25.1.11

Η Λεμονόπιτα ... στα χνάρια της Πορτοκαλόπιτας

Κατά το παρελθόν έχω ανεβάσει ένα post για μια γρήγορη μπανανομπουγάτσα καθώς και για μια πορτοκαλόπιτα που γίνεται με φύλλο. Αυτή η τελευταία συνταγή δεν ήταν δικιά μου, την είχα βρει στις Συνταγές της Παρέας και πολύ γνωστή σε αρκετές μαγείρισες και μάγειρες, απλώς της έκανα κάποιες δικές μου προσαρμογές σύμφωνα με τα υλικά που είχα τότε στην διάθεσή μου.

Στα χνάρια αυτής της πορτοκαλόπιτας ήρθε τώρα να "πατήσει" μια  λεμονόπιτα.
Είπαμε, μεγάλη η παραγωγή σε λεμόνια και αυτοσχεδιάζουμε παντού πια  :-))  Θα σας γράψω λοιπόν τα υλικά γι' τούτην την εύκολη συνταγή της οποίας το αποτέλεσμα μπορείτε να δείτε στην φωτογραφία.


Tα υλικά που χρησιμοποίησα είναι τα ακόλουθα :
Για την  κρέμα λεμονιού:

1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό,
1/2 από ένα κουτάκι ζαχαρούχο γάλα
4 μικρά αυγά
1 κεσεδάκι λιωμένο φυτικό βούτυρο,
1 φλυτζάνι ζαχαρη,
1 κουταλάκι κοφτό βανίλια κρυσταλλική,
1 κουταλάκι μπεϊκιν πάουντερ,
2 μέτρια πολύ φρέσκα λεμόνια, πλυμμένα πολύ καλά, κομμένα σε κομμάτια για να αφαιρέσω τα κουκούτσια και αλεσμένα στο multi με μορφή πάστας ώστε να μην μείνουν καθόλου χοντρά μέρη.
Tέλος, 1 πακέτο φύλλο κρούστας, (το οποίο ανοίγετε πριν ξεκινήσετε την όλη διαδικασία και αφήνετε να ξεραθεί όσο γίνεται).

Για το σιρόπι τώρα:
1 και μισό ποτήρια νερό,
1/2 ποτηριού σπιτικής λεμονάδας από αυτήν που είχα φτιάξει τις προηγούμενες ημέρες.
Εσείς μπορεί να μην έχετε, οπότε βάλτε λεμόνι χυμό ή πορτοκάλι. Στην περίπτωση που θα βάλετε φυσικό χυμό λεμονιού όμως, θα αυξήσετε την ποσότητα της ζάχαρης σίγουρα κατά μισό ποτήτρι ακόμη.
1 σφηνάκι κονιάκ,
2 ποτήρια  ζάχαρη άσπρη ή σκούρα (την σκούρα την προτιμώ στα σιρόπια και στο ντεκόρ γενικώς γιατί δίνει ένα άρωμα καραμέλας, το έχω ξαναγράψει).
1 ξυλάκι κανέλλα,
2-3 φλούδες από λεμόνι και τέλος
3-4 σταγόνες εσσάνς πορτοκαλιού (εάν έχετε).

Βάζουμε όλα τα υλικά που θα φτιάξουμε την κρέμα λεμονιού σ' ένα βαθύ μπολ και τα χτυπάμε με το μίξερ ή τον αυγοδάρτη μέχρι να ενωθούν πολύ καλά.  Στην συνέχεια το πακέτο του φύλλου το οποίο έχουμε ανοίξει και αφήνουμε να ξερένεται το τρίβουμε και ψιλοκόβουμε με τα χέρια μας  ρίχνοντας το μέσα στο μείγμα της κρέμας.
Κάθε φορά που μαζεύεται μια καλή ποσότητα φύλλου ανακατεύουμε και πάλι με το μίξερ, μέχρι
να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να τελειώσει όλο το φύλλο. Στρώνουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο ταψί ή πυρέξ και  το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια του γλυκού (για περίπου 40 λεπτά) στους 180-200 βαθμούς.

Στο διάστημα αυτό δένουμε και το σιρόπι, το οποίο αφήνουμε να χλυάνει και το σιροπιάζουμε την πορτοκαλόπιτα μας όταν τη βγάλουμε πια από τον φούρνο και αφού προηγουμένως τις έχουμε κάνει χαρακιές μ' ένα μαχαίρι (σε σχήμα κομματιών που εμείς θέλουμε).
Τρώγεται σκέτη ή με σαντιγύ... αλλά και για παγωτάκι ποιός θα έλεγε όχι;

36 σχόλια:

  1. Φανταστικό γλυκο!!! Το έκανα τα Χριστούγεννα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλώς την...ταχύτατη Μαρίνα μου ήσουν.
    Με λεμόνι, το έκανες το γλυκάκι, δεν είναι όντως εξαιρετικά αρωματικό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για γλυκάκι δε λέμε όχι ποτέ.....κι ας έχω πάρει 5 κιλά στις γιορτές από τους πολλούς κουραμπιέδες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ελα βρε Λίλα μου, με τα κιλά...
    Κι εγώ 2 τα πήρα! Και προσπαθώ μάταια βέβαια, να τα χάσω.
    Αλλά δεν θα φάμε και όλο το πυρέξ. Είπαμε το μυστικό είναι: το φτιάχνουμε,το δοκιμάζουμε και το μοιράζουμε.
    Πάντα οι φίλοι και συνεργάτες δέχονται με χαρά τέτοια πεσκέσια και κεράσματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. καλημέρα!μεχρι εδώ μοσχοβόλυσε!!!!και πεθαίνω για το λεμόνι!!!όπως θα πεθάνει κι εμένα το ζάχαρο στο τέλος...αλλά θα την φτιάξωωωωω!!!χιχι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Aπλα ΥΠΕΡΟΧΟ!!!
    Καλο μεσημερι φιλια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ένα σου λέω: μέχρι εδώ έφτασε η μυρωδιά της υπέροχης λεμονόπιτας! Μας βάζεις σε πειρασμό και μάλλον θα υποκύψουμε!!! Όσο για την πρόταση για το ταξίδι... τη δέχομαι με χαρά, ήδη οι φίλοι μου με αποκαλούν "ταξιδιωτικό πράκτορα"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μοσχομυρίζει όντως Ιριδά μου.

    Ξέρω καλά (από την μητέρα μου) πως το ζάχαρο είναι όντως πολύ επικίνδυνη κατάσταση, αλλά με λίγη προσοχή, νομίζω πως μπορούμε να το αποφύγουμε :-)) Όλα θέλουν το μέτρο τους. Και χωρίς πιέσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Γωγούλα αν σου αρέσουν τα λεμονάτα γλυκά, ετούτο είναι μέσα σ' αυτά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ταξιδιωτικέ πράκτορα... νομίζω πως μπορείς να υποκύψεις! Κι' εγώ δύο μικρά κομματάκια έφαγα. Το υπόλοιπο το μοίρασα...

    Και λέω ως project της ερχόμενης εβδομάδας να βάλω τον σχεδιασμό για το επόμενο ταξίδι :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Εννοείται να το κάνεις!!! Στους συνταξιδιώτες θα είναι και ο μικρός της παρέας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πάντα μαζί το "ταγαράκι" μας, Αμαλία μου.
    Μπορεί να έχουμε να πάμε σινεμά και θέατρο 2-3 χρόνια. Αλλά τα ταξίδια μας τα έχουμε κάνει. Τόσο σε εξωτερικό όσο και σε Ελλάδα.
    Αισθάνομαι πιο σίγουρη και πιο άνετη όταν τον έχω μαζί. Κι' ας είναι κουραστικό κάποιες φορές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μη νομίζεις κι εγώ σιγά-σιγά την εντάσσω στο ταξιδιωτικό πρόγραμμα, στα περισσότερα την παίρνω μαζί (αν και στο συγκεκριμένο ταξίδι δεν την πήρα λόγω καιρού). Έχει κολλήσει και εκείνη το μικρόβιο και την παραμονή, πριν φύγω για το Παρίσι, μου είπε: "Δεν στεναχωριέμαι που φεύγεις μαμά, στεναχωριέμαι που δεν έρχομαι κι εγώ μαζί!".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ωραίο λεμονάτο γλυκό και ενδιαφέρον έχει που τα λεμόνια χρησιμοποιούνται ολόκληρα.
    Σε μια συνταγή του Παρλιάρου για κέικ, αυτός τα έβραζε θυμάμαι και μετά τα πολτοποιούσε. Ωμά πολτοποιούνται καλά? Δεν το έχω δοκιμάσει είναι η αλήθεια, αλλά θα το έχω υπόψιν μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Α σήμερα το ρίξαμε στα γλυκά!!
    Ευτυχώς γιατί εγώ μικρό κομματάκι θα φάω!!και δε ζηλεύω.
    Να σου πω θα πάτε στις σοκολάτες και πότε μήπως συναντηθούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Είναι ωραίο "μικρόβιο" αυτό Αμαλία μου και καλύτερα να το αποκτάς απο μικρή ηλικία, γιατί έτσι ανοίγουν οι ορίζοντες σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Dark Shef, αν τα λεμονάκια είναι φρέσκα και τα πλύνεις καλά (ακόμη και με σαπούνι εξωτερικά) τα κόψεις σε τέταρτα ή και περισσότερα κομμάτια το κάθε μισό και αφαιρέσεις τα κουκούτσια, γίνονται πολτός με το δικό τους ζουμάκι. Θέλει καλό χτύπημα με το multi και μπορείς να προσθέσεις ίσως και λίγο λιμοντζέλλο αν έχεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Α! ωστέ δεν ζηλεύεις Ξανθή μου.
    Καλά τότε θα συνεχίσω μόνον με γλυκά το επόμενο διάστημα για να μην σε κάνω να ζηλεύεις κάθε μεσημέρι :-))

    Το σκέφτομαι για την εκδήλωση με τις σοκολάτες. Αν θα είναι κάπως καλός ο καιρός, θα έλεγα μάλλον για το Σάββατο μετά τις 11.00. Να μιλήσουμε και να το συνδυάσουμε ίσως και για καφεδάκι ή μήπως να πηγαίναμε μετά για κανένα μεζεδάκι; Να το "συσκευθούμε"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Πρεπει να ναι πολύ ωραια!
    Μ αρεσει πολύ το αρωμα λεμονιου, οποτε μπανει στα προσεχως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Λεμονογλυκάκι?? Μέσα είμαι!
    Καταγράφηκε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Είναι και βράδυ και πως θα κοιμηθώ τώρα; θα ονειρεύομαι λεμονόπιτες!!
    Αντιστοίχως και η λεμονόπιτα πρέπει να είναι τέλεια.
    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Σε καλά χνάρια πας, Πηνελόπη μου! Τέλειο το λεμονογλυκό!
    Δεν πικρίζει καθόλου το ολόκληρο λεμόνι? Μήπως έχει αυτό το Bitter lemon που με ενθουσιάζει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ελπινίκη για όσους είναι "funs" του αρώματος του λεμονιού (και εγώ μέσα σ' αυτούς είμαι) τούτη η εκδοχή γλυκού θα είναι σίγουρα αγαπητή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Hallo Tobias,
    Nomizo oti tha sou aresei mia tetoia "mesogiagi" geysi
    Kalimera eyxomai.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Να 'σαι καλά βρε Έφη και άμα το φτιάξεις να μας πεις αν τελικά σου άρεσε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Ελπίζω να κοιμήθηκες καλά Μαρία μου, και να μην έβλεπες ιπτάμενες λεμονόπιτες στο ύπνο σου :-)) να σε πολιορκούν από παντού.
    Καλημέρες πολλές και δύναμη εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Καλημέρα Αγγελικούλα μου.
    Είδες σε τι δρόμο βαδίζω καλή μου; Στρωμένο με λεμόνια!!!

    Έτσι όπως τα λες είναι. Το φρέσκο και καλά λιωμένο επαναλαμβάνω λεμονάκι, πικρίζει ελάχιστα. Αλλά έρχετε η ζάχαρη στο μείγμα και το ζαχαρούχο καθώς και το σιρόπι να ισορροπήσουν το όλο αποτέλεσμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Δελεαστική πρόταση για όσους λατρεύουν το λεμόνι!
    Άριστα Πηνελόπη, και έχω αρκετά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Ευχαριστώ σε Ζαμπία μου, για το άριστα :-)
    Εγώ να δεις πόσα έχω ακόμη...
    Και πρέπει να βρω τρόπους αξιοποίησης τους πριν να είναι αργά γι' αυτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. παν τι λεμονάτο εκτελείται πάραυτα...
    λεμονόπιτα αβλεπί για Σ/Κ...
    φιλιά πολλά πολλά...
    ( ακονίζω το μαχαιράκι για τα ραδίκια...έσο έτοιμη...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Πάντα είχα την περιέργεια πως θα είναι αυτό το γλυκό , δεν το έχω δοκιμάσει όμως , συγχαρητήρια Πηνελόπη! μπράβο σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Καλημέρα Βιβή...πανέτοιμη θα είμαι! Ήδη το περασμένο ΣΚ μάζεψα μονάχη μου 2 τσάντες. Όχι παίζουμε :-))

    Καλή "εκτέλεση" σε κάθε επίπεδο του λενογλυκoύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Καλώς την Αφροδίτη, έτσι κι' εγώ μέχρι πέρσι...ένα πολύ γνωστό και εύκολο γλυκό, στην εκδοχή της πορτοκαλόπιτας, που δεν το είχα κάνει ποτέ.
    Απλώς κάποια στιγμή ήρθε η ώρα του :-) και μετά εξελίχτηκε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. θα πρεπει να ειναι φανταστικοοο!
    Με βαζεις σε μεγαλο πειρασμο ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Misirlou, σε πειρασμό μπορεί να σε βάζω όντως, αλλά το αποτέλεσμα θα είναι εκείνο που θα με δικαιώσει ή όχι, ανάλογα πάντα :-))
    Καλημέρες πολλές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή