πάρα πολύ οι φλογέρες Πηνελόπη μου!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα τις δοκιμάσω !!
Φιλιά!!
Φοβερές οι φλογέρες. Να τις κόβεις και να σου λένε: έλα φάε με.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραία ιδέα κι εγώ ψάχνω και βρίσκω τέτοια σνάκ για να αποφεύγω τα έτοιμα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε μεγάλο πειρασμό με βάζουν οι φλογέρες σου Πηνελόπη δευτεριάτικα... Κι είμαι και σε δίαιτα
ΑπάντησηΔιαγραφήΠόπη μου, ιδέα μου έδωσες και εσύ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤην επόμενη φορά θα τις κάνω με ελαφρώς σοταρισμένα λαχανικά, αντί για την ντομάτα και την ελιά.
Καλημέρες πολλές καλή μου.
Και καλή επιτυχία στο συνέδριο.
Καλομάθει, δεν έχουμε Manousina μου, απλώς πρέπει να είμαστε πιο "εκλεκτικοί" μιας και τα χρήματα που ξοδεύονται σε τέτοιου είδους αγορές (δεν είναι και λίγα μηνιαίως).
ΑπάντησηΔιαγραφήΓι' αυτό άλλωστε επιβιώνουν και τα περισσότερα μαγαζιά που προσφέρουν τέτοια προϊόντα. Ελάχιστα έχουν κλείσει παρά την κρίση που υπάρχει σε όλον τον εμπορικό περίγυρο. Εγώ αυτό τουλάχιστον βλέπω στα μέρη που κινούμαι μέσα στην Αθήνα.
Καλημέρα εύχομαι, αν και άκρως βροχερή και μουντή είναι.
Κικίτσα μου, είπαμε έχουμε αναγάγει την ευκολή ... σε υποχρεωτική διαδικασία, λόγω χρόνου :-))
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγγελικούλα μου πόσο χαίρομαι που με "νοιώθεις". Κάτι ξέρεις περισσότερο
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά πολλά.
Cookitsa μου, και χωρίς καφέ μπορείς να το τσακίσεις...αλλά μπορείς να το συνδυάσεις και με μπυρίτσα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠήγα βέβαια πάρα πέρα μ' αυτην την πρόταση :-))
Καλημέρες πολλές.
Εύα σ' ευχαριστώ πολύ. Αν τις φτιάξεις θα περιμένω τις εντυπώσεις σου :-))
ΑπάντησηΔιαγραφήΑσε που είμαι σίγουρη ότι θα τους δώσεις και κάποια άλλη "διάσταση" με τα τόσα όμορφα που φτιάχνεις.
Kanthare, να τρώει η μάνα και του παιδιού να μην δίνει που λένε :-))
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή σου μέρα.
Ειδικά άμα έχεις παιδάκια, και λείπεις και ώρες από το σπίτι (όπως εγώ) τέτοιες λύσεις είναι που χρειάζεσαι οπωσδήποτε με τα σνακς.
ΑπάντησηΔιαγραφήVita μου, εγώ σε πειρασμό;
ΑπάντησηΔιαγραφήΠα-πα-πα τέτοιο πράγμα...
Νομίζω πως μπορείς να τις φτιάξεις γιατί τα υλικά τους δεν είναι πολύ λιπαρά ή άκρως παχυντικά, τώρα που κάνεις δίαιτα :-))
τι μοσχοβολιστη γεμιση???
ΑπάντησηΔιαγραφήθα το κανω οταν θα εχω λιγο χρονο
βλεπεις δεν τις παω τις ετοιμες σφολιατες και λεω να κανω δικο μου φυλλο.
παντως φαινεται πολυ λαχταριστο!!!!